يکشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۳:۳۰
کد مطلب : 91426
در راستاي تحليل فارن پاليسي از ابهام در توافق هسته‌ای پس از اوباما

تعهد براي امريكايي‌ها مفهومي ناشناخته

تعهد براي امريكايي‌ها مفهومي ناشناخته

تيم مذاكره‌كننده هسته‌اي كشورمان به رياست محمد‌جواد ظريف براي دور جديد گفت‌وگوهاي هسته‌اي امروز در حالي عازم سوييس شد كه بذر بي‌اعتمادي و ابهام حتي در صورت توافق هسته‌اي از هم‌اكنون از سوي امريكايي‌ها پاشيده شده است.
وزیر خارجه ایران امروز به ژنو رفت تا در بیست و هشتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو ضمن ایراد سخنرانی در این نشست، در حاشیه آن با برخی مقامات شرکت‌کننده به گفت‌وگو بنشيند.
البته قرار است عصر امروز با کری در مونترو سوئیس به رایزنی بپردازد و معاونان کری و ظریف نیز ظهر امروز در مونترو بر سر یک میز به گفت‌وگو می‌نشینند. همچنين علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی نیز در این دور از رایزنی‌ها در مونترو سوئیس حضور دارد.
چهاردهمين دور از گفت‌وگوهاي هسته‌اي در حالي در حاشيه نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل برگزار مي‌شود كه چند روز پيش وندي مذاكره‌كننده ارشد امريكايي در جلسه بنياد كارنگي گفته بود كه تحريم‌ها در زمينه حقوق بشر و تروريسم عليه ايران ادامه خواهد داشت.
البته مذاکره‌کننده ارشد دولت باراک اوباما در گفت‌وگوهای هسته‌اي با ایران در مقابل انتقادهای قانونگذاران در کنگره آمریکا ایستاد و تصریح کرد اگر دو طرف بتوانند در سال کنونی میلادی به توافق دست یابند، جهانیان از این توافق حمایت خواهند کرد.
وندی شرمن معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور سیاسی همان موقع در جلسه بنیاد کارنگی برای صلح جهانی گفت: «اگر بتوانیم این کار را انجام دهیم، جهان قضاوت خوبی در مورد آن خواهد داشت: اینکه (توافق) راهی خواهد بود برای کسب اطمینان از دست نیافتن ایران به سلاح هسته‌اي و هیچ شیوه دیگری ما را به چنین نتیجه‌اي نمی‌رساند.»
در اين زمينه ديپلماسي به نقل از فارن پالسي نوشت شرمن این اظهارات را در حالی بیان کرد که طبق گزارش‌های منتشر شده، جمهوری خواهان در کنگره دریافته اند تا زمانی که دوره ریاست جمهوری باراک اوباما به پایان نرسیده است، نمی‌توانند مانع حصول توافق شوند و از این رو سعی دارند این پیام را برسانند که توافق هسته‌اي تنها تا پایان دوره ریاست جمهوری اوباما در سال ۲۰۱۶ دوام خواهد داشت؛ اظهاراتی که با هدف ترغیب ایران به ترک میز مذاکره بیان مي‌شوند.
باب کورکر سناتور جمهوری‌خواه از ایالت تنسی و رئیس کمیته روابط خارجی سنا در گفت‌وگو با خبرنگاران بلومبرگ تصریح کرد رهبر معظم ایران آشکارا در مورد سرنوشت توافقنامه هسته‌اي پس از دوران ریاست جمهوری اوباما ابراز نگرانی کردند؛ اینکه رئیس‌جمهور بعدی تصمیم دیگری در مورد توافقنامه بگیرد.
شرمن از اظهار‌نظر در مورد اینکه آیا تهدید اینچنینی جمهوری‌خواهان کشورهای ۱+۵ را از حصول توافق با ایران تا مهلت یکم ماه ژوئیه باز خواهد داشت، خودداری کرد؛ با این حال، آشکار است که دولت اوباما باید آیت‌الله سید‌علی خامنه‌اي رهبر معظم ایران را متقاعد سازد که صرف نظر از روی کار آمدن رئیس‌جمهوری از حزب دموکرات و یا جمهوری‌خواه، توافقنامه پس از پایان دوره ریاست جمهوری باراک اوباما نیز اعتبار خواهد داشت. شرمن در این‌باره گفت: «همانطور که احتمالا انتظار دارید، نمی‌گویم که توافقی عالی حاصل مي‌شود. همیشه در میانه مذاکرات اظهار‌نظرهای بسیاری وجود دارد.»
البته باب آینهورن مذاکره‌کننده پیشین هسته‌اي و یکی از اعضای ارشد موسسه بروکینگز در گفت‌وگو با فارن پالسی تصریح کرده سرنوشت توافق هسته‌اي پس از سال ۲۰۱۶ به تعهد ایران به اجرای توافقنامه بستگی دارد.
در ادامه آینهورن در این‌باره گفت: «واقعیت این است که رئیس‌جمهور توانایی به نتیجه رساندن مذاکرات و اجرای توافق را دارد، حتی اگر اکثریت جمهوری‌خواه در کنگره با آن مخالفت کنند. اما در دولت بعدی چه اتفاقی خواهد افتاد؟ شرایط عمدتا به نتیجه‌بخشی توافق تا آن زمان بستگی خواهد داشت و اینکه آیا طرف ایرانی به توافق متعهد بوده است؟!»
اگر طرف ایرانی در راستای اجرای تعهدات طبق توافقنامه تلاش نکند، توافقنامه زیر فشار حامیان اسرائیل دوام نخواهد آورد و از هم فرو خواهد پاشید و در چنین شرایطی این مسئله که کدام حزب کاخ سفید را در کنترل داشته باشد، چندان تاثیرگذار نیست.
اين نكته را آينورن در حالي مطرح مي‌كند در تاييد حرفش رويترز در گزارشي، به تنش‌ میان رئیس‌جمهور آمریکا و نخست‌وزیر رژیم‌صهیونیستی پرداخته، اما در پایان نوشته است با وجود تمام اختلافات، آمریکا اسرائیل را تنها نمی‌گذارد.
آینهورن در ادامه گفت اما اگر ایرانی‌ها به اجرای توافقنامه متعهد باشند و دیگر کشورهای ۱+۵ (آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) از روند اجرای توافقنامه حمایت کنند، هر رئیس‌جمهوری که پس از اوباما روی کار آید، احتمالا مجبور مي‌شود به روند اجرای توافق ادامه دهد.
درست است كه خيلي از رسانه‌ها عنوان مي‌كنند كه توافق با تهران تا تيرماه سال آينده براي اوباما يك دستاورد سياسي بزرگ خواهد بود اما در باب مسائل مطرح شده مي‌توان اينطور نتيجه گرفت كه حتي اگر در اين تاريخ ايران با ۱+۵ به توافق هم برسد اما اين توافق از سوي غرب بويژه امريكايي‌ها هيچ ضمانت اجرايي ندارد يعني امريكايي‌ها حتي اگر با ايران بر سر پرونده هسته‌اي به توافقي في‌مابين هم برسند بطور حتم با اين ادعاهاي كه از سوي فارن پالسي مطرح شده حتي براي توافقي كه نياز است طرفين متعهد باشند واژه تعهد براي آنها مفهومي ندارد.
البته مذاكرات هسته‌اي براي امريكا تنها يك بهانه‌اي است تا از اين طريق بتواند آمریکا مانع این پیشرفت‌هاي جمهوري اسلامي ايران شود تهدید، تحریم و فشارهای بین‌المللی ابزارهایی است که کاخ سفید علیه جمهوری اسلامی ایران به کار مي‌برد.
اکنون آمریکا نگرانی‌های بی‌مورد و بی‌پایه و اساس خود را درباره فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌اي ایران به یک چالش بین‌المللی تبدیل کرده است، چنانچه خانم شرمن با ادعاي واهي تروريسم و حقوق بشر بر ادامه تحريم‌هاي ظالمانه تاكيد مي‌كند و اين هم بهانه‌هاي واهي براي پهن كردن تور زياده‌خواهي‌ها در ميز مذاكرات هسته‌اي است.

https://siasatrooz.ir/vdcb0ab9.rhb85piuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی