پنجشنبه ۶ دی ۱۳۹۷ - ۰۰:۰۴
کد مطلب : 107359
کارشناس مسائل منطقه مطرح کرد:

فرصت‌های خروج آمریکا از سوریه برای ایران

ســـعدالله زارعــــی معتقد است؛ نه ورود ما به سوریه وابسته به آمریکا بود و نه تداوم حضور ما در آنجا وابسته به آمریکاست با رفتن آمریکایی‌ها در اینجا اعتماد به نفس بیشتری خواهیم داشت توطئه‌ها در سوریه کاهش پیدا می‌کند. وظیفه ما در سوریه حفظ سوریه است.
فرصت‌های خروج آمریکا از سوریه برای ایران

تحلیل‌های متفاوتی در قبال تصمیم آمریکا برای خروج نظامیانش از سوریه مطرح است به عنوان اولین سوال واقعیت ماجرا چیست؟
خروج نظامیان آمریکا از سوریه و خروج بخشی از افغانستان بلافاصله پس از اینکه به عنوان یک خبرمطرح شد و در اختیار رسانه‌ها قرار گرفت، موج بسیار پر شدتی از تحلیل‌ها و گمانه‌ زنی‌ها دررسانه‌ها به همراه داشت. به گونه‌ای که گمان نمی‌کنم در دو سه سال اخیر هیچ حادثه‌ای به اندازه این مسئله توانسته است، چنین موج و توجه جهانی را به خود جلب کند. بر خلاف تصوری که ایجاد شده تصمیم به کاهش وحتی خروج نیروهای نظامی ازغرب آسیا یک تصمیم جدیدی از سوی آمریکایی‌ها نیست.اگر شما مقداری به عقب برگردید، ملاحظه خواهید کرد، در سال ۲۰۰۶ آمریکایی‌ها به این جمع بندی رسیدند که باید نظامیان خود را از عراق خارج کنند. در سال ۲۰۰۷ جورج بوش رئیس جمهور وقت آمریکا با نوری المالکی نخست وزیر وقت عراق نشستند، توافقنامه امنیتی امضا کردند که بر اساس آن قرار شد از ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱ آمریکا نظامیان خود را ازعراق خارج کنند و این کارهم اتفاق افتاد. ناگفته نماند، پیش از این مذاکراتی و توافقاتی در خصوص خارج کردن نظامیان آمریکایی و انگلیسی از افغانستان مطرح بود البته آمریکایی‌ها بعدها این توافقات را به قرار داد کاهش نیرو تبدیل کردند. در اینجا ملاحظه می‌شود، مسئله خروج نظامیان آمریکایی از سوریه موضوع جدیدی نیست. 

قبلا بحث خروج ایران از سوریه را مطرح می‌کردند و گروهی از تحلیلگران می‌گویند آمریکایی‌ها قصد دارند با این اقدام بهانه لازم را از دست تهران بگیرند که دیگر نیازی به حضور ایران در سوریه نیست. نظر شما در این زمینه چیست؟
ایران برای چه چیزی به سوریه رفته است؟ به سوریه رفته به خاطر اینکه آمریکا در سوریه بوده است؟ اول ایران به سوریه رفته یا آمریکا؟ اول ایران رفته است. ایران در سال ۲۰۱۲ به سوریه رفت و آمریکا درسال ۲۰۱۴رفت. پس ما به خاطر آمریکا به سوریه نرفتیم بلکه به خاطر حفظ نظام و امنیت سوریه رفتیم. یعنی امنیت و نظام سوریه ایجاب می‌کرد که ما برویم و کمک کنیم. ما هم رفتیم، کمک دادیم. الان آمریکایی‌ها می‌گویند ما از سوریه می‌رویم. سوال آیا با رفتن آمریکا تمام مخاطراتی که علیه دولت بشار اسد در حوزه امنیتی وجود دارد، برطرف می‌شود؟ یعنی دیگر این دولت می‌تواند به راحتی روزگار سپری کند یا هنوز آن نیروهای مخالف و آن کشورهای مخالف به دنبال راهی هستند تا وضعیت امنیتی سوریه را تضعیف کنند؟ مسلماً این دومی. تا زمانی که دولت و متحد ما در سوریه در معرض خطر است ما در این کشور حضور خواهیم داشت. بنابراین، نه ورود ما به سوریه وابسته به آمریکا بود و نه تداوم حضور ما در آنجا وابسته به آمریکاست با رفتن آمریکایی‌ها در اینجا اعتماد به نفس بیشتری خواهیم داشت توطئه‌ها در سوریه کاهش پیدا می‌کند. وظیفه ما در سوریه حفظ سوریه است. 

با توجه به اینکه یکی از موضوعات مهم آمریکا در آینده تمرکز بر موضوع ایران است آیا فشارها علیه ایران در آینده در این زمینه بیشتر نخواهد شد؟
اولا بازگشت ناو آمریکایی به خلیج فارس یک موضوع تازه‌ای نیست. یعنی از سال ۱۳۶۷ اواخر جنگ تحمیلی که آمریکایی‌ها آمدند و به خصوص از سال ۱۳۶۹ که جنگ دوم خلیج فارس در منطقه رخ داد تا امروز آمریکایی‌ها بین ۶۰ تا ۷۰ فروند شناور در خلیج فارس داشتند که یکی از آنها ناو هواپیمابر است که گاهی این ناو رفت وگاهی آمده ودر برخی اوقات فاصله بین آمدن و رفتن دو ناو هواپیمابر کوتاه و گاهی هم طولانی بود. این ناوی که آمده چیز جدیدی نیست. منتها دراین فضایی که صحبت از رفتن آمریکا از سوریه است، بازگشت این ناو به خلیج فارس برای بعضی‌ها معنا دار شده در حالی که معنای خاصی ندارد. 

شما می‌دانید که ارتش سوریه بخش اعظمی از خاک این کشوررا در کنترل خود دارد. آیا این موضوع می‌تواند عاملی باشد که بگویند دیگر نیازی به حضور ایران در سوریه نیست؟
خروج آمریکا از سوریه به خروج نظامی محدود نمی‌شود مسلما آمریکایی‌ها از افغانستان، خلیج فارس، خلیج عدن ودریای سرخ هم خواهند رفت. این یک روندی است که آغاز شده و تازه هم شروع نشده است. روند خروج آمریکا از منطقه غرب آسیا از زمان انقلاب اسلامی ایران شروع شد. این انقلاب ۵۰ هزار مستشار آمریکایی که بیشتر نظامی بودند از ایران خارج کرد. سپس نظامیان آمریکایی از لبنان خارج شدند. بعد آنان نیز ازعراق خارج شدند. امروز هم صحبت از خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان و سوریه است. این روند ادامه خواهد داشت و این تکمیل می‌شود لذا این یک مسئله طبیعی است و نشانه ضعف آمریکاست. یعنی سیاست حضور نظامی مستقیم آمریکا شکست خورده است آمریکا درحال ترک منطقه است تا هزینه‌های بی‌فایده‌ای دراینجا نپردازد. 

اسرائیلی‌ها می‌گویند واشنگتن خروج نظامیان آمریکایی از سوریه را به تل آویو اطلاع داده بود و خیلی از تحلیلگران اسرائیلی این خروج را درواقع سیلی به تل آویو ارزیابی می‌کنند.
اینکه ترامپ به اسرائیلی ها خبر داده قطعا این درست است حتما از مدت ها قبل صهیونیست در جریان این مسئله بوده اند کما اینکه ترامپ رسما در توئیت اش که چند روز قبل منتشر کرد، نوشت که ما ۶ ماه پیش گفتیم. خب ، این نشان می دهد، ماجرای خروج آمریکا از سوریه اطلاع داده شده است. مسئله دوم این است اکنون اسرائیلی‌ها با یک تناقضی مواجه‌اند. اسرائیلی ها و شخص نتانیاهو وانمود می کردند که اسرائیل در دوره ترامپ روزگاری بسیار بهتری خواهد داشت. این اتقاقاتی که دارد می افتد، نشان می دهد که اتقاقا اسرائیل در دوره ترامپ روزگار بدتری خواهد داشت. تسنیم

https://siasatrooz.ir/vdccpmqso2bqx18.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی