يکشنبه ۳ مرداد ۱۳۹۵ - ۲۱:۴۲
کد مطلب : 96449
برخلاف ادعای متولیان مبنی بر تورم تک‌رقمی اعلام شد؛

عبور نقدینگی کشور از مرز هزار و ۳۸ تریلیون تومان

عبور نقدینگی کشور از مرز هزار و ۳۸ تریلیون تومان

حجم کل نقدینگی در پایان اردیبهشت‌ماه امسال به رقم یک‌ هزار و ۳۸ تریلیون و ۵۲۰ میلیارد تومان رسید که نسبت به اسفند سال گذشته ۲.۱ درصد و نسبت به اردیبهشت‌ماه سال قبل ۲۹.۷ درصد افزایش داشته است.
براساس جدیدترین آمار اقتصادی که دیروز از سوی بانک مرکزی منتشر شد، حجم کل نقدینگی در پایان اردیبهشت‌ماه امسال با ۲.۱ درصد افزایش نسبت به پایان سال گذشته و رشد ۲۹.۷ درصدی نسبت به اردیبهشت‌ماه سال قبل به یک‌هزار و ۳۸ تریلیون و ۵۲۰ میلیارد تومان رسید.
رشد شبه‌پول در ۱۲ ماه منتهی به اردیبهشت‌ماه امسال ۳۲.۲ درصد و در ۲ ماهه اول امسال میزان رشد ۳.۴ درصد بوده است. حجم شبه‌پول در پایان اردیبهشت ۹۱۰ هزار ۹۳۰ میلیارد تومان محاسبه شده است.
همچنین حجم پول در دو ماهه امسال ۶.۷ درصد کاهش یافته اما در ۱۲ ماه منتهی به اردیبهشت ۱۴.۸ درصد رشد نشان می‌دهد. طبق گزارش بانک مرکزی، حجم کل پول در ماه مذکور به ۱۲۷ هزار و ۵۹۰ میلیارد تومان بالغ شده است.
حجم اسکناس مسکوک در اردیبهشت‌ماه ۳۱ هزار و ۸۳۰ میلیارد تومان برآورد شده که نسبت به اسفند سال گذشته ۱۴.۴ درصد کاهش و نسبت به اردیبهشت‌ماه سال قبل ۱۴.۸ درصد افزایش داشته است.با این وجود همچنان متولیان دولتی مدعی هستند که نرخ تورم در کشور تک‌رقمی شده است این میزان نقدینگی درحالی اعلام شده که طی روزهای اخیر مرکز آمار ایران نرخ تورم منتهی به پایان تیرماه امسال را ۹ درصد و تورم نقطه به نقطه را ۶.۵ درصد اعلام کرد.
در این گزارش مرکز آمار اعلام کرد؛ شاخص کل (بر مبنای ۱۰۰=۱۳۹۰) در تیرماه ۱۳۹۵ عدد ۲۲۷.۸ را نشان می‌دهد که نسبت به ماه قبل ۱.۶ درصد افزایش داشته است. افزایش شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۶.۵ درصد است که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل (۶.۱درصد) افزایش یافته است. درصد تغییرات شاخص کل (نرخ تورم شهری) در دوازده ماه منتهی به تیر ماه سال ۹۵ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۹.۰ درصد است که نسبت به همین اطلاع در خردادماه سال ۱۳۹۵ (۹.۵درصد) کاهش یافته است.
شاخص گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» در این ماه به رقم ۲۶۷.۰ رسید که نسبت به ماه قبل ۲.۶ درصد افزایش داشته است. شاخص گروه اصلی «خوراکی ها» در ماه مورد بررسی به عدد ۲۶۴.۶ رسید که نسبت به ماه قبل ۲.۸ درصد افزایش داشته است. شاخصل اصلی «خوراکی‌ها» نسبت به ماه مشابه سال قبل ۵.۸ درصد افزایش نشان می‌دهد و نرخ تورم دوازده ماهه این گروه ۶.۹ درصد است. شاخص گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» نسبت به ماه مشابه سال قبل ۶.۱ درصد است که نسبت به همین اطلاع در خردادماه ۱۳۹۵ (۷.۵درصد) کاهش داشته است.
شاخص گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» در تیرماه ۱۳۹۵ به رقم ۲۱۴.۴ رسید که نسبت به ماه قبل ۱.۲ درصد افزایش داشته است. میزان افزایش شاخص گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» نسبت به ماه مشابه سال قبل ۶.۷ درصد بوده است و نرخ تورم دوازده ماه منتهی به تیر ماه ۱۳۹۵ نسبت به دوره مشابه سال قبل این گروه ۹۰۹ درصد است که نسبت به تورم دوازده ماهه منتهی به خردادماه ۱۳۹۵ (۱۰.۴درصد) کاهش یافته است.
نکته جالب در این میان آن است که همچنان متولیان اقتصادی کشور بر تورم تک‌رقمی اعتقاد دارند اما کارشناسان همچنان مبهوت عدم رابطه معکوس بین این دو شاخص مطرح اقتصادی هستند.

بزرگترین بدهکار بانکی
از سوی دیگر آمارهای جدید بانک مرکزی نشان میدهد که در اردیبهشت‌ماه امسال بازهم بدهی دولت به نظام بانکی افزایش یافته و به ۱۲۸ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان رسیده است.
عملکرد دو ماهه نظام بانکی نشان می‌دهد که در بخش تراز پرداخت‌ها باز هم کفه طلب بانک‌ها از دولت سنگین شده است.
چراکه در دو ماهه منتهی به اردیبهشت‌ماه، رشد بدهی دولت ۵.۵ درصد و رشد بدهی شرکت‌ها و مؤسسات دولتی منفی ۳ درصد بوده است بر همین اساس بدهی بخش دولتی به بانک‌ها ۱۲۸ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان اعلام شده که ۱۲۵ هزار و ۳۸۰ میلیارد تومان این رقم مربوط به بدهی دولت و۲۶۲۰ میلیارد تومان بدهی شرکت‌ها و مؤسسات دولتی است.
این درحالی است که بدهی بخش غیردولتی (مانده تسهیلات اعطایی) با ۲ درصد رشد نسبت به اسفند ۹۴ و ۱۸.۱ درصد رشد نسبت به اردیبهشت ۹۴ به ۷۵۰ هزار و ۶۴۰ میلیارد تومان رسیده است.
آمار بانک مرکزی همچنین بیانگر آن است که سپرده بخش غیردولتی نزد بانک‌ها و مؤسسات اعتباری در یک سال منتهی به اردیبهشت ۳۰.۶ درصد و در دو ماهه اول امسال ۲.۷ درصد رشد داشته و به ۱۰۰۶ هزار و ۶۹۰ میلیارد تومان رسیده است.
سهم سپرده‌های دیداری ۹۵ هزار و ۷۶۰ میلیارد تومان، سرمایه‌گذاری مدت‌دار ۸۵۱ هزار و ۱۹۰ میلیارد تومان، سپرده‌های قرض‌الحسنه ۴۴ هزار و ۳۰ میلیارد تومان و سایر ۱۵ هزار و ۷۱۰ میلیارد تومان است.
گفتنی است، بدهی بخش دولتی به بانک‌های تجاری دولتی در دو ماهه اول امسال ۰.۸ درصد و در ۱۲ ماه منتهی به اردیبهشت‌ماه امسال ۲۱.۳ درصد افزایش یافته و به رقم ۳۳ هزار و ۹۶۰ میلیارد تومان رسیده است ضمن آنکه بدهی دولت به این بانک‌ها ۳۲ هزار و ۷۲۰ میلیارد تومان و بدهی شرکت‌ها و مؤسسات دولتی یک‌ هزار و ۲۴۰ میلیارد تومان بوده است.
در بانک‌های تخصصی، بدهی بخش دولتی ۴۲ هزار و ۳۷۰ میلیارد تومان اعلام شده که در دو ماهه اول امسال ۹.۹ درصد و نسبت به اردیبهشت‌ماه سال گذشته ۲۴.۹ درصد افزایش داشته است. سهم دولت از این بدهی‌ها ۴۲ هزار و ۲۶۰ میلیارد تومان و شرکت‌ها و مؤسسات دولتی ۱۱۰ میلیارد تومان است.
همچنین بدهی بخش دولتی به بانک‌های غیردولتی و مؤسسات اعتباری ۵۱ هزار و ۹۷۰ میلیارد تومان برآورد شده که در دو ماهه اول امسال ۴.۸ درصد و نسبت به اردیبهشت‌ماه سال قبل ۲۱.۴ درصد افزایش داشته است ضمن آنکه سهم دولت از این بدهی‌ها ۵۰ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان و سهم شرکت‌ها و مؤسسات دولتی یک‌هزار و ۲۷۰ میلیارد تومان است.

https://siasatrooz.ir/vdcb9ab9.rhb0apiuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی