شنبه ۱۹ فروردين ۱۳۹۶ - ۲۲:۰۹
کد مطلب : 98905
ادامه ارزیابی پارلمان شهری؛

اعضای شورای شهر از عملکردشان راضی‌اند

اعضای شورای شهر از عملکردشان راضی‌اند

در ادامه گزارش دیروز درباره رضایت از عملکرد شوراها امروز سراغ اعضای شورای شهر رفتیم تا ببینیم چقدر درباره عملکردشان رضایت داشته و کارها را در مسیر اصلی نیل شورا به اهدافشان می‌دانند.
محمود عامری‌فرد عضو شورای شهر مشهد درباره موفقیت اجرای قانون شوراهای شهر در کشور به سیاست روز می‌گوید: اعتقاد دارم قانون شوراها یکی از قوانین مترقی جمهوری اسلامی است و توانسته مردم‌سالاری دینی را در جامعه ما محقق کند. چراکه بخشی از اختیارات دولت و حاکمیت را به مردم داده است و ما شاهدیم که از زمانی که قانون انتخابات شوراهای شهر اجرایی شد در آبادانی شهرها تحول چشمگیری صورت گرفته است.
وی افزود: این رویه نشان داده قانون ما مترقی و جامع و کاربردی است؛ البته علی‌رغم اینکه کارنامه شوراها در شهرهای مختلف را موفق می‌دانم باید گفت مشکلات عدیده و بزرگی مانع تعالی شوراها بوده است که شوراها علی‌رغم مشکلات توانستند به بخشی از اهداف خودشان دست یابند.
عامری‌فرد خاطرنشان کرد: ازجمله مشکلاتی که پیش رو داریم این است که بخشی از دولت و مجلس وسایل و زمینه‌های موفقیت شوراها و شهراری‌ها را فراهم نکردند؛ مثلا اولین مساله مورد نیاز بحث درآمدهای پایداری شهرداری‌هاست چراکه تا زمانی که درآمد نباشد شهرداری نمی‌تواند هزینه کند و شوراها هم توانایی فکر و کار لازم ندارند. از سال ۶۲ که مجلس رای به خودکفایی شهرداری داده است آنها از درآمدهای دولتی محروم شدند، اما در تبصره همان مصوبه مقرر شده دولت ظرف شش ماه آیین نامه درآمد پایدار شهرداری را به مجلس ارائه کند اما تاکنون این اتفاق نیفتاده و شهرداری‌ها بلاتکلیف هستند، با این تنگناها شوراهای شهر و شهرداری‌ها توانستند زمینه خدمات‌رسانی به شهروندان را فراهم کنند.
وی با اشاره به این نکته که به طور متوسط شهرداری‌ها باید۵۰۰ نوع خدمات را به شهروندان ارائه کنند، افزود: برای ارائه این خدمات تا زمانی که درآمد لازم کسب نشود شهرداری‌ها بلاتکلیف هستند و عمدتا به سمت تراکم‌فروشی رفتند که همین امر آفت شهرها بوده و ساختار شهری و اجرای طرح تفضیلی شهرها را به خوبی محقق نکرده است. پس می‌توان گفت یکی از مشکلات سد راه شوراها و شهرداری‌ها در خدمات‌رسانی توسط دولت و مجلس است که کسب درآمدهای پایدار را برای آنها مشخص نکرده است.
عضو شورای اسلامی شهر مشهد ادامه داد: از طرفی قانون محدودی داریم که برای شوراها سهم قرار داده است مثل قانون مالیات بر ارزش افزوده که در آن سهم شهرداری‌ها مشخص شده، اما شاهدیم که دولت فعلی حق شهرداری‌ها را از این قانون به خوبی و به موقع پرداخت نکرده است که عدم پرداخت در نحوه اجرایی برنامه شوراها و شهرداری خلل وارد می‌شود. یکی دیگر از درآمد پایدار شهرداری سهمشان از جرایم راهنمایی و رانندگی است که متاسفانه می‌بینیم که در این بخش هم دولت کمک لازم را نکرده وشهرداری‌ها با چالش روبه‌رو شده‌اند. از طرفی می‌بینیم در برنامه ششم دولت با نگرش محدودسازی به شوراها نگاه کرده است و در جهت محدودیت اختیارات شوراها گام برداشته بر این اساس مجریان به جای اینکه کمک کنند مانع هستند.
وی افزود: در همان قانونی که شهرداری‌ها را در بودجه مستقل اعلام کرده عنوان شده که هزینه زیرساخت حمل‌ونقل عمومی را دولت بدهد و می‌بینیم از سال ۶۲ تاکنون دولت به وظیفه خودش عمل نکرده و شوراها و شهرها در توسعه حمل‌ونقل محدودیت داشتند که این امر به آلودگی کلانشهرها دامن زده است. البته در دوره کنونی شورای چهارم موفق بودند، در شهر مشهد علی‌رغم همه این معضلات توانستند با همت مضاعف حمل‌ونقل عمومی را توسعه و در جهت توسعه قطار شهری و نوسازی ناوگان اتوبوس و تاکسی گام بردارند. البته در دو سال گذشته بخشی از تسهیلات بانکی جذب شد و شورای چهارم برای شهرداری مشهد قانونی وضع کرد که بخشی از نوسازی تاکسی‌ها را شهرداری بپردازد که بر همین اساس برنامه‌ریزی شده تا ۵ هزار تاکسی نوسازی شود. همچنین در تامین اتوبوس‌های نو گام‌های زیادی برداشته شده که در عمر شهرداری مشهد بی‌نظیر بوده و کارهای انباشته از گذشته را پیش برده است. اما علی‌رغم تلاش‌های شهرداری و شورای مشهد دولت کمک شایانی نداشته است.
وی گفت: شوراها و شهرداری‌ها اگر دچار سیاسی‌کاری بشود نمی‌تواند خدمات بدهد و ایام تبلیغات نوع نگرش افراد را نمایان می‌کند. عمده نگرش شوراها خدماتی است. من بعید می‌دانم شهری باشد درگیر مباحث سیاسی باشد، اینکه این رویه را برای افکار عمومی برخی بیان می‌کنند به نظر من حاصل نگرش رقیب است.
وی گفت: در مشهد شورایی داشتیم که علی‌رغم وجود تضارب آرای تخصصی و کارشناسی بسیار زیاد؛ جمعی همدل و متحد بودند و گام‌های بسیاری طی کردند و حاصل آن این بود که بخش ریلی ۵ کیلومتر در خط ۱ موفق بود و خط دو که متوقف شده بود کارش را آغاز کرد و سال اول اندازه ۵ سال قبل با مدیریت جهادی پیش رفت. در حوزه‌های مختلف سرانه تامین پارکینگ و خدمات شهر و در نگرش کلان شوراها توانستند موفق باشند.
عامری‌فرد خاطرنشان کرد: هم قانون شوراها خوب بوده و هم شهرداریها موفق بودند منتها باید درصد موفقیت را با امکانات و بودجه و قوانین درنظر بگیریم و فراموش نکنیم که زمانی که کشور در شرایط بحران تورم و رکود قرار دارد این موضوع در درآمد شهرداری تاثیر می‌گذارد.
وی در پایان درباره نگاه ملی دولت به مشهد انتقاداتی مطرح کرده و گفت: باید همانطور که مشهد را پایتخت ملی جهان اسلام می‌دانیم به آن بودجه لازم را تخصیص دهیم.
در ادامه عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر کرج به سیاست روز گفت: شوراهای شهر به نظر من ۸۰ درصد وظایف خودشان را انجام دادند و بیست درصد که موفق نبودند هم گیر در جاهای دیگر بوده است.
روح‌الله کیان ادامه داد: با اجرای قانون شوراها به نوعی قدرت تقسیم شد و تصمیم به عهده مردم شهر افتاد و به عقیده من آنها بهتر توانستند با توجه به شناختی که هر عضو به شهر دارد در تصمیم‌گیری موفق باشند این قانون به نوعی تمرین دموکراسی بوده که عالی صورت گرفته است.
وی افزود: وظایف شورا در قانون اساسی بیشتر از آن چیزی است که دولت رضایت داده به شوراها تعلق گیرد، برای حاکمیت سخت است قدرت را بخواهد بدهد به پارلمان محلی، به غیر از تهران و دو شهر بزرگ سیاسی‌کاری در شهرهای دیگر جایی نداشته و شهرها سعی کردند از سیاست به دور باشند. البته نسبت به قبل پروژه‌ها بهتر در شهرها اجرایی شده و رضایت‌مندی مردم نیز از کارهایی که در شهرها صورت می‌پذیرد زیاد شده و مراجعه مردم به دولت به کمترین حد خود رسیده است.
وی گفت: استقبال مردم از افراد مشهور غیر متخصص همیشه آفت شورای شهر بوده اما نمی‌توانیم بگوییم همه ورزشکارها کاربردی ندارند، اما در عین حال شورای شهر تخصصی‌تر باید اداره شود و افرادی باشند که به امور شهری احاطه دارند. البته اینکه ورزشکار و هنرمند متخصص در شورای شهر باشد ایرادی ندارد ، به نوعی انتخاب مردم است و نمی‌شود به آن ایراد گرفت.
وی گفت: برای شوراها دولت مشکل ایجاد نکرده است بلکه اختیارات کم ایرادی را در مسیر تحقق اهداف شورا ایجاد کرده است. به هر حال برای حاکمیت، دادن اختیارات سخت است این مساله برای شرکت‌های خدماتی اگر زیرمجموعه ما باشند بهتر است مثلا ما از اول زمستان حفاری نمی‌کنیم تا مردم اذیت نشوند اما اکنون اینچنین نیست. همین نبود مدیریت شهری واحد ترمزدستی شورا بوده جلوی کار شورا را گرفته و خیلی جاها مشکلات ایجاد کرده است.
کیان درباره انتقاد به شوراها برای عدم تعامل با یکدیگر خاطرنشان کرد: ما کلان شهرها مجموعه‌ای داریم چند وقت یکبار جلسات تخصصی داریم و بررسی‌هایی انجام می‌دهیم، خیلی کارها را یکپارچه کردیم. اما برای اینکه بتوانیم با شهرهای دیگر و شهرستان دیگر تعامل کنیم باید دولت در قالب شورای عالی استان‌ها این کار را انجام دهد که متاسفانه نداده است. 

مائده شیرپور

https://siasatrooz.ir/vdcamono.49naw15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی