يکشنبه ۲۶ شهريور ۱۳۹۶ - ۰۱:۵۷
کد مطلب : 100968
پولیتیکو عنوان کرد

دست به کار شدن اتاق پژواک دولت اوباما برای حفظ توافق هسته‌ای

پایگاه اینترنتی پولیتیکو در گزارشی نوشت مقامات دولت اوباما در تلاشند از لغو احتمالی توافق هسته‌ای ایران از سوی دولت ترامپ جلوگیری کنند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، پولیتیکو در گزارشی نوشت: در حالیکه «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا، تلاش می‌کند توافق هسته‌ای ایران را لغو کند، اعضای دولت باراک اوباما سعی می‌کنند از این توافق برجسته دفاع کنند. مقاماتی که در دولت گذشته آمریکا دستیاران اوباما بوده‌اند برای جلوگیری از لغو توافق هسته‌ای -که یکی از دستاوردهای مهم دولت اوباما است- از رسانه‌ها کمک می‌گیرند، جلساتی را برگزار می‌کنند و با قانونگذاران تماس می‌گیرند.
شایان ذکر است، اوباما از تلاش این افراد به خوبی آگاه است و در جریان این تلاش‌ها و فعالیت‌ها قرار می‌گیرد. این مقامات یک جنگ هماهنگ‌شده را علیه جمهوری‌خواهان کنگره -که بارها تلاش کرده‌اند توافق را لغو کنند- آغاز کرده‌اند. دونالد ترامپ از زمان نامزدی‌اش برای شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۶ آمریکا از توافق هسته‌ای ایران انتقاد کرده و بارها برای لغو آن تلاش کرده است. اکنون دستیاران اوباما که در امضای این توافق ایفای نقش کرده‌اند پیش‌بینی می‌کنند ترامپ آماده شده است تا این توافق را در فصل پاییز لغو کند.
«راب مالی»، یکی از دستیاران ارشد اوباما در امور خاورمیانه، در این خصوص گفت: «توافق هسته‌ای [ایران] کاملاً ملموس و یک نوع هدف است. تعداد زیادی از ما این توافق را یک دستاورد بزرگ می‌دانیم و با کسانی که از آن انتقاد می‌کنند، کاملاً مخالفیم. از آنجاییکه می‌دانیم عواقب لغو این توافق چیست به تصمیماتی که به از هم پاشیدن آن منجر می‌شود، اهمیت می‌دهیم».
پولیتیکو در ادامه نوشت: عواقبی که مقامات دولت اوباما از آن سخن می‌گویند شامل به راه افتادن رقابت تسلیحاتی هسته‌ای در خاورمیانه و مخدوش شدن جایگاه دیپلماتیک آمریکا در جهان است. «سامانتا پاور»، سفیر سابق دولت اوباما در سازمان ملل، روز دوشنبه درپیامی توییتری نوشت: «دشوار است به این فکر کنیم که کنار گذاشتن توافق هسته‌ای ایران به وقوع جنگ منجر نمی‌شود».
برخی از محافظه‌کاران در واکنش به این تلاش‌ها، از بازگشت «اتاق پژواک» حامیان توافق هسته‌ای که در سال ۲۰۱۵ از سوی دولت اوباما شکل گرفت و زیاد شدن پوشش رسانه‌ای در این زمینه ابراز نارضایتی می‌کنند. آمریکا، ایران، چین، روسیه، آلمان، فرانسه و انگلیس در سال ۲۰۱۵ توافق هسته‌ای را امضا کردند. توافق هسته‌ای ایران یک توافق سیاسی است - نه یک پیمان- که تحریم‌های ایران را در ازای محدود شدن فعالیت‌های هسته‌ای این کشور لغو می‌کند.
ترامپ توافق هسته‌ای تهران را «بدترین توافق» توصیف می‌کند و به نظر می‌رسد به دنبال راهی برای خروج از آن است. ترامپ تحریم‌های هسته‌ای جدیدی را علیه ایران اعمال کرد. معنای این اقدام این است که هنوز توافق هسته‌ای پا برجا است. البته با توجه به توصیه منتقدان و دستیاران ترامپ به خارج نشدن ناگهانی از توافق هسته‌ای تهران، این تصمیم او غافلگیرکننده نبود.
در ادامه این مطلب آمده است: ترامپ که ادعا می‌شود از «تجاوز غیرهسته‌ای ایران در خاورمیانه» نگران است احتمالاً پایبندی تهران به توافق هسته‌ای در ماه اکتبر را تایید نمی‌کند. اگر او از تایید پایبندی ایران به این توافق امتناع کند، کنگره باید برای اعمال تحریم‌های جدید بر تهران تصمیم بگیرد. اگر کنگره -که اکثریت آن جمهوری‌خواه است- تحریم‌های جدیدی را علیه ایران اعمال کند عملاً توافق هسته‌ای ایران را از بین می‌برد و می‌تواند این کشور را به از سرگیری برنامه هسته‌ای‌اش تحریک کند.
چندین نفراز دستیاران سابق اوباما در مصاحبه با خبرنگاران هشدار دادند که بازبینی توافق هسته‌ای ایران عملی نیست و خطرناک است. این مقامات شامل «وندی شرمن» عضو سابق وزارت خارجه که مدیریت گروه مذاکره کننده آمریکایی را برعهده داشت، «کلین کاهل» مشاور امنیت ملی جو بایدن، و «جان فاینر» یکی از دستیاران جان کری می‌شوند.
شرمن هشدار داد: «بازبینی توافق هسته‌ای ایران بدون اینکه به طور کامل از هم بپاشد، بسیار دشوار است». شایان ذکر است که ایران نیز هیچ علاقه‌ای برای بازگشت به میز مذاکرات از خود نشان نداده است.
گفته می‌شود «جان کری» وزیر امور خارجه سابق آمریکا، نیز در پشت صحنه در تلاش است تا از لغو توافق تهران جلوگیری کند. او به همراه همتای ایرانی‌اش صدها ساعت را در ۲۰ روز به مذاکره توافق هسته‌ای تهران اختصاص داد و این توافق بیش از آنکه میراث اوباما باشد میراث کری است.
یکی از مقامات سابق آمریکا که اخیراً با کری گفت‌وگویی داشته است در این خصوص می‌گوید کری با همکاران سابقش در کنگره در تماس است. برخی از همکاران کری درپی افزایش احتمال به چالش کشیدن توافق هسته‌ای ایران با او تماس برقرار کرده اند. به گفته این مقام آگاه برخی از همکاران کری نظر او را در این‌باره جویا شده‌اند. همچنین گفته می‌شود وزیر خارجه سابق آمریکا با مقامات اروپایی که در روند مذاکرات هسته‌ای موثر بوده‌اند و در مذاکرات شرکت داشته‌اند، در ارتباط است.
برخی دیگر از شخصیت‌های مهم دولت اوباما نیز در این جریان فعال هستند.

https://siasatrooz.ir/vdcb0gb8wrhbg9p.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی