دوشنبه ۲۵ شهريور ۱۳۹۸ - ۲۲:۴۹
کد مطلب : 110805
سیاست روز ممنوعیت واردات برنج را بررسی میکند؛

واردات برنج غیرقانونی از مسیر قانون

واردات برنج غیرقانونی از مسیر قانون

«آرامش بر بازار حکمفرما است». این جمله ای است که روز گذشته از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت مطرح شده در حالی مطرح شده که همچنان گرانفروشی ها متعدد در بخش های مختلف اقتصادی وجود دارد و کمر مردم در زیر بار تورم بالای ۵۰ درصد و نبود نظارت کافی خم شده است.
وزیر صنعت ؛معدن و تجارت در کنار جمله یاد شده مبین براینکه «امروز آرامش بر بازار حکمفرما است » از این مساله پرده برداشتندکه رصد کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم به صورت روزانه انجام می‌شود و کاهش یا افزایش قیمت‌ها مورد پایش قرار می‌گیرد ومسایل در کارگروه تنظیم بازار کارگروه به صورت کارشناسی موشکافی می‌شود.
این گفته های وزیر درحالی مطرح می شود که طی روزهای اخیر شاهد کشمکش های گسترده ای میان وزارت خانه متبوع وی و وزارت جهاد کشاورزی در خصوص واردات برنج بوده ایم و اختلافات دراین زمینه بسیار بالا گرفته است.

کشمکش دو وزارتخانه بر سر واردات برنج
هر ساله در هنگام فصل برداشت برنج در کشور؛ وزارت جهادکشاورزی واردات برنج را ممنوع می‌کرد تا کشاورزان ایرانی متضرر نشوند اما امسال داستان این واردات رنگ و بوی دیگری داشت به طوریکه پس از انتقال اختیارات به وزارت صمت، واردکنندگان موفق شدند نظر مثبت مسئولان وزارت صمت را جلب کنند و مجوز واردات را کسب و اقدام به ثبت سفارش کردند.
اما خوشحالی واردکنندگان مدت زمان زیادی پایدار نبود تا اینکه با گذشت چند روز از ابلاغ مصوبه آزاد شدن واردات برنج توسط وزارت صنعت به ناگاه با نامه نگاری رئیس سازمان برنامه و بودجه بار دیگر واردات برنج در فصل برداشت ممنوع شد و این موضوع سردرگمی‌هایی را در پی داشت. هرچند این تناقضات در عرض چند روز پدید آمد اما تبحر واردکنندگان در ثبت سفارش اکنون این بارهای ثبت منجر به آن شده تا حجم قابل توجهی برنج در گمرک معطل این تناقضات باقی بماند.
مشکلی که در این میان وجود دارد برنج‌هایی وارداتی که در گمرک رسوب کرده و مجوز ترخیص نگرفته‌اند و خطر از بین رفتن این برنج‌ها وجود داردو هیچکدام از دو وزارتخانه صمت و جهادکشاورزی مسئولیت آن را قبول نمی‌کنند.

واردات در عین بی نیازی
این اتفاق در حالی رخ داده که به گفته نایب رییس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران؛در فصل برداشت، به برنج وارداتی نیاز نداریم و بی شک واردات برنج به ضرر کشاورزان و تولیدکنندگان تمام می شود.
به گفته امیر یوسفی از گذشته نیز روال بوده در فصل برداشت برنج ایرانی، موضوع واردات برنج دیگر توجیحی ندارد زیرا در این فصل محصولات کشاورزان در مدتی کوتاه وارد بازار شده و در صورتی که بازار از سوی خارجی‌ها اشباع شده باشد، کشاورزان ایرانی متضرر خواهند شد.ضمن اینکه در سال جاری با توجه به افزایش قابل توجه بارندگی‌ها، میزان سطح کشت برنج کشور نیز به شکل قابل توجهی افزایش یافته است و با این تفاسیر و از آنجایی که با افزایش سطح کشت، میزان محصولی که از طرف تولیدکنندگان ایرانی به بازار عرضه می‌شود، قطعا افزایش خواهد یافت و بخش قابل توجهی از نیاز کشور به این ترتیب پاسخ داده خواهد شد.
نایب رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران با اشره به آمار و ارقام موجود از این نکته پرده بر می دارد که سطح کشت برنج در کشور بسیار قابل توجه بوده است به این ترتیب که نه تنها در استان‌های اصلی کشت‌کننده برنج، بلکه در دیگر استان‌ها نیز میزان کشت برنج با رشد روبرو بوده است.

مجوز به ضرر بازار
در کنار تمام کشمکش هایی که در روزهای اخیر به تیتر یک خبرگزاری های مختلف کشور تبدیل شده بود حال برخی از اخبار منتشر شده از این مساله خبر می دهد که وزارت صنعت، معدن و تجارت روز گذشته مجوز ترخیص برنج‌هایی که در گمرک باقی مانده‌ بودند را صادر کرده است و با این وجود به زودی این برنج ها رهسپار بازار می شوند . به گفته دبیر انجمن واردکنندگان برنج میزان رقمی که در گمرک دپو شده بوده چیزی معادل ۱۸۰ هزار تن برنج بوده است.
چندی پیش علی زاده شایق دبیر انجمن برنج کشور با بیان اینکه حداکثر نیاز سالانه برنج به واردات را ۸۰۰ هزار تن است اعلام کرد؛ سال گذشته یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن و سال ماقبل یک هزار و ۶۰۰ هزار تن برنج وارد کشور شده که با احتساب واردات ۶۰۰ هزار تن برنج در چند ماهه نخست امسال، یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن برنج مازاد داریم که با این وجود دیگر نیازی به استمرار واردات نیست.البته وی به این نکته نیز اشاره کرد که با توجه به آنکه برنج خارجی به سبب کیفیت پایین، خریدار خود را دارد، بنابراین واردات بیش از حد نیازتاثیری در ارزان شدن ندارد. وی همچنین با تاکید براین مساله که دیگر نیازی به وادات برنج تا پایان سال نداریم اذعان داشت که با توجه به شرایط مساعد آب و هوایی، بارندگی‌های اخیر و وجود ۵۰۰ هزار هکتار شالی در ۲ استان مازندران و گیلان و بی تاثیری سیل اخیر بر شالیزار‌ها و آفتاب مناسب تیرماه پیش بینی می‌شود که برداشت برنج از لحاظ کمی و کیفی با ۳ تا ۴ سال گذشته قابل مقایسه نیست.

واردات غیرقانونی از مسیرقانون
در کنار تمام این موارد و نقطه نظراتی که فعالان و تولید کنندگان برنج مطرح کرده اند اما این باور وزیر صنعت،معدن و تجارت به واردات برنج و سفارشات ثبت شده نگاه جالبی است چراکه در مورد ممنوعیت ثبت سفارش برنج وارداتی تا پایان فصل برداشت معتقد است اتفاق غیرمعمولی رخ نداده است و از اول هم بنا بر این بود که در جهت حمایت از تولید داخل، برنج در فصل برداشت وارد نشود. اما حال با مجور وزارت خانه تحت امر وی این کار غیر قانونی در عین رعایت قانون وارد کشور شده است و وزیر صنعت، معدن و تجارت هم که مدعی است باید جلوی صادرات کالاهای غیرکیفی و غیراستاندارد گرفته شود چراکه این کار یک تکلیف است و صادرات اینگونه کالاها علاوه بر اینکه از نظر شرعی درست نیست، به آبروی کشور آسیب می‌زند ، حال پای مجوزی را صادر کرده که قرار است به بازار برنج کاران ایرانی زده شود و با این وجود این جمله را بر زبان می آورد که آرامش بر بازار حکمفرماست.

https://siasatrooz.ir/vdccxxqsp2bqs48.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی