?>?> احیای سفره‌های ساده و بی‌ریای ماه رمضان | سیاست روز
يکشنبه ۲۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۲:۵۴
کد مطلب : 96042
سنتی بیادماندنی در کوران افشای بخور بخورهای میلیاردی

احیای سفره‌های ساده و بی‌ریای ماه رمضان

احیای سفره‌های ساده و بی‌ریای ماه رمضان

در میان افشاگری‌های عجیب و غریب از رقم‌های چندصد میلیونی حقوق برخی افرادی که تلاش می‌کنند راهشان را از عامه مردم جدا کرده و با پول‌هایی که به امانت دستشان بوده برای خود قصری سست بسازند که خداوند آن را سست‌تر از خانه عنکبوت نام نهاده است، سنتی که همچنان ادامه می‌یابد تا دلت را گرم ‌کند و می‌توانی باور کنی هنوز هم هستند آنهایی که رای توجیه چپاول بیت‌المال همسایه را نشان نمی‌دهند و سعی می‌کنند آن قدر که از دستشان بر می‌آید کاری خیر انجام دهند. سنتی به نام افطاری ساده!

حمایت رهبری از حرکت مردمی
از جمله سنت‌های پسندیده‌ای که مدتی است در کشور ما رایج شده است، موضوع «افطاری ساده» است. رهبر معظم انقلاب نیز در خطبه‌های نماز عید فطر سال ۹۳ ضمن تأکید بر این سنت حسنه، خواستار توجه مردم به آن شدند: «یک سنت خوب هم امسال بیش از سال‌های دیگر دیده شد که خوب است مورد توجه قرار بگیرد و آن، افطاری دادن‌های ساده و بی‌پیرایه در مساجد و در خیابان‌ها بود در بیشتر شهرهای کشور - که بسیار کار شایسته‌ای است - در مقابل افطاری‌های مسرفانه‌ای که شنیده شد، دانسته شد که بعضی‌ها به بهانه‌ افطار، حرکات و عمل مسرفانه انجام می‌دهند و به جای این‌که در ماه رمضان وسیله‌ای بشوند برای نزدیکی روحی به فقرا و مستمندان، با این عمل، با این حرکت، خود را در لذات جسمانی غرق می‌کنند.»

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره افطاری ساده
الان در بعضی از کشورهای اسلامی سنت خوبی وجود دارد که در تمام ماه رمضان، اغلب مساجد افطاری میدهند؛ یعنی هرکس برود و وارد مسجد بشود، پذیرایی میشود. البته خانواده‌ها محروم میمانند؛ فقط مردان افطاری میخورند و برمیگردند! اگر بشود در این‌جا هم همین سنت درخصوص افراد تحت پوشش شما رواج پیدا کند - البته با حضور تمام افراد خانواده - خوب است. در زمان رژیم گذشته، این ارتباطات معنوی، کم و یا منجمد شده بود؛ که البته متأسفانه بقایایش همچنان باقی است. ما بایستی در دوران اسلامی، این ارتباطات را زنده کنیم. (بیانات در دیدار مسئولان کمیته‌ی امداد امام خمینی(ره) ۱۴/۱۲/۱۳۷۰)
بحمدالله فضای جامعه‌ ما فضای معنوی است و این فضای معنوی در ماه رمضان در جهت معنویت اشتداد پیدا میکند؛ عادات خوب بتدریج در بین مردم رواج پیدا میکند؛ این کمکهائی که به مستمندان میشود - هفته‌ی احسان و نیکوکاری - یا این افطاری‌هائی که در شهرهای مختلف انسان میشنود که افراد خیّر در مساجد، در معابر عمومی جمع میشوند، افطاری فراهم میکنند، مردم افطار میکنند، کارهای بسیار خوبی است؛ مایه‌ی صفا و صمیمیت و نزدیکی و در واقع حق ماه رمضان را ادا کردن است، که یکی از حقوق ماه رمضان، همین نیکی به برادران، همراهی با نزدیکان، با برادران مسلمان و کمک به یکدیگر است. اینها چیزهای بسیار خوبی است، از سابق هم معمول و مرسوم بود، امروز بیشتر است. (بیانات در خطبه‌های نماز جمعه تهران ۲۹/۰۶/۱۳۸۷)
در ماه رمضان روحیه‌ی کمک به انسانها، روحیه‌ی تعاون در میان مردم رواج پیدا میکند. خودخواهی‌های انسان به نفع دیگرخواهی‌ها مغلوب میشود. شما ببینید خوشبختانه در این سالهای اخیر و همین امسال، چقدر افراد، بدون نام و نشان، مساجد، حتّی خیابانها را در مناطقی، مرکز ضیافت از بندگان خدا قرار دادند. افطاری ترتیب دادند و مردم را بر سر سفره‌ی افطار خودشان دعوت کردند؛ بدون اینکه تعارفات معمولی وجود داشته باشد؛ بدون اینکه ملاحظات و رودربایستی‌هائی که در مهمانیهای شخصی هست، وجود داشته باشد. این حالت تعاون، این حالت خیرخواهی برای مردم، بسیار چیزهای ارزشمندی است که به طهارت نفسانی انسان منتهی میشود. (بیانات خطبه‌های نماز عید سعید فطر ۰۷/۱۰/۱۳۸۷)
یک درس دیگر[ماه رمضان] مسئله‌ی سخت گرفتن بر خود و انفاق به دیگران است. این گرسنگی کشیدن، تشنگی کشیدن، روزه‌ی از اذان صبح تا اذان مغرب، این سخت گرفتن بر خود است. بسیاری از مردم ما به خودشان با روزه‌گیری سخت گرفتند و به دیگران انواع و اقسامِ انفاق را کردند. انسان چقدر لذت میبرد که می‌بیند در شب ولادت امام مجتبی (علیه الصّلاة و السّلام) در نیمه‌ی ماه رمضان، بالای سر یک نانوائی تابلو زده‌اند که امشب به عشق امام حسن، نان از این نانوائی صلواتی است؛ هر که میخواهد بیاید نان ببرد. این انفاقهائی که در افطارها - افطارهای بی‌نام و نشان، افطارهای در مساجد - به وسیله‌ی همینگونه کارهای ابتکاری مردم ما دادند، این یک درس دیگر است، یک تمرین دیگر است. بر خود سخت بگیریم، به دیگران انفاق کنیم. (بیانات در ‌خطبه‌‌های نماز عید سعید فطر ۲۱/۰۷/۱۳۸۶)
مشکلات فرهنگی حل نشدنی
اما ظاهرا قرار نیست این سنت زیبا راهی به سوی قاب‌هایی که مردم می‌بینند بگشاید و یا در رسانه‌ها آنطور که باید و شاید تبلیغ شود. سفره‌های افطاری با رنگ‌آمیزی‌های متنوع و بکارگیری جدیدترین روش‌های تزئین حلیم و شله زرد با استفاده از به روزترین ابزار سفره‌آرایی‌» تنها بخشی از تبلیغاتی است که این روزها سعی دارد تا نظر خانواده‌های ایرانی برای برگزاری یک مراسم به اصطلاح آبرومندانه افطاری را به سمت خود جلب کند. اما در میان این هجمه‌های تبلیغاتی که سبک زندگی اسلامی را نشانه گرفته است چند سالی می‌شود که سنت حسنه «افطاری ساده» به عنوان یک الگو در میان خانواده‌های ایرانی در حال رشد است.
سفره‌هایی ساده که با چند عدد خرما، نان، سبزی و یک استکان چای پهن می‌شوند و بدون هیچ ریا و جلوه‌گری روزه‌داران بسیاری را به دور خود جمع می‌کند. بر این اساس فعالان فرهنگی در شبکه‌های اجتماعی طی اقدامی ابتکاری با توجه به تأکیدات رهبر معظم انقلاب به تقویت و گسترش سبک زندگی اسلامی با کم کردن از تشریفات افطار و افزایش کمیت ضیافت‌شوندگان و انجام اطعام به صورت همگانی و عمومی اقدام به بازنشر تصاویری از برگزاری این مراسم در شبکه‌های اجتماعی کردند.
کمپین «افطاری ساده» با هدف تقویت و گسترش سبک زندگی اسلامی خانواده‌های ایرانی را به برگزاری سنت حسنه افطاری‌های ساده به صورت عمومی تشویق می‌کند.

سهیم شدن دانش‌آموزان در جمع‌آوری کمک
در این زمینه نیز دبیرکل اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان به ارائه جزئیات برنامه «فرزندان رمضان» پرداخت، گفت: برگزاری پویش تصویری افطاری ساده، طرح اکرام ایتام به مناسبت ولادت امام حسن(ع) و گرامیداشت اولین زن مسلمان انقلابی از جمله این برنامه‌هاست.
به گزارش سیاست روز، حامد علامتی اظهار داشت: روز نیمه ماه مبارک رمضان مصادف با ولادت حضرت امام حسن مجتبی(ع) به عنوان روز اکرام در تقویم ثبت شده است، در طرح اکرام، دانش‌آموزان به جمع‌آوری کمک‌های نقدی و غیرنقدی برای نیازمندان و ایتام اقدام خواهند کرد. وی با تأکید بر اینکه شیوه جمع‌آوری کمک‌های مردمی به قرارگاه‌های عملیات شهری سپرده شده است، افزود: این طرح در طول ماه مبارک رمضان برگزار می‌شود و در شب‌های قدر توزیع اقلام انجام می‌شود؛ البته این طرح با نظارت اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان و با هماهنگی کمیته امداد امام(ره) برگزار می‌شود. 

پویش تصویری افطاری ساده
دبیرکل اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان با بیان اینکه طی سال‌های گذشته رهبر معظم انقلاب بر ترویج افطاری‌های ساده به عنوان یک سنت حسنه تأکید ویژه و مکرر داشته‌اند، گفت: در این بخش دانش‌آموزان در قالب «ترغیب خانواده به برگزاری مراسم افطاری ساده در میهمانی‌ها و ضبط تصاویر»، «جریان‌سازی و ترغیب اقوام به برگزاری مراسم افطاری ساده در میهمانی‌ها و ضبط تصاویر» و «برگزاری ایستگاه‌های صلواتی به منظور پخش افطاری ساده در محله و ضبط تصاویر» و همچنین طرح‌های ابتکاری فعالیت می‌کنند.

اقداماتی که در ماه رمضان پیش پایت قرار می‌گیرد
مدیرکل بهزیستی استان تهران گفته که ۴ هزار کودک که در مراکز نگهداری به طور شبانه‌روزی نگه داری می‌شوند چشم انتظار کمک رسانی خیرین هستند.
احمد دلبری این را هم گفته که تعداد تمامی مددجویان بهزیستی استان تهران در سال ۹۴، ۱۰۲۸ نفر معلول و سالمند بوده که این رقم برابر با ۸۶ نفر در ماه است.
وی با اشاره به محدودیت‌های سازمان و ساختار نیروی انسانی‌ آن افزود: سازمان بهزیستی در ماه مبارک رمضان حدود ۱۷۰ هزار نفر مددجو را تحت پوشش خود دارد و اگر بخواهد برای هریک از این افراد ۱۰۰ هزار تومان را اختصاص دهد در مجموع مبلغ ۱۷ میلیارد را نیاز دارد که در واقعیت امر چنین مبلغی را در اختیار ندارد.
مدیرکل سازمان بهزیستی استان تهران گفت: باتوجه به همزمانی ماه مبارک رمضان و افتتاح نمایشگاه و جشنواره شب‌های مهربانی می‌توان از ظرفیت‌های این ماه و کمک خیرین و مشارکت مردم برای انجام برخی فعالیت‌ها را به فال نیک گرفت.
این تنها حاصل گشت و گذار کوتاه مدت ما در سایت‌های خبری است اگر می‌خواهی با رمضان همراه باشی و کاری کنی که ثواب ببری هستند از این افراد که می‌توانی به جای دعوت از آنهایی که خوشبختانه لقمه‌ای برای خود دارند از این افراد حمایت کرده و با افطاری ساده از میهمانان خودت پذیرایی کنی و باقی هزینه را به کسانی اختصاص‌دهی که واقعا نیازمند یاری هستند.
چقدر خوب است هزینه‌های سنگین افطار برای سیران و بی‌نیازانِ کم‌شمار را به افطار دادن ساده به روزه‌داران پرشمار تبدیل کنیم. چه سود است در افطاری‌ای که اغنیاء در آن دعوت شده و محتاجان در ورود به آن ممنوع باشند؟

سوشیانت آسمانی

https://siasatrooz.ir/vdcauwno.49niy15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی