شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۰ - ۲۱:۰۷
کد مطلب : 119949
مردم عراق در انتخاباتی زودهنگام امروز پای صندوق‌های رای می‌روند

اقبال عراقی‌ها به جریان‌های مقاومت

اقبال عراقی‌ها به جریان‌های مقاومت
انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق امروز در حالی برگزار می‌شود که شواهد امر از اقبال و رویکرد مردم به جریان‌های حامی مقاومت با محوریت اخراج آمریکا حکایت دارد.
عراق امروز روزی سرنوشت ساز را سپری می‌کند چرا که مردم برای انتخابات نمایندگان و در اصل چینش دولت‌ آینده عراق پای صندوق‌های رای می‌روند. انتخاباتی بسیاری از آن با عنوان وزن کشی جریان‌های مقاومت در برابر اشغالگران یاد می‌کنند. لازم به ذکر است دیروز کمیساریای عالی انتخابات عراق اعلام کرد که در رأی‌گیری جمعه از گروه‌های خاص، ۶۹ درصد در پنجمین انتخابات پارلمانی این کشور مشارکت داشته اند. از مجموع یک میلیون و ۱۹۶هزار و ۵۲۴ واجدین شرایط رای گیری برای گروههای خاص ۸۲۱هزار و ۸۰۰ نفر یعنی ۶۹درصد در انتخابات پارلمانی امروز شرکت کردند.
در این میان رئیس ائتلاف فتح عراق ضمن درخواست از مردم عراق برای مشارکت گسترده در انتخابات روز یکشنبه از بیانیه مرجعیت به مثابه فتوای جهاد انتخاباتی نام برد.«هادی العامری» رئیس ائتلاف فتح عراق از انتخابات به عنوان بهترین راه عبور از مشکلات و چالش‌ها نام برد و آن را سرنوشت ساز خواند. العامری افزود: بیانیه مرجعیت به مثابه فتوای جهاد انتخاباتی است که از ملت عراق خواست که مشارکت آگاهانه و مسئولانه انتخاباتی داشته باشند.از سوی دیگر «حیدر الفوادی» عضو ائتلاف العقد الوطنی عراق گفت: ائتلاف ما بر ممانعت از دخالت خارجی و مقابله با آن خواه از جانب ترکیه باشد یا آمریکا، اصرار دارد. همه گروه‌ها باید در راستای برآورده کردن خواسته‌های مردم حرکت کنند.
همچنین شیخ «قیس الخزعلی» دبیر کل جنبش عصائب اهل الحق عراق تاکید کرد نتایج انتخابات عراق به دنیا نشان می‌دهد که اراده مردمی بر ماندن الحشد الشعبی است.«مقتدی الصدر» طی نطقی دیگر در راستای مبارزات انتخاباتی جریان صدر خواستار حمایت مردم از برنامه‌های وی برای ایجاد اصلاحات در عراق شد. رهبر جریان صدر افزود: ما با حذف مفسدان به پیروزی برای وطن متعهد می شویم و ما خواهان اصلاحات هستیم.ائتلاف سائرون به ریاست سید مقتدی الصدر در پارلمان کنونی عراق بیش‌ترین کرسی یعنی، ۵۴ کرسی از ۳۲۹ کرسی را در اختیار دارد که شامل جریان صدر و حزب کمونیست عراق است. در انتخابات پارلمانی عراق بیش از سه هزار نامزد انتخاباتی برای کسب ۳۲۹ کرسی پارلمانی رقابت کنند.
از زمان سقوط صدام در سال ۲۰۰۳ تاکنون، چهار دوره انتخابات پارلمانی به ترتیب در سال‌های ۲۰۰۵، ۲۰۱۰، ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ برگزار شده و انتخابات فرارو که پنجمین دور انتخابات عراق پس از سقوط صدام است، نخستین انتخابات زودهنگام در تاریخ این کشور از سال ۲۰۰۳ تاکنون است. در ۳۰ ژانویه ۲۰۰۵، برای نخستین بار مردم عراق پای صندوق‌های رای رفتند تا اعضای مجلس انتقالی با ۲۷۵ کرسی را انتخاب کنند. «ائتلاف ملی عراق» متشکل از گروه های متعدد شیعه به‌ رهبری «ابراهیم الجعفری» در این انتخابات اکثریت را کسب کرد و دولت را تشکیل داد.
دومین انتخابات در سال ۲۰۱۰ برگزار شد و تعداد کرسی‌ها برای انتخابات این دوره به میزان ۸.۲ درصد برای هر استان افزایش یافته بود و تعداد کرسی‌ها از ۲۷۵ کرسی در سال ۲۰۰۵ به ۳۲۵ کرسی افزایش یافت. در پایان این انتخابات ائتلاف «العراقیة» به رهبری «ایاد علاوی» که بیشتر از اعراب سکولار شیعه و سنی تشکیل می‌شد با ۹۱ کرسی در جایگاه نخست قرار گرفت و ائتلاف «دولة القانون» به رهبری «نوری المالکی» با ۸۹ کرسی در جایگاه دوم قرار گرفت. سومین انتخابات در۳۰ آوریل ۲۰۱۴ برگزار شد و تعداد کرسی‌های پارلمان نیز از ۳۲۵ عضو به ۳۲۸ عضو افزایش یافت. این سه کرسی بین ایزدی‌ها ، صائبی‌ها و قوم شبک تقسیم شد و به هر کدام، یک کرسی اختصاص یافت.نتیجه انتخابات نشان داد که ائتلاف دولت قانون به ریاست نوری المالکی، با ۹۲ کرسی در صدر قرار گرفته است.چهارمین انتخابات پارلمانی برای برگزیدن ۳۲۹ عضو پارلمان در ۱۲ می ۲۰۱۸ برگزار شد. در این انتخابات ائتلاف «السائرون» به رهبری «مقتدی الصدر»، ائتلاف «الفتح» به‌ رهبری «هادی العامری» و ائتلاف «النصر» به‌رهبری «حیدر العبادی» به ترتیب اول تا سوم شدند.
کمیساریای عالی انتخابات عراق، پیشتر اعلام کرده بود که ۲۱ ائتلاف سیاسی، ۱۶۷ حزب که ۵۸ حزب در ائتلاف‌ها گنجانده شده‌اند و ۳ هزار و ۲۴۹ نامزد انتخاباتی از جمله ۹۵۱ زن در این تاریخ به رقابت با یکدیگر می‌پردازند.
به اعلام کمیساریای انتخابات عراق، ۷۸۹ نامزد عراقی قرار است به عنوان مستقل، ۹۵۹ نامزد در قالب ائتلاف‌ها و ۱۵۰۱ نفر در فهرست‌های حزبی در این انتخابات برای دستیابی به ۳۲۹ کرسی پارلمانی به رقابت خواهند پرداخت.
هرچند که کمیساریای انتخابات سپس اعلام کرد که ۶ نامزد از شرکت در این رقابت به دلایل مختلف از جمله سوء‌استفاده از بیت‌المال برای تبلیغ انتخاباتی محروم شدند به این ترتیب قرار است ۳ هزار و ۲۴۳ نامزد در این انتخابات با یکدیگر رقابت کنند.شمار کرسی زنان در پارلمان نباید کمتر از ۲۵ درصد کل نمایندگان پارلمان باشد، زنان در این دور از انتخابات دست‌کم ۸۳ کرسی پارلمانی را به خود اختصاص خواهند داد.به موجب قانون انتخابات عراق مصوب ۲۰۲۰، شمار حوزه‌های انتخابیه به ۸۳ حوزه رسید در حالی که در دوره قبل ۱۸ حوزه بود. ۹ کرسی پارلمانی سهم اقلیت‌ها قومی و دینی شامل مسیحی، ایزدی، صابئی مندائی، شبکی و کردهای فیلی خواهد بود. از این تعداد، پنج کرسی سهم مسیحیان است و اقلیت‌های شبکی، صائبی، ایزدی و کردهای فیلی هر کدام یک کرسی خواهند داشت.جمعیت عراق بنا بر آمار ارائه شده از سوی سازمان ملل به ۴۰.۲ میلیون نفر می‌رسد که ۶۰ درصد آن پایین ۲۵ سال است. شمار واجدین شرایط رأی‌دهی به ۲۵ میلیون نفر می‌رسد که از این میزان بنا به اعلام کمیساریای عالی انتخابات عراق، ۲۳ میلیون نفر دارای کارت «بیومتریک» (کارت شناسایی الکترونیکی) هستند و در ۸۳ دایره انتخابات و ۸۲۷۳ صندوق رای تقسیم خواهند شد.نحوه توزیع کرسی‌های پارلمانی عراق میان استان‌های مختلف به این شرح است: بغداد: ۷۱ ، نینوی: ۳۴، بصره: ۲۵، ذی‌قار: ۱۹، سلیمانیه: ۱۸، بابل: ۱۷، اربیل: ۱۶، الانبار: ۱۵، دیالی: ۱۴، کرکوک: ۱۳، واسط: ۱۲، دهوک:۱۲، نجف:۱۲، صلاح‌الدین:۱۲، کربلا:۱۱، الدیوانیه: ۱۱، میسان: ۱۰ و المثنی: ۷ در این میان پایگاه سعودی لیکس از هزینه سنگین عربستان برای نفوذ در انتخابات پارلمانی عراق خبر داد.
https://siasatrooz.ir/vdcayon6o49n6o1.k5k4.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی