چهارشنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۸ - ۲۱:۲۳
کد مطلب : 112795
حضور ماهواره‌های ایرانی در فضا از ابزارهای قدرتمند شدن است

پرواز سیمرغ‌ها تا جلوس ظفرها بر مدار زمین

پرواز سیمرغ‌ها تا جلوس ظفرها بر مدار زمین

ظفر هر چند در مدار زمین قرار نگرفت اما بار دیگر به جهانیان نشان داد که اراده ایرانیان در تحقق اهداف علمی خلل ناپذیر است و این مسیر ادامه خواهد یافت تا زمانی که ماهواره‌های ایران در مدار زمین خودنمایی کرده چرا که در عصر حاضر حضور در عرصه فضایی یکی از مولفه‌های مهم قدرتمند بودن است.
قدرتمند بودند مولفه‌های بسیاری دارد از عرصه اقتصادی و سیاسی گرفته تا عرصه نظامی و فرهنگی و اجتماعی و علمی. در عصر حاضر یکی از مهمترین مولفه‌های قدرتمند بودن اشراف اطلاعاتی و علمی داشتن در عرصه فضایی است که در قالب ماهواره‌ها صورت می‌گیرد. امری که نشانه آن را مخالفت‌ها و کارشکنی‌های حاضران در این عرصه در مقابل فعالیت سایر کشورها در این زمینه تشکیل می‌دهد. جوانان ایران زمین نیز که قدرتمند شدن را سرلوحه برنامه‌های خود قرار داده‌اند مدت‌هاست که در عرصه فضا وارد میدان شده و تلاش دارند تا نام ایران را در صنایع ماهواره‌ای ثبت نمایند. در مرحله‌ای جدید از این حرکت عظیم علمی، بیست و یکم بهمن ماه بود که ماهواره ظفرسوار بر موشکی ماهواره بر سیمرغ به فضا پرتاپ شد و فضا را شکافت، این ماهواره بسیاری از داده‌های لازم را برای ثبت به پایگاه‌های زمینی ارسال کرد و بخشی از ماموریت خود را به سرانجام رساند اما در نهایت نتوانست در مدار خود آرام بگیرد. به گفته مرتضی براری رئیس سازمان فضایی کشور این ماهواره برای نخستین بار یک رکورد فضایی را ثبت و توانست از مدار بالای ۵۴۰ کیلومتر و سرعت حدود ۶۵۰۰ متر بر ثانیه را تجربه کند. وی در عین حال تاکید کرد: اما برای تثبیت این فناوری نیاز به تکرار داریم، از پا نمی‌نشینیم و از همین فردا کار را آغاز می‌کنیم. وزیر ارتباطات نیز که سازمان فضایی ایران را در زیر مجموعه خود دارد، در این باره اظهار داشت: ایرانی‌ها توقف ناپذیر هستند و ما ماهواره های ایرانی فوق العاده تری در مسیر پرتاب داریم.
اهمیت این دستاورد علمی آنجا آشکارتر می‌شود اما همزمان با این رویداد علمی و منتشر شدن فعالیت دیگر ایران در بخش فضایی، دشمنان ایران تلاش کردند ضمن مخالفت با این اقدام ایران، آن را در زمره فعالیت های موشکی ایران قرار دهند . از جمله این اظهارات بی ربط به موضع خصمانه پاریس علیه این اقدام ایران بر می گردد، وزارت خارجه فرانسه با صدور بیانیه‌ای در وبگاه رسمی خود، اقدام ایران برای ارسال ماهواره به فضا را محکوم کرده و مدعی شده است که پرتاب ماهواره از سوی ایران بر خلاف تعهدات بین‌المللی تهران است.شبکه خبری فاکس‌نیوز نیز گزارش داد: آمریکا مدعی است پرتاب ماهواره، قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را نقض می کند که از ایران می خواهد از فعالیت های مربوط به موشک های بالستیک دارای قابلیت حمل سلاح هسته ای اجتناب کند. 

فعالیت های فضایی ایران و جهان
فرستادن ماهواره در فضا اولین بار در سال ۱۹۵۷ با ارسال ماهواره اسپوتنیک در فضا توسط شوروی سابق کلید خورد و اکنون در سال ۲۰۲۰، ۹۲ کشور دارای ماهواره در مدار زمین هستند؛ اما از این جمع فقط ۵۸ کشور توان ساخت ماهواره را دارند و باقی سفارش دهنده هستند. همچنین از بین این ۵۸ کشور، تنها ۱۰ کشور دارای فناوری پرتاب ماهواره هستند که ایران یکی از آنهاست.ماموریت پیش برد دانش فضایی در کشور، از سال ۱۳۸۰ کلید خورد و ایران نهمین کشور دارای فناوری پرتاب ماهواره در دنیا پس از شوروی (۱۹۵۷)، ایالات متحده آمریکا (۱۹۵۸)، فرانسه (۱۹۶۵)، ژاپن (۱۹۷۰)، چین (۱۹۷۰)، بریتانیا (۱۹۷۱)، هند (۱۹۸۰) و رژیم اشغالگر صهیونیستی بود.در حال حاضر نیز کشور‌های آمریکا، چین، شوروی، اروپا، ژاپن و هند در حوزه‌های توسعه شبکه‌های ناوبری فعال شده‌اند؛ چرا که این حوزه دارای اقتصاد بزرگی است. به گونه‌ای که در سال ۲۰۱۴ اقتصاد مستقیم آن ۱۹۰ میلیارد دلار و اقتصاد غیر مستقیم آن ۱۲۰۰ میلیارد دلار بوده است که این میزان در سال ۲۰۱۷، ۲۹۹ میلیارد دلار اقتصاد مستقیم و ۲۲۰۰ میلیارد دلار اقتصاد غیر مستقیم آن بوده است. 

چرا ایران نه
«امید» نخستین ماهواره ایرانی کاملاً بومی بود که با کاربرد تحقیقاتی و مخابراتی در مدار زمین قرار گرفت، به همین دلیل و این روز در تاریخ در تقویم کشور به عنوان «روز ملی فناوری فضایی» نامگذاری شد. بعد از آن «رصد» دومین ماهواره ایرانی بود که با موفقیت در مدار زمین قرار گرفت و نخستین ماهواره تصویربرداری کشور محسوب می‌شود. این درحالی است که «نوید» سومین ماهواره پرتاب شده ایرانی بود که در مرکز تحقیقات ماهواره دانشگاه علم و صنعت ساخته شد و ماهواره‌ سنجش از دور محسوب می شود.
«پیام» نیز ماهواره‌ای بود که ۵۰۰ کیلومتر فضا را شکافت اما در نهایت نتوانست در مدار خود قرار بگیرد.
«فجر» مدل پیشرفته و ارتقا یافته ماهواره امید محسوب می شود، پرتاب و قرارگیری ماهواره فجر در مدار اولیه موفقیت‌آمیز بود، اما این ماهواره در مرحله ارتقای مداری موفق نبود و پس از ورود به جو زمین سقوط کرد. 

گامی برای تکمیل راه
آنچه از سوی محافل رسانه‌ای غربی برای القا فضای یاس و ناتوانی در میان جوانان ایرانی پیگیری می‌شود بکار بردن واژه شکست در باب ماهواره ظفر است حال آنکه در عرصه علمی شکست معنایی ندارد بلکه تکمیل فرآیند رفع نواقص و کسب معلومات جدید است لذا باید توجه داشت که در حوزه فضا هر پرتاب و سقوط خود تجربه جدیدی برای دانشمندان فضایی کشور محسوب می شود. این اتفاقی است که در تمام کشورهایی که در این صنعت وارد شدند، تجربه شده است و ایران برای این که به عنوان یک کشور فعال و موثر در جهان در حوزه فضایی حرفی برای گفتن داشته باشد نیاز به چنین تجربیاتی دارد .
در کشورهایی چون آمریکا ماهواره هایی مانند فالکون ۹، جونو ۲، اطلس، پروتون ام و آنتارس در پرتاب‌های فضایی شکست خوردند، بنابراین ،پرتاپ ماهواره ظفر شکستی برای دانشمندان ایرانی محسوب نمی شود . باید در نظر داشت که رتبه ایران در حوزه فضایی در دنیا ۱۱ است و این تلاشها با تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر رشد در حوزه‌های مختلف علمی و بسترسازی برای جوانان همراه است.
جمهوری اسلامی ایران انحصاری که برخی کشورهای برای خود قائل هستند شکسته و همین امر باعث مخالفت آنها با پیشرفت‌های علمی جمهوری اسلامی شده است. به هر تقدیر پرتاب سیمرغ‌ها همچنان ادامه خواهد یافت تا ظفرهای مورد نظر بر مدار زمین بنشیند و نام ایران و ایرانی را در عرصه فضایی جهان طنین انداز سازند.

https://siasatrooz.ir/vdccoiqsp2bqsm8.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی