?>?> راهكار سياسي و چند نكته | سیاست روز
يکشنبه ۳۰ فروردين ۱۳۹۴ - ۲۲:۳۱
کد مطلب : 91904

راهكار سياسي و چند نكته

عربستان در ۶ فروردين حملات گسترده‌اي را به يمن آغاز کرد. اين روزها در حالي حملات عربستان با استفاده از ...

عربستان در ۶ فروردين حملات گسترده‌اي را به يمن آغاز کرد. اين روزها در حالي حملات عربستان با استفاده از سلاح‌هاي كشتار جمعي و بمب‌هاي فسفري ادامه دارد و آمريكا با گلوله‌هاي سربي از گلوي تشنه كودكاني يمني پذيرايي مي‌كند که از سوي محافل رسانه‌اي و سياسي عربي و غربي واژه‌اي مطرح مي‌شود و آن لزوم رويکرد به راهکار سياسي در قبال يمن است؛ چنانکه اوباما رئيس‌جمهور آمريکا در گفت‌وگو با سلمان پادشاه سعودي راهکار سياسي را راهکار پايان بحران يمن دانسته است. اوباما در ادامه خواستار اجراي طرح شوراي همکاري خليج‌فارس با محوريت عربستان در يمن شده است. مسئله راهکار سياسي براي حل مسئله يمن در حالي مطرح مي‌شود که چند نکته در باب آن قابل توجه است.
نخست آنکه برخي ناظران سياسي بر اين عقيده‌اند که گرايش آمريکا به راهکار سياسي به دليل آشکار شدن شکست در يمن است در حالي که تلاش دارد تا با سوق دادن معادلات به سمت سياسي از خواست عربستان براي ورود آمريكا به جنگ شانه خالي کند تا واشنگتن گرفتار جنگي که نتيجه آن شکست است، نگردد. به عبارتي شکست گزينه نظامي و تفرقه‌افکني عليه يمن زمينه‌ساز اين چرخش بوده که پيروزي اراده مردم يمن به سلاح‌هاي گسترده عربستان و متحدانش را نشان مي‌دهد.
دوم نوع برداشت آمريکا از روند سياسي است. آمريکايي‌ها تاکيد دارند که عربستان با طرح شوراي همکاري خليج‌فارس محور راهکار سياسي باشند. اين ادعا در حالي مطرح مي‌شود که اولا گروه‌هاي يمني در ماه سپتامبر براي تحقق راهکار سياسي توافق کردند و عزل منصور هادي رئيس‌جمهور مستعفي يمن و تشکيل شوراي رياست جمهوري براساس همان توافق سياسي بوده است. در حالي که عربستان با بحران‌سازي و پناه دادن به منصور هادي و تحريک برخي قبايل عليه اين توافقنامه اقدام کرده است.
ثانيا در باب شوراي همکاري خليج‌فارس نيز تجربه نشان مي‌دهد که از سال ۲۰۱۱ شورا طرح‌هايش جز بحران براي يمن نتيجه‌اي نداشته چنانکه در قبال سوريه و فلسطين و بحرين چنين بوده است.
شورا عامل آمدن منصور هادي و مغاير با خواست مردم بر سر قدرت بوده که نتيجه آن ۳ سال عقب‌ماندگي و بحراني ‌تر شدن شرايط يمن است. بر اين اساس اگر واقعا آمريکا به دنبال راهکار سياسي است از يک سو بايد به جنگ‌افروزي عربستان پايان داده و امور به يمني ‌ها سپرده شود و از سوي ديگر به طرح‌هاي سازنده در قبال يمن نظير طرح‌هاي ۴‌گانه جمهوري اسلامي ايران توجه ويژه‌ گردد تا زمينه‌ساز پايان بحران يمن و بازگشت ثبات و آرامش به اين کشور و منطقه گردد.

مولف : قاسم غفوري
https://siasatrooz.ir/vdcc0oqo.2bqsx8laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی