مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران کشور با بیان اینکه استفاده از هورمون در تولید مرغ شایعهای بیاساس است، گفت: صادرات مرغ طی سالهای ۹۶ و ۹۷ تقریبا متوقف شده است.
برومند چهارآیین درباره آخرین وضعیت ابلاغ نرخ جدید مرغ از سوی دولت اظهار داشت: قیمت جدید مرغ هنوز ابلاغ نشده و ما همچنان منتظر هستیم این اتفاق رخ دهد. وی با بیان اینکه در جلسات کارشناسی متعددی که در سازمان حمایت با حضور مسئولان مربوطه برگزار و قیمت کارشناسی مرغ ۹۲۵۰ تومان تعیین شد، افزود: پیشنهاد ما برای قیمت این کالا ۹۶۰۰ تومان بود اما در نهایت ۹۲۵۰ تومان مورد توافق قرار گرفت و از هفته آخر ماه مبارک رمضان ما منتظر ابلاغ آن هستیم.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور با اشاره به اینکه عدم ابلاغ این قیمت کارشناسی شده دو پیام نامطلوب برای تولید و بازار دارد، اظهار داشت: زمانی که سود اقتصادی تولیدکننده تامین نشود، رغبتی به تولید پیدا نمیکند و وقتی که تولید نشود، با کاهش عرضه و افزایش چشمگیر قیمت در بازار مواجه خواهیم بود که زیان این مسئله برای مصرفکنندگان خواهد بود.
چهارآیین با تاکید بر اینکه عدم ابلاغ قیمت، همان سرکوب قیمت کارشناسی شده است، گفت: در شرایط کنونی قیمتهای دستوری جواب نمیدهد و دولت نمیتواند با این شرایط بازار را کنترل کند. وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره آخرین وضعیت صادرات مرغ از کشور گفت: صادرات این کالا در سالهای ۹۶ و ۹۷ تقریبا متوقف شده است، ضمن اینکه ما در سال ۹۵، ۷۰ هزار تن صادرات مرغ از کشور داشتیم.
چهارآیین با بیان اینکه کشورهای واردکننده مرغ از ایران (عراق و افغانستان) تقاضا دارند که مرغ صادراتی به این کشورها سایز بوده و وزنی معادل یک کیلو و ۲۰۰ گرم داشته باشد، گفت: در کشور ما مرغ درشت تولید میشود که متوسط وزن آن بین یک کیلو و ۷۰۰ تا یک کیلو و ۸۰۰ گرم است و حتی در مواردی از این میزان نیز وزن بیشتری دارد، بنابراین میتوان گفت عدم سایز بودن مرغهای تولیدی یکی از موانع اصلی صادرات ما است.
وی با اشاره به اینکه قیمت تمام شده مرغ در کشور ما نسبتا بالا است، گفت: دلیل بالا بودن قیمت تمام شده تولید در کشورمان این است که حلقههای مرتبط با صنعت طیور در ایران مستقل از هم فعالیت میکنند. به عنوان مثال واحدهای تولیدکننده جوجه یکروزه، کشتارگاه ها، کارخانهها و... مستقل از هم مشغول به فعالیت هستند که همین مسئله باعث میشود قیمت افزایش یابد.
چهارآیین تصریح کرد: بنابراین قیمت ما رقابتی نیست و دولت نیز مشوقهای صادراتی برای این منظور اختصاص نمیدهد، ضمن اینکه ما از دولت تقاضا کردهایم به جای مشوق صادراتی، تسهیلات کمبهره ارائه کند تا صادرکنندگان بتوانند صادرات انجام دهند. وی گفت: پیش بینی میشود اگر بتوانیم مرغ سایز تولید کنیم و تسهیلات کم بهره بگیریم، موفق به صادرات ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار تن مرغ از کشور خواهیم شد.
چهارآیین با اشاره به اینکه مصرف مرغ سایز در جامعه باید فرهنگسازی شود، اضافه کرد: مرغ درشت هم چربی بالایی دارد و هم هضم و جذب آن در بدن به سختی انجام میشود و هضم و جذب مرغ سایز ۵ درصد از مرغ درشت بالاتر است.
وی با بیان اینکه مصرف سرانه مرغ در کشور ۲۵ کیلوگرم و نیاز ما به این کالا ۲ میلیون تن است، گفت: ظرفیت تولید یک و نیم برابر این میزان و حدود ۳ میلیون تن است.
چهارآیین با اشاره به ساختار خرده مالکی در صنعت مرغ گوشتی کشور، افزود: مرغداریهای ما پراکنش گستردهای در سراسر استانها و شهرستانها دارند و مرغداریهای متفاوت با ظرفیتهای مختلف در حال تولید هستند به عبارتی ۲۴ هزار تولیدکننده در حوزه مرغ گوشتی فعالیت میکنند.
وی با بیان اینکه ساختار خرده مالکی در این صنعت باعث ایجاد بینظمی شده است، گفت: مرغ یکی از منابع تامین کننده پروتئین کشور است. چهارآیین افزود: طی حدود ۲۵ تا ۲۶ سال آینده گوشت قرمز حکم خاویار را پیدا میکند، چراکه تولید این کالا در جهان به شدت در حال افت است و زمانی که این اتفاق میافتد ما باید جایگزین مناسبی برای آن پیدا کنیم که مرغ میتواند یکی از این جایگزینها باشد.
وی با اشاره به اینکه ۹۰ درصد نهادهها و ۷۰ درصد واکسنهای مورد نیاز ما از طریق واردات تامین میشود، تصریح کرد: با وجود تمام این مسائل، تولید مرغ در کشور همچنان اقتصادی است و ایجاد ارزش افزوده میکند.
چهارآیین ضمن انتقاد از شایعات مطرح شده در زمینه مصرف مرغ، افزود: مسائلی مثل بیماری، نوسانات نرخ ارز، دخالتهای گاه و بیگاه دولت و همین شایعاتی که مطرح میشود، بازار را تحت تاثیر قرار میدهد. وی با اشاره به اینکه یکی از شایعات مطرح شده در حوزه مرغ گوشتی، استفاده از هورمون رشد در آن است، گفت: بنده به عنوان یک متخصص و کارشناس اعلام میکنم که این شایعه از بیاساس ترین شایعاتی است که در این زمینه مطرح شده است.
وی با اشاره به اینکه ۱۲۰ سال پیش حدود ۴ ماه طول میکشید تا وزن مرغ به یک کیلوگرم برسد، افزود: در آن زمان ضریب تبدیل مرغ ۵ بوده اما امروز با اقدامات اصلاح نژادی که انجام شده، مرغ ظرف حدود ۴۰ روز به وزن مناسب میرسد و متوسط ضریب تبدیل آن در کشور ۱.۹ و در برخی واحدها ۱.۷ است، ضمن اینکه این عدد طی ۱۰ تا ۱۲ سال آینده به ۱.۲ دهم خواهد رسید.
چهارآیین تصریح کرد: همچنین زمانی که یک بیماری مانند آنفلوانزا در کشور شیوع مییابد، مردم تصور میکنند با مصرف گوشت طیور و سایر فرآوردههای آن به این بیماری مبتلا میشوند در حالی که چنین چیزی صحت ندارد.
وی گفت: زمانی که پرنده مبتلا شده و در فاز انتشار ویروس قرار داشته باشد، اگر کسی در ارتباط مستقیم و نزدیک با آن قرار بگیرد، احتمال انتقال ویروس به او وجود دارد اما مصرف فرآوردهها مثل گوشت مرغ مشکلی برای مصرفکننده ایجاد نمیکند ضمن اینکه این ویروس در حرارت ۶۰ درجه از بین میرود. مهر