دوشنبه ۳ شهريور ۱۳۹۹ - ۲۱:۵۰
کد مطلب : 115061
نگاهی به سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران

گروسی در دو راهی مسئولیت‌پذیری فنی یا سیاسی کاری

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دیروز در حالی وارد تهران شد که بسیاری از ناظران سیاسی شرایط وی را قرار داشتن بر سر دو راهی اجرای تعهدات فنی از جمله مجازات ناقضان برجام و عوامل خرابکاری در نطنز و یا سیاسی کاری و پرونده سازی واهی علیه ایران می ‌دانند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی به عنوان نهادی فنی شناخته می‌شود که ادعای کمک به توسعه هسته‌ای کشورها و البته مقابله با عدم انحراف کشورها را سر می‌دهد. این شعار در حالی مطرح است که آژانس تاکنون کارکردی در تحقق حقوق هسته‌ای ایران نداشته و در عین حال با پرونده سازی سیاسی به خواست غرب ادعاهای واهی علیه ایران مطرح نموده است. در چنین شرایطی آقای مدیر کل به تهران سفر کرده است در حالی که همگان تاکید دارند که سیاسی کاری به چالشی برای آژانس مبدل شده است. در دوره جدید مدیریت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، رفتارهای این نهاد بین‌المللی در قبال ایران با فاصله گرفتن از رویکردهای حقوقی و فنی، سمت و سوی سیاسی به خود گرفته است. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی دیروز طبق برنامه‌ای از پیش تنظیم شده وارد تهران شد.
اولین سفر گروسی به تهران در پست مدیرکلی آژانس در حالی انجام می‌شود که ایران پس از امضاء موافقت‌نامه برجام، همکاری نزدیک و سازنده‌ای در زمینه اجرای تعهدات خود با آژانس داشته و این نهاد بین‌المللی نیز با ارائه ۱۷ گزارش رسمی به آن اذعان کرده است.در دوره جدید مدیریت آژانس اما؛ به دلایلی از جمله فشارهای کاخ سفید و رژیم صهیونیستی به آژانس و مطرح کردن اسناد ادعایی علیه کشورمان، رفتارهای آژانس در قبال ایران با فاصله گرفتن از رویکردهای حقوقی و فنی، سمت و سوی سیاسی به خود گرفته است.با همین رویکرد بود که حدود سه ماه قبل و پیش از برگزاری اجلاس شورای حکام، برای اولین بار پس از امضای برجام، آژانس در اقدامی برنامه‌ریزی شده و بدون هرگونه توجیه حقوقی و فنی، گزارشی سیاسی و تعجب‌آور از تعامل جمهوری اسلامی با این نهاد به شورای حکام ارائه کرد.
متعاقب این گزارش، تروئیکای اروپایی نیز در یک سناریوی هماهنگ شده با آمریکا، پیش‌نویس قطعنامه‌ای ضدایرانی را مبتنی بر اسناد ادعایی رژیم صهیونیستی به صحن شورای حکام آژانس برد تا از این رهگذر، اولین گزارش منفی نسبت به فعالیت‌های ایران ذیل برجام منتشر شود.قطعنامه‌ای که در آخرین اجلاس شورای حکام آژانس در خردادماه سال جاری با ۲۵ رأی موافق، ۲ رأی مخالف (روسیه و چین) و ۷ رأی ممتنع علیه ایران صادر شد، از سال ۲۰۱۲ تاکنون سابقه نداشته است.گرچه ایران با تاکید بر استدلال‌های حقوقی و متقن خود، رویه جدید آژانس در استناد به اسناد ادعایی که ارائه دهنده (رژیم صهیونیستی) بر به دست آوردن آن از طریق روش‌های جاسوسی تاکید دارد را نپذیرفته، لیکن به دلیل اعتقاد به ضرورت تعامل مستمر با نهاد حقوقی بین‌المللی ناظر بر فعالیت‌های هسته‌ای، مسیر همکاری‌ها را همچنان باز گذاشته است.
درخواست‌های جدید آژانس که عملا تلاشی است برای ورود به پرونده بسته شده مربوط به موضوعات گذشته (Past Issues)، ضمن آن که به لحاظ حقوقی با مانیفست این سازمان مغایرت دارد عملا به نوعی زیر سوال بردن مبانی و توافقاتی است که بر اساس آن برجام شکل گرفت.سفر گروسی به ایران و گفت‌وگوی او با مقامات عالی کشورمان فرصتی دوباره به آژانس برای بازیابی نقش خود به عنوان یک نهاد بین‌المللی بوده و زمینه‌ساز دستیابی به راهکارهای مشترک برای ایفای نقش نظارتی این سازمان با رویکردی غیرسیاسی و فنی است. در این میان ظریف وزیر امور خارجه با بیان اینکه سفر گروسی هیچ ارتباطی با مکانیسم ماشه ندارد، افزود: اجازه نمی‌دهیم آمریکا و رژیم صهیونیستی اهداف آژانس را به مسخره بگیرند و با آن بازی کنند. محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران حاشیه افتتاح میز خدمت کنسولی در جمع خبرنگاران درباره سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: این سفر هیچ ارتباطی با مکانیسم ماشه ندارد البته این اصطلاح نادرستی است که آمریکایی ها باب کردند. همانطور که ۱۳ کشور از ۱۵ کشور عضو شورای امنیت اعلام کردند، نه اینکه آنها با اقدام آمریکا یا موضوع آمریکا مخالفند، معتقدند که آمریکا حق ورود به این موضوع را ندارد.

https://siasatrooz.ir/vdcb0sb88rhb8gp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی