شنبه ۱ تير ۱۳۹۸ - ۰۳:۰۲
کد مطلب : 109509
نشست کمیسیون مشترک برجام در وین برگزار می‌شود

فرصت بر باد رفته اروپا در برابر تعهدات برجام!

فرصت بر باد رفته اروپا در برابر تعهدات برجام!

اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای اعلام کرد مقام‌های ارشد فرانسه، آلمان، انگلیس، چین، روسیه و ایران روز هفت تیرماه (۲۸ ژوئن) در وین دیدار و درباره راه‌های نجات توافق هسته‌ای برجام با ایران گفت‌وگو خواهند کرد. در بیانیه اتحادیه اروپا تصریح شده در این نشست طرف‌ها روش‌های مقابله با چالش‌های ناشی از خروج آمریکا از برجام و بازاعمال تحریم‌ها علیه ایران مورد بحث قرار خواهد گرفت
در حالی موعد ۶۰روزه جمهوری اسلامی ایران به ۳کشور اروپایی و ورود به گام دوم که همان افزایش سطح غنی سازی است، تقریبا ۱۶ روز دیگر پایان می‌یابد که در ظاهر کشورهای اروپایی حاضر در برجام در تکاپو برای حفظ توافق هسته‌ای و ورود نکردن تهران به این مرحله را در دستور کار قرار دادند اما، ناظران سیاسی بر این باورند؛ این کشورها نه می‌توانند و نه می‌خواهند که در قبال تعهدات برجامی خود و از همه مهمتراجرایی کردن اینستکس و نیز فروش نفت و مبادلات بانکی ایران راهکار جدی پیدا کنند.
اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای اعلام کرد مقام‌های ارشد فرانسه، آلمان، انگلیس، چین، روسیه و ایران روز هفت تیرماه (۲۸ ژوئن) در وین دیدار و درباره راه‌های نجات توافق هسته‌ای برجام با ایران گفت‌وگو خواهند کرد.
در بیانیه اتحادیه اروپا تصریح شده در این نشست طرف‌ها روش‌های مقابله با چالش‌های ناشی از خروج آمریکا از برجام و بازاعمال تحریم‌ها علیه ایران مورد بحث قرار خواهد گرفت.
پیش از این، سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان وزیر و مدیران سیاسی کشورهای ایران و گروه (۱+۴) آلمان، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین روز جمعه هفتم تیر سال جاری در وین اتریش برگزار می‌شود. موسوی خاطرنشان کرد: مطابق با برجام، نشست‌های عادی کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان وزیر و مدیران سیاسی بایستی به صورت فصلی برگزار شود. نشست قبلی این کمیسیون در اسفند ماه سال گذشته برگزار شده بود.
این نشست درحالی برگزار می‌شود که اروپا در ظاهر تنها به یکسری رفت و آمدها به تهران بسنده کرد، ازسفر هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان و هلگا اشمید به ایران تا اقدام مکرون، رئیس جمهوری فرانسه برای اعزام مشاور خود به تهران. در این راستا حتی رویترز از احتمال سفر وزرای امور خارجه آلمان، انگلستان و فرانسه به تهران برای ایجاد راهکار جدید سخن گفته است اما، آنچه جمهوری اسلامی ایران در صراحت بیان داشته اینکه هیچ گونه تاخیر و یا تمدیدی برای گام اول نخواهد داشت.
ناظران سیاسی براین باورند، تکاپوی اروپایی‌ها نمی‌تواند به اقدامی جدی متناسب با انتظار جمهوری اسلامی ایران در برجام منتج شود، حتی اینستکس هم نخواهد توانست بخشی از تعهدات اروپایی‌ها به برجام را پوشش دهد چرا که سازوکار مالی اینستکس به منظور تأمین کالاهای اساسی و دارویی کارایی دارد و برنامه‌ای برای گسترش مناسبات تجاری با ایران که بتواند فروش نفت و مبادلات بانکی را هموار کند در نظر نگرفته است.
ایران ذیل گام اول کاهش تعهدات هسته‌ای خود از فروش آب سنگین و اورانیوم غنی شده به خارج از کشور خودداری کرده و اخیراً هم عنوان کرده که شرایط برای ورود به گام دوم به منظور افزایش سطح غنی سازی آماده است و هیچ گونه تمدیدی هم در این راستا انجام نخواهد شد، حالا اروپای بدعهد یا باید برای این اقدام تهران چاره‌ای بیاندیشد یا منتظرعواقب بعدی عدم اجرای تعهداتش باشد.
در همین رابطه وزیر امور خارجه کشورمان گفت: مرحله اول تصمیم ایران در مورد کاهش تعهداتش در قبال برجام از ۱۸ اردیبهشت شروع شد و مرحله دوم آن از ۱۶تیر شروع خواهد شد.
محمدجواد ظریف اظهار داشت: اقدام بعدی ایران درباره فرصت ۲۰ روزه که در برجام در نامه دکتر روحانی به سران کشورها و در نامه ای که بنده به خانم موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام شده است. حالا این اروپا است که باید فکر چاره باشد و به جای بهانه تراشی و همراهی با سیاست‌های مغرضانه آمریکا تعهدات انجام نشده خود را به اجرا در آورد.
ژان ایو لودرایان وزیر خارجه فرانسه پس از نشست کابینه در پاریس گفت: فرانسه و آلمان تلاش‌های خود را برای کاهش تنش‌های مربوط به ایران افزایش خواهند داد، ولی زمان به سرعت در حال از دست رفتن است و نمی‌توان خطر وقوع جنگ را رد کرد. وی در ادامه افزود: ما می‌خواهیم تلاش‌های خود را هماهنگ کنیم تا یک روند تنش‌زدایی آغاز شود. هنوز فرصت باقی است و امیدواریم بازیگران، آرامش بیشتری نشان دهند. هنوز زمان وجود دارد، ولی زمان کمی باقی است.
رویترز پیش از این گزارش داده بود که علی‌رغم تهدیدات ایران برای نقض یکی از محدودیت‌های اصلی اعمال‌شده در توافق هسته‌ای، ۳ کشور اروپایی امضا‌کننده برجام یعنی بریتانیا، آلمان و فرانسه تلاش‌های جدیدی را آغاز کرده‌اند تا همچنان ایران را در توافق هسته‌ای نگه دارند؛ ولی به‌نظر می‌رسد آنها به پایان مسیر دیپلماتیکی نزدیک شده‌اند که ۱۵ سال قبل آن را آغاز کرده‌اند.
هایکو ماس وزیر خارجه آلمان نیز که در نشست کابینه فرانسه شرکت کرده بود، در این باره گفت: خطر جنگ در خلیج‌فارس هنوز از بین نرفته است. ما باید همه تلاش خود را انجام دهیم تا جنگ اتفاق نیفتد، به همین دلیل است که در حال مذاکره با همه طرف‌ها هستیم. من در ایران بودم و همین‌طور در حال مذاکره با آمریکایی‌ها هستیم. ما نیاز به تنش‌زدایی از طریق گفت‌وگو داریم.
وزیر خارجه فرانسه نیز افزود: تهدید ایران برای نقض برخی مفاد توافق هسته‌ای و افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده طی ۱۰ روز بسیار نگران‌کننده است و این مسئله به نفع تهران نخواهد بود.
وی اظهار داشت: ما همچنین تصمیم آمریکا برای نقض برجام و خروج از این توافق را تصمیم خوبی نمی‌دانیم و بر این باوریم که کمپین حداکثر فشار بر ایران نقش مهمی در تنش‌های فعلی داشته است. هنوز برخی مقامات سابق آمریکا معتقدند که خروج آمریکا از برجام سیاست اشتباه و فاجعه بار بود که اصل یک توافق بین المللی را بطور کامل زیر سوال برد چنانچه اخیرا جو بایدن نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا سیاست دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در قبال ایران را فاجعه بار توصیف کرد.
وی بار دیگر از تصمیم ترامپ برای خروج از برجام انتقاد کرد و افزود: ترامپ وعده داد که خروج از این توافق به نوعی به یک توافق بهتر منجر می‌شود. اما در عوض، آنچه که قابل‌پیش‌بینی بود، رخ داد: ایران در حال تقویت قابلیت هسته‌ای خود است. طنز تلخی است که وزارت خارجه آمریکا اینک از ایران می‌خواهد به همان توافقی که دولت ترامپ خارج شده است، پایبند باشد. ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه در یک مصاحبه تلویزیونی تأکید کرد که تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران بی‌اساس است. وی خاطرنشان کرد: ایران حتی پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای [برجام] نیز به تعهدات خود در این توافق عمل کرده است و به همین دلیل من تحریم‌های آمریکا علیه ایران را بی‌اساس می‌دانم.

https://siasatrooz.ir/vdcbg9b89rhbgsp.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی