شنبه ۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۱:۲۳
کد مطلب : 96422

برجام و آمریکای پسا اوباما

اتحاد الاغ و فیل علیه ایران و توافق هسته‌ای
برجام و آمریکای پسا اوباما

دو حزب جمهوری خواه و دموکرات با وجود اختلافات ظاهری،گویا درقبال برجام بویژه بعد از پایان ریاست جمهوری اوباما، برای برپابرنگه داشتن تحریم‌های ظالمانه و نیزدر‌آخر، برچیدن توافق هسته‌ای با یکدیگر متحد هستند.
به گزارش سیاست روز، چند روز پیش سالگرد توافق هسته‌ای بود؛بیست و سه تیرماه سال گذشته ایران و ۱+۵بر سر مسئله فعالیت صلح آمیزهسته‌ای جمهوری اسلامی به یک توافق مشترک رسیدند،قرار شد براساس پذیرش برخی محدودیت‌های هسته‌ای ازسوی ایران، غرب نیز به موازات آن تمامی تحریم‌های ظالمانه را که بخاطر ادعاهای واهی بیش از یک دهه علیه ایران وضع کرده بود را رفع کند و به نوعی روابط سیاسی ،مراودات پولی و بانکی ما با غرب شرایط بهتری را تجربه کند.
البته همه این اقدامات از دی ماه سال گذشته آن هم براساس شروط ۹گانه‌ای که مقام معظم رهبری درنامه‌ای خطاب به شخص رییس جمهور ابلاغ کردند آغاز شد، جمهوری اسلامی همزمان با اجرای برجام به همه تعهدات مندرج درتوافق نامه هسته‌ای جامه عمل پوشاند ومنتظر ماند تا غرب نیز به تعهدات خود عمل کند اما تا الان، همچنان چشم انتظار اجرای تعهدات ازسوی غرب هستیم!
غرب بالاخص آمریکایی‌ها دراین میان، بیشترین سنگ اندازی و کارشکنی را در اجرای برجام علیه ایران روا داشتند، یک روز حقوق بشر را بهانه می‌کردند وروزدیگر پای موضوع موشک‌های بالستیک را به میان می‌کشیدند تا در ذیل آن بتوانند، با پابرجا نگه داشتن تحریم ها، امتیارات بیشتری ازایران بگیرند.
چند وقت پیش نیز ولی‌الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی ایران در سفری که اواخر فروردین ماه به منظور شرکت در اجلاسیه صندوق بین المللی پول به آمریکا داشت در مصاحبه‌ای با تلویزیون بلومبرگ گفت توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ موسوم به برجام تاکنون «تقریباً هیچ» دستاورد اقتصادی برای تهران در بر نداشته است.
کنگره آمریکا نیز در این میان سنگ تمام گذاشت با انواع و اقسام تحریم‌ها بیش از گذشته سیاست‌های خصمانه خود را علیه ملت ایران به رخ کشید. چنانچه مجلس نمایندگان آمریکا با تصویب سه طرح ضد ایرانی از جمله مروادات مالی؛ ممنوعیت خرید آب سنگین و نیز ممنوعیت فروش بوئینگ به مقابله هرچه تمام با توافق هسته‌ای پرداخته است، در این میان بیشترین بهانه اش نیز موضوع موشک‌های بالستیک ایران است.
البته اوباما اعلام کرده که این مصوبات ضد ایرانی را وتو می‌کند ولی تاکنون زور آزمایی کاخ وسفید و کنگره در قبال برجام با یکدیگر به نفع کنگره تمام شده که تعدد مصوبات ضد ایرانیشان همچنان در حال افزایش است و اوباما که تلاش می‌کند این توافق را به نفع خود تمام کند، گویا زورش نه به جمهوری خواهان می‌رسد و نه به دموکرات ها.
از سویی دیگر دبیرکل سازمان ملل در گزارش اخیر خود اعلام کرده داوری پیرامون تخطی ایران از مفاد برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ بواسطه آزمایش‌های موشکی برعهده شورای امنیت است؛ این امردر حالی است که پس از جنجال‌های ایجاد شده از سوی غربی‌ها در اسفند سال گذشته که ایران رزمایش موشکی اقتدار ولایت را انجام داد، حتی مقامات غربی هم به صراحت تاکید کردند که آزمایش موشکی ایران نقض برجام محسوب نمی شود و بحث پیرامون توسعه توان موشک‌های متعارف ایران، از چارچوب برجام خارج است.
چند روز پیش هم حزب جمهوری‌خواه در حالی سند رسمی سیاست‌گذاری خود را تصویب کردند که در این سند آمده، توافق هسته‌ای بین ایران و گروه ۱+۵ موسوم به «برجام» را «توافقی شخصی بین رئیس‌جمهور آمریکا و شریکان مذاکره‌کننده‌اش» خوانده و اجرای آن را برای رئیس‌جمهور بعدی این کشور غیرالزام‌آور دانست.
سند سیاست‌گذاری جمهوری‌خواهان می‌افزاید که «برجام» بدون به دست آوردن تأیید دو سوم سنا، الزامات مربوط به «معاهده را ندارد.»
دراین سند بعد ازبیان اینکه رئیس‌جمهور بعدی آمریکا الزامی به اجرای «برجام» نخواهد داشت، آمده است: «باید همه گزینه‌ها را برای مقابله با وضعیتی که امنیت، منافع و بقای دوستان ما را به صورت جدی تهدید کند، زنده نگاه داریم.»
سند رسمی جمهوری خواهان و موضع ضد ایرانیشان دربرابر برجام در حالی منتشر شده که این حزب از کاندیداتوری دونالد ترامپ رسما حمایت کرد.
ترامپی که به صراحت مواضعی خصمانه علیه برجام اتخاذ کرده ترامپ چنانچه تنها نامزد جمهوري خواهي است كه ادعاي پاره كردن توافق نامه هسته‌اي ايران در صورت پيروزي در انتخابات را رد كرده است و آمريكا را ملزم به اجراي توافقنامه مي‌داند. تاجر ميلياردر آمريكايي خود را در بستن توافقنامه‌هاي تجاري فردي متبحر مي‌داند در اين خصوص تصريح كرد، در صورت پيروزي در انتخابات رياست جمهوري آمريكا، بر اجراي مفاد توافقنامه هسته‌اي ايران، به سختي نظارت خواهد داشت.

همصدایی دموکرات‌ها و جمهوری خواهان علیه ایران
در واقع با اینکه بیش از یک سال از توافق هسته‌ای می‌گذرد، گویا میان دموکرات‌ها و جمهوری خواهان برای سنگ اندازی بیشتر اجماع بیشتری صورت گرفته است.
چنانچه جمعی از دموکرات‌ها هم با ارائه طرحی خواستاراعمال تحریم‌های دقیق تر بر ایران شده و خواهان تجدید قانون تحریم‌های ایران مصوب ۱۹۹۶ شدند. محدوده زمانی این قانون در پایان سال جاری تمام می‌شود. جمهوری خواهان سنا هم خواستار برداشتن گام‌های بیشتری برای مجازات ایران به خاطر نقض حقوق بشر، حمایت از تروریسم و آزمایشات موشکی هستند.
بدین ترتیب می‌توان گفت، بسیاری از اقدامات مورد نظر جمهوری خواهان با آنچه هیلاری کلینتون گفته تطابق دارد. هیلاری کلینتون ضمن تایید توافق، خواستار اجرای دقیق آن واعمال تحریم بر ایران به خاطر آزمایشات موشکی شده است.به بیان ساده تر هر دو حزب دموکرات و جمهوری خواه بر سخت گیری‌ها علیه ایران چه درموضع هسته‌ای و چه دردیگر موضوعات با یکدیگر همصدا هستند.
البته در قبال این همه بی تعهدی ها، معاون وزیر خارجه روسیه و مسئول پیگیری برجام از سوی مسکو می‌گوید کشورش نارضایتی ایران از غربی‌ها به دلیل باقی ماندن بسیاری از تحریم‌ها را بررسی خواهد کرد.
«سرگئی ریابکوف» گفته: «مسکو ملامت اتحادیه اروپا و آمریکا از سوی ایران به دلیل عدم اجرای کامل برجام (توسط غرب) را بررسی خواهد کرد.
اما آنچه نباید ازدید مسئولان نظام مغفول بماند، اینکه هرچه سریعتر واکنشی جدی در قبال رویه‌ای که غرب و البته مهمتر ازهمه آمریکایی‌ها در قبال برجام پیش گرفتند، اتخاذ کنند چرا که سکوت و تعلل بیش ازاندازه،طرف مقابل را گستاخ تر خواهد کرد. 

هدی دهقان بذرافشان

https://siasatrooz.ir/vdcci0qo.2bqei8laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی