?>?> آبادانی یا چرخش انتخاباتی | سیاست روز
سه شنبه ۵ شهريور ۱۳۹۸ - ۲۱:۴۹
کد مطلب : 110543
نگاهی به خسارت بار بودن مذاکره با امریکا در شرایط فعلی

آبادانی یا چرخش انتخاباتی

آبادانی یا چرخش انتخاباتی

چهل و پنجمین اجلاس سران کشورهای گروه ۷ ، این هفته در حالی در بیاریتز فرانسه برگزار شد که پر خبر ترین برآیند این اجلاس اقتصادی بازگشت ایران به میز مذاکره بود.
جالب آنجا بود که سران کشورهایی که به عنوان بزرگترین سرمایه داران اقتصاد جهان شناخته می شوند، در نخستین روز اجلاس با پیش کشیدن طرح ادعایی برقراری صلح و ثبات در خاورمیانه توافق کردند تا مانع از تبدیل شدن ایران به یک قدرت هسته‌ای شوند
در همان زمان منابع دیپلماتیک فرانسوی که خواستند نامشان فاش نشود از طرح امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه برای کاهش تنش با تهران خبر دادند و گفتند وی در ناهار کاری خود با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در این مورد گفتگو کرده است .
به دنبال این اتفاقات دونالد ترامپ در یک پیام توییتری از اتفاقات خوبی برای دو کشور خبر داد و کاخ الیزه نیز مدعی شد که رئیس جمهور فرانسه به همتای آمریکایی خود پیشنهاد داده که در ازای عدم غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران اجازه صادرات محدود نفت را به ایران بدهد.
پس از آن نیز خبرگزاری فرانسه به نقل از منابع دیپلماتیک خبر داد که ماکرون مامور ارسال پیام رهبران گروه ۷ به ایران شده و چندی از این خبر نگذشته بود که خبرگزاری ها از فرود یک هواپیمای ایرانی در محل برگزاری اجلاس خبر دادند و مشخص شد مسافر غیرمنتظره آن محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان بوده است.
بزودی مشخص شد که ظریف در راستای بسته فرانسوی هماهنگ شده با امریکا در حاشیه این نشست حاضر شده، چنانکه بعد از مذاکره در گفتگو با روزنامه آلمانی «زوددویچه سایتونگ» مذاکرات خود را سازنده توصیف و رئیس جمهور نیز در همایش دستاوردهای زیرساخت‌های روستایی اعلام کرد که به خاطر منافع ایران با هرکسی دیدار خواهد کرد .
سخنانی که نوید دهنده آن بود که دو سال باقی مانده دولت روحانی مانند سالهای قبل با مذاکر ادامه خواهد داشت و همچنان چشم دولت دوازدهم برای حل مشکلات اقتصادی کشور، به مذاکره دوخته شده است.
تجربه ای تکراری و واکنشهای جناح های سیاسی
انتشار اخبار با ذوق زدگی برخی از جریان های داخلی همراه بود، جریاناتی در دور اول دولت روحانی چشم به مذاکرات دوخته بودند و نگاه آنها سبب شد تا اقتصاد کشور به شدت تعضیف شده و و ایران در ازای اعطای امتیازات فراوان هیچ چیزی را بدست نیاورد.
این گروه که خود را به فراموشی زده‌اند ، اینک دست به کار شده و بار دیگر از آرزوهای خود در مورد مذاکره با امریکا سخن می گویند. گویا خود را به خواب زده و بنا ندارند گذشته را به یاد بیاورند.
این گروه همچنین به مخالفان مذاکره هشدار می دهد که بهتر است دست از چوب لای چرخ کردن دستگاه دیپلماسی بردارند و بگذارند مردم ایران از وضعیت اقتصادی فعلی رهایی یابند. همه به خاطر دارند که ایران چندین سال در موضوع هسته‌ای با آمریکا و اروپایی‌ها در قالب ۱ + ۵ مذاکره کرد که حاصل آن امضا و اجرای برجام بود، اما علیرغم اینکه ایران به تمام تعهدات خود عمل کرد، آمریکا نه تنها تحریمهای ایران را لغو نکرد بلکه زیر این توافق زد. درپاسخ به این گروه باید گفت که آیا ارتباطات ویژه دولت روحانی و دولت امریکا را فراموش کرده اند آیا این ارتباطات کشور را به سمت آبادانی و رفاه برد؟ اقتصاد را ترمیم و منافع ملی را تامین کرد؟ آیا اوباما آن نبود که قانون متعهد تحریمی از جمله قانون تحریمی آیسا ، محدودیت ویزا و ... علیه مردم کشورمان تمدید کرد ؟
باید به این گروه گفت آیا شما به یاد ندارید که رئیس جمهور کشورمان پس از اینکه امریکا از برجام خارج شد تاکید بر پاسخ به درخواست‌های مکرر ترامپ برای مذاکره گفت کشورها مگر دیوانه شده اند که با شما که توافق را نقض می‌کنید مذاکره کنند؟
از این رو نباید فراموش کنیم رهبر معظم انقلاب در دیدار با شینزو آبه در مورد تحریمها فرمودند که " کدام فرد عاقلی است که دوباره با کشوری که زیر تمام توافق‌ها زده، مذاکره کند؟" این امر از عقل و منطق بدور است.
اظهارات متناقض
همزمان با این جریان سازی غربی ها و در حالی که ماکرون سعی می‌کند نقش پلیس خوب را به عهده بگیرد، دولتمردان کشورمان نیز سیاستی یک بام دو هوا را در پیش گرفته اند.
از یک سو از آمادگی خود برای مذاکره سخن می‌گویند و به پیشواز وعده های غربی ها می روند و از سوی دیگر بر روی فراموشی افکار عمومی حساب ویژه باز کرده و هر روز با اظهار نظرهای متفاوت نه تنها به افکار عمومی پاسخ نمی دهند بلکه نشان می دهند که برنامه منسجمی در این زمینه ندارند.
رئیس جمهور از یک سو اعلام می کند، که "برای منافع ملی کشورمان از هر ابزاری باید استفاده کرد و اگر بدانم که به یک جلسه ای بروم و با کسی ملاقات کنم که کشور من آباد و مشکلات مردم حل می شود دریغ نخواهم کرد چرا که اصل منافع ملی ملت ایران است و از سوی دیگر می‌گوید که تحول در رفتار ایران با آمریکا از توبه آمریکا آغاز می شود و اگر امریکا بدون آنکه از تحریم‌ها دست برندارد شاهد هیچ تحول مثبتی نخواهیم بود.
وزیر خارجه کشورمان نیز دعوت وزیر خارجه فرانسه را لبیک می گوید و به آنها چراغ سبز نشان می‌دهد و روز دیگراعلام می‌کند که رفتن به کاخ سفید مشکلات ایران را حل نمی کند. این رفتار دوگانه حکایت از آن دارد که دولت دستش در مقابل مردم خالی است. هفته دولت است و حتی گفتگوی تلویزیونی نیز برگزار نمی کند و نشست خبری با خبرنگاران ندارد . گویا به نظر می رسد که در این تنگنا دولت برای جبران کارنامه ضعیف خود به عملیات با مطرح کردن اظهارات جنجالی، حواس افکارعمومی را از موضوع اصلی که همان گزارش عملکرد خود است، منحرف می‌کند.
در نهایت
در نهایت گویا دولتمردان کشورمان فراموش کردند که امضای برجام برای ایران منفعتی نداشت و ایران اکنون در برجام طلبکار است. فارغ از دولت امریکا که دشمنی خود را بارها علیه مردم ایران ثابت کرده و با تحریمهای خود، موجب ایجاد فشار بر کشورمان شده، اروپایی ها کدام تعهد خود را به سرانجام رساندند. بدون شک واقعیت‌های معیشتی و مشکلات وارد شده بر مردم ایران به دلیل تحریم‌ها، قابل کتمان نیست اما مسئله اصلی ضعف در مدیریت و تصمیم گیری‌های است که باعث شده شدت تحریم‌ها بیشتر تأثیر گذار باشد. .
حالا بعد از اینکه ایران ضرب ‌الاجل های برجامی خود را به اجرا گذاشته غربی‌ها برنامه تازه ای را برای ایران در پیش گرفته اند تا امتیازی به ایران ندهند. اما دولت به گونه رفتار می کند که گویا ایران هیچ گزینه ای ندارد و دستش خالی است. آقای روحانی گفته بود که ترامپ یک چاقو کش است و ما با یک چاقو کش مذاکره نمی کنیم ؟ آیا حالا ترامپ دست از چاقو کشی برداشته و متنبه شده؟ همه می دانیم که دیپلماسی و تعامل یکی از گزینه های مناسب در سیاست خارجی است اما آزموده را آزمودن خطاست و اگر دولت تجربه برجامی را تکرار کند، به بن بست برجامی می رسد و تنها نیاز انتخاباتی ترامپ و شاید برخی را در داخل برآورده سازد. 

نویسنده: کتایون مافی

https://siasatrooz.ir/vdcbagb8frhb8sp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی