دوشنبه ۵ اسفند ۱۳۹۸ - ۲۱:۲۷
کد مطلب : 112956

از مردم بپرسیم چرا...؟

وزیر کشور با حضور در جمع خبرنگاران نتایج قطعی یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی را اعلام کرد...

وزیر کشور با حضور در جمع خبرنگاران نتایج قطعی یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی را اعلام کرد. بر اساس اعلام وی کل آراء ماخوذه در کشور ۲۴۵۱۲۴۰۴ نفر ، یعنی ۵۷/۴۲ درصد واجدین شرایط رأی دادن در این دوره از برگزاری انتخابات شرکت کرده‌اند. رئیس ستاد انتخابات کشور میزان مشارکت را در حوزه انتخابیه تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس ۴/۲۴ درصد، یعنی حضور ۱۸۴۱۸۹۱نفر در پای صندوق های رای بیان داشت.
بافت سیاسی مجلس یازدهم در مرحله اول برگزاری انتخابات، از نگاه خبرگزاری فارس؛ ۲۲۳ نفر اصولگرا، ۱۶ نفر اصلاح طلب، ۳۶ نفر مستقل و ۵ نفر اقلیت های مذهبی و ۱۰ نفر بقیه در مرحله دوم انتخاب می شوند. بنابراین اصول گرایانی که در یازدهمین دوره برگزاری انتخابات در قالب تشکل شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی شکل گرفته بودند، پیروز بلامنازع میدان رقابت های انتخاباتی شدند. یاران انقلاب بیش از دو سوم کرسی‌های مجلس یازدهم را به بهای گزافی، همچون محرومیت اکثریت ۵۷ درصدی مردم واجد شرایط شرکت در انتخابات، به دست آورد و برای اولین بار رکورد پایین ترین میزان مشارکت در انتخابات را در تاریخ چهل ساله انقلاب به ثبت رساند. این اسراف کاری از اعتماد عمومی در شرایطی صورت گرفت که مراکز علمی نظرسنجی داخلی – با اندکی اختلاف – رویکرد ۲۵ درصدی جامعه را در این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی متمایل به جریان سیاسی اصول گرایی نشان می داد. در نقطه مقابل به خاطر عملکرد غیر قابل دفاع دولت تدبیر و امید و مجلس دهم – که مردم به پای اصلاح طلبان نوشته بودند- از حمایت کمتر از ۱۳ درصدی پاسخگویان برخوردار بودند.
اگر جریان برگزاری انتخابات روال طبیعی خودش را طی کرده بود، برآورد مراکز افکارسنجی نشان می‌داد که نتیجه برگزاری انتخابات با مشارکت قریب ۶۰ درصدی مردم در انتخابات به نفع اسلام و با پیروزی شیرین اصول گرایان به پای مسلمین نوشته می شد. اما هرگز چنین اتفاق میمون و جامع الاطرافی رخ نداد. گرچه کارشناسان دلایل منطقی و توجیحی علمی برای پایین بودن میزان مشارکت در انتخابات از جمله وقایعی همچون خفت گیری ملت از سوی دولت دوازدهم در جریان گران کردن بنزین و عدم عکس العمل به موقع مجلس دهم و همچنین ساقط شدن هواپیمای اوکراینی در آسمان رباط کریم و همچنین مسائل اقتصادی و معیشتی مردم و این اواخر شیوع بیماری ویروسی کرونا را عامل پایین آمدن میزان مشارکت در انتخابات بر می شمارند، اما متقابلاً، شهادت قهرمانانه سردار دلها، سپهبد شهید قاسم سلیمانی به دست اشقیای زمان – ارتش تروریستی و شخص ترامپ – با حضور میلیونی ملت قدرشناس ایران اسلامی از سلیقه های مختلف در تشییع جنازه آن عزیز سفر کرده و مقابله به مثل شجاعانه سپاه پاسداران در موشک باران پایگاه نظامی امریکا در عین الاسد – که از آن به نواختن سیلی بر رخ مستکبرین تعبیر شد- از جمله وقایع تلخ و شیرینی بود که انسجام داخلی و اقتدار ملی و افتخار ایرانی بودن را به مردم باز گرداند. وانگهی رصد و گزارش های مراکز علمی نظرسنجی داخلی روند مشارکت مردم را در یازدهمین دوره انتخابات مجلس ،رو به رشد و در ۳۰ بهمن میزان مشارکت را در سطح ملی بیش از پنجاه درصد و حوزه انتخابیه تهران را بیش از سی درصد برآورد کرده بودند. از طرف دیگر تجربه انتخابات ریاست جمهوری از دوم خرداد ۱۳۷۶ تاکنون – که انتخابات ریاست جمهوری رقابتی برگزار می شود - گواه این واقعیت است، زمانی که مردم تصمیم به دادن رأی به شخص یا جریان سیاسی خاصی گرفتند دیگر هیچ عامل داخلی و خارجی قادر به تغییر نظر آنها نخواهد بود. حال باید دید در جریانبرگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی چه عامل مهمی باعث تکدر خاطر مردم و تغییر در رفتار اجتماعی آنان رخ داده است که بخشی از ملت جانب احتیاط در پیش گرفته و از رفتن به سر صندوق های رأی اجتناب ورزیده اند. به نظر می رسد ملت از مجموعه برخوردها و موضع گیری‌های جناح پیروز و اسپانسرهای پشت صحنه مادی و معنوی آنها احساس خوشایندی را حس نکرده باشد و یا حتی بوی نامطبوعی از دخالت های نابجا و یا ایجاد محدودیت هایی برای حقوق شهروندی در آینده، شامه مردم را آزرده باشد، بویژه آن که تجربه تلخ مشروعیت و روی کارآمدن رضاخان از مجرای قانونی مجلس شورای ملی در انقلاب مشروطه را در حافظه تاریخی خود داشته و تجربه کرده است. براین باورم که نادیده انگاشتن واقعیت‌های موجود و عدم دریافت پیام روشن مردم از طرف دولتمردان و دلخوش کردن به پیروزی مطلق یک جناح از سلیقه های متکثر جامعه، خیانت به آرمانهای والای امام و امت، جفا در حق خون پاک شهدا، بغض های فروبرده و اشک های جاری خانواده آنان خواهد بود. انتظار به حق امت اسلامی و وظیفه ذاتی قوه قضائیه اقتضا می کند که با بررسی های دقیق حقوقی و قضایی از این معما که باعث رنجش و تکدر خاطر مردم شده رمز گشایی کرده و اطمینان لازم را در جامعه جاری و ساری نماید. شاید یکی از راه های سهل الوصول برای دریافت پیام مردم، تحلیل ثانوی و فرا تحلیل روی دادهای موجود در مراکز افکارسنجی باشد و راه حل عملی دیگر رجوع به افکارعمومی و پرسش از خود آنان مبنی بر چرایی عدم مشارکت در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در این مقطع حساس کنونی است. بسم الله 

نویسنده: حسن اختری

https://siasatrooz.ir/vdcbs5b80rhb89p.uiur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی