دوشنبه ۲۱ مهر ۱۳۹۹ - ۲۲:۳۲
کد مطلب : 115703
تهدیدات تروریست‌های تکفیری در منطقه قره باغ از نگاه کارشناس مسائل سیاسی

سناریوی جنگ‌های نیابتی برای متشنج نگه داشتن منطقه

سناریوی جنگ‌های نیابتی برای متشنج نگه داشتن منطقه

ناظران سیاسی بر این باورند؛ رژیم صهیونیستی که هیچ دستاوردی در خصوص حمایت از تروریست‌هایی مانند داعش در سوریه و عراق به دست نیاورد تلاش نموده است با ایجاد درگیری‌های نظامی در منطقه قفقاز که به دلیل شرایط خاص جغرافیایی قومی و مذهبی می‌تواند مانند بشکه باروت منفجر شده و این منطقه را برای مدت قابل توجهی متشنج نگهدارد تلاش پنهان و آشکاری را آغاز کرده است. آغاز دوباره درگیری میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان در قره باغ موجب بروز ناامنی‌های زیادی در قفقاز جنوبی خواهد شد که نه تنها پیامدهای سنگینی برای هر دو طرف در بر خواهد داشت بلکه سایر کشورهای منطقه نیز سالها باید تلاش کنند تا تبعات ویرانگر آن را کنترل و خنثی کنند. مناقشه میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قره باغ کوهستانی در سال ۱۹۸۸ میلادی آغاز و در سال ۱۹۹۲ به درگیری نظامی تبدیل و تا ماه می سال ۱۹۹۴ ادامه یافت.
بر اثر این مناقشه که صدها تن از هر دو طرف جان خود را از دست دادند، منطقه قره باغ کوهستانی جمهوری آذربایجان و هفت شهرستان دیگر همجوار آن به تصرف نیروهای ارمنی درآمد.هر چند تصور یک جنگ طولانی در منطقه مهم و راهبردی قفقاز جنوبی هم جالب نیست، اما اگر درگیری میان باکو و ایروان مدت کوتاهی نیز به طول بینجامد، حتی در این صورت نیز خسارات جبران ناپذیری بر منطقه تحمیل خواهد شد.
جمهوری آذربایجان که برخی شهرهایش از سوی ارمنستان اشغال شده است، در نگاه اول به همین علت با ارمنستان وارد یک نزاع شده است، اما دلایل زیادی وجود دارد که برخی کشورها نیز به بهانه بعضی اشتراکات و قراردادها، به آتش این درگیری خونین دامن زده و با این عمل مانع هرگونه تحرک دیپلماتیک و حل و فصل مناقشه از طریق دیپلماسی و مذاکره شده‌اند.
شواهد میدانی و محتواهای رسانه‌ای نیز نشان می‌دهد که بازیگران مختلف در این حوزه، به این موضوع یعنی وارد آمدن خسارت‌های زیاد به واسطه جنگ، نه تنها فکر نمی‌کنند بلکه تلاش می‌کنند تا به نوعی بر آتش جنگ بدمند و شعله‌های ویرانگر آن را مشتعل تر سازند.
خواسته برخی کشورها برای یافتن یک زمین بازی جدید برای اهداف خاصی است که از آن جمله می‌توان به کوچاندن تروریست‌ها و برخورداری آنان از یک موقعیت جدید بعد از سوریه، افغانستان و ... اشاره کرد. برخی از شبکه‌های خبری نیز در شبکه‌های مجازی ادعا می‌کنند که این تروریست‌ها با کمک بعضی از کشورهای حامی خود از سوریه به منطقه مورد مناقشه جمهوری آذربایجان و ارمنستان انتقال داده شده‌اند و ارتش باکو نیز با کمک همین افراد مسلح توانسته بیش از ۶ روستا در منطقه قره باغ را تصرف کند. اگر این گزارش ها صحت داشته باشد، آنگاه باید منتظر روزهای پرتنش تر در منطقه باشیم که در آن صورت موضوع ابعاد دیگری خواهد یافت.

آمریکا و متحدانش نمی‌خواهند مناقشه قره باغ پایان یابد
دکتر سید رضا صدرالحسینی کارشناس مسائل منطقه در گفت‌وگو با سیاست روز پیرامون تبعات حضور تروریست‌های تکفیری-وهابی در منطقه قفقاز جنوبی گفت: برای بررسی شرایط کنونی مناقشه قره باغ که در حال حاضر به یک جنگ تأسف بار که براساس آمار موجود تاکنون بیش از ۵۰۰نفر از اتباع دو کشور آذربایجان و قره باغ که بخش اعظم آنان غیر نظامی بودند جان باختند بپردازیم شایسته است تاریخچه کوتاهی از این مناقشه مرور شود.
وی افزود: تاریخ این مناقشه به سالیان دور بر می‌گردد اما احیای منازعات فی مابین حداقل حدود ۳۰سال پیش یعنی در سال ۱۹۹۳ میلادی که درگیری نظامی بین دو کشور به اوج خود رسید و بخش‌هایی از کشور آذربایجان که به تازگی به استقلال رسیده بود، بر می‌گردد.
کارشناس مسائل سیاست خارجی بیان داشت: آن سال کشور ارمنستان تازه استقلال یافته که آن هم مانند آذربایجان از اتحاد جماهیر شوروی سابق جدا شده و کشوری مستقل را تشکیل داد به بخش‌هایی از سرزمین آذربایجان که قره باغ نامیده می‌شد و اکثریت ساکنین آن آذری بودند و البته تعداد کمتری نیز ارمنستانی بودند حمله کرد وخاک آن کشور را به نام منطقه قره باغ تصرف کرد که البته با فراز و فرودهای نظامی و سیاسی آن منطقه به عنوان منطقه خودمختار تحت الحمایه عربستان اداره می‌گردد.
استاد دانشگاه اظهار

داشت: سال بعد از آن سازمان ملل متحد قطعنامه‌هایی مبنی بر اشغال خاک آذربایجان توسط ارمنستان صادر نمود و تا امروز این قطعنامه‌ها پا برجاست؛ از آن تاریخ تاکنون در چندین مرحله مناقشات این دو کشور به درگیری نظامی اما کوتاه مدت تبدیل شده است، در تمام این ایام قرار بر این شد که به واسطه گری چند کشور از جمله آمریکا، روسیه، فرانسه، ترکیه، بلاروس، آلمان، ایتالیا، پرتغال، هلند، سوئد، فنلاند و همچنین ارمنستان و آذربایجان، که مجموعاً به آن کشورها گروه مینسک اطلاق می‌شد؛ این مناقشه حل و فصل گردد که تاکنون این گروه یا نخواستند یا نتواستند این مناقشه را بر اساس قطعنامه‌های سازمان ملل و توافق دو کشور ارمنستان و آذربایجان حل و فصل کنند.
وی گفت: در ماه‌های اخیر که تحرکات منطقه‌ای رژیم غاصب صهیونیستی دور تازه‌ای به خود گرفت فریب کاری این رژیم به دلیل به بن بست رسیدن حیله‌های آن در مناطق مختلف غرب آسیا به منطقه قفقاز رسید و دست‌های پنهان و آشکار این رژیم در فروش تسلیحات نظامی و تحریک دو کشور آذربایجان و ارمنستان تا حدود زیادی آشکار گردید.
به باور صدرالحسینی؛ رژیم صهیونیستی که هیچ دستاوردی در خصوص حمایت از تروریست‌هایی مانند داعش در سوریه و عراق به دست نیاورد تلاش نموده است با ایجاد درگیری‌های نظامی در منطقه قفقاز که به دلیل شرایط خاص جغرافیایی قومی و مذهبی می‌تواند مانند بشکه باروت منفجر شده و این منطقه را برای مدت قابل توجهی متشنج نگه دارد تلاش پنهان و آشکاری را آغاز کرده است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: این رژیم از یک طرف برای هر دو کشور ذکر شده انواع و اقسام سلاح‌های نظامی را می‌فروشد و از طرف دیگر هر دو کشور را تحریک برای جنگ می‌نماید تا بتواند به این وسیله هم در آمدهای خود را افزایش دهد و هم حواس و توان رسانه‌ها و افکار عمومی را از مهمترین مسئله جهان اسلام یعنی فلسطین و جنایات این رژیم در آن سرزمین به منطقه قفقاز جلب نماید؛ البته این پروژه یک پروژه در هم تنیده است که با کمک نظام سلطه از جمله آمریکا و انگلیس نیز بطور مستقیم حمایت می‌گردد.
صدرالحسینی معتقد است؛ در این میان با توجه به اختلافات سنتی ترکیه و ارمنستان که به دوران جنگ اول جهانی بر می‌گردد، ترکیه نیز یکی از آتش بیاران این معرکه خطرناک شده است؛ ترکیه برای جبران شکست‌های متعدد خویش از جمله شکست در حمایت از تروریست‌ها برای سرنگونی نظام سیاسی سوریه و همچنین موفق نشدن در درگیری نظامی در کشور لیبی، درمنطقه قفقاز به دنبال انتقام گیری از ارمنستان بوده و با گسیل تروریست‌های مفلوک شکست خورده و اجیر شده خود از دو منطقه یاد شده به قفقاز به دنبال اهداف نامبارک و نامعقول خود است.
وی با طرح این سوال که اگر تروریست‌های تحت حمایت ترکیه در سوریه و لیبی می‌توانستند به اهداف ترکیه در منطقه کمک کنند باید می‌توانست در لیبی و سوریه که هم مرز با ترکیه است و این کشور مرزهای خود را برای آموزش، گسیل و حمایت همه جانبه بازکرده بود موفق می‌شد؟، بیان داشت: در پاسخ باید گفت ترکیه هرچه باید، برای شکستن نظام سیاسی سوریه در میدان نظامی تلاش کرد، همچنین این کشور در پشت میز مذاکرات در سوچی، آستانه و آنکارا و تهران هرچه می‌توانست کارشکنی کرد اما در نهایت موفق نشد به اهداف نامعقول و غیر قانونی خود دست یابد و مطمئناً در حمایت از تروریست‌های اعزام شده به منطقه قره باغ نیز موفق نخواهد بود اما این اقدام ترکیه کاملا در راستای اهداف نظام سلطه و رژیم صهیونیستی قابل تحلیل است و دلیل آن این است که آن کشورها هستند که می‌خواهند مناطق مختلف جهان اسلام پر از آشوب درگیری و ناامنی مستمر باشد.
وی گفت: به یقین جمهوری اسلامی ایران در تامین امنیت ملی خویش همان گونه که در صدها کیلومتر دورتر با درایت عقلانیت و راهبردی مشخص اجازه ورود تروریسم به پشت مرزهای خود را نداد، در این مورد نیز با هوشیاری کامل همه نهادهای مربوطه اجازه ناامنی درمرزهای مشترک خویش با دو کشور آذربایجان و ارمنستان را به هیچ عنوان نخواهد داد و این تجربه‌ای است که نظام جمهوری اسلامی به خوبی آن را می‌داند و با چشم باز همه زوایای پنهان و آشکار آن را تحلیل منطقی نموده و برای آن راهبردهای ستادی و عملیاتی طراحی نموده است.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد؛ اقدامات اخیر رژیم صهیونیستی که با چراغ سبز آمریکایی‌ها برای عادی سازی روابط بین بعضی از کشورهای ذره‌ای حوزه خلیج فارس با رژیم صهیونیستی و مطرح نمودن معامله قرن و حتی بعضی از حرکات مشکوک کشورهای همسایه در راستای تامین منافع نظام سلطه کاملا مد نظر جمهوری اسلمی بوده و هیچ گاه تهدیدات موجود را که از سوی رسانه‌های بیگانه بزرگ نمایی می‌شود به عنوان تهدید واقعی تصور نخواهد کرد و ضمناً توانمندی های حوزه دفاعی خود را با توجه به تهدیدات واقعی و غیر برجسته شده در حدی قرار خواهد داد که در صورت عملی شدن تهدیدات برای کشور تهدید کننده غیر قابل تصور خواهد بود.

https://siasatrooz.ir/vdce7n8zxjh8zfi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی