?>?> سناریوی واردات با چاشنی گرانی محصولات | سیاست روز
شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۰۰:۵۷
کد مطلب : 106845
بررسی سیاست روز از افزایش قیمت کالاهای معیشتی مردم ؛

سناریوی واردات با چاشنی گرانی محصولات

سناریوی واردات با چاشنی گرانی محصولات

تابلوی گرانی هر روز بر سر یک بازار نصب می‌شود اما این اتفاق هنوز نتوانسته چشم متولیان و ناظران این بازارها را به خود جلب کند. فروشندگان و تولید کنندگان مابه ازا افزایش فاکتورهایی همچون نرخ ارز به شکل روزانه بر قیمت محصولات خود می‌افزایند اما متولیان هنوز که هنوز درگیر و دار حفظ جایگاه و میز خود هستند و کمتر مدیری هست که نیم نگاهی به این موضوع داشته باشد و یا اینکه دلش برای معیشت مردم بسوزد.

روایت یک سناریو تکراری
۲۴ آبان ماه در خبری کوتاه که به نقل از گمرک ایران منتشر شد آمده بود ؛ در هفت ماه ابتدای امسال واردات موز از افت ۲۴ درصدی برخوردار بوده است به طوریکه طی این مدت ۲۶۷ هزار تن موز به ارزش ۲۳۷ میلیون دلار به کشور وارد شده که نسبت به مدت مشابه پارسال ۳۵.۷۷ درصد در وزن و ۲۴.۲۴ درصد در ارزش کاهش یافته است.
براساس آمار گمرک در مدت مشابه سال گذشته ۴۰۷ هزار و ۸۳ تن موز سبز تازه یا خشک کرده وارد شده بود که ۱.۹۶ درصد از کل واردات ایران در آن مدت را به خود اختصاص داده بود.همچنین ارزش واردات این محصول در میان کل کالاهای وارداتی ۳۱۳ میلیون و ۵۴۰ هزار دلار بود که از لحاظ ارزش نیز ۱.۰۶ درصد از کل ارزش واردات در آن مدت را شامل می‌شد.
این خبر در حالی روی خط خبرگزار ی ها قرار گرفت که فردای انتشار این خبر یعنی روز ۲۵ آبان ماه؛ رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی در خبری اعلام کرد: فروش موز به قیمت هر کیلو ۱۶ هزار تومان قانونی است و براساس قانون خرده فروشان میوه و تره بار می‌توانند محصولاتی که (به صورت عمده) خریداری می‌کنند با ۱۵ تا ۳۵ درصد سود بر اساس فاکتور خرید به فروش برسانند.
اسدالله کارگر رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی در این خبر با بیان اینکه قیمت هر کیلوگرم موز در خرده فروشی ۹ تا ۱۲ هزار تومان است اما میزان سود این محصول در خرده فرو شی کم است و بیشتر برای جوری جنس به فروش می‌رسد و حتی در مواردی زیر قیمت خرید فروخته می‌شود مدعی شد که در مواردی ممکن است این محصول تا هر کیلوکرم ۱۶ هزار تومان نیز به فروش برسد و خرده فروشان این اجازه قانونی را دارند زیرا میزان ضایعات در میوه ها به خصوص موز زیاد است اما این محصول همانطور که اشاره شد با سود کم یا بدون سود به فروش می‌رسد.
نکته قابل توجه ابراز امیدواری وی بود که گفت امیداوریم که تورم و قیمت کالاهای مختلف که میوه هم شامل حال آن می‌شود در کشور کاهش یابد و قدرت خرید به مردم باز گردد.
این اتفاقات نه تنها برای موز به عنوان یک محصولی که توان تولید آن در کشور وجود ندارد که تاکنون در خصوص کالاهای مختلفی رخ داده است و به محض اینکه قیمت این کالاها بالا رفت و با اعتراض روبرو شد به ناگاه و به شکل عجیب و غریبی دروازه واردات کالا باز شده و افراد خاصی با استفاده از رابطه‌های موجود اقدام به واردات این کالا و تامین نیاز داخل می‌کنند.

وقتی کسی برای مردم نگران نیست
سناریویی تکراری که تا پیش از این در موردشیر خشک؛ پوشک نوزادان و ده‌ها و صدها کالای دیگری استفاده شده و می‌شود دریغ از اینکه نظارتی کافی براین اتفاق وجود داشته باشد.
البته در این بین برخی متولیان و مدیران هم هستند که به این قبیل اتفاقات اذعان دارند اما اگر هم این موضوع را مطرح کنند صدایشان به جایی نمی رسد و اگر هم برسد گوشی متولی که باید بدهکار نیست.
دلیل این مدعا را می‌توان به صحبت‌های ناصر مقدسی رئیس انجمن صنفی گاوداران در شهریور ماه سالجاری نسبت داد که درست در بحبوحه کمبود شیرخشک در کشور اعلام کرد؛ در شرایط کنونی نه تنها کمبودی در توزیع شیر خشک نداریم بلکه با مازاد آن در داخل روبرو هستیم و کارخانه‌های لبنی با ابزار ممنوعیت صادرات شیر خشک تنها در صدد کنترل و مدیریت قیمت شیر خام در بازار هستند.
وی با اشاره به اینکه مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت با دو ابزار ممنوعیت صادرات و واردات شیر خشک، وضعیت اشتغال و درآمدزایی دامدار را به نابودی کشانده اند،این نکته را مطرح کرد که با توجه به نوسان نرخ ارز، واردات قانونی و غیر قانونی شیر خشک به کشور توجیه ندارد و این آقایان تنها با ممنوعیت صادرات بستر را برای قاچاقچیان و خروج شیر خشک از کشور فراهم کرده اند.
به گفته مقدسی با وجود آنکه ۱۰ درصد شیر تولیدی تبدیل به لبنیات و ۲ تا ۲.۵ درصد تبدیل به شیر خشک می‌شود؛ بنابراین اگر کارخانه‌های لبنی اذعان دارند که به سبب کمبود شیر خشک در داخل باید از صادرات آن جلوگیری شود جای این سوال مطرح است که چرا اقدام به صادرات محصولات لبنی به بازارهای هدف می‌کنند؟ به گفته وی افزایش قیمت شیر خشک به سبب کمبود آن در داخل غیر منطقی است، چراکه در شرایط کنونی صادرات لبنیات به قدری جذابیت دارد که کارخانه‌های لبنی بلافاصله پس از دریافت شیر از دامدار اقدام به خشک کردن و صادرات لبنیات به بازارهای هدف می‌کنند و به بهانه کمبود شیر خشک در داخل، صادرات آن را ممنوع کردند تا بتوانند با فراهم کردن بستر برای قاچاقچیان، شیر خشک را از مرزهای کشور بیرون ببرند.
اگرجه این سناریو به یک سناریو نخ نما تبدیل شده اما همچنان توانسته ابزار خوبی برای دلالان و قاچاقچیان و در یک جمله افرادی باشد که به شکلی رانت گونه در حال فعالیت هستند و به اسم تامین نیاز مردم در حال پر کردن جیب‌های خود هستند و متولیان مربوطه هم همچنان به جای نظارت تنها نگاه می‌کنند. 

نویسنده: سارا علیاری

https://siasatrooz.ir/vdcba0b8srhbgwp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی