?>?> کردهاي عراق و احتمال ارتکاب اشتباهي تاريخي | سیاست روز
يکشنبه ۱۵ تير ۱۳۹۳ - ۰۵:۲۲
کد مطلب : 88016

کردهاي عراق و احتمال ارتکاب اشتباهي تاريخي

وقتي عراق از سيطره حزب بعث خارج شد، کردستان عراق فرصتي پيدا کرد تا نفس بکشد و به جبران خرابي‌هايي بپردازد که...

وقتي عراق از سيطره حزب بعث خارج شد، کردستان عراق فرصتي پيدا کرد تا نفس بکشد و به جبران خرابي‌هايي بپردازد که جنگ تحميلي عراق عليه ايران و درگيري داخلي عامل آن بود. در همان زمان اين مسئله مطرح بود که کردستان عراق، به حکومت مرکزي عراق تن نخواهد داد و ساز عليحده خواهد زد و بتدريج علم استقلال بلند خواهد کرد و با هدف تشکيل يک دولت کرد در منطقه، رو به روي بغداد خواهد ايستاد.
در سالهاي گذشته، ايده استقلال کردستان فراموش نشد اما روند حقوقي به خود نگرفت و در حد تشکيل دولت خودمختار در بخشهاي کردنشين عراق قناعت شد. البته نيروهاي سياسي حاکم بر کردستان عراق، عملا به سوي جدا کردن حساب خود از دولت مرکزي عراق پيش رفتند و مسائل نظامي و انتظامي و بودجه و نفت و سياست داخلي و فرهنگ را به دلخواه خود سامان دادند و حتي مراودات با ديگر کشورها را در حوزه سياست خارجي در دستور کار قرار دادند اما در عين حال از استقلال صحبت نکردند و قرار داشتن يک رئيس جمهوري کرد در راس کشور را بسياري نشانه همبستگي کردها به سرنوشت عراق واحد تلقي کردند.
در مدت اخير که جريان سلفي – تکفيري داعش بخشهاي سني‌نشين عراق را به صحنه ترکتازي خود تبديل و حتي تشکيل دولت اسلامي در اين منطقه را اعلام کرده، کردهاي عراق هم به نوعي فرصت‌طلبانه به ماجرا وارد شدند و سعي کردند با اشغال مناطقي حساس و نفت‌خيز مانند کرکوک، موقعيت خود را در داخل عراق تثبيت کنند و حتي مدعي شوند که مناطقي که اينک به وسيله کردها از اشغال داعش خارج شده، ديگر بخشي از کردستان است و به دولت عراق واگذار نخواهد شد. البته مي‌توان درک کرد که کردهاي عراق با احتمال تجزيه شدن عراق و تشکيل سه کشور در اين سرزمين، درصدد تقويت جايگاه آتي خود هستند اما معلوم است که اين گونه عملکرد، روند تجزيه عراق را تسهيل مي‌کند و سرعت مي‌بخشد و کردها با اين گونه مواضع فرصت‌طلبانه، مقصران قطعي تجزيه احتمالي اين کشور خواهند بود.
اعلام استقلال از سوي کردهاي عراق، يک اشتباه تاريخي است که دود آن در آينده‌اي نزديک به چشم مردم کرد خواهد رفت. تجزيه عراق بخودي خود يک خيانت به مردم اين کشور و بخشي از طرح کلان اسرائيل و صهيونيسم براي منطقه خاورميانه است و طبعا کردها نبايد در دام اسرائيل بيفتند و اگر افتادند نمي‌توانند خود را از پيامدهاي اين واقعه مصون بپندارند. همچنين اين اقدام در کشورهاي همسايه هم مقبول نيست و کشورهايي که داراي مناطق کردنشين هستند (ترکيه، ايران، سوريه) قطعا جلوي اين تصميم خواهند ايستاد و اجازه نخواهند داد ميل به تجزيه در مناطق کردنشين آنها ايجاد و احتمال رويارويي نظامي و خشونت‌آميز در اين مناطق تشديد شود.
کردهاي عراق اينک در داخل عراق واحد، از امنيت و خودمختاري خوبي برخوردارند و اين امر را مديون تدبير رهبران خود از جمله در حفظ استقلال و تماميت ارضي عراق هستند. اگر اين روند تغيير کند و عراق با کوتاهي و خداي ناکرده با خيانت برخي از افراد از جمله همين رهبران کرد عراقي تجزيه شود، در آن صورت بايد شاهد پيامدهاي سوء اين تصميم باشيم که از دست رفتن امنيت و ثبات و تشديد منازعات نظامي در منطقه و از بين رفتن امکانات اين سرزمين، کمترين آن است. 

علي اشرفي

https://siasatrooz.ir/vdccexq4.2bq4s8laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی