چهارشنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۱ - ۲۰:۲۶
کد مطلب : 77974

روزهاي سرنوشت ساز

افغانستان که در چهار دهه اخير رنگ آرامش نديده است همچنان با مجموعه‌‌اي از چالشهاي سياسي و امنيتي مواجه است...

افغانستان که در چهار دهه اخير رنگ آرامش نديده است همچنان با مجموعه‌‌اي از چالشهاي سياسي و امنيتي مواجه است به گونه‌اي که بسياري تاکيد دارند اين کشور به جاي پيشرفت در مسير عقب‌گرد قرار دارد. کارنامه افغانستان نشان مي‌دهد که اين کشور در کنار چالشهاي گسترده دروني با دو مساله اساسي مواجه است که تاثير بسياري بر آينده آن دارد.
اولا محور اصلي عرصه داخلي افغانستان را چگونگي برگزاري انتخابات رياست جمهوري در سال ۲۰۱۴ تشکيل مي‌دهد. اين انتخابات از دو جنبه داراي اهميت ‌است نخست آنکه در اين انتخابات کرزاي رئيس‌جمهور کنوني افغانستان نمي‌تواند شرکت داشته باشد لذا اين انتخابات دگرگوني شامل در ساختار سياسي افغانستان خواهد بود. دوم آنکه غرب توجه ويژه‌اي به اين انتخابات دارد و مسلما اجازه نمي‌دهند فردي مغاير با سياستهايش در راس قدرت قرار گيرد. بسياري تاکيد دارند آمريکا براي اين منظور ترور رهبران سرشناس جهادي از جمله شهيد رباني را در دستور کار قرار داده است که به مرور بر تعداد آنها افزوده مي‌شود.
چگونگي برگزاري انتخابات در حالي که ساختار قبيله‌اي افغانستان و نيز تمايل طالبان براي ورود به عرصه آن را با چالش مواجه کرده از نکات مهم افغانستان است.
ثانيا چگونگي خروج نيروهاي خارجي تا سال ۲۰۱۴ نيز نکته‌اي مهم در افغانستان است.
ناتو درحالي بايد در سال ۲۰۱۴ افغانستان را ترک کند که از يک سو برخي از کشورها با توافقنامه استراتژيک به دنبال ماندن در افغانستان هستند و از سوي ديگر اين تهديد وجود دارد که آماده نبودن ارتش افغانستان و خروج اشغالگران خلاء امنيت را در کشور ايجاد کند که نتيجه آن جنگ داخلي و بي‌ثباتي گسترده باشد اصرار کشورها بر خروج از افغانستان به دليل افزايش تلفات و بحران اقتصادي غرب در کنار عدم تمايل غرب به تجهيز نيروهاي افغانستان به شدت اين چالشها افزوده است.
روند تحولات افغانستان نشان مي‌دهد که اين کشور در دو حوزه امنيتي و سياسي با چالشهاي بسياري مواجه است که هر چه به سال ۲۰۱۴ نزديک‌تر مي‌شود به شدت آنها افزوده مي‌شود. دولتمردان افغانستان ميان دو راهي ادامه حضور و يا خروج اشغالگران قرار گرفته‌اند. با توجه به ساختار چينش شده از سوي اشغالگران ، خروج آنها برابر با بحران‌هاي امنيتي و سياسي خواهد بود و حضورشان نيز تشديد کشتار مردم و ادامه تقابل‌هاي غرب و طالبان را به همراه دارد که پيامدهاي سنگين براي عدم افغانستان به همراه دارد. در اين ميان زد و بندهاي آمريکا با طالبان و حتي وعده حاکميت آنها بر بخشي از افغانستان به اين چالشها افزوده است.
با توجه به اين شرايط مي‌توان گفت که افغانستان دوراني حساس را سپري مي‌کند که در صورت عدم مديريت صحيح به جنگ داخلي طولاني مدت و حتي تجزيه اين کشور منجر خواهد شد بويژه اينکه غرب به دنبال فرار از اين کشور است در حالي که وجود افغانستان مقتدر و يکپارچه را نمي‌پذيرد و براي مقابله با آن هر سناريويي حتي تجزيه آن را اجرا مي‌کند.

مولف : قاسم غفوري
https://siasatrooz.ir/vdcdon05.yt0556a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی

طراحی سایت
ممنون از اطلاع رسانیتون