دوشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۷ - ۰۰:۴۲
کد مطلب : 106776

ادعای کدام صلح

بحران یمن در حالی به چهارمین سالش نزدیک می‌شود که در یک ماه گذشته، فشارهای افکار عمومی بسیاری بر شرکای عربستان در جنگ یمن وارد کرده‌اند؛ علت این مسئله نیز به قتل خاشقجی مرتبط است. اکنون دولت ترامپ که اصلی‌ترین حامی عربستان در جنگ یمن به شمار می‌آید، تحت تأثیر فشار افکار عمومی مجبور به اعلام موافقت با پایان درگیری در یمن شده است. در همین راستا، وزارت خارجه آمریکا خواستار پایان حملات هوایی ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان علیه یمن شد. به نوشته خبرگزاری رویترز، «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا با صدور بیانیه‌ای ضمن درخواست برای توقف درگیری‌ها در یمن، اعلام کرد: «مذاکرات طرف‌های یمنی برای پایان دادن به این بحران، باید تا یک ماه آینده آغاز شود.» پمپئو تأکید کرد: «حملات هوایی ائتلاف عربی به سرکردگی رژیم سعودی به هر نقطه‌ای در یمن باید متوقف شود و در ازای آن نیز نیروهای مقاومت و انصارالله یمن، باید شلیک موشک‌های بالستیک به سمت عربستان و امارات عربی متحده را پایان دهند.» اما این درخواست آمریکا تا چه میزان واقعی بوده و آتش‌بس در یمن در چه شرایطی محقق خواهد شد؟
واقعیت این است که درخواست آمریکا برای آتش‌بس نوعی فریب افکار عمومی است. علت این مسئله نیز به مشارکت واشنگتن در جنگ یمن بر می‌گردد. در واقع، آمریکا برای اجرای آتش‌بس در یمن در درجه اول باید اعلام کند به حمایت‌های خود از عربستان در یمن پایان می‌دهد. بنابراین اینکه آمریکا در نقش یک میانجی بخواهد درصدد پایان جنگ یمن برآید، با واقعیت‌ها همخوانی ندارد. از سوی دیگر، به دلیل تنوع بازیگران گوناگون در بحران یمن امکان اجرایی شدن آتش‌بس در یک ماه وجود ندارد.
بنابراین به نظر می‌رسد، پیشنهاد آتش‌بس از سوی آمریکا با دو هدف صورت گرفته است: در درجه اول ترامپ به دنبال آن است که به نوعی فشارها را از بن‌سلمان به دلیل قتل خاشقجی بردارد. در هفته‌های اخیر، فشار زیادی بر ترامپ برای برخورد با بن‌سلمان ولی‌عهد سعودی بود. در این شرایط، ترامپ سعی دارد با مطرح کردن آتش‌بس در یمن به نوعی به منتقدان این پیام را بدهد که به نوعی در حال فشار بر وی است تا به صورت موقت فشارها از وی کاهش یابد. در درجه دوم ترامپ به دنبال آن بود تا برای انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا به نوعی با افکار عمومی آمریکا بازی کند؛ چراکه حمایت‌های بی‌حد و حصر وی از عربستان سبب شده بود بسیاری از مردم آمریکا به این مسئله نگاه منفی داشته باشند و ترامپ با این اقدام در واقع در جهت فریب افکار عمومی مردم آمریکا گام برداشت.
بنابراین پیشنهاد آمریکا برای آتش‌بس در یمن یک اقدام شعاری بوده و چندان جدی تلقی نمی‌شود. در واقع، برای رسیدن به هرگونه آتش‌بسی در یمن ابتدا آمریکا باید حمایت‌های تسلیحاتی خود از عربستان در یمن را کاهش دهد. در درجه دوم عربستان باید به صورت واقعی حملات هوایی به مردم بی‌گناه یمن را پایان دهد. 

نویسنده: فرارز اصغری

https://siasatrooz.ir/vdcefp8zpjh87fi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی