چهارشنبه ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۲۳:۰۴
کد مطلب : 113657
صنایع غذایی کشور اصلی که نباید این روزها فراموش شود

کرونا و روزگار بخش کشاورزی

کرونا ویروس در حالی بخش‌های اقتصادی را زمین گیر کرده است که این روزها توجهات به بخش صنعت برای خروج از بحران بسیار شده است در حالی که توجه به بخش کشاورزی اولویتی است که نباید از آن غافل شد.
از قدیم گفته‌اند که اولویت هر ساختاری باید تامین نیازهای غذایی ساکنان آن سرزمین باشد چرا که تامین این بخش زمینه ساز ارامش داخلی و حتی تقویت سیاست خارجی می شود. شاید به همین دلیل است که کشورها اولویت کاری خود را بر اساسا بخش کشاورزی قرار می‌دهند و حتی صنعت در خدمت کشاورزی قرار می‌گیرد. کیسیجر وزیر خارجه اسبق آمریکا می‌گوید در خاورمیانه اگر بخواهید بر دولت ها سلطه داشته باشید نفت را در دست بگیرید و اگر می خواهید بر مردم مسلط شوید غذای آنها را در دست داشته باشید. بر همین اساس می توان دریافت که استقلال و توسعه کشاورزی امری مهم است که نباید از آن غافل شد. در این دوران که کرونا اقتصاد کشور را در بر گرفته توجه به این بخش امری ضروری می‌نماید و نباید از آن غافل شد. مسئله‌ای که تمام بخش‌ها باید برای حمایت از آن وارد عرصه شوند. البته اقداماتی صورت گرفته است چنانکه سرپرست معاونت امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی، اقدامات این وزارت‌خانه برای مقابله با تاثیرات ویروس کرونا بر تولید محصولات زراعی را تشریح کرد.به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی، جواد وفابخش با اشاره به این که بر اساس توصیه کمیته مشترک ستاد مقابله با کرونا در استان‌های گیلان و مازندران مبنی بر کشت مکانیزه برنج و پرهیز از به کارگیری کارگر در عملیات نشاء سنتی، تقاضا برای کشت مکانیزه افزایش یافت، اظهار کرد: با توجه به ظرفیت‌های موجود، این امر باعث افزایش هزینه‌های تولید در محل خزانه، پرورش نشاء و نشاکاری شد که تلاش کردیم اوج تقاضا را برای عملیات یاد شده با طولانی شدن پروانه کاشت متعادل کنیم ضمن آن که دستورالعمل رعایت و پیگیری کرونا در کشت برنج تهیه و به سازمان جهاد کشاورزی استان‌ها ابلاغ شد.وی گفت: تردد خودروها، نقل و انتقال ماشین‌ها و ادوات کاشت و برداشت محصولات زراعی نظیر کمباین‌ها، کامیون‌ها و همچنین وانت‌بارها برای حمل نهاده‌های کشاورزی مانند بذر، سم و کود و تحویل محصول گندم، جو و کلزا به انبارها و سیلوها با محدودیت مواجه شده و با توجه به این که برداشت محصولات گندم، جو و کلزا با ۱۷ هزار دستگاه کمباین از مناطق گرم جنوب کشور شروع و به سمت مناطق گرم و مرطوب خزری، مناطق معتدل و سرد ادامه پیدا می کند؛ بنابراین ایجاد سهولت در انتقال این ماشین‌آلات و برداشتن هرگونه محدودیت ضروری بوده که بر این اساس موضوع به پلیس راهور ناجا منعکس و مشکلات تا حدودی مرتفع شده است.
وی یادآور شد: بسته شدن بازارهای صادراتی و منع رفت و آمد به علت حفظ پروتکل‌های بهداشتی از سوی کشورهای همسایه منجر به برهم خوردن عرضه و تقاضا شده و قیمت محصولات سبزی و صیفی را با نوسان روبرو کرده است.سرپرست معاونت امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: برداشت محصولات سبزی و صیفی در فصل جاری که مختص مناطق جنوبی کشور است، به صورت دستی و توسط کارگر صورت می گیرد و در حال حاضر اعمال محدودیت قرنطینه، استفاده از کارگران فصلی خارجی را با محدودیت روبرو کرده است بنابراین سرعت برداشت محصولات کند شده که برای رفع این مشکلات، رایزنی‌های وزارت امور خارجه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.وفابخش بیان کرد: محدودیت حمل و نقل بین المللی برای حمل بذر پنبه (به ویژه کامیون) از کشورهای ایران و ترکیه در حال حاضر ضمن تاخیر در کاشت این محصول، موجبات افزایش هزینه تولید را فراهم کرده و امید است رایزنی های وزارت امور خارجه با کشور ترکیه در چارچوب پروتکل های بهداشتی منجر به رفع مشکل شود.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به رعایت قرنطینه خانگی، سرعت عقد قرارداد چغندرکاران با کارخانجات مرتبط نسبت به زمان مشابه در سال های گذشته با کاهش روبرو بوده که طی نامه ای پیشنهاد شد، نمایندگان کارخانجات به طور مستمر و پویا در مناطق مختلف کشت و عرصه حضور فعال داشته و موجبات تشویق و ترغیب کشاورزان را به کشت چغندر قند فراهم کنند.
در همین حال صحبت‌هایی

از خرید گندم نیز مطرح شده است چنانکه از آغاز فصل برداشت تا تاریخ ۱۷ اردیبهشت ماه سال جاری‏، ۸۲۵ هزار و ۱۸۲ تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان به صورت تضمینی خریداری شده است. بر اساس اعلام مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات وزارت جهاد کشاوزی، ارزش گندم خریداری شده از کشاورزان دو هزار و ۷۵ میلیارد تومان بوده که تاکنون بیش از یک هزار و ۵۹۷ میلیارد تومان از بهای این محصول به گندمکاران پرداخت شده است.
خرید تضمینی گندم مازاد بر نیاز کشاورزان در ۱۶ استان آذربایجان غربی، ایلام، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، خراسان شمالی، خوزستان، سمنان، سیستان و بلوچستان، فارس، کردستان، کرمان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گلستان، لرستان و هرمزگان در حال انجام است و استان های خوزستان با ۵۴۶ هزار و ۵۹۵ تن، بوشهر با ۸۸ هزار و ۵۵ تن، کرمان با ۵۱ هزار و ۹۸۶ تن و ایلام با ۵۱ هزار و ۳۳۹ تن تاکنون بیشترین میزان خرید گندم را به خود اختصاص داده‌اند.
در کنار این مسائل باید به این امر توجه داشت که بردن صنعت به سوی کشاورزی امری ضروری است بویژه اینکه کرونا زمینه ساز رویکرد کشاورزان به بخش‌های مکانیزه شده است. در همین چارچوب سرپرست معاونت امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی گفت: با توجه به شیوع کرونا، تقاضای کشت مکانیزه برنج برای پرهیز از به کارگیری کارگر در عملیات نشاء سنتی، افزایش یافته است.
به گزارش وزارت جهاد کشاورزی، «جواد وفابخش» درباره اقدامات این وزارت برای مقابله با تاثیرات ویروس کرونا بر تولید محصولات زراعی افزود: با توجه به ظرفیت‌های موجود، این امر باعث افزایش هزینه‌های تولید در محل خزانه، پرورش نشاء و نشاکاری شد که تلاش کردیم اوج تقاضا را برای عملیات یاد شده با طولانی شدن پروانه کاشت متعادل کنیم ضمن آن که دستورالعمل رعایت و پیگیری کرونا در کشت برنج تهیه و به سازمان جهاد کشاورزی استان‌ها ابلاغ شد.
وی اظهار داشت: تردد خودروها، نقل و انتقال ماشین‌ها و ادوات کاشت و برداشت محصولات زراعی نظیر کمباین‌ها، کامیون‌ها و همچنین وانت‌بارها برای حمل نهاده‌های کشاورزی مانند بذر، سم و کود و تحویل محصول گندم، جو و کلزا به انبارها و سیلوها با محدودیت مواجه شده و با توجه به این که برداشت محصولات گندم، جو و کلزا با ۱۷ هزار دستگاه کمباین از مناطق گرم جنوب کشور شروع و به سمت مناطق گرم و مرطوب خزری، مناطق معتدل و سرد ادامه پیدا می کند؛ بنابراین ایجاد سهولت در انتقال این ماشین‌آلات و برداشتن هرگونه محدودیت ضروری بوده که بر این اساس، این موضوع به پلیس راهور ناجا منعکس و مشکلات تا حدودی مرتفع شده است.
وفابخش یادآور شد: بسته شدن بازارهای صادراتی و منع رفت و آمد به علت حفظ پروتکل‌های بهداشتی از سوی کشورهای همسایه منجر به برهم خوردن عرضه و تقاضا شده و قیمت محصولات سبزی و صیفی را با نوسان روبرو کرده است.سرپرست معاونت امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: برداشت محصولات سبزی و صیفی در فصل جاری که مختص مناطق جنوبی کشور است، به صورت دستی و توسط کارگر صورت می گیرد و در حال حاضر اعمال محدودیت قرنطینه، استفاده از کارگران فصلی خارجی را با محدودیت روبرو کرده است بنابراین سرعت برداشت محصولات کند شده که برای رفع این مشکلات، رایزنی های وزارت امور خارجه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. وفابخش با اشاره به محدودیت حمل و نقل بین المللی برای حمل بذر پنبه (به ویژه کامیون) از کشورهای ایران و ترکیه، گفت: این موضوع علاوه بر تاخیر در کاشت این محصول، موجبات افزایش هزینه تولید را فراهم کرده که امید است رایزنی های وزارت امور خارجه با کشور ترکیه در چارچوب پروتکل های بهداشتی منجر به رفع مشکل شود. وی افزود: با توجه به رعایت طرح فاصله گذاری اجتماعی، سرعت عقد قرارداد چغندرکاران با کارخانجات مرتبط نسبت به زمان مشابه در سال های گذشته با کاهش روبرو شد که طی نامه ای پیشنهاد شد نمایندگان کارخانجات به طور مستمر در مناطق مختلف کشت و عرصه، حضور فعال داشته و زمینه تشویق و ترغیب کشاورزان را به کشت چغندرقند فراهم کنند.

جان کلام
با توجه به این شرایط می‌توانیم بگوییم که هر چند گام‌هایی برای بخش کشاورزی برداشته شده است اما همچنان مسائل بسیاری در این بخش باقی است چنانکه امروز پیازکاران، حاصل دست رنجشان روی زمین مانده در حالی که پیاز در بازار قیمت نجومی دارد و گوی متولی برای حمایت از این کشاورزان نیست. امروز باید به فکر بخش کشاورزی بود تا آنچه امروز بر سر پیازکاران آمده فردا بر سر سایر بخش‌های کشاورزی نیاید و بتوان جهش تولید را در بخش کشاورزی نیز محقق سازیم.

https://siasatrooz.ir/vdcamen6049n6i1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی