پنجشنبه ۲۳ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۰:۳۰
کد مطلب : 88601

آتش‌سوزي پارك گلستان از طريق مراجع قضايي پيگيري شود

آتش‌سوزي پارك گلستان از طريق مراجع قضايي پيگيري شود

پارک ملی گلستان واقع در ۳۰ کیلومتری شرق شهر گالیکش از توابع شهرستان مینودشت و در ۱۱۵ کیلومتری غرب بجنورد، یکی از ارزشمند‌ترین منابع طبیعی کشور با وسعت ۹۲ هزار هکتار است، که در چند ماه اخیر با ۶ آتش‌سوزی روبرو بوده، آخرین آتش‌سوزی این پارک روز ۱۹ مرداد ماه آغاز و تا غروب روز بعد نیز ادامه داشته است. هرچند که خسارت این آتش‌سوزی هنوز مشخص نشده، اما فرماندار گالیکش عنوان کرده است که حدود ۲۰۰ هکتار از این پارک ملی در آتش سوخته، همچنین گفته می‌شود؛ علت این آتش‌سوزی به دلیل عوامل انسانی بوده است.
پس از سه شبانه‌روز تلاش محیط بانان، نیروهای منابع طبیعی، هلال‌احمر و اهالی روستاهای اطراف پارک ملی گلستان، در حال حاضر دور تا دور آتش به طور کامل مهار شده اما آتش هنوز خاموش نشده است و بقایای درختان همچنان در حال سوختن بوده و لکه‌های دود و آتش در منطقه به چشم می‌خورد.
طبق گفته‌های دباغیان مدیرروابط عمومی اداره محیط‌زیست گلستان بر‌اساس برآوردهای اولیه تاکنون بیش از ۸۰۰ هکتار از اراضی پارک در آتش سوخته که شامل ۳۰ درصد عرصه‌های جنگلی و ۷۰ درصد پوشش مرتعی است.
گفتنی است، بر‌اساس گفته‌های دباغیان تاکنون موردی از تلفات گونه‌های جانوری بر اثر آتش‌سوزی گزارش نشده اما عرصه‌های درگیر آتش زیستگاه اصلی، شوکا، مرال، قوچ و میش، پلنگ و خرس قهوه‌ای بوده است. 

احتمال تکرار آتش‌سوزي وجود دارد
اسماعیل مهاجر مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان گلستان به ارائه گزارشی از اقدامات سازمان پرداخته و گفت: اقدامات سازمان به محض وقوع آتش‌سوزی در روز یکشنبه با پیگیری ریاست سازمان با وزیر کشور در هیات دولت و برای دستور به ستاد مدیریت بحران به منظور اعزام بالگرد آغاز شد.
وی افزود: طی عملیات سه روز گذشته ستاد مدیریت بحران استان، استانداری، مسئولین منابع طبیعی، هلال‌احمر، فرماندار مراغه تپه، فرماندار گالیکش و بخشداری و دهیاری این مناطق با تمام توان به نیروهای سازمان حفاظت محیط‌زیست پیوستند. همچنین مردم روستاهای لهن در، یامبلاغ، گی‌داغ و یل چشمه نقش بسیار پررنگی در اطفاء حریق داشتند.
مهاجر گفت: یک گروهان ارتش با تجهیزات کامل اطفاء انفرادی به مناطق صعب‌العبور هلی برد شده و نقش بسزایی را ایفا کردند.
مهاجر مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان گلستان تاکید کرد از آنجا که هنوز کنده‌ها در برخی مناطق شعله‌ور است، عملیات اطفاء کامل در این منطقه با استفاده از خودرو و اسب توسط محیط‌بانان تا دو، سه روز دیگر ادامه دارد. البته اعزام بالگرد هنوز می‌تواند بسیار موثر باشد و میزان خطر را کاهش دهد.
از سوی دیگر احمد نبوی مدیر کل دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات سازمان، به پیگیری‌های انجام شده با ستاد فرماندهی کل قوا، سردار محمدرضا آشتیانی، سرلشگر محمد باقری، سردار هاشمی و نیز آقای احمدزاده مدیر «پنها» به این منظور اشاره کرده و یادآور شد که با توجه به شرایط کنونی آب و هوایی و احتمال تکرار اینگونه حوادث سازماندهی لازم و ایجاد شبکه واکنش سریع در این زمینه در دست اقدام است.
همچنین معاونت توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان در این زمینه با معاونت بحران ریاست جمهوری مکاتبه داشته که منجر به اعزام بالگرد هلال‌احمر در روز گذشته به منطقه شد. این اقدامات با معاونت عملیات بحران سازمان پدافند غیرعامل نیز صورت گرفته و آن سازمان قول همکاری برای اعزام بالگرد در روز جاری را داده است. 

محيط‌زيست به صورت جدي وارد شود
مهدي عيسي‌زاده، عضو كميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي در اين خصوص به سياست روز گفت: مسئولان محيط‌زيست معتقدند آتش‌سوزي عمدي بوده و در همين رابطه بايد از طريق مراجع قضايي و امنيتي پيگيري شود.
نماينده مردم مياندوآب ادامه داد: در اين خصوص بايد به صورت جدي وارد عمل شد تا با اشخاصي كه به سرمايه ملي آسيب مي‌رسانند برخورد كرد.
عضو كميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي تصريح كرد: سازمان محيط‌زيست نبايد اجازه وقوع مجدد چنين حوادثي را بدهد.

پارک باید مستقل اداره شود
ندا روحانی کار‌شناس ارشد مدیریت محیط‌زیست با انتقاد از عملکرد سازمان حفاظت محیط‌زیست در این‌باره گفت: به دلیل آنکه این آتش‌سوزی در ارتفاعات رخ داد و دسترسی به آن مناطق بسیار دشوار بوده است؛ برای اطفاء حریق نیاز به چرخ بال‌های آب‌پاش وجود داشته که متاسفانه این سازمان نتوانسته آن را مهیا کند.
وی ادامه داد: انتظار می‌رفت؛ خانم ابتکار با توجه به اینکه یک سیاستمدار هستند، با استفاده از روابط بین‌المللی خود بتوانند از کشورهای همسایه و یا از سازمان‌های داخلی که چرخ بال‌های آب‌پاش در اختیار دارند برای خاموش کردن آتش کمک بگیرند.
به گفته روحانی پارک ملی گلستان ارزش اکولوژیکی زیادی دارد و گونه‌های جانوری بسیاری در آن زندگی می‌کنند، بنابراین این پارک باید مستقل اداره شود و تجهیزات مستقلی نیز داشته باشد. این‌گونه خسارات وارد شده به محیط‌زیست ممکن است تا صد سال نیز جبران نشود.
این درحالی است که جواد سلیاری، مدیر پارک ملی گلستان در گفت‌وگو با ایلنا، با بیان اینکه برای اطفاء حریق از هليکوپتر استفاده شده، عنوان کرد: هر چند که این هلیکوپتر‌ها آب‌پاش نبوده‌اند اما برای حمل آب از آنها استفاده شده است.
وی در پاسخ به انتقادات وارد شده در مورد عملکرد کند مسئولان برای اطفاء حریق اظهار کرد: گسترش آتش‌سوزی تنها لحظه‌ای به طول می‌انجامد.

https://siasatrooz.ir/vdccseq4.2bq4x8laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی