شنبه ۱۷ شهريور ۱۳۹۷ - ۲۰:۴۹
کد مطلب : 105948
چرایی حمله به کنسولگری ایران در عراق

دام بصره

دام بصره

درست در زمانی که ایران، روسیه و ترکیه در حال گرفتن تصمیمات مهمی برای آرام کردن منطقه و نابودی تروریست‌ها بودند، دشمنان منطقه‌ای ایران با نیابت از امریکا و سعودی، برنامه حمله تروریستی به کنسولگری ایران در بصره را راه‌اندازی کردند تا به این ترتیب بار دیگر اتحاد منطقه‎ای میان ایران و عراق را به هم ریخته و با ایجاد تفرقه به اهداف خود در این منطقه دست یابند.
شنبه شب تعدادی از معترضان در بصره در اقدامی خرابکارانه و مشکوک به کنسولگری ایران در بصره حمله کردند و ضمن آسیب‌ رساندن به وسائل داخل این مکان دیپلماتیک اقدام به آتش زدن کنسولگری ایران کردند.
خوشبختانه پیش از حمله و با توجه به تهدیدهای قبلی، کارکنان کنسولگری ایران در بصره این مکان دیپلماتیک را ترک کرده و به منطقه‌ای امن منتقل شده بودند.
در پی این اقدام مشکوک که باعث وارد شدن خسارات زیادی به کنسولگری ایران در بصره شد، وزارت خارجه کشورمان با انتشار بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن این حمله بر مسئولیت دولت عراق در این زمینه تاکید کرد. همچنین شبانه سفیر عراق در ایران احضار و مراتب اعتراض ایران را به وی اعلام شد.
در همین چارچوب برخی از رسانه‌های عراقی و منطقه مدعی شدند که داعش مسئولیت حمله به کنسولگری ایران در عراق را برعهده گرفته است. در همین حال علی نجفی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز از بررسی ابعاد این حادثه، در اولین نشست کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی خبر داد.
این حمله در حالی صورت گرفت که تظاهرات در استان بصره طی ماه‌های گذشته در نتیجه عدم توجه مسئولان دولتی عراق به مشکلات معیشتی مردم به ویژه در خصوص قطعی مکرر برق در فصل گرم سال در جریان بود.
این در حالی بود که این کمبود‌ها و نارسایی‌ها در بصره به طرز مشکوکی به تهران ارتباط داده می‌شد، برای مثال کمبود برق یا آب از سوی برخی مخالفان کشورمان به گردن ایران انداخته می شد.
در همین راستا آیت الله سیستانی مرجعیت عراق ضمن حمایت از مطالبات مردمی این کشور و انتقاد از ناکارآمدی دولت عراق ، از معترضان و همچنین نیروهای امنیتی عراقی خواسته بود که آرامش و امنیت را حفظ کنند و حتی حمله برخی از معترضان به اماکن دولتی و عمومی را محکوم کرده بود.

بی توجهی دولت عراق
این حمله در حالی صورت گرفت که به نظر می رسد پلیس بصره نسبت به محافظت از این کنسولگری اقدامات لازم را انجام نداده است. این موضوعی بود که در جریان احضار سفیر عراق از سوی مدیر کل خلیج فارس وزرات امور خارجه به آن اشاره شد. وی در این باره گفت: به رغم تحریکات روزهای گذشته توسط عوامل مشکوک علیه سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران، دولت عراق به وعده‌ها و اطمینان‌های داده شده از کانال‌های دیپلماتیک برای انجام وظیفه خود عمل نکرد.
همچنین سخنگوی وزارت خارجه عراق نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد: این اقدام به منافع عراق و روابطش با کشورهای جهان آسیب می‌زند.
احمد محجوب با تاکید بر این‌ که باید امنیت دیپلمات‌های ایرانی در بصره تامین شود در ادامه بیانیه خود آورده است: در حالی که مطالبات مردم بصره را درک می‌کنیم، از تعرض به سفارت ایران در بصره توسط معترضین بسیار متأسف هستیم. این اقدام قابل قبول نیست و با اصل میزبانی ملی از هیأت‌های دیپلماتیک همخوانی ندارد.
وی تاکید کرد: مسئولیت جبران تمامی خسارت‌های مادی و معنوی وارده به کنسولگری ایران در بصره بر عهده دولت عراق است.
ابراهیم جعفری وزیر خارجه عراق نیز در بیانیه‌ای تعرض و به آتش کشیدن ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در بصره را محکوم کرد.
عمار حکیم نیز یکی دیگر از شخصیت‌های عراقی بود که با انتشار بیانیه‌ای این حمله را محکوم کرد. رهبر جریان حکمت ملی عراق در این بیانیه آورده است: اکنون کشور در سراشیبی خطرناکی قرار دارد که نیازمند تأمل و دقت نظر واقع‌گرایانه است.
وی تلاش‌ها برای به انحراف کشیدن مسیر تظاهرات و سوق دادن آن به سمت تخریب و آتش زدن عامدانه اموال عمومی، نمایندگی‌ها و کنسولگری‌ها از جمله کنسولگری‌ جمهوری اسلامی ایران از سوی افراد نفوذی، تصریح کرد: مرجعیت عالی عراق در خطبه‌های اخیر نماز جمعه تخریب و آتش زدن اموال عمومی و خصوصی را غیرشرعی و غیرقانونی دانسته‌اند.
نخست‌وزیر عراق نیز با صدور دستوری خواستار تحقیق از یگان‌های امنیتی مسئول محافظت از نهادهای عراقی و کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در بصره شده است.
هم‌چنین نوری المالکی، معاون رئیس جمهور عراق در این باره گفت: نیروهای امنیتی در انجام وظایف خود کند عمل کردند و این امر باعث شد که گروه‌های تخریبی در آتش زدن مقرهای احزاب و کنسولگری ایران در بصره آزادی کامل داشته باشند.

پشتیبانی از تروریست
در همین زمینه بسیاری از صاحب نظران بر این عقیده هستند که این اقدام، اقدامی جهت دار بوده که اهداف متفاوتی را دنبال می کرده است.
از جمله ابوالفضل حسن بیگی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در این زمینه گفت: حمله به کنسولگری ایران در بصره با پشتیبانی آمریکا و پول‌های عربستان با هدف تحت‌الشعاع قرار دادن نشست سه جانبه ایران، ترکیه و روسیه انجام شد تا اذهان عمومی را از این حرکت منحرف کند.
وی افزود: مربع شوم عربستان ، رژیم صهیونیستی، انگلیس و آمریکا برای ضربه زدن به ایران برنامه ریزی‌های متعددی را انجام داده اند.
همچنین منصور حقیقت‌پور مشاور رئیس با بیان اینکه حوادث اخیر در بصره عراق کاملا مشکوک است، گفت: به همان اندازه، حرکتی هم که همزمان در آبادان رخ داد، مشکوک است.
وی افزود: قطعا استکبار جهانی پشت این قضایا قرار دارد، به ویژه اینکه عراق در شرایط خاصی قرار گرفته و مجلس و دولت جدید این کشور در حال شکل‌گیری هستند اما در این میان، خیلی ها به دنبال منافع خود هستند.
حقیقت پور با اشاره به نقش برخی قدرت‌های فرامنطقه‌ای در تحولات عراق و حوادث اخیر گفت: این کشورها به دنبال آن هستند که از طریق ایجاد بحران و التهاب در سطح جامعه، ثبات کشور عراق را به هم بریزند و از سوی دیگر، روابط ایران و عراق را بر هم بزنند.
وی با اشاره این گروه رفتار با زائران عراقی در مشهد زمینه‌سازی کرده اند، افزود: با توجه به در پیش بودن ماه محرم و پس از آن راهپیمایی عظیم اربعین حسینی، تلاش می‌کنند با طرح مسائل تفرقه‌انگیز میان دو ملت ایران و عراق، زمینه از بین بردن این نمایش اقتدار را فراهم کنند.
وی با تاکید بر اینکه روحانیت و علمای عراق باید با تبیین شرایط به ایجاد آرامش کمک کنند، اظهار داشت: دولت عراق نیز علاوه بر آنکه باید متخلفین و سوءاستفاده‌کنندگان را شناسایی و با آنها برخورد کند، باید زمینه خدمت‌رسانی بهتر به ملت عراق را نیز فراهم کند؛ چرا که ما نیز مشابه این شرایط را در آبادان و خرمشهر داشتیم اما سپاه ما وارد شد و خدماتی که در طی ۷ الی ۸ ماه باید ارائه می‌شد، طی یک ماه در زمینه آبرسانی ارائه کرد.
مشاور رئیس مجلس همچنین با اشاره به مطرح شدن مباحثی در خصوص نقش گروه‌های مقاومت همچون عصائب اهل‌الحق و حشدالشعبی در درگیری‌های اخیر بصره تصریح کرد: با طرح این مسائل، به دنبال آن هستند که جریانات مقاومت نتوانند دولت تشکیل دهند، چراکه این جریانات ظرفیت بالایی برای کمک به استقرار دولت توانمند در عراق دارند.
حقیقت‌پور افزود: اینکه بخواهند حشدالشعبی را یک جریان زورگوی اسلحه به دست معرفی کنند، تلاشی برای شکستن حرمت جریان مقاومت و جلوگیری از نقش‌آفرینی آنها در تحولات آینده عراق است. وی ادامه دادالبته نباید فراموش کرد که بصره همواره مرکزی برای گروه‌های تندورو مانند بعثی‌ها و عناصری که علاقه‌ی زیادی به ایران ندارند، بوده است.

در نهایت
در نهایت باید توجه داشت که امروز آمریکا و عربستان سعودی تلاش دارند از اعتراضات صورت گرفته برای مبارزه با فساد و تامین مطالبات معیشتی مردم در راستای تشکیل دولت مزدور خود استفاده کنند و از سوی دیگر بی‌ثباتی و ناآرامی را در عراق نهادینه سازند.
این درحالی است که دو کشور عراق و ایران از همپیمانان منطقه ای هستند که منافع هر دو طرف ایجاب می کند که مانع از بی ثباتی و ناآرامی در منطقه شوند.

https://siasatrooz.ir/vdceen8zvjh87oi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی