يکشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۷ - ۲۲:۳۴
کد مطلب : 107837
ظریف: در مذاکرات بیشتر نگران داخلی‌ها بودیم

تاختن دوباره به منتقدان، بدون عبرت از گذشته!

تاختن دوباره به منتقدان، بدون عبرت از گذشته!

درحالی وزیر خارجه کشورمان در مصاحبه با یکی از رسانه‌های داخلی بدعهدی آمریکا و اروپا در قبال توافق نامه هسته‌ای را به پای منتقدان دلسوز نظام می‌نویسد که این پرسش مطرح است، آیا در اعتمادی که به امضای جان کری نمودید تمام آنچه می‌خواستید در برجام بدست آمد؟ پاسخ به این سوال شاید موجب شود، در قبال اس.پی. وی و اف.ای. تی. اف با چشم بازتری کسب منافع ملی کشور در نظر قرار گیرد.
"در مذاکرات بیشتر نگران داخلی‌ها بودیم" این جمله‌ای است که به تازگی وزیرخارجه کشورمان در مصاحبه با یکی از رسانه‌های داخلی بیان کرده است، محمد جواد ظریف می‌گوید در دوران مذاکره هسته‌ای نگرانی ما بیشتر بابت خنجرهایی بود که از پشت می‌خوردیم.
وی با انتقاد از اینکه در این مساله مهم یعنی مذاکرات هسته‌ای و برجام هیچ‌ وقت هم‌افزایی داخلی مشاهده نشده است، تصریح‌ می‌کند: هیچ‌وقت از دست طرف مقابل به ستوه نیامدیم اما، در طول مذاکره و بعد از آن در برابر فشارهای داخل واقعاً‌ به ستوه آمدیم. معتقدیم اگر اینها نبود، برجام می‌توانست در همان دو سال اول اجرا، علی‌رغم همه بدعهدی‌های آمریکا و همه کاستی‌ها و ضعف اروپا و دیگر کشورها، شرایطی را ایجاد کند که خروج از برجام برای آقای ترامپ بسیار بسیار پرهزینه‌تر باشد. می‌توانستیم در دو سال بعد از برجام، کشور را بسیار غیرقابل تحریم‌تر از شرایطی کنیم که اکنون هستیم. راه داشت. البته راهش نگاه به غرب نبود. راه آن یک نگاه جامع به دنیا بود و نیاز اولیه‌اش این بود که اعلام نکنیم کدام آدم عاقلی می‌آید در این سرزمین سرمایه‌گذاری کند؟
گویا قرار است بدعهدی‌های آمریکا و متحدانش به پای منتقدان دلسوز نظام نوشته شود، از اظهارات آقای ظریف به صراحت این استنباط می‌شود اگر اروپا به برنامه جامع اقدام مشترک پایبند نبود و از همان ابتدا بر ساز ناسازگاری نواخت، دلیلش انتقادات داخلی از آنچه قرار بود برجام برای ملت ایران دستاورد داشته باشد، بود.
یعنی اگر منتقدان دلسوز نظام که بارها بر این تاکید داشتند که فریب لبخندهای آمریکایی را نخورید و آمریکا قابل اعتماد نیست و پیش از امضای توافق هسته‌ای به برخی بندهای توافق انتقاد داشتند و این بندها را دادن امتیاز بی‌چون وچرا به ۱+۵می‌دانستند، در واقع آنها منجر به عدم اجرای تعهدات غرب شده‌اند؟
البته اظهارات آقای ظریف می‌تواند بدین مفهوم تلقی شود اگر اف.ای.تی.اف را هم که همین منتقدان به دلیل همراه نبودن با منافع ملی خواهان عدم تصویب آن هستند، تصویب نشود، دچار ضرر و زیان می‌شویم و مقصر نیز همین منتقدان دلسوز نظام محسوب خواهند بود.
باید از شخص رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان بپرسیم، آیا برجام توانست مشکلات اقتصادی کشور را مرتفع کند که حالا زمینه سازی برای امضای اف.ای.تی.اف را فراهم می‌کنید و با وجود آنکه می‌دانید امضای اف.ای.تی.اف نیز نه اروپا را در قبال ملت ایران متعهد می‌کند و نه باری از دوش نابه سامانی اقتصادی در کشور بر می‌دارد، اما باز به امضای آن اصرار می‌ورزید.
وی با اشاره به اینکه به روزنامه‌های جناحی اعتقاد ندارد، می‌گوید: اعتقاد دارم روزنامه باید واقعیات را بگوید و نگاه ملی داشته باشد. تیتر روزنامه‌ها را نگاه کنید: پرواز هواپیماهای کاغذی بر فراز آسمان انتخابات یعنی خواست‌های ملی ما را در حد یک دعوای انتخاباتی به حضیض کشاندند. ببینید در این مدت چقدر هیأت به ایران آمد. برخی می‌گویند همه اینها نمایش است. بله، ممکن است کار دولتی‌ها نمایش باشد ولی بازرگان و تاجر هیچ زمانی برای نمایش وارد کشوری نمی شوند. کدام تاجری را دیدید بدون اینکه امیدی به تجارت داشته باشد فقط برای نمایش تجاری به کشوری قدم بگذارد؟ ما را در برابر خارجی‌ها طوری معرفی کردند که انگار برای اهداف کوتاه انتخاباتی وارد این مذاکره می‌شویم. به‌جای آنکه ما را در سطح بالا در مقابل طرف خارجی قرار دهند که از موضع ملی این کار را انجام می‌دهیم، ما را فرو کاستند به کسی که نیازمند است برای دعوای انتخاباتی. منِ وزیر خارجه از چه زمانی سیاسی و جناحی بودم که اکنون بخواهم باشم؟ اینها واقعیاتی بود که وجود داشت. این واقعیات حتی امروز در شرایطی که در یک جنگ اقتصادی قرار گرفته‌ایم تشدید شده است و برخی همان سیاست‌ها و اهداف را دنبال می‌کنند و این به نظر من کاستی عمده‌ای است که در آن زمان بوده و اکنون هم هست.

انتقاد دوباره از منتقدان دلسوز برجام
دکتر سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفت‌وگو با سیاست روز گفت: اخیرا یکی از مسئولان عالی رتبه پرونده هسته‌ای معروف به توافق نامه برجام در خصوص انتقاداتی که در داخل کشور به مفاد این توافق نامه نموده بود مجدد و بر اساس رسم موجود همه کسانی که برجام را یک توافق بدون اشکال و به اصطلاح برد- برد می‌دانستند، تاخته است.
وی افزود: و بدون اینکه اعتراف به بعضی از اشکالات موجود به برجام نماید و از منتقدان برای اینکه آنان دلسوزانه به فکر افزایش منافع ملی بودند تشکر کند، صحبت‌هایی نموده است که در مقابل باید چند سوال ایشان شود؛ ابتدا آیا ایشان به جامعه چند صدایی معتقدتد؟ آیا ایشان به تخصص و تجربه بعضی از منتقدان آگاهی دارند؟ آیا به نقدهایی که در طول ایام قبل از پاره کردن برجام توسط آمریکا به گروه خارجی این توافق یعنی اروپا و آمریکا می‌شد رسیده‌اند؟ آیا اعتمادی که به امضای جان کری نمودند اجرا شد؟ و در نهایت آیا ایشان آمریکای ترامپ و آمریکای کلینتون یا اوباما را با همدیگر متفاوت می‌بینند؟
این استاد دانشگاه تصریح کرد: اگر مسئول محترم به سوالات فوق پاسخ دهند شاید در اس.پی. وی و اف.ای. تی. اف با چشم بازتری به کسب منافع ملی کشور نگریست.
وی در ادامه بیان داشت: به نظر می‌رسد اقداماتی همچون مصاحبه مسئول محترم یاد شده به نوعی از پاسخگویی مطالبات به حق مردم و تعدادی از نمایندگان ملت و رسانه‌های منتقد می‌باشد نباید فراموش نمود در موضوع امضای توافق نامه برجام از خیلی از خطوط قرمز نظام متاسفانه عبور و نتیجه آن شد که بسیاری از کارشناسان موافق با برجام و بعضی از کارشناسانی که در این موضوع سکوت اختیار کرده بودند همگی متوفق القول به این مسئله اذعان دارند توافق نامه برجام نمی‌توانست توافقی برد- برد و نمی‌توانست همطراز منافع ملی ایران باشد.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی خاطرنشان کرد: از اس. پی. وی می‌توان گفت اروپا بعد از تاخیر فراوان موضوع ایجاد کانال اقتصادی بین ایران را به گونه‌ای اعلام نمودند که تعدادی از نمایندگان محترم مجلس که موافق تصویب آن در مجلس بودند فریاد مخالفت و چرایی دخالت در امور داخلی کشور را امروز در مجلس بلند نمودند.
وی گفت: غرب به مفهوم جغرافیایی و فکری آن هیچ گاه به دنبال اعطای منافع ایرانیان نبوده و همانطور که رهبر گفتند در تمام مذاکرات با غربی‌ها اعم از آمریکا و اروپا باید با نگاهی کاملا بدبینانه به این بدعهدان و کسانی که خلف وعده در تاریخ پرونده آنان بسیار مشاهده می‌شود نگریست.

https://siasatrooz.ir/vdcds50f5yt0zj6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی