سه شنبه ۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۲:۴۹
کد مطلب : 92364

بايدهاي خطوط قرمز نظام

اگرچه بازرسي مديريت شده از مراكز نظامي موضوعي بود كه عراقچي معاون وزير امور خارجه آن را در جمع نمايندگان مجلس مطرح كرد و قبلاً هم در موارد مشابهي به آن اشاره داشت اما اين موضوعي نبود كه كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس به راحتي از آن بگذرد و رئيس اين كميسيون تاكيد كرد كه اجراي داوطلبانه و موقت پروتكل الحاقي نيز مستلزم موافقت مجلس است.
عراقچي سخنان يكشنبه خود را تكذيب كرد اما علاءالدين بروجردي گفت: بازدید از مراکز نظامی و صحبت با دانشمندان، اینها جز خطوط قرمزی است که تعیین شده و طبیعتا جز تحفظاتی است که ما باید آن را حتی درصورت تصویب پروتکل در مجلس مستثنی کنیم.
وي طی سخنانی با اشاره به نشست اخیر مجلس با حضور محمد‌جواد ظریف و عباس عراقچی گفت: این اولین‌بار نیست که وزیر خارجه و معاون وی که از مسئولین اول تیم مذاکره‌کننده هستند، در مجلس شورای اسلامی حضور پیدا می‌کنند؛ معمولا بعد از هر دوره مذاکره در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و یا در صحن مجلس این حضور صورت می‌گیرد که هدف از آن ارائه گزارش به نمایندگان ملت است.

تبليغات امريكايي
تبليغات امريكايي‌ها نسبت به اين مسئله كه بازديد‌هاي نظامي از ايران صورت خواهد گرفت موضوعي است كه از ديد نمايندگان مجلس پنهان نمانده است و اين فضاي رسانه‌اي آنها مي‌خواهد نشان دهد كه تحولي جديد در عرصه مذاكرات هسته‌اي رخ داده است. از جمله آنچه كه علاء‌الدين بروجردي به آن اشاره كرد و آن را يك شوي تبليغاتي دانست سخنان جان كري بود كه اعلام كرده بود ما تا ابد از ايران بازرسي خواهيم كرد.
اما بايد به اين امر توجه كرد كه تبليغات امريكا موضوعي تازه نيست و بيشتر برای پاسخگویی به فضاسازی‌های صهیونیست‌ها و برخی کشورهای منطقه صورت مي‌گيرد كه مرتباً به آمریکا برای به نتیجه نرسیدن مذاکرات فشار وارد می‌کنند.
قرار دادن بهانه‌های مختلفی را مانند مسائل تروریستی و حقوق بشر در کنار پرونده هسته‌ای مبين همين سياست‌گذاري‌هاي رسانه‌اي امريكا براي متحدين منطقه‌اي خود است.
امريكايي‌ها توانسته‌اند از اين نكته اجماع جهاني عليه ايران ايجاد كنند و حاضر نيستند كه اين نقطه را رها كنند.
اما بايد گفت براي مقابله با اين جوسازي‌ها شورای عالی امنیت ملی برای تیم مذاکره‌کننده خطوط قرمزی را که نباید ورود به آن پیدا کند و بپذیرد مشخص كرده و تيم هسته‌اي موظف است که در چنین چارچوبی حرکت کنند.
بروجردي در اين‌باره گفت: ما طرحي را طراحی کردیم و تیم را موظف کردیم که خروجی توافق‌های خود را به مجلس ارائه کند که ما میزان عمل آنها به خطوط قرمز تعیین شده توسط شورای عالی امنیت ملی را تطبیق دهیم.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس خاطرنشان کرد: بنابراین چیزی خارج از کنترل نمی‌تواند اتفاق بیفتد، آمریکایی‌ها نظر خود را می‌دهند ولی در نهایت آنچه که اتفاق خواهد افتاد، توافق نهایی است که طرفین باید زیر آن را امضا کنند.

تعيين سياستگذاري‌هاي كلان
در ادامه بروجردی اظهار داشت: با توجه به اینکه در ساختار سیاسی كشورمان، مقام معظم رهبری طبق قانون اساسی مسئولیت سیاستگذاری کلان نظام را عهده‌دار هستند و سخن ایشان هم فصل‌الخطاب است، وقتی نکته‌اي رامطرح می‌کنند، لازم‌الاجرا است. البته سخنان ایشان هم با ‌بهره‌گیری از یک پشتوانه عظیم کار کارشناسی است که در دبیرخانه شورای‌ عالی امنیت ملی در چندین حلقه صورت می‌گیرد، منتها تصمیم نهایی را مقام معظم رهبری می‌گیرند.
بايد گفت اين سخنان از آنجا نشات مي‌گيرد كه مقام معظم رهبري اخيراً تاكيد كردند كه به هیچ‌وجه اجازه نمی‌دهیم که با دانشمندان ایرانی صحبتی صورت گیرد يا از امكان نظامي ايران بازرسي به عمل آيد.
سخنان رهبري فصل‌الخطاب اين موضوع بوده و بازرسی از مراکز نظامی و گفت‌وگو با دانشمندان؛ غیرقابل تحقق مي‌سازد.

تهديدات تروريستي
گفت‌وگو با دانشمندان هسته‌اي موضوع ديگري بود كه مورد توجه رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي كشورمان قرار گرفت.
كارشناسان عقيده دارند كه اجازه بازرسی از دانشمندان و اماکن نظامی و اسناد، زمینه جاسوسی دشمن از كشور را فراهم نموده و دانشمندان را در معرض تهديدات تروريستي قرار مي‌دهد و در عين حال امنيت و عزت مردم ايران را مخدوش مي‌كند. دستگیری عوامل ترور چند دانشمند هسته‌ای کشورمان مشخص کرد که آنان مرتبط با موساد و سازمان اطلاعاتی رژیم صهیونیستی هستند و دانشمنداني كه از آنها درخواست مصاحبه شده همان‌هايي هستند كه در ليست ترور اين عوامل اطلاعاتي قرار دارند.
حتي اگر اين دانشمندان ترور فيزيكي نيز نشوند ترور شخصیتی و روحی شده و قطعاً تحقیر کردن ملت ایران باتوجه به جایگاه رسمی آن بر منطقه بهره‌ای کلان برای آمریکایی‌ها خواهد داشت.
اين امر جزوخطوط قرمز كشور محسوب مي‌شود به طوري كه رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس در خصوص اظهارات نقل شده از عراقچی مبنی بر موافقت مشروط ایران در مذاکرات هسته‌ای با بازرسی پایگاه‌های نظامی، گفت: فکر می‌کنم که شاید دقت درستی در فهم موضوع صورت نگرفته است؛ در جلسه اخیر عراقچی پروتکل الحاقی را تشریح کرد که در چارچوب آن یک چنین اتفاقی جزو برنامه‌های بازرسی‌های پروتکل الحاقی است، نه اینکه جمهوری اسلامی ایران پذیرفته است؛ زیرا مطلع هستید که پروتکل الحاقی زمانی قابل اجرا است که مجلس شورای اسلامی آن را تصویب کند.
اما در عين حال نبايد فراموش كرد كه ديدار با دانشمندان هسته‌اي كشورمان و يا بازرسي‌ها از اماكن نظامي اين فضا را براي امريكايي‌ها فراهم مي‌كند كه درخواست‌هاي خود را افزايش دهند.
اين درحالي است كه اسرار نظامي هر كشوري آبروي نظاميان آن كشور محسوب شده و كشورها نمي‌توانند اجازه دهند تا توانايي‌هاي دفاعي آنان در معرض بازديد دشمنان آنان قرار گيرد.
بازرسي از اماكن نظامي به مثابه اشغال نظامي كشور است و حتي طرح آن نيز تحقيري براي ملت ايران محسوب مي‌شود و نظاميان ايران اجازه نخواهند داد كه حريم امنيت ملي آنها توسط دشمن مخدوش شود.
پاسخ مجلس به این سؤال که آیا ممکن است ایران در نهایت پس از توافق، با قبول برخی از استثناها از جمله بازرسی مراکز نظامی و نیز صحبت با دانشمندان، با پروتکل الحاقی موافقت کند، اين نكته‌اي است كه رئيس كميسيون امنيت ملي به آن تاكيد كرد و گفت: حتي اگر روزي پروتكل الحاقی در مجلس به بحث گذاشته شود، ما درباره آن تحفظاتی داریم که باید بین پرانتز گذاشته شود و از دید ما غیرقابل اجرا است.
وی در پاسخ به این سؤال که این تحفظات چیست، اظهار داشت: همین دو مسئله‌اي که مطرح کردید، یعنی بازدید از مراکز نظامی و صحبت با دانشمندان، اینها جز خطوط قرمزی است که تعیین شده و طبیعتا جز تحفظاتی است که ما باید آن را حتی درصورت تصویب پروتکل در مجلس مستثنی کنیم.

پذیرش پروتکل در اختیار تیم هسته‌ای نیست
بايد توجه داشت كه مسئله بازرسي از اماكن نظامي در چارچوب پروتكل الحاقي مطرح شده است و اين پروتكل بايد براي اجرا به تصويب مجلس برسد بنابراين موافقت با اين امر در اختيار تيم هسته‌اي نبوده بلكه در اختيار مجلس است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس در اين‌باره گفت: ما ۱۰ سال قبل قانونی را مبنی بر منع اجرای پروتکل الحاقی تصویب کردیم و قانون تا زمانی که نقض نشود به قوت خودش باقی است؛ بنابراین این منع به لحاظ حقوقی همچنان به قوت خودش باقی است مگر آنکه مجلس شورای اسلامی مجددا اجازه دهد که دولت به صورت داوطلبانه این اقدام را انجام دهد؛ بنابراین در هر دو صورت به موافقت مجلس شورای اسلامی گره خورده است.
بروجردی درباره اینکه برخی می‌گویند دولت حق دارد تا زمان موافقت مجلس به صورت موقت پروتکل الحاقی را اجرا کند نیز اظهار داشت: اگر ما قانونی را مبنی بر منع اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی تصویب نکرده بودیم شاید می‌توانست و منعی وجود نداشت ولی با توجه به اینکه ما این منع را در مجلس هفتم به مصوبه قانونی تبدیل کردیم و این مصوبه به قوت خودش باقی است، فکر می‌کنم که حتی به صورت داوطلبانه مستلزم موافقت مجلس شورای اسلامی است.

https://siasatrooz.ir/vdcdos0n.yt0x96a22y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی