دوشنبه ۳۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۵:۰۵
کد مطلب : 96115
تغییرات در وزارت خارجه از دیدگاه کارشناسان

برکناری دیپلمات انقلابی

برکناری دیپلمات انقلابی

ناظران سیاسی با انتقاد از برکناری امیرعبداللهیان از سمت معاونت عربی و آفریقایی وزارت خارجه، بر این باورند که در این برهه زمانی دستگاه دیپلماسی شاهد یک خلاء سیاسی در حوزه منطقه‌ای خواهد شد.
دیروز وزیر امور خارجه کشورمان طی حکمی، حسین جابری انصاری را به عنوان معاون جدید عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه منصوب کرد.
تا پیش از این حسین امیرعبداللهیان برکرسی این معاونت بود واز حالا وی، سمت مشاوره رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان را با خود یدک می‌کشد. اینکه هردستگاهی با توجه به سیاست‌ها و چارت سازمانی‌اش مهره‌های خود را هرچند وقت یکبار تغییر دهد؛ امری بدیهی است اما جابه جایی برخی مهره‌ها و نیروها یا بهتر بگوییم برکناری و عزل آنها، آن هم در شرایطی که نیروی مورد نظر ضمن داشتن صلاحیت‌های لازم؛ نقشی موثر در پیشبرد اهداف انقلابی و سیاست خارجی نظام داشته باشد کمی قابل تامل است! نمونه آن برکناری امیر عبدالهیان از معاونت عربی و آفریقایی وزارت خارجه است!
البته چند وقتی بود که زمزمه برکناری وی از این سمت شنیده می‌شد اما دیروز با تصمیم‌گیری شخص آقای وزیر شایعات برکناری به واقعیت پیوست. بسیاری از ناظران سیاسی با انتقاد از این برکناری؛ معتقدند که دستگاه دیپلماسی از این به بعد دچار یک خلاء سیاسی خواهد شد؛ دلیل اتفاق نظر کارشناسان بر این امر، انقلابی رفتار نکردن برخی از مهره‌های کنونی دردستگاه دیپلماسی را برشمردند که نتیجه‌اش را درتحولات منطقه‌ای شاهد هستیم. جسارت و رفتارغیر دیپلماتیک عربستان و برخی جیره خوارانش در قبال ایران، مصداق واقعی نقش ضعیفمان درعرصه منطقه است ناظران سیاسی با توجه به روحیه انقلابی و ارزشی امیرعبداللهیان وسیاست‌های به جای وی در عرصه منطقه بالاخص سوریه، تغییر ایشان را تاکتیک اشتباه وزارت خارجه برشمردند.
البته این سوال هم بوجود می‌آید که آیا واقعا سیاست‌های امیرعبداللهیان همسو با دستگاه دیپلماسی نبوده که در شرایط کنونی دستگاه سیاست خارجی کشور دست به چنین تغییری می‌زند؟جدا از چرایی برکناری وی که هنوز وزارت خارجه پاسخی شفاف نسبت به این مساله نداده، انتقادات زیادی نسبت به این برکناری و عواقب آن از نظر کارشناسان دور نمانده است
گفتنی است جابری انصاری در حالی مسئولیت معاونت عربی و آفریقایی وزارت خارجه را عهده‌دار شده که پیش ازاین مسئولیت‌های مدیر گروه مطالعات خاورمیانه و خلیج فارس، مشاور معاونت عربی و آفریقا، مدیرکل خاورمیانه و شمال آفریقا، سفیر جمهوری اسلامی ایران در لیبی و سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه را بر عهده داشته است.
از سوی دیگر ظریف، بهرام قاسمی را بعنوان سخنگو و رئیس جدید مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه منصوب کرد.
در همین زمینه سیاست روز در گفت و گو با کارشناسان به تبیین برکناری امیر عبداللهیان پرداخت که در ذیل می‌آید .

برکناری امیر عبداللهیان خلاء سیاسی ایجاد می‌کند
حسن هانی زاده کارشناس مسائل سیاست خارجی با انتقاد از برکناری امیرعبداللهیان معاون سابق عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه گفت: متاسفانه دستگاه دیپلماسی در طول سال‌های گذشته روحیه انقلابی خود را از دست داده و هر وزیری بر اساس نگرش‌های خود اقدام به چینش مهره‌هایش می‌کند .
وی افزود:ا میرعبداللهیان یکی از نیروهای ارزشی و انقلابی بود که وزارت خارجه با برکناری وی اشتباه قابل تاملی را مرتکب شد.
وی با اشاره به اینکه دیدگاه‌های این دیپلمات فعال و با درایت کاملا متفاوت از دستگاه دیپلماسی بود تصریح کرد: امیر عبداللهیان باید در پست مهمتری گذاشته شود نه در سمت مشاور که اختیارات وی نیز تحت الشعاع قرار گیرد.
به اعتقاد هانی زاده مواضع معاون سابق عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه در قبال رفتارهای غیر دیپلماتی عربستان و نیز حمایت از برخی کشورهای غرب آسیا و محور مقاومت موجب شده بود که محبوبیت خاصی در میان این ملت‌ها پیدا کند. وی گفت‌: بطور حتم برکناری وی در دستگاه دیپلماسی یک خلاء سیاسی ایجاد می‌کند.
وی در پایان با بیان اینکه آقای جابری انصاری نیز از دیپلمات‌های با تجربه هستند گفت: امیدواریم این تغییرات در راستای منافع ملی صورت گرفته باشد که درغیر اینصورت شاهد اتفاقات خوبی در حوزه عربی و آفریقا نخواهیم بود.

از این به بعد درحوزه منطقه شاهد ناکامی بیشتر خواهیم بود
محمد صادق کوشکی استاد دانشگاه نیز به برکناری و عزل امیر عبداللهیان انتقاد کرد و گفت: با ابراز تاسفم باید بگوییم که دولت یازدهم در حوزه سیاست منطقه‌ای ضعیف‌ترین عملکرد را داشته است و این ضعف مربوط به وزیر خارجه و رییس دولت یازدهم بوده است.
وی افزود: تا به امروز امیر عبداللهیان در برابر مسیر نادرست رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان مقاومت کرد؛ اما خوب مقاومت و نگرش ایشان در حد و جایگاه معاونت است و تصمیم گیری‌های غلط در غرب آسیا و شمال آفریقا، رویدادهای تاسفباری را رقم زد که رفتار وقیحانه عربستان در قبال ایران نمونه بارز آن بود.
وی در خصوص برکناری این معاون سابق تصریح کرد شاید مقاومت وی برای حفظ ارزش اصولی سیاست خارجی جمهوری اسلامی شرایط عزلش را فراهم کرد.
وی با اشاره به جایگزینی جابری انصاری در این سمت معاونت گفت: با مدیریت جدید سخنگوی اسبق دستگاه دیپلماسی باید شاهد شکست‌های جدیدی در بحث منطقه باشیم چرا که طرز تفکر آقای انصاری همسو با سیاست‌های وزیر خارجه کشورمان است.
این استاد دانشگاه در پایان با بیان اینکه انصاری در مدت یک سال گذشته در جایگاه سخنگویی دیدگاه‌های انفعالی و غیر انقلابی را پیش گرفته بود گفت: از هم اکنون به بعد باید به خدا پناه ببریم و شاهد ناکامی‌های بیشتر در عرصه منطقه باشیم.

https://siasatrooz.ir/vdcbs8b9.rhb08piuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی