يکشنبه ۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۱:۴۱
کد مطلب : 88890
سفر به سه كشور اروپايي و روزهاي پر ترافيك رئيس دستگاه ديپلماسي

بررسي روند مذاكرات هسته‌اي موضوع گفت‌وگوي امروز ظريف و اشتون

رییس دستگاه دیپلماسی و معاونانش از امروز سفر به سه کشور اروپایی بلژیک، لوگزامبورگ و ایتالیا را آغازمي‌کنند؛ سفری که قرار است در ابتدای آن در بروکسل، با «کاترین اشتون» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره نحوه پیگیری و ادامه مذاکرات هسته ایران و ۱+۵ مذاکره کنند.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان امروز به منظور سفر به چند کشور اروپایی و در اولین مقصد سفرش راهی بروکسل پایتخت بلژیک خواهد شد.
او و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا قرار است پیش از ظهر امروز در خصوص روند مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ درباره راه‌حل جامع هسته‌ای به گفت‌وگو بپردازند و سپس بر سر میز ناهار در این زمینه رایزنی کنند. ظریف را در این سفر سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونانش همراهی می‌کنند و هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و همچنین مسئول دفتر اشتون نیز در این دیدار حضور دارند.
محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان ديروز در نشست خبری مشترک با همتای فنلاندی خود در تهران در واکنش به تحریم‌های جدید آمریکا علیه کشورمان این تحریم‌ها را خلاف روح توافقنامه ژنو دانست وعنوان کرد: این حق را برای خود محفوظ می‌داریم، در قبال این اقدامات، اگر ضرورت بدانیم، اقدام مشابه انجام دهیم.
لوکزامبورگ و ایتالیا مقصدهای بعدی سفر رئیس دستگاه دیپلماسی دولت یازدهم به اروپاست.
وزیر خارجه سابق ایتالیا نیز اولین وزیر اروپایی بود که در دولت یازدهم و در زمان وزارت ظریف به ایران سفر کرد.
در پایان این سفر اروپایی نیز ظریف با جانشین اشتون، خانم «فدریکا موگرینی» وزیر خارجه فعلی ایتالیا که از ماه فوریه ریاست دستگاه دیپلماسی این کشور را برعهده دارد، دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد.
موگرینی ۴۱ ساله از ماه فوریه وزیر امور خارجه ایتالیا بوده که شب يك شنبه به عنوان جانشین اشتون انتخاب شد.
اعضای اتحادیه اروپا ماه میلادی گذشته نتوانستند بر سر انتخاب موگرینی به عنوان جانشین اشتون به توافق برسند. مخالفان انتصاب او می گفتند که این سیاستمدار ایتالیایی کم تجربه است و نسبت به روسیه مواضع نرمی دارد.
اما نخست وزیر ایتالیا برای انتخاب موگرینی رایزنی گسترده ای کرد و مارتین شولتز، رئیس پارلمان اروپا پیش از آغاز نشست بروکسل به گرمی از خانم موگرینی تعریف کرد و خود را یکی از «طرفداران» این سیاستمدار خواند.
وی از اواخر سال جاری میلادی فعالیتش را در سمت‌های جدید خود در اتحادیه اروپا آغاز خواهد کرد.
سفر ظريف و ديدارش با چند تن از مقامات اروپايي پس از آنکه ایران و گروه ۱+۵ در ۲۸ تیر ماه در شهر وین توافق کردند که مذاکرات درباره راه‌حل جامع هسته‌ای چهار ماه دیگر تمدید شود، قرار شد که گفت‌وگوها پس از دو تا سه هفته دوباره از سر گرفته شود که در همین راستا ایران و آمریکا در سطح معاونان وزرای خارجه در ۱۶ مرداد ماه به مدت چهار ساعت بر سر یک میز به گفت‌وگو نشستند. معاونان ظریف همچنین طی اظهارنظرهای متعدد عنوان کردند که گفت‌وگوهای دوجانبه با دیگر اعضای ۱+۵ از طریق سفارتخانه‌های این کشورها در تهران در جریان است.
قرار است رایزنی‌های دوجانبه ایران و ۱+۵ تا قبل از نشست مجمع عمومی سازمان ملل برگزار شود. البته محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان روز جمعه هفتم شهریور ماه در شهر مسکو با سرگئی لاوروف همتای روس خود در زمینه موضوع هسته‌ای به صورت دوجانبه به رایزنی پرداخت.
ظریف در حاشیه نشست سران شانگهای در دوشنبه پایتخت تاجیکستان با همتای چینی خود نیز در این زمینه گفت‌وگو خواهد کرد.
قرار است قبل از آغاز نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک یک دور مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ به ریاست ظریف و اشتون برگزار و در حاشیه مجمع نیز وزرای خارجه ایران و گروه ۱+۵ بر سر یک میز به گفت‌وگو درباره راه‌حل جامع هسته‌ای بپردازند.
وزرای خارجه ایران و گروه ۱+۵ (آلمان، آمریکا، فرانسه،‌ روسیه، چین و انگلستان) به همراه کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا سوم آذر‌ماه سال گذشته (۱۳۹۲) در شهر ژنو به توافقی تحت عنوان «برنامه اقدام مشترک» درباره برنامه هسته‌ای ایران دست یافتند که این توافقنامه در ۳۰ دی‌ماه همان سال وارد مرحله اجرا شد و ۲۹ تیر ماه پایان شش ماه اول گام نخست این توافقنامه بود.
رايزني‌هاي هسته‌اي كشورمان با مقامات اروپايي در حالي از امروز آغاز مي‌شود كه سید‌عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه و عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی با اشاره به پیشرفت درباره بعضی مسایل در مذاکرات بین ایران و گروه ۱+۵ تاکید کرد: همچنان فاصله نسبتا زیادی در مواضع دو طرف وجود دارد.
عراقچی با بیان اینکه هدف اصلی از توافقنامه ژنو فراهم کردن فضای مناسب و آرام برای مذاکرات اصلی بود، گفت: هدف ما در مذاکرات کنونی رسیدن به توافقنامه فراگیر است و تصور می‌کنیم امکان دستیابی به نتایج مورد نظر وجود دارد، اما مسائل و مشکلات مطرح فراتر از چیزی است که ما تصور می‌کردیم. همچنان فاصله نسبتا زیادی در مواضع دو طرف وجود دارد.
معاون وزیر امور خارجه افزود: ما درباره بعضی مسائل به یکدیگر نزدیک شدیم، اما مسایل اختلافی زیادی مطرح است و ما همچنان برای رسیدن به توافق تا بیست و چهارم ماه نوامبر آینده فرصت داریم.
عراقچی افزود: برای دور جدید مذاکرات با گروه ۱+۵ در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در اواخر ماه سپتامبر آینده برنامه ریزی می کنیم و تا آن زمان ما به دیدارهای دوجانبه با بیشتر کشورهای عضو این گروه ادامه خواهیم داد و امیدواریم در این مدت بعضی از مسایل دشوار حل شود.
عراقچی کلید موفقیت مذاکرات هسته ای را پایبندی به توافقات انجام شده دانست و گفت: براساس توافقنامه ژنو هدف مذاکرات برطرف کردن نگرانی‌های دو طرف مذاکره است و نگرانی‌ها درباره امکان حرکت کردن ایران به سوی سلاح هسته ای و اعتمادسازی در این باره است و ایران در مقابل باید از حقوق هسته ای خود از جمله حق غنی سازی اورانیوم استفاده کند.
معاون وزیر امور خارجه گفت: معادله برد- برد آن است که ما به خواسته‌های صلح آمیز خود برسیم و طرف مقابل هم اطمینان پیدا کند سلاح هسته ای وجود نخواهد داشت. در صورت پایبندی به این هدف و مطرح نشدن خواسته‌های غیرمنطقی، رسیدن به این توافقنامه واقعا امکان پذیر است.
عراقچی گفت: همه بخش‌های برنامه هسته ای ایران و ساختار و اهداف آن صلح آمیز است. به همین علت ما هیچ مشکلی با شفافیت، نظارت یا بازرسی بیشتر نداریم. اما اگر کسی بخواهد از این مسئله سوء استفاده کند و تحت عنوان بازرسی به اهداف دیگری برسد و به نام شفافیت به دنبال اطلاعات درباره مسایل و اماکن دیگر باشد، ما در مورد آن حساس و نگران هستیم و در برابر آن خواهیم ایستاد.
عراقچی با بیان اینکه میز مذاکرات را رها نخواهیم کرد، گفت: ما برای مذاکرات آمادگی داریم و در رسیدن به راه حل مسالمت‌آمیزی برای پرونده هسته‌ای ایران جدی هستیم و به هیچ کسی اجازه نخواهیم داد حقوق هسته‌ای ایران را محدود یا لغو کند.
معاون وزیر امور خارجه افزود: ممکن است بعضی از این فعالیت‌ها را برای مدت زمان مشخصی با هدف اعتمادسازی محدود کنیم، اما این مسئله به معنای صرف نظر کردن از حقوق هسته‌ای‌مان نیست.
عراقچی با رد تبلیغات غربی‌ها درباره اینکه تحریمها سبب شد ایران پای میز مذاکره برگردد، گفت: اگر تحریم‌ها عامل مشارکت ما در مذاکرات بود، ما سال‌ها پیش این اقدام را انجام می دادیم. اما آنچه ایران را به مذاکره واداشت آن است که به علت دستاوردهای خود برگه‌های زیادی در اختیار دارد و به همین علت ایران از موضع قدرت در مذاکرات شرکت کرد.
عراقچی در پاسخ به سوالی درباره میزان غنی سازی مورد نیاز ایران افزود: ایران در واقع کشوری است که توانمندی هسته ای صلح آمیز دارد و این توانمندی‌ها برای تامین نیازهای ایران است نیاز ما به انرژی در چند سال آینده جدی است و بخش زیادی از نیاز ما به انرژی و برق باید از طریق انرژی هسته ای تامین شود. به همین علت ما به نیروگاه‌ها و راکتورهای جدید نیاز داریم. بنابراین باید سوخت این نیروگاه‌ها تامین شود.
وي همچنين در پاسخ به سوالی درباره مطرح شدن قدرت موشکی ایران در مذاکرات هسته‌ای گفت: مسئله توان موشکی ایران چند بار مطرح شد و ما به طور کامل این مسئله را برای طرف‌های مقابل تشریح کردیم که ما نمی‌توانیم درباره سامانه‌های دفاعی و تجهیزات نظامی و دفاعی خود بحث کنیم و به هیچ کسی اجازه نخواهیم داد وارد این مسئله شود.

https://siasatrooz.ir/vdccx4q4.2bq4o8laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی