شنبه ۱۸ مرداد ۱۳۹۹ - ۲۳:۰۰
کد مطلب : 114837
بازی جدید با نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور ایران

پیام رفتن هوک برای ایران چیست؟

شامگاه پنجشنبه بود که برایان هوک از استعفای خود از سمت نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور ایران خبر داد. روزنامه واشنگتن‌پست به نقل از یک مقام ارشد سابق در دولت آمریکا نوشت از هوک خواسته شد که استعفا دهد تا مسئولیت شکست استراتژی واشنگتن علیه ایران، بر دوش وی بیفتد.
روزنامه نیویورک‌تایمز نیز در این باره نوشت خروج هوک ۵۲ ساله هر گونه شانس باقی مانده برای دیپلماسی با ایران قبل از اتمام دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ را از بین خواهد برد.
بنابر این گزارش، الیوت آبرامز که در حال حاضر نماینده دولت آمریکا در امور ونزوئلا است جایگزین برایان هوک شده است. مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا با تایید خبر استعفای برایان هوک، الیوت آبرامز نماینده فعلی آمریکا در امور ونزوئلا را جایگزین وی معرفی کرد.
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا با تایید خبر استعفای برایان هوک، الیوت آبرامز نماینده فعلی آمریکا در امور ونزوئلا را جایگزین وی معرفی کرد.
برایان هوک که از حدود دو سال پیش نماینده ویژه آمریکا در امور ایران منصوب شد، به هدف اصلی سیاست موسوم به فشار حداکثری دست نیافت و مشخص نیست استفاده از یک نومحافظه‌ کاری که در ماجرای کودتای ونزوئلا ناموفق بوده است و پیش از این هم در رسوایی دیگری در تاریخ آمریکا مشارکت داشته، درست یک هفته پیش از طرح قطعنامه پیشنهادی آمریکا در شورای امنیت که از شکست آن هویدا است، با چه هدفی انجام می‌شود.
در همین رابطه؛ دبیر شورای عالی امنیت ملی در واکنش به استعفای نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نوشت: هدف راهبرد فشار حداکثری از فروپاشی و تغییر نظام به جلوگیری از ثروتمند شدن ایران تبدیل شد.
علی شمخانی طی پیامی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: برایان هم مثل جان ناکام از کاخ سفید رفت. شاید «مایک» هم قبل از رفتن «دونالد» مجبور شود چمدانهایش را ببندد.
علیرضا میریوسفی رایزن رسانه‌ای و سخنگوی نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک در واکنش به کنار رفتن برایان هوک از سمت نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور ایران و رئیس گروه اقدام ایران» در وزارت خارجه این کشور به خبرگزاری «رویترز» گفت: رفتن هوک ما را نگران نمی‌کند و چیزی نیست که ما آن را تغییر بازی در نظر بگیریم.
وی در ادامه تاکید کرد: آنچه کارزار فشار حداکثری از سوی دولت آمریکا خوانده شده، شکست خورده است. ایران زانو نزده و این کار را نخواهد کرد فرقی هم نمی‌کند که چه کسی مسئول اجرای این سیاست ورشکسته باشد.
صابر گل عنبری در یادداشتی پیرامون استعفای برایان هوک می نویسد: رفتن هوک حامل هیچ پیام مثبتی به ایران نیست و اگر از منظر هویت شخص جایگزین به قضیه بنگریم که انتخاب الیوت آبرامس به جای وی می‌تواند حامل این پیام باشد که سیاست فشار حداکثری آمریکا سرسختانه‌تر از قبل دنبال خواهد شد؛ از این جهت که آبرامس از طراحان اصلی جنگ عراق است و هم اکنون نیز نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ونزوئلاست. به هر حال این جابجایی نشان از آن دارد که هر نوع گشایس دیپلماتیک در تنش میان آمریکا و ایران در سه ماهه منتهی به انتخابات غیرممکن‌تر از قبل خواهد بود.
آنطور که دیپلماسی ایرانی نوشته؛ برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران که پنج شنبه استعفا کرد، از سرسخت‌ترین منتقدان جمهوری اسلامی در میان جمهوری‌خواهان و از هماهنگ‌ترین اعضای کابینه با دونالد ترامپ در سیاست فشار حداکثری بود. از این رو، استعفای ناگهانی وی آن هم سه ماه قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پرسش‌برانگیز است و هنوز دلایل این استعفا و یا احتمالا برکناری مشخص نیست؛ این که بر اثر اختلافات شخصی با دونالد ترامپ بوده است یا انگیزه شخصی و تصمیم وی برای بازگشت به فعالیت در بخش خصوصی عامل اصلی است. پیام مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا که نشان از خرسندی دولت آمریکا از عملکرد هوک داشت و چیز خاصی را رو نمی‌کرد و باید دید ترامپ در ساعات و روزهای آتی در توییتی به رفتن وی و دلایل آن می‌پردازد یا نه.
اما به هر حال رفتن هوک حامل هیچ پیام مثبتی به ایران نیست و اگر از منظر هویت شخص جایگزین به قضیه بنگریم که انتخاب الیوت آبرامس به جای وی می‌تواند حامل این پیام باشد که سیاست فشار حداکثری آمریکا سرسختانه‌تر از قبل دنبال خواهد شد؛ از این جهت که آبرامس از طراحان اصلی جنگ عراق است و هم اکنون نیز نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ونزوئلاست. به هر حال این جابجایی نشان از آن دارد که هر نوع گشایس دیپلماتیک در تنش میان آمریکا و ایران در سه ماهه منتهی به انتخابات غیرممکن‌تر از قبل خواهد بود.
همچنین احتمالا ترامپ خواسته باشد با کنار گذاشتن هوک این پیام را برساند که دوره جدیدی از تشدید تنش را آغاز خواهد کرد.
در این میان، احتمالا برخی تلاش کنند رفتن هوک، سخنان روحانی و قالیباف درباره "خبر خوب" اقتصادی و اظهارات واعظی درباره روزهای پایانی تحریم‌ها و دریافت سیگنال‌هایی از آسیا و اروپا را به هم ربط دهند و این گمانه را برانگیزند که اتفاقاتی پشت پرده میان آمریکا و ایران در جریان است و گشایشی در تنش فیمابین در راه است، اما به نظر نمی‌رسد ارتباطی میان رفتن هوک و این اظهارنظرها وجود داشته باشد و هر چند در عالم سیاست هیچ چیز غیر ممکنی وجود ندارد، ولی چنین گشایشی را در شرایط فعلی بعید می‌دانم.
رویترز در ادامه نوشت: پیشنهاد آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران آزمایشی کلیدی است که برخی دیپلمات‌ها می‌گویند شکست خواهد خورد زیرا از حمایت لازم برخوردار نیست و چین و روسیه به عنوان قدرت‌های دارای وتو از قبل مخالفت خود را با آن اعلام کرده‌اند.
این مقام ارشد پیشین که خواست نامش فاش نشود به این روزنامه گفت: «ایران محدودیت‌های غنی‌سازی، انباشت [اورانیوم] و توسعه سامانه‌های تأمین را شکسته است. طبق تمام داده‌های تجربی، [وضعیت] کنونی از زمان [حضور آمریکا در برجام] بدتر است و آنها به طرز چشمگیری اقدامات بد خود را افزایش دادند».
وی سپس نتیجه‌گیری کرد: اگر به زعم شما این استراتژی موفق بود، نمی‌دانم چرا باید نماینده خود را اخراج کنید.
برایان هوک یکی از معدود مقام‌های آمریکایی است که از خانه‌تکانی‌های دستگاه سیاست خارجی آمریکا در امان مانده و بعد از اخراج رکس تیلرسون از سمت وزیر خارجه آمریکا سمتش را حفظ کرده بود.
هوک، موضع‌گیری‌های بسیار تند و افراطی علیه ایران اتخاذ کرده و برای نمونه خواستار تمدید تحریم تسلیحاتی ایران بود اما از ضرورت گفت‌وگوی مستقیم با تهران نیز سخن می‌گفت.

https://siasatrooz.ir/vdcbfab8zrhb8wp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی