چهارشنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۰:۰۰
کد مطلب : 108304
در روز دوم سفر روحانی به عراق پیگیری شد؛

با هم؛ برای نابودی اسرائیل

ایران، عراق، سوریه و روسیه، جاده تجاری جدید ضدتحریم
با هم؛ برای نابودی اسرائیل

حسن روحانی در بغداد در ادامه دیدارهایی که با مسئولان سیاسی، مذهبی و اقتصادی عراق داشت، در ادامه سفر با عادل‌المهدی، نورالمالکی، حیدرالعبادی و محمد الحلبوسی دیدار و گفت‌و‌گو کرد.
رئیس‌جمهور کشورمان سپس به همایش تجاری رفت تا ضمن تلاش برای گسترش روابط سیاسی دو کشور که تقریبا با رایگان شدن صدور ویزا رنگ و بوی تازه‌ای خواهد گرفت، با دهن‌کجی به تهدیدهای غربی و امریکایی توسعه تجاری جمهوری اسلامی ایران و عراق را بالا برده و در عین حال مسیر چهارراه اقتصادی ایران، عراق، سوریه و روسیه را از هم‌اکنون پی‌ریزی کند.
روحانی در این مسیر گام‌های سیاسی و تجاری محکم و شاید تاریخی را برداشت تا در ادامه سفر خود در دیدار با آیت‌الله سیستانی با تکیه به روابط مذهبی دو کشور این توافقات را تکمیل کرده و سه ضلع مثلث سیاسی - امنیتی، اقتصادی - تجاری و ملی - مذهبی را کامل کرده و روابط دو کشور را بیمه کند.

نقش مهم سیاسیون عراق در امنیت و ثبات تهران- بغداد
بر این اساس روحانی در ادامه دیدارهای سیاسی خود در عراق با «نوری المالکی» نخست‌وزیر اسبق عراق و رئیس ائتلاف دولت قانون و دبیرکل حزب اسلامی دعوت عراق دیدار و با بیان اینکه همواره روابط خوبی میان ایران و عراق بوده است، گفت: افراد برجسته و سیاسیون عراق در هر مسوولیتی نقش مهمی در توسعه، امنیت و ثبات این کشور و روابط دوجانبه تهران - بغداد ایفا می‌کنند. وی با تجلیل از مواضع پارلمان و دولت‌های گذشته عراق در زمینه روابط و همکاری‌های فی‌مابین، اظهار داشت: مصمم به توسعه روابط و همکاری‌ها با عراق بر مبنای منافع مشترک هستیم.
نوری المالکی نیز در این دیدار، سفر روحانی به عراق را سفری مهم و تاریخی در مناسبات دو‌کشور دانست و با تاکید بر حمایت همه احزاب و گروه‌های سیاسی عراق از توسعه روابط با ایران گفت: ایران و عراق ‌می‌توانند روابط و همکاری‌های خود را در زمینه‌های مختلف اقتصادی، تجاری، سرمایه‌گذاری و همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی بیش از پیش گسترش دهند.

نقش تاثیرگذار ایران و عراق در منطقه دارند
اما در ادامه دیدارهای سیاسی روحانی حیدرالعبادی نخست‌وزیر سابق عراق را دید که در این دیدار رئیس‌جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه ایران و عراق در کنار دیگر کشورهای دیگر منطقه مانند ترکیه نقش تأثیرگذاری در منطقه ایفا می‌کنند، خاطرنشان کرد: باید تلاش کنیم تا علاوه بر روابط دوجانبه، همکاری‌های چندجانبه در زمینه‌های گوناگون مانند ترانزیت، راه‌آهن و مبارزه با تروریسم را میان کشورهای منطقه گسترش دهیم.
حیدر العبادی نیز در این دیدار با مهم توصیف کردن سفر روحانی گفت: دو کشور در سال‌های گذشته روابط و همکاری‌های بسیار نزدیکی بویژه در مبارزه با تروریسم در منطقه داشته‌اند و امروز باید تلاش کنیم تا مناسبات فی‌مابین در زمینه‌های مختلف اقتصادی، فرهنگی و تجاری بیش از پیش گسترش یافته و استمرار داشته باشد. همه احزاب و سیاسیون عراق از گسترش همکاری‌ها و روابط با جمهوری اسلامی ایران حمایت می‌کنند. 

اهتمام برای توسعه همکاری‌های
در ادامه دیدارهای رئیس‌جمهوری روحانی با محمد الحلبوسی رئیس و جمعی از نمایندگان مجلس عراق نیز به گفت‌وگو نشست و با اشاره به ضرورت تعامل پارلمان‌‌های ایران و عراق در راستای توسعه و تقویت همه‌جانبه مناسبات و همکاری‌های دو کشور، گفت: خوشبختانه امروز اراده قوی و اهتمام جدی میان همه مسئولان ایرانی و عراقی برای توسعه بیش از پیش مناسبات و همکاری‌های تهران - بغداد وجود دارد. وی با اشاره به تصمیم دو دولت برای ارایه تسهیلات در راستای ارتباط بیش از پیش تجار و فعالان اقتصادی ایران و عراق، گفت: باید برای گسترش همکاری‌های بانکی دو کشور تلاش کنیم.
روحانی افزود: ایجاد بازارچه‌های مرزی در مرزهای مشترک دو کشور می‌تواند موجب تقویت روابط و همکاری‌های ایران و عراق شود.
محمد الحلبوسی نیز در این دیدار سفر رئیس‌جمهور اسلامی ایران به عراق را بسیار مهم و نقطه عطفی در روابط رو به توسعه دو کشور دانست و اظهار امیدواری کرد با تلاش مسئولان شاهد عرصه جدیدی در روابط و همکاری‌های ایران و عراق بویژه در زمینه اقتصادی و تجاری باشیم. وی تأکید کرد: پارلمان و همه گروه‌های سیاسی عراق از رویکرد دولت این کشور برای توسعه مناسبات و همکاری‌ها با دیگر کشورها بویژه جمهوری اسلامی ایران استقبال کرده و از توافقات دو کشور حمایت خواهد کرد.

با هم بزرگترین شکست را به تروریست‌ها وارد کردیم
اما در ادامه این سفر رئیس‌جمهور در دیدار با نمایندگان احزاب و گروه‌های سیاسی عراق تاکید کرد: استقبال همه احزاب و گروه‌های ایران و عراق از توسعه مناسبات همه‌جانبه دو کشور، نشان می‌دهد که دو ملت نسبت به گسترش بیش از پیش روابط و همکاری‌ها هیچ اختلافی ندارند و می‌توانیم این راه را برای دستیابی به آینده‌ای بهتر برای منطقه ادامه دهیم.
روحانی گفت: در شرایطی که آمریکا با تحریم‌های ظالمانه به دنبال اعمال فشار و فاصله انداختن میان کشورهای دوست مانند ایران و عراق است، باید در کنار یکدیگر در برابر زیاده‌خواهی آنان ایستادگی کنیم. در روزهایی که برخی از کشورها لبخند بر لب داشته و تصور می‌کردند که مردم عراق از تروریست‌های داعش شکست می‌خورند، ملت ایران در کنار مردم عراق بود و توانستیم، با هم بزرگترین شکست را به تروریست‌ها وارد کنیم.هنوز برای رسیدن به امنیت و ثبات کامل در منطقه و ریشه‌کن کردن تروریسم راه طولانی درپیش داریم.روحانی با بیان اینکه می‌دانیم ریشه مشکلات در منطقه صهیونیسم و آنهایی هستند که می‌خواهند بر ثروت کشورهای منطقه مسلط شوند، گفت: قدرت‌های بزرگ به دنبال منافع خود و اختلاف‌افکنی و مخالفت با رابطه و توسعه کشورها هستند.

همکاری‌های تجاری به نفع منطقه هم هست
اما در مسیر توجه به اقتصاد رئیس‌جمهور در همایش مشترک تجاری ایران و عراق گفت: گسترش روابط میان تجار و فعالان اقتصادی به نفع دو ملت است.تاریخ، فرهنگ مشترک، قرابت دینی و فکری دو ملت، شرایط جغرافیایی و هم‌مرز بودن و همسایگی و امنیت ثبات، باعث توسعه فعالیت‌های تجاری و اقتصادی میان ایران و عراق است. وی اظهار داشت: دو ملت ایران و عراق همواره در ایجاد امنیت ثبات در کنار یکدیگر بوده و در سال‌های اخیر، بهترین تجربه را در این راستا به ملل جهان نشان داده‌اند.
وی گفت: دولت و ملت ایران خوشحالند از اینکه از ابتدا در مسیر مبارزه با تروریسم در کنار ملت و ارتش عراق قرار داشتند. فعالان تجاری و اقتصادی ایران، حتی در روزهای ناامنی و خطر هم در کنار ملت عراق قرار داشتند و در آن شرایط فعالیت‌های اقتصادی خود را قطع نکرده و به آن ادامه دادند. امروز توافقات بسیار خوبی میان دو طرف حاصل شد که می‌تواند زمینه خوبی برای فعالیت بیشتر تجار و فعالان اقتصادی دو کشور ایجاد کند.
روحانی با اشاره به اینکه در این مذاکرات درخصوص تعرفه ترجیحی توافق شد، افزود: در زمینه استاندارد کالاها مقرر شد شرکت‌های مورد توافق دو کشور مبنای کار باشند. آمادگی داریم که تجار ایرانی در عراق فعال شده و کالاهای مورد نیاز را تأمین کنند تا بتوانیم به تراز قابل قبولی در تجارت دو کشور دست پیدا کنیم.
روحانی توافق دو کشور در زمینه تسهیل در شرایط تردد تجار و بازرگانان و مردم دو کشور را مورد اشاره قرار داد و گفت: مقرر شد ویزا همچنان میان دو کشور باقی بماند، اما پول ویزا حذف شده و به صورت مجانی ارایه شود که بر این اساس ابتدا جمهوری اسلامی ایران این تصمیم را اعلام کرده و متعاقب آن عراق اعلام خواهد کرد که این امر ضمن تسهیل رفت و آمد مردم دو کشور در زمینه گردشگری و تجارت نیز مؤثر است.
رئیس‌جمهور گفت: ایران آماده توسعه مناسبات در بخش‌های مختلف از جمله انرژی و تأمین برق و گاز مورد نیاز عراق و اتصال راه‌آهن ایران به عراق است که این می‌تواند گام بزرگی در توسعه روابط اقتصادی و گردشگری دو کشور باشد.
روحانی با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران مصمم به توسعه روابط تجاری و اقتصادی با عراق و افزایش حجم مبادلات از ۱۲ میلیارد دلار به ۲۰ میلیارد دلار است، گفت: تسهیل روابط بانکی و اجرای توافقات در این راستا می‌تواند یک فرصت تاریخی بزرگ برای دو دولت، دو ملت و فعالان اقتصادی بوجود آورد.این فرصت تاریخی می‌تواند نقطه عطفی در روابط دو کشور باشد.
رئیس‌جمهور گفت: دو ملت ایران و عراق دارای هدف و آرمان واحد و نظرات مشترک نسبت به مسایل منطقه هستند و مطمئناً مناسبات و همکاری‌های گسترده تجاری و اقتصادی دو کشور به نفع دو ملت و منطقه خواهد بود.
عادل عبدالمهدی نخست‌وزیر عراق نیز در این همایش با اشاره به مذاکرات و توافقات مثبتی هیأت‌های عالی‌رتبه ایران و عراق در راستای توسعه همه‌جانبه مناسبات و همکاری‌های گوناگون به ویژه در زمینه اقتصادی و تجاری، گفت: مصمم به توسعه روابط همه‌جانبه با جمهوری اسلامی ایران هستیم. 

روابط بسیار ممتاز و مثال زدنی است
اما در ادامه این رایزنی‌های سیاسی و اقتصادی و ملی، روحانی در دیدار با نخبگان، عشایر و رهبران مذهبی عراق گفت: امروز روابط دو ملت ایران و عراق یک روابط بسیار ممتاز و مثال‌زدنی در منطقه و جهان است. اینکه ملیون‌ها عراقی و ایرانی در طول سال به کشور هم دیگر رفت و آمد می‌کنند نشان علائق تاریخی و فرهنگی میان دو ملت بزرگ ایران و عراق است. در مذاکرات درخصوص همه مباحث مهمی که مورد نظر دو دولت در حوزه دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی بود، گفت‌وگو و به توافقات خوبی دست یافتیم.
رئیس‌جمهور با ابراز خرسندی از اینکه درهمه شرایط پیچیده و سخت منطقه، ملت‌های ایران و عراق پیوسته در کنار هم بوده‌اند، افزود: در جریان مبارزه با داعش، جمهوری اسلامی ایران در کنار مردم عراق بود. روحانی با برشمردن اهداف قدرت‌های سلطه‌گر از کشاندن تروریست‌ها و داعش به منطقه، گفت: ایجاد شکاف و تفرقه میان کشورها و ملت‌های منطقه، ایجاد اختلافات عمیق میان قبایل و مذاهب، توجیه حضور نامشروع خود در منطقه، انهدام عراق و سوریه و برخی کشورهای منطقه و در نهایت معرفی خودشان به عنوان منجی و در نهایت ارائه چهره‌ای خشن از اسلام، از جمله اهداف قدرت‌های سلطه‌گر بود.
رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه ملت بزرگ عراق و سوریه و مردم هوشیار منطقه، تمام توطئه‌های قدرت‌های استکباری را نقش بر آب کردند، اظهار داشت: مسلمانان منطقه توانستند به دنیا بگویند که این تروریست‌ها مسلمان واقعی نیستند و بر خلاف تبلیغات اسلام‌ستیزانه، اسلام دین عدالت، رحمت و همزیستی مسالمت‌آمیز با همه اقوام و ادیان است.
روحانی بیان داشت: ما توانستیم برای دنیا به خوبی شرح دهیم که تروریست‌ها مسلمان واقعی نیستند آنچه می‌گویند از اسلام نیست و اسلام دین رحمت، عدالت و همزیستی مسالمت‌آمیز با همه ادیان است. وی ادامه داد: توانستیم به دنیا بگوییم عامل اصلی ایجاد تروریست‌ها و کسانی که این تروریست‌ها را ساماندهی کردند خود استکبار جهانی بوده است. تروریست‌ها اسلحه و پولشان را از کجا تامین می‌کردند؟ آثار تاریخی کشور‌ها را در کجا به فروش می‌رسانند و نفت سوریه و عراق را نیز در چه بازاری به فروش می‌رسانند؟ نگذاریم آنها خودشان را به منجی منطقه معرفی کنند. آنها تنها با هواپیماها و هلیکوپترهای خودشان عملیات‌های نمایشی انجام دادند آن قدرتی که توانست تروریست‌ها را از بین ببرد وملت، ارتش و فتوای مرجعیت در عراق بود
روحانی تاکید کرد: امروز روابط دو ملت ایران و عراق یک روابط بسیار ممتاز و مثال‌زدنی در منطقه و جهان است. اینکه ملیون‌ها عراقی و ایرانی در طول سال به کشور هم دیگر رفت و آمد می‌کنند نشان علائق تاریخی و فرهنگی میان دو ملت بزرگ ایران و عراق است. ما می‌خواهیم یک ارتباطی داشته باشیم که هر وقت دنیا به فکر عراق است بداند عراقی در کنار ایران به هر وقت به فکر ایران است بداند ایرانی در کنار عراق است ما می‌خواهیم در کنار همدیگر سازنده یک قدرت بزرگ در منطقه باشیم نه بر علیه کشور دیگر.
روحانی افزود: تصمیم گرفتیم راه آهن‌های دو کشور را به هم متصل کنیم. روابط تجاری را تسهیل کنیم و مبلغی که برای ویزا پرداخت می‌شود را ابتدا ایران اعلام کرد که این پول ویزا را حذف میکند و سپس عراق هم اعلام کرد که به همین صورت اقدام می‌کنند.ما البته علاقمند بودیم که کلا ویزا برداشته شود و بین دو کشور و به راحتی ملت‌ها با هم رفت و آمد کنند اما دولت عراق در این مرحله معتقد بود که ما مبلغ ویزا را برداریم و آن را بگذاریم برای مرحله بعد.
وی گفت: ما به طرف عراقی پیشنهاد دادیم که می‌توانیم روابط اقتصادی دو کشور را با پول ملی خودمان انجام دهیم و نیاز به ارز خارجی نداشته باشیم. اعلام آمادگی کردیم که تمام آزمایشگاه‌های دانشگاه‌های عراقی را با همه امکانات و توان به همکاری‌های علمی که داریم نوسازی و بازسازی کنیم. علاقه‌مند هستیم دانشگاه‌های ما مراکز علمی ما هر چه نزدیکتر همکاری‌های بیشتری را با هم داشته باشد و نکته آخر این است که وحدت ملت عراق چقدر برای ما اهمیت دارد.
رئیس‌جمهور بیان داشت: ما می‌دانیم که اگر وحدت طایفه‌ها و اقوام و مذاهب و ادیان نباشد آن جامعه نمی‌تواند قدرت واقعی خودش را در مواقع لازم در برابر مشکلات و تهدیدات به خوبی استفاده کنند. اگر فردی در عراق به دست تروریست‌ها کشته می‌شد اشک تاثر ما جاری می‌شد قبل از اینکه بپرسیم آن فردی که کشته شده دارای چه زبان، مذهب و عقیده‌ای بوده است. اگر یک بیگناه کشته شود انسانیت قربانی شده است.

نقش تأثیرگذاری در منطقه
اما در ادامه دیدارهای سیاسی روحانی در دیدار با سیدعمار حکیم رئیس جریان حکمت وطنی عراق با اشاره به اینکه ایران و عراق نقش مهم و تأثیرگذاری در منطقه ایفا می‌کنند، گفت: باید متناسب با شرایط، آرمان‌ها و اهداف دو ملت و دو کشور برنامه‌ریزی کرده و در راستای توسعه همه جانبه همکاری‌ها و مناسبات تهران - بغداد گام برداریم. جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا همچون گذشته در راستای حل معضلات منطقه‌ای و توسعه گفت‌وگوها و تعاملات میان کشورهای منطقه گام بردارد.
سیدعمار حکیم گفت: وظیفه خود می‌دانیم تا در برابر فضاسازی‌ها، زیاده‌خواهی‌ها و تبلیغات گسترده مستکبران و قدرت‌های بزرگ علیه جمهوری اسلامی ایران ایستادگی کنیم.

اهمیت حشدالشعبی برای ثبات عراق
در ادامه دیدارها روحانی در دیدار با فالح الفیاض رئیس حشدالشعبی و مشاور امنیت ملی عراق با تجلیل از مجاهدت‌ها، فداکاری‌ها و افتخارآفرینی‌های حشدالشعبی در مسیر مبارزه با تروریسم و ایجاد ثبات و امنیت در عراق، گفت: حشدالشعبی، جایگاه بسیار مهمی در فرهنگ و تقویت همبستگی ملی عراق داشته و دارد.
روحانی اربعین حسینی و حضور میلیونی زائران ابا عبدالله الحسین(ع) در عراق را بهترین نماد از عشق دو ملت به اهل‌بیت(ع) دانست و اظهار امیدواری کرد تا اهداف دو ملت در راستای صلح و توسعه منطقه محقق شود.
فالح الفیاض نیز در این دیدار سفر رئیس جمهور اسلامی ایران به عراق را مهم و در راستای منافع دو ملت دانست و گفت: توسعه روابط و همکاری‌ها میان ایران و عراق زمینه‌ساز تحولات بزرگ در منطقه خواهد بود. گسترش همکاری‌های فرهنگی، علمی و اجتماعی دو کشور پشتوانه مهم و بزرگی برای نزدیکی بیش از پیش دو ملت و توسعه دو کشور خواهد بود. وی افزود: عراق همواره خود را مدافع جمهوری اسلامی ایران در عرصه‌های گوناگون می‌داند و به دستاوردها و پیشرفت‌های سیاسی، اقتصادی، منطقه‌ای و بین‌المللی همسایه برادر خود ایران افتخار می‌کند. 

نویسنده: سوشیانت آسمانی

https://siasatrooz.ir/vdcdzj0foyt0zs6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی