دوشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۳:۰۸
کد مطلب : 91445

تركيه و مسائل يمن

سران آنکارا در کنار موضع‌گيري در حمايت از اسلام تلاش کردند تا با تقويت جريان در اخوان از غرب آسيا تا شمال آفريقا پايگاهي سراسري براي خود ايجاد نمايند. اين سياست هر چند در ابتدا توانست دستاوردهايي داشته باشد چنانکه جريان اخوان با محوريت مرسي در مصر به قدرت رسيد اما روند تحولات به نفع ترکيه پيش نرفت. از يک‌سو محاسبات اين کشور در عراق و سوريه ناکام ماند و از سوي ديگر ائتلاف غربي عربي راه خيانت به ترکيه را در پيش گرفت و حذف جريان اخوان را رقم زد.
رويارويي با ترکيه چنان بود که آمريکا رسما اين کشور را به حمايت از تروريسم متهم کرده و تاکيد دارد که آنکارا حامي داعش مي‌باشد. مجموع اين تحولات در حالي رقم خورده که اين روزها ترکيه تحرکات گسترده‌اي آغاز کرده است. در کنار اسلام‌‌خواهي و اعتراض‌هاي گسترده سران آنکارا به اسلام‌ستيزي غرب و اعلام حمايت از فلسطين و البته اعتراض‌هاي آشکار به ترکيه، آنكارا نگاه جديدي به يمن را آغاز کرده است.
گزارش‌هاي برآوردها نشان مي‌دهد که ترکيه تلاش دارد تا در حوزه يمن حضوري فعال و گسترده داشته باشد. به گونه‌اي که از محورها و دلايل سفر اردوغان به عربستان در همين چارچوب ارزيابي شده است.
حال اين سوال مطرح مي‌شود که چرا يمن به اولويت ترکيه مبدل گرديده حال آنکه اين کشور چالش‌هاي منطقه‌اي بسيار مهمتري از جمله تقابل با مصر و ناکامي در عراق و سوريه دارد؟ بررسي کارنامه اين روزهاي يمن از تسلط مردم انقلابي در قالب جريان انصار‌الله بر ساختار کشور حکايت دارد. چنانکه منصور هادي رئيس‌جمهور يمن مجبور به استعفاء سپس فرار به عدن گرديد. اين مسئله ضربه‌اي سنگين براي عربستان بوده که هر تحولي در يمن را برابر با بحران و چالش در خود مي‌بيند. بر اين اساس هر اقدامي براي مقابله با جريان‌هاي مردمي صورت مي‌دهد و حتي صحبت از ايجاد جنگ داخلي نظير ليبي مي‌باشد. برآوردها نشان مي‌دهد که عربستان از ظرفيت خاصي در يمن برخوردار نمي‌باشد و تنها مولفه باقي مانده جريان‌هاي سلفي و اخوان هستند.
جريان‌هايي که در طول سه سال اخير و پس از سرنگوني مرسي در حاشيه قرار گرفتند. عربستان هر چند از منابع مالي قابل توجهي برخوردار است اما در حوزه چينش ساختارهاي سياسي توان چنداني ندارد به ويژه اينکه نگاه يمني‌ها به اين کشور منفي مي‌باشد. سرکوب‌هاي صورت گرفته عليه اخوان و سلفي‌ها در يمن نيز چالشي براي طرح‌هاي رياض گرديده است. با توجه به شرايط منطقه، ترکيه تنها کشوري است که مي‌توان اخوان يمن را به همراهي با عربستان متقاعد سازد تحولات يمن براي ترکيه از دو جنبه‌ داراي اهميت است.
از يک‌سو به احياي جايگاه و نقش خود در کشورهاي عربي مي‌پردازد و از سوي ديگر اخوان را نه تنها در يمن بلکه در منطقه زنده نگاه مي‌دارد. اين امر براي انتقام‌گيري اردوغان از السيسي اهميت بسياري دارد. بر اين اساس ترکيه به يمن به عنوان نقطه اميدي براي رسيدن به اهداف منطقه مي‌نگرد و تلاش دارد تا با اجراي خواسته‌هاي عربستان منافع منطقه‌اي خود را نيز احيا سازد.

مولف : علي تتماج
https://siasatrooz.ir/vdccp0qo.2bqs08laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی