سه شنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۵ - ۲۳:۲۸
کد مطلب : 98734

استعفا نداد، عذرش را خواستند

حجت‌الله ایوبی رئیس سازمان سینمایی در حالی صبح دیروز با حکم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از کار برکنار شد که تا روز گذشته اصرار داشت که در محل کارش حضور دارد و تصمیمی برای استعفا و کناره‌گیری از مسئولیتش ندارد.
اما در ارتباط با این برکناری ناگهانی چند نکته قابل توجه وجود دارد:
۱. ایوبی در شرایطی از سمت خود برکنار شد که وزیر ارشاد قصد داشت تا او خود از این مسئولیت کناره‌گیری کند در حالی که ایوبی تا آخرین روز کار خود به هیچ‌وجه قصد استعفا نداشت. ایوبی پیش از این در آخرین حضور خود در برنامه سینمایی هفت در پاسخ به انتقاد بهروز افخمی مجری برنامه و پیشنهاد او به کناره‌گیری ایوبی از سمتش برای احترام به هنرمندان بابت برگزاری جشنواره ضعیف فجر، گفت: «عذرم را بخواهند می‌روم، اما استعفا نمی‌دهم!»
۲. روز دوشنبه خبرگزاری مهر خبری را در ارتباط با برکناری ایوبی منتشر کرد ولی تنها کمتر از یک ساعت بعد خبرگزاری فارس این خبر را از جانب ایوبی و روابط عمومی سازمان سینمایی تکذیب شد. اصرار ایوبی بر حضورش در این سازمان و مقاومت او در برابر برکناری، نشان‌دهنده رضایت ایوبی از عملکرد خودش در این دوره و دفاع از این عملکرد در برابر مدیران بالادستی وزارت ارشاد است.
۳. اما نکته قابل توجه دیگر در ارتباط با این برکناری متن وزیر ارشاد برای رئیس جدید سازمان سینمایی است. صالحی امیری در این حکم با چشم‌پوشی از ادبیات مرسوم نامه‌های این‌چنینی بدون تقدیر از ایوبی رئیس پیشین سازمان سینمایی، خواسته‌ها و انتظارات خود را از رئیس جدید این سازمان بیان کرده است و حرفی هم از ایوبی نزده است. موضوعی که نشان‌دهنده تفاوت نظر جدی ایوبی و وزیر ارشاد و نارضایتی شدید وزیر از عملکرد ایوبی در این سازمان بود.
۴. ایوبی در حالی از این سمت برکنار شد که بسیاری دلیل اصلی برکناری او را حجم گسترده اعتراضات به عملکرد ضعیفش می‌دانستند. درواقع او در این مدت با توقیف برخی از فیلم‌های مهم جریان شبه‌روشنفکری سینمای ایران و برگزاری ضعیف این دوره جشنواره فجر صدای بسیاری از چهره‌های آن جریان را درآورد و از سوی دیگر با راه‌اندازی گروه بی‌خاصیت «هنر و تجربه» و اکران برخی فیلم‌های مسئله‌دار قدیمی در این گروه و بایکوت آثار جبهه فرهنگی انقلاب در جشنواره فجر از سوی دیگر موجب اعتراض نیروهای انقلابی شد تا در نهایت نه شبه‌روشنفکران از ایوبی حمایت کنند و نه نیروهای انقلابی و در این شرایط راهی جز ترک این مسئولیت نداشت.
۵. یکی دیگر از تحلیل‌هایی که در ارتباط با این اتفاق وجود دارد؛ گرفتن ژست تغییر از سوی دولت تدبیر در آخرین ماه‌های فعالیت خود است. دولتی که در چند سال گذشته به واسطه مدیریت ضعیف ایوبی طیف عظیمی از هنرمندان را از خود رنجاند و حالا در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بیش از گذشته به حمایت هنرمندان برای رسیدن به موفقیت احتیاج دارد و برای این کار چه راهی بهتر از تغییر مدیر خاطی و ضعیفی که هنرمندان آن را دوست ندارند!
۶. برکناری ایوبی در این فرصت باقیمانده احتمال ایجاد تغییراتی در برخی از ساختارهای به وجود آمده در دوران مدیریت او را قوت بخشیده است. گروه دولتی هنر و تجربه که یکی از ضعیف‌ترین طرح‌های ایوبی محسوب می‌شود و جدایی دو بخش بین‌الملل و ملی فجر از هم که منجر به خلق جشنواره «جهانی فیلم فجر» شد، از جمله تصمیماتی است که به نظر می‌رسد با تغییر ایوبی در وضعیت مبهمی قرار خواهند گرفت که حتی در صورت عدم تعطیلی یا تغییر اساسی آن‌ها به احتمال زیاد در بخش مدیریت خود دچار تغییراتی اساسی خواهند شد. 

احسان سالمی - فردا

https://siasatrooz.ir/vdcay0no.49nae15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی