دوشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۲:۴۵
کد مطلب : 91345
مذاكرات فشرده ظريف - كري و صالحي - مونيز

از تاكيد بر سازنده بودن گفت‌وگوها تا بيم برخي كشورها از توافق هسته‌اي

از تاكيد بر سازنده بودن گفت‌وگوها تا بيم برخي كشورها از توافق هسته‌اي

تب مذاكرات هسته‌اي ايران و ۱+۵ همچنان بالاست ديروز هم دومین دور گفت‌‌وگوهای وزرای خارجه ایران و آمریکا با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و وزیر انرژی آمریکا در هتل ویلسون ژنو در دور صبح و عصر برگزار شد.
البته اين گفت‌وگوها با حضور عراقچی، تخت‌روانچی و شرمن معاونان وزرای خارجه، حسین فریدون دستیار ویژه رئیس‌جمهور کشورمان و همچنین هلگا اشمیت معاون فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد.
دو طرف در ساعات پایانی يكشنبه شب نیز به مدت ۲ ساعت و نیم به گفت‌وگو درباره موضوع هسته‌ای ایران پرداختند.
همزمان با این رایزنی‌ها نیز نشست کارشناسان ایران، آمریکا و اروپا برگزار شد که هنوز هم در جریان است.
گفت‌وگوها در ژنو در ابتدا با حضور محمدجواد ظریف و جان کری وزرای خارجه، علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا آغاز و پس از آنکه نشست عمومی سیزدهمین دور مذاکرات جامع هسته‌ای ایران و ۱+۵ با حضور نمایندگان ایران و ۶ کشور و در سطح معاونان پایان یافت، عراقچی، تخت‌روانچی و شرمن نیز به جمع وزرای خارجه ۲ کشور پیوستند.
چانه‌زني‌ها براي نزديك شدن به يك توافقي دو طرفه در حالي همچنان ادامه دارد كه میزان و ظرفیت غنی‌سازی، شیوه و نحوه لغو تحریم‌ها، بازه زمانی اجرای توافقنامه جامع هسته‌ای و رآکتور آب سنگین اراک از جمله موضوعات مورد اختلاف است.
سید‌عباس عراقچی نیز پس از رایزنی‌ها در گفت‌وگو با واحد مرکزی خبر با بیان اینکه در این جلسه بحث‌های جدی صورت گرفت، یادآور شد: زیرا الان زمان تصمیم‌گیری‌های سیاسی است و در بسیاری از حوزه‌ها مذاکرات وارد جزئیات شده و مسایل متنوعی را در برگرفته است. در برخی موارد اختلافات راه‌حل‌هایی پیدا شده و الان زمانی است که باید تصمیم‌گیری‌های سیاسی صورت گیرد، به همین دلیل ارتباطات سطح بالای مقامات دو طرف را ضروری‌تر کرده است.
عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای اضافه کرد: از مجموعه بحث‌هایی که صورت گرفته است هنوز نمی‌توانیم ادعا کنیم که پیشرفتی در مذاکرات صورت گرفته است، هنوز فاصله داریم و اختلافات وجود دارد، ولی همه طرف‌ها با جدیت و با اراده لازم مذاکرات را پیگیری می‌کنند تا به یک راه‌حل نزدیک شویم، اگرچه هنوز در مسایل کلیدی راه‌حل‌های کاملی به دست نیامده است. فضای مذاکرات فضای خوبی است و بحث‌ها به صورت فشرده و جدی انجام می‌شود و فضای مذاکرات سازنده و مفید است.
عراقچی در واکنش به اظهارات کری نیز گفت: ما با عزم و اراده‌ای قوی مذاکرات را ادامه خواهیم داد و هرجا که احساس کنیم مذاکرات در جهت منافع ملت و کشور و در جهت هدف تعریف شده پیش نمی‌رود، حتماً از مذاکره خارج خواهیم شد. تا وقتی ادبیات احترام در پشت میز مذاکره وجود دارد ما به مذاکرات ادامه خواهیم داد و ارزشی برای فضاسازی‌های رسانه‌ای قائل نیستیم، ولی اگر این نوع رویکرد بخواهد به میز مذاکره کشیده شود، حتما میز مذاکره را ترک خواهیم کرد.

تکرار تجربه شکست‌خورده؛ چرا؟
عضو ارشد تیم مذاکره‌‌کننده کشورمان با بیان "اینکه طرف‌های مقابل با استفاده از فضای سیاسی و رسانه‌ای بتوانند میز مذاکرات را تحت تأثیر قرار دهند موضوع جدیدی نیست" افزود: چیزی که عجیب است این است که آنها چرا این تجربه شکست خورده را مرتب تکرار می‌کنند. آنها اگر با زبان کرامت صحبت کنند پاسخ مناسب را هم خواهند گرفت و ما تا زمانی پشت میز مذاکره هستیم که ادبیات مذاکرات به این صورت باشد.
در همين حال یک مقام ارشد ایرانی به رویترز گفت: تمام طرف‌های مصمم به حل مسائل باقیمانده هستند.
وی فضای مذاکرات را "خود اما بسیار سخت" توصیف کرده و افزود: اختلافات هنوز باقی هستند و مذاکره‌کننده‌ها به سختی در تلاش هستند تا به یک نقطه مشترک برسند.
عراقچی همچنین درباره روز سوم مذاکرات ژنو که با حضور وزرای خارجه ایران و امریکا و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و وزیر انرژی امریکا برگزار شد گفت: به طور متناسب در روز سوم مذاکرات جلسات متعددی به صورت دو و سه‌جانبه داشتیم که مهمترین ان جلسه در سطح وزرا و در سطح معاونان پنج به علاوه یک بود.
عراقچی گفت: در برخی موارد اختلافات راه‌حل‌هایی پیدا شده و الان زمانی است که باید تصمیم‌گیری‌های سیاسی صورت گیرد به همین دلیل ارتباطات سطح بالای مقامات دو طرف را ضروری‌تر کرده است.
وی افزود: حضور دکتر صالحی به دلیل اشراف وی به مسایل فنی و ریز بسیار مفید بود زیرا وی در مسایل فنی هسته‌ای حرف اخر را می‌زنند.
وی گفت: فضای مذاکرات فضای خوبی است و بحث‌ها به صورت فشرده و جدی انجام می‌شود و فضای مذاکرات سازنده و مفید است.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا نیز اعلام کرد که در این نشست "تقریبا تمام موضوعات" مورد بررسی قرار گرفته‌اند.
گزارش‌ها حاکی از این است که مذاکرات هسته‌ای بین ایران و گروه ۱+۵ از هفته جاری از سر گرفته خواهد شد.
پيرامون اين مذاكرات مقامات كشورهاي مختلف به ويژه اعضاي ۱+۵ اظهار‌نظرهاي قابل تاملي كردند چنانچه برخي مقامات همچون روسيه و چين ضمن تاكيد بر حمايت جدي از دستيابي ايران به توافقي هسته‌اي نسبت به نتيجه‌اي مثبت براي مذاكرات ابراز اميدواري كردند.
سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه در گفت‌وگو با خبرنگار المانیتور ديروز را در مذاکرات هسته‌ای ژنو روزی بسیار مهم و حیاتی خواند.
سرگئی ریابکوف با اعلام حمایت جدی از دستیابی ایران به توافق هسته‌ای گفت: ما این مسئله (توافق هسته‌ای) را یکی از مهمترین موضوعات برای ایجاد ثبات در دنیا تلقی می‌کنیم.
«وانگ‌ چون»، مدیر‌کل اداره کنترل تسلیحاتی وزارت خارجه چین و سرپرست هیئت مذاکره‌کننده این کشور در گفت‌وگوهای ۱+۵ بعد از رایزنی‌های این مذاکرات را «فشرده و عملگرایانه» توصیف کرد.
خبرگزاری شینهوا در چین از قول «وانگ چون» گزارش داد آخرین دور گفت‌وگوها در فضایی خوب برگزار شده و تمامی طرفین گفت‌وگوهایی واقعی بر سر مسائل اصلی انجام داده‌اند.
«نیکولا دو ریویر» نماینده فرانسه در مذاکرات هسته‌ای نيز پس از پایان گفت‌وگوهای ، مباحث صورت گرفته را «سازنده» توصیف کرد و گفت نتایج این گفت‌وگوها بعدا مشخص می‌شود.
در همين حال منابع آمریکایی نزدیک به مذاکرات گروه «۱+۵» و ایران در «ژنو» مدعی شدند که مذاکرات چند روز گذشته پیشرفت داشته و به سه بند آخر رسیده است.
روزنامه «الحیات» چاپ لندن در گزارشی از سیر مذاکرات گروه «۱+۵» و ایران در «ژنو» سوئیس، نوشت که منابع آمریکایی می‌گویند که مذاکرات «به بندهای آخر» رسیده که مربوط به سه مسئله است.
الحیات نوشت: اما تهران، اشاره آمریکا به توقف مذاکرات در صورت بی‌نتیجه بودن گفت‌وگوها را «جنگ روانی شکست‌خورده» دانست و هر توافق «ناقص یا مبهم» را رد کرد.
الحیات افزود: اما منابع آمریکایی به الحیات گفتند که «مذاکرات پیشرفت داشته و به بندهای آخر توافق چارچوب رسیده» که متعلق به سه مسئله است یعنی «غنی‌سازی اورانیوم»، «لغو تحریم‌ها» و «مدت توافق».
همچنين خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس گزارش داد که ایران و آمریکا در حال شکل دادن جزییات یک توافق هستند که در ابتدا موجب متوقف شدن برنامه هسته‌ای ایران خواهد شد ولی به تهران اجازه خواهد داد تا فعالیت‌های هسته‌ای را در سال‌های آخر توافقنامه، به کندی افزایش دهد.
مقام‌های برخی از ۶ قدرت مذاکره‌کننده با ایران، تاکید کردند که جزئیات توافقنامه هسته‌ای با ایران هنوز نیاز به موافقت نهایی دارد. این در حالی است که مقام‌های آمریکایی و ایرانی، ديروز برای سومین روز متوالی با یکدیگر دیدار کردند تا با توجه به ضرب‌الاجل پایان مارس، به توافقنامه اصولی دست یابند.
دستیابی به موفقیت پیش از بازگشت جان کری وزیر خارجه آمریکا به واشنگتن در اواخر ديروز ، بعید به نظر می‌رسد. ولی مقام‌های غربی نزدیک به مذاکرات، اعلام کردند که پیشرفت در زمینه برخی اجزاء توافقنامه که مدت زمان زیادی انتظار آن می‌رفت، حاصل شده و این مساله می‌تواند منجر به یک توافق جامع شود.

عربستان همچنان نگران توافق هسته‌اي
تلاش وجديت تيم مذاكره‌كننده هسته‌اي كشورمان ونيز تاكيد برخي اعضاي ۱+۵ بر سازنده بودن فضاي مذاكرات در حالي مطرح شده كه كارشناسي كشورهايي نظير عربستان با آن همه ترس و واهمه‌اي كه از توافقات احتمالي ايران و غرب دارند همچنان ادامه دارد چنانچه قائم مقام وزارت خارجه عربستان با ابراز نگرانی درباره مذاکرات هسته‌اي ایران اعلام کرد که نتایج این مذاکرات باید توافقی بی‌عیب و نقص باشد تا تهدیدی علیه کشورهای منطقه به شمار نیاید.
«ترکی بن‌محمد بن‌سعود» قائم مقام وزارت خارجه و رئیس شورای ملی اجرای توافق نامه های منع گسترش سلاح های شیمیایی و بیولوژیکی عربستان تأکید کرد که ریاض خواهان توافق جامعی برای پرونده هسته‌اي ایران است که به ادعای او هیچ گونه «تهدید» یا «اشکالی» در آن وجود نداشته باشد که امنیت منطقه را به خطر بیندازد.
اما به نظر مي‌رسد وي فراموش كرده است كه دشمن اصلي جهان اسلام كه داراي ده‌ها كلاهك هسته‌اي است رژيم صهيونيستي مي‌باشد كه سال‌هاست عليه مسلمانان جنايت مي‌كند.

https://siasatrooz.ir/vdcbsfb9.rhb8apiuur.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی