چهارشنبه ۱۴ شهريور ۱۳۹۷ - ۲۳:۱۲
کد مطلب : 105910
آنچه در پشت پرده ناآرامی‌های بصره می‌گذرد

به نام مطالبات مردمی به کام باج‌گیران سیاسی

عراق این روزها در حالی شاهد مطالبات مردمی برای بهبود شرایط خدمت‌رسانی‌ است که شواهد امر از سوء‌استفاده برخی جریان‌های عراقی و حامیان خارجی آنها برای سوء‌استفاده از این مطالبات برای باج‌گیری از روند سیاسی و البته تاثیرگذاری منفی بر روابط منطقه‌ای عراق هستند.
برگزاری انتخابات موفق و نیز مبارزه با تروریسم که با اتحاد با کشورهای حامی عراق یعنی جمهوری اسلامی ایران و سوریه رقم خورد زمینه‌ساز هراس دشمنان اقتدار عراق شد و لذا برای مقابله با این وضعیت به هر طرحی روی آوردند. در کنار کارشکنی در روند تشکیل دولت و برگزاری پارلمان که همچنان ادامه دارد رویکرد تشویقی بعد از این طرح بود که اعلام حمایت‌های سعودی و آمریکا و انگلیس از دولت العبادی نمودی از آن بوده است. طرحی که محور آن را شکاف در داخل جریان‌های سیاسی و امنیتی تشکیل می‌داد که اختلاف‌افکنی میان دولت و گروه‌های مردمی الحشدالشعبی از آن جمله است.
فاز دیگر این اقدامات بهره‌گیری از مطالبات مردمی برای خدمت‌رسانی جهت ایجاد بحران امنیتی و البته تاثیرگذاری بر روابط عراق با متحدانش بوده که طراحی برای دور ساختن بغداد از جمهوری اسلامی و سوریه و سوق دادن عراق به عربستان و آمریکا از آن دسته اقدامات بوده است. فرآیندی که حلقه تکمیلی آن را دامن زدن به آتش زیر خاکستر مطالبات مردمی از جمله در بصره تشکیل داده که هدف از آن انحراف این مطالبات به سمت بحران‌های امنیتی و سیاسی است که در لوای آن حتی حمایت از تروریست‌ها و جلوگیری از نابودی کامل آنها وجود دارد.
گزارش‌ها نشان می‌دهد تظاهرات‌ اهالی استان بصره عراق در اعتراض به وضعیت بد خدمات‌رسانی تشدید شد و معترضان در واکنش به کشته و زخمی شدن شماری از تظاهرات‌کنندگان، ساختمان استانداری را به آتش کشیدند. ساکنان استان بصره که شمار آنها به بیش از دو میلیون نفر می‌رسد، دچار چند مشکل و بحران‌ هستند که آلودگی آب و کمبود آب شرب آخرین مورد آن است. تا حدی که کمیساریای حقوق بشر با استناد به آمار موجود در بیمارستان‌ها اعلام کرده است که به دلیل این مسئله، ۲۰ هزار شهروند بصره، مسموم شده‌اند. تشدید اعتراض‌های در بصره و آتش زدن ساختمان استانداری آن، موجب شده که اکنون در سراسر این شهر، حکومت نظامی اعلام شود.
اعتراض به وضعیت بد خدمات‌رسانی در بخش آب و برق، بیکاری و فساد، چند ماهی است که در استان بصره آغاز شده و ادامه دارد اما اخیرا، کمبود آب شرب و بیمار شدن ساکنان این استان، موجب شده تا بر شدت و خشونت اعترا‌ض‌ها افزوده شود.
یک منبع آگاه امنیتی، اعلام کرد که تظاهرات‌کنندگان در بصره، دفتر جریان حکمت را به آتش کشیدند. تظاهرات‌های مردمی در استان بصره تاکنون ۵ کشته و بیش از ۳۰ زخمی به همراه داشته است که در میان زخمی‌ها شماری نیروی امنیتی نیز وجود دارد. ده‌ها معترض عراقی سرتیپ ستاد «جمیل الشمری» فرمانده عملیات بصره را در داخل ساختمان استانداری محاصره کردند و به وی اتهام زدند که وی دستور تیراندازی به سوی تظاهرات‌کنندگان را صادر کرده است. معترضان عراقی، خیابان‌های اطراف استانداری و ورودی آن را در کنترل گرفته بودند و یک خودروی نظامی را نیز به غنیمت گرفتند.
معترضان همچنین طبقه فوقانی ساختمان استانداری را به آتش کشیدند. «حیدر العبادی» نخست‌وزیر عراق درپی تشدید تظاهرات‌های بصره به ساکنان این استان پس از نشست اضطراری با نمایندگان بصره وعده داد که ماه آینده، ایستگاه تامین آب شرب «الهارثه» در این استان به طور آزمایشی فعالیت خود را آغاز خواهد کرد. «فواد معصوم» رئیس‌جمهور عراق نیز تظاهرات‌کنندگان در بصره را به خویشتن‌داری دعوت کرد و از نیروهای امنیتی عراق خواست تا هرچه سریع‌تر درباره مسئله تیراندازی به سوی قربانیان تظاهرات‌های اخیر در این استان، تحقیق کنند.
سرتیپ «سعد معن» سخنگوی وزارت کشور عراق با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که به دستور فرماندهی کل نیروهای مسلح، مستقیما حوادث بصره را بررسی و درباره آن تحقیق خواهد کرد. وی به شدت هرگونه تیراندازی به سوی معترضان را رد و محکوم کرد و از تظاهرات‌کنندگان خواست تا به اموال عمومی و خصوصی آسیبی وارد نسازند. «مقتدی صدر» رهبر جریان صدر در پستی در توئیتر، با حمایت از تظاهرات‌کنندگان که به دنبال یک لقمه نان هستند، اظهار داشت که برخی دسیسه‌چین در نیروهای امنیتی عراق بدون داشتن هیچ حقی، به سوی تظاهرات‌کنندگان تیراندازی کرده‌اند و این امر موجب کشته و زخمی شدن شماری از آنها شده است.
این ائتلاف که معتقد است فراکسیون اکثریت پارلمان را تشکیل داده، از دولت عراق خواست تا وزرای مسئول را به بصره اعزام کند تا از نزدیک در جریان امور قرار گیرند. ائتلاف الاصلاح و الاعمار دیگر ائتلاف مدعی تشکیل فراکسیون اکثریت پارلمان جدید عراق نیز طی بیانیه‌ای که در «السومریه» منتشر شد، اعمال هرگونه خشونت علیه معترضان بصره را رد و اعلام کرد که باید یک تیم بحران برای ایجاد راهکارهای واقعی برای مشکلات این استان، تشکیل شود. استاندار سابق نینوا هشدار داد که نباید اشتباهاتی که در مقابله با اعتراضات موصل صورت گرفته بود در مورد بصره هم تکرار شود. سازمان ملل درباره اوضاع بصره ابراز نگرانی کرد و از مقامات عراقی خواست که به خواسته‌های تظاهرات کنندگان توجه کند.

https://siasatrooz.ir/vdcdfk0fzyt0zn6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی