سه شنبه ۹ دی ۱۳۹۹ - ۲۳:۲۶
کد مطلب : 116658
سیاست روز صدور قبوض نجومی گاز را بررسی می‌کند

جبران کسری بودجه دولت از قبوض گاز

جبران کسری بودجه دولت از قبوض گاز

در راستای پرونده بازگشایی شده از سوی دولت مبنی بر رایگان شدن برق ،آب و گاز در ماههای اخیر اخبار متعددی از سوی متولیان وزارت نیرو و شرکت ملی گاز عنوان شده که همگی نوید بخش اتفاقی مثبت در مسیر کاهش فشار تورمی بر مردم به ویژه اقشار کم درآمد جامعه بود.
پرونده اصلاح الگوی مصرف و تشویق مشترکان کم مصرف در ۳ حوزه آب،برق و گاز به شکل ویژه‌ای مورد توجه مردم و مصرف کنندگان قرار گرفت به طوریکه اطلاع رسانی صورت گرفته در این خصوص به گفته وزیر نیرو منجر به کاهش حدود ۱۳ درصدی تعداد مشترکان پرمصرف شد.
متولیان امر در این زمینه طرح یاد شده را با هدف کمک به اقشار ضعیف جامعه و همچنین به منظور فرهنگ‌سازی، اطلاع‌رسانی و آموزش با هدف کاهش مصرف مشترکان مصرف‌کننده بیش از الگو و اعمال سیاست تشویق مشترکان خانگی کم‌مصرف (با اعمال تخفیف ۱۰۰ درصدی) طرح یاد شده مورد تایید و تصویب هیات وزیران قرار گرفت و همین باعث شد تا مردم مشتاقانه به امید وعده دیگر که ازسوی دولت داده شده با الگوهای ارایه شده چشم انتظار قبوض آب ، برق و گاز رایگان شوند. 

طرح رایگان یا گران
اگرچه این طرح در ابتدا برای دو حوزه برق و آب لحاظ شد اما بنابر اعلام دولت مقرر شد تا کم مصرف کنندگان برق نیز از ابتدای دی ماه ۹۹ قبوضشان رایگان شود. براساس اعلامیه ای که از سوی دولت ارایه شده متولیان مربوطه اعلام کردند که «دولت با هدف بهینه‌سازی مصرف گاز و تشویق مشترکان کم‌مصرف، تصمیماتی را اتخاذ کرده و به ‌موجب این تصمیم، وزارت نفت مکلف شد گازبهای مشترکین خانگی کم‌مصرف با الگوی مصرف تعیین ‌شده را از ابتدای دی ماه ۱۳۹۹ رایگان منظور کند.
این حکم شامل گازبها و همه هزینه‌های مرتبط با آن (مالیات، عوارض ارزش افزوده و عوارض گازرسانی) است و صرفاً سکونتگاه‌های دائمی در حال بهره‌برداری شهری و روستایی و همچنین سکونتگاه‌های عشایری مشمول آن است و سکونتگاه‌های خالی از سکنه و غیردائم نظیر باغ‌ویلاها، مشمول این حکم نیستند. همچنین گازبها و همه هزینه‌های مرتبط با آن (شامل مالیات، عوارض ارزش افزوده و عوارض گازرسانی) برای مشترکان خانگی پرمصرف نیز متعاقباً اعلام خواهد شد.» البته در همان اطلاعیه آمده بود «نرخ گاز مشترکان خانگی که میزان مصرف ماهانه آنها بیش از الگوی تعیین‌شده برای مشترکان کم‌مصرف و کمتر از الگوی تعیین ‌شده برای مشترکان پرمصرف باشد، بدون تغییر باقی می‌ماند.همچنین به مشترکان خانگی پرمصرف (با میزان مصرف بیش از الگوی تعیین‌شده برای آنها) فرصت داده می‌شود نسبت به اصلاح مصرف خود اقدام کنند. این افراد می‌توانند با اجرای اقدامات بهینه‌سازی مصرف که به‌صورت رایگان توسط شرکت ملی گاز ایران آموزش داده می‌شود یا مشارکت در طرح‌های بهینه ‌سازی مصرف گاز اعم از اصلاح سامانه موتورخانه‌ها و جایگزینی بخاری‌های فرسوده در این راستا قدم بردارند.»
ناگفته نماند براساس الگوهای ارائه شده از سوی دولت در مصوبه دولت تصریح جدول الگوی کم مصرفی (متر مکعب درماه) به این صورت تعیین شده بود به این ترتیب که ایام سرد اقلیم های ۱، ۲ و ۳؛ ‌۲۰۰ متر مکعب و کمتر در ماه، ایام سرد اقلیم ۴؛ ۱۵۰ متر مکعب و کمتر، ایام سرد اقلیم ۵؛ ۱۰۰ متر مکعب و کمتر و ایام گرم و همه اقلیم ها (نیم دوم فروردین تا نیمه اول آبان)، ‌۴۵ متر مکعب و کمتر لحاظ خواهد شد.
اگرچه طرح رایگان شدن آب و برق وگاز به شدت مورد استقبال مردم قرار گرفت اما براساس اعلام برخی مشترکین مصرفی گاز نه تنها این وعده دولت عملیاتی نشده بلکه قبوض گاز مصرف در آذر ماه رشد نجومی قابل توجهی داشته
است به این ترتیب که گویی دولت برای رایگان کردن قبوض ماه‌های قبل کوشیده تا به صورت یکجا رقم قابل توجهی را به حساب مشترکین حساب کند.

قبوض نجومی
مشترکینی که صورت حساب قبوض خود را برای دفتر روزنامه سیاست روز ارسال کرده‌اند با ابراز تعجب از رشد قبوض گاز خود در ماه گذشته این گونه عنوان می کنند که متوسط قبض های صادر شده برای آنها در ماههای قبل چیزی در حدود ۵هزار و ۳۰۰ تومان بوده اما به یکباره بدون هیچ گونه اقدام غیر قابل قبولی صورت حساب قبوض مصرفی گاز آنها برای ماه آذر به رقم ۷۳۵ هزار و ۸۰۰ تومان رسیده است.
مصرف کنندگانی که در ماه گذشته با قبض های نجومی روبرو شده‌اند در واکنش به اظهارات برخی دولتمردان از جمله سخنگوی دولت که در تاریخ ۲۶ آذرماه سالجاری گفته بود« تصمیمات مهمی در خصوص اصلاح الگوی مصرف گرفته شده و تصمیم این جلسه در خصوص آب و گاز و در جلسه قبلی در زمینه مصرف برق بود. خانوارهای کم‌مصرف که مطالعات ما نشان می‌دهد در دهک‌های پایین اقتصادی هستند، مصرف آب و گاز و برق برای آنان رایگان شد و برای آنان امکان استفاده رایگان فراهم خواهد شد و حدود ۳۰ میلیون نفر شامل این بهره‌مندی رایگان خواهند بود.»
البته این وعده نیز تا پیش از تایید علی ربیعی سخنگوی دولت درتاریخ ۱۸ آذر ماه توسط رئیس جمهوری مطرح شده و وی در سخنان خود با اشاره به پیام هایی ناشی از بودجه سال ۱۴۰۰ گفته بود: «دومین پیام بودجه سال آینده نگاه حمایتی به معیشت مردم و اقشار کم‌درآمد است و توجه خاص و ویژه‌ای به مردم و اقشار کم‌درآمد شده است. امروز هم دولت دو مصوبه دارد؛ یک مصوبه درباره آب و یکی درباره گاز. این دو مصوبه مشابه مصوبه‌ای است که برای برق داشتیم. در برق امید مردم را به کم‌مصرفی دعوت کردیم و پاداشی برای آن اعلام کردیم که اگر از حد مصارفی که اعلام کرده‌ایم، وجهی دریافت نمی‌شود یعنی برق کاملا مجانی.
وی با اشاره به اتفاق مثبت رقم خورده برای برق مدعی شد با این تفاسیر «هم در آخر امسال و هم سال آینده ۳۰ درصد مردم پول برق پرداخت نخواهند کرد، در گاز هم اینچنین خواهد بود. در محاسبه اول دی پرداخت سال آینده، ۳۰ درصد مردم مجانی گاز مصرف خواهند کرد. آب هم این گونه است و برای تعداد زیادی از مردم، آب برای آنها مجانی می‌شود. »
به اعتقاد روحانی « این مسئله یک افتخار بزرگ برای دولت است که برای اقشار کم‌درآمد آب، برق و گاز را مجانی کرده و در رشد و توسعه مردم مطمئن باشند که خودکفا هستیم.»
آنچه از برآیند کار بر می‌آید حرف‌هایی که دولتمردان و متولیان در خصوص آب و برق و گاز مجانی می زنند با قبض های صادر شده عملا چیزی در حد یک وعده بوده است و در عمل چنین چیزی وجود ندارد. درست مانند همان وعده ای که به مردم گفته شد « همه چیز خود را به بورس بسپارید» و از فردای همان روز،سرمایه مردم اندک اندک نابود شد و هیچ کس هم پاسخی برای آن نداشت تا اینکه چند روز پیش یکی از متولیان با بیان اینکه نوسان ذات بازار است،تمام مشکلات حادث شده دربورس را بر گردن مردم و بی اطلاعی آنها از بازار سرمایه و بورس انداخت.
اتفاقی که امروز در خصوص قبوض گاز، برق و آب برخی افراد جامعه رخ داده است چیزی درست مانند همان اتفاقی است که چندماه پیش دربورس رخ داد که عملا حرف و عمل متولیان در دعوت به بورس با هم تناقض داشت. امروز دست اندرکاران مدام بر طبل رایگان شدن قبوض کم مصرف ها می کوبند اما درعمل قبوض با نرخ های نجومی صادر می شود که جا دارد متولیان اگرچه در مورد بورس پاسخی ندادند اما در این مورد پاسخ در خور و شأن مردم ارائه دهند.
مسئولین خود این معادله را حل کنند که چگونه می‌شود قبض گاز در آذر ماه ۵۳۰۰ تومان باشد اما قبض بعدی به ۷۵۰ هزار تومان برسد و برای مشترکین صادر شود؟!

نویسنده: سارا علیاری

https://siasatrooz.ir/vdcenp8zvjh8zpi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی