شنبه ۲۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۰:۳۷
کد مطلب : 91195
بررسي سياست روز از افزايش قيمت گوشت مرغ در بازار؛

مرغ از سبد كالاي مردم پريد

مرغ از سبد كالاي مردم پريد

تا پيش از اين و همزمان با گران شدن قيمت ماهي مردم گمان مي‌كردند اگر اين كالا را از سبد خانوار حذف كنند مي‌توانند با مصرف بيشتر گوشت قرمز تا حدودي كمبود آن را در سبد خانوار خود جبران كنند اما ديري نگذشت كه قيمت گوشت قرمز هم سر به فلك كشيد و مردم به ناچار گوشت مرغ را جايگزين آن كردند. جايگزيني كه نه تنها از بعد اقتصادي كه از بعد سلامتي هم جايگزين مناسبي نبود و همواره متخصصان تغذيه‌اي نسبت به استفاده بي‌رويه از اين نوع گوشت و هورموني بودن آن هشدا ر مي‌دهند. اما اين جايگزيني با تمام معايبي كه داشت باز هم مي‌توانست دلخوشي براي كساني باشد كه درآمدهاي كارگري آنها كفاف خريد گوشت قرمز و ماهي را نمي‌داد اما گويي همين بضاعت ناچيز هم به چشم سود‌جويان تنگ آمد و در يك حركتي ناگهاني چنان قيمت گوشت مرغ را بالا بردند كه حتي هشدار متوليان هم نتوانست افسار آن را به دست بگيرد و همچنان قيمت اين كالا بالاي ۷ هزار تومان است. قيمتي كه از ديد فعالان بازار قيمتي كاملا غير‌منطقي و ناعادلانه است.
فعالان و توليد‌كنندگان اين محصول ايجاد رشد قيمتي اين چنيني براي اين كالا را ناشي از وقفه‌ ايجاد شده در تولید مي‌دانند و اينگونه عنوان مي‌كنند كه جاي نگراني نيست.

تفاوت ۳۲۰۰توماني
عطا‌ءالله حسن‌زاده رئیس اتحادیه مرغداران مرغ گوشتی با بيان اينكه در حال حاضر میانگین قیمت خرید مرغ زنده از مرغداری‌های کشور کیلویی ۴۷۰۰ تا ۴۸۰۰ تومان است. وي مدعي است با این وضعیت، قیمت منطقی برای هر کیلوگرم گوشت مرغ در بازار مصرف ۶۸۰۰ تا ۷۲۰۰ تومان می‌شود اما با توجه به افت ۲۷ درصدی کشتارگاهی و دیگر هزینه‌های توزیع تا بازار مصرف، می‌توان قیمت حدود ۷۰۰۰ تومانی را برای گوشت مرغ قیمت منطقی است.
از سوي ديگر رئیس سازمان جهادکشاورزی استان تهران در تشريح افزايش يكباره قيمت مرغ با اعلام اينكه حدود ۲ میلیون تن گوشت مرغ در کشور تولید مي‌شود ادعا مي‌كند كه بیش از ۱۵۰ هزار تن مازاد توسط شرکت پشتیبانی امور دام از تولید‌کنندگان خریداری و ذخیره شده که از این میزان ۴۰ هزار تن ذخیره در استان تهران انجام گرفته است.
هرچند وي براين اعتقاد است كه هیچ مشکلی از حیث تامین نیاز داخل نداریم چراكه شرکت پشتیبانی امور دام استان در سطح گسترده و بدون هیچ محدودیتی به کلیه اشخاص حقیقی، حقوقی، اتحادیه‌ها، تعاونی‌ها، مراکز بزرگ مصرف، کارخانجات فرآوری و میادین میوه و تره‌بار مرغ منجمد را با قیمت ۵ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه می‌کند و کلیه این مراکز می‌توانند مرغ مورد نیاز خود را از این شرکت خریداری و تامین کنند اما بررسي‌ها از روند قيمت‌ها در بازار نشان مي‌دهد كه اين كالا همچنان قيمت بالاي ۷ هزار تومان را تجربه مي‌كند.

تثبت قيمت
رئیس سازمان جهاد کشاورزی تهران با اعلام اينكه روزانه بین ۱۶۰۰ تا ۱۸۰۰ تن گوشت مرغ وارد تهران مي‌شود که مازاد بر نیاز و اين نشان مي‌دهد كه محدودیتی در زمینه تامین و عرضه وجود ندارد. وي بر اين باور است كه سرانه مصرف مرغ در استان تهران ۲۲.۵ کیلوگرم و مصرف روزانه این کالا در استان بین ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ تن است و با توجه به اينكه هیچ توجیهی وجود ندارد که قیمت مرغ گرم از ۷ هزار تومان بالاتر برود بنابراين اين كالا براي مصرف‌کنندگان حداکثر ۵ هزار و ۹۰۰ تا ۶ هزار تومان عرضه مي‌شود.
هرچند متوليان بازار با اين صحبت‌ها همواره مدعي هستند كه نگراني براي تامين اين كالا در شب عيد وجود ندارد اما عمده نگراني عامه مردم آن است كه به مرحله‌اي برسند كه مجبور به حذف اين كالا از سبد خانوار خود شوند و با توجه به اينكه با اين حقوق و دستمزدهاي كه بيانگر زير خط فقر بودن آنهاست هم نمي‌توانند ساير محصولات مشابه مانند گوشت قرمز و ماهي را استفاده كنند از اين پس با چه روشي به تامين نياز غذايي خود در اين باب بپردازند.

افتادن از دو طرف بام
رشد صعودي قيمت مرغ در هفته‌هاي اخير در حالي صورت گرفته كه طبق گفته معاون وزیر جهاد کشاورزی حدود ۱۵۰ هزار تن مرغ در انبارهای شرکت پشتیبانی امور دام وجود دارد و مشکلی در زمینه تولید این کالا وجود ندارد و با توجه به ذخیره انبوهی که هست جای نگرانی نیست و این شرکت آمادگی دارد در مراکز استان‌ها مرغ سرد (منجمد) را با نرخ ۵۵۰۰ تومان در اختیار تعاونی‌های توزیع، تعاونی‌های مصرف و کلیه مجموعه‌های نیازمند مرغ قرار دهد بنابراین دغدغه‌ای از جهت تغییر مقطعی قیمت این کالا وجود ندارد.
هرچند معاون وزیر جهاد کشاورزی در سخن به خوبي به وظايف خود در‌خصوص متعادل كردن بازار براي مصرف‌كننده و توليد‌كننده واقف است اما نگاهي گذار به اقدامات صورت گرفته در اين بازار نشان مي‌دهد كه متوليان نتوانسته‌اند جانب تعادل را حفظ كنند و گاه از اين طرف بام و گاه از آن طرف بام مي‌افتند.
بي‌شك صحبت‌هاي حسن ركني معاون وزير جهاد كشاورزي اين مساله افتادن از دو طرف بام را تاكيد مي‌كند چراكه معتقد است بهاي مواد غذایی ممکن است با نوساناتی در مقاطع مختلف همراه باشد کمااینکه حدود ۲ تا ۳ ماه قبل نیز قیمت مرغ کاهش یافته بود، قیمت این کالا تابع عرضه و تقاضاست و تغییراتی که در تقاضا ایجاد می‌شود و نوسان چگونگی عرضه، می‌تواند موجب تغییر بهای آن شود.
وي با اين عنوان كه افزايش عرضه مرغ، تولید آن برای تولیدکننده را غیر‌اقتصادی می‌كند مدعي است در این شرایط شرکت پشتیبانی امور دام موظف است کالای مازاد را جمع‌آوری کند که مرغ‌دار زیان نکند، همچنین زمانی‌که بهای مرغ بالا می‌رود، این شرکت موظف است با تزریق آن به بازار قیمت را متعادل کند.
با توجه به جميع موارد ياد شده و با در نظر گرفتن اقدامات صورت گرفته از سوي دست اندركاران اين كالا هنوز هم نوسان شديد به سر مي‌برد و به نظر مي‌رسد هشدارهاي متوليان به متخلفان گران فروش هم راه به جايي نبرده است چراكه د رحال حاضر ميانگين قیمت مرغ در مراکز خرده‌فروشی به ۷۱۰۰ تومان و در مراکز عمده‌فروشی به ۶۷۰۰ تا ۶۸۰۰ تومان رسیده است.

وعده ۱۰ روزه
قيمت‌هاي موجود را مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغ‌داران گوشتی کشور هم تاييد مي‌كند و در واكاوي شرايط پديد آمده بخشي از آن را ناشي از جو رواني مي‌داند و مي‌گويد: بدون توجه به آثار رواني این مساله در حال حاضر به لحاظ مسائل فنی، قیمت‌ باید در همین رنج فعلی باقی بماند و به مرور زمان و رسيدن به روزهاي پاياني سال اين مشكل حل خواهد شد چراكه علاوه بر ذخاير موجود از ابتدای اسفند‌ماه سن جوجه‌هایی که در مرغداری‌ها وجود دارند، به سن بازار می‌رسند و پيرو آن قیمت مرغ نیز کاهش می‌یابد.
با اين تفاسير و با نگاه خوش‌بينانه به گفته‌هاي فعالان اين عرصه از يك هفته ديگر بايد چشم انتظار قيمت مرغ در بازار باشيم اما نكته قابل توجه در اين بين آن است كه كاهش قيمت از ديد متوليان با ديد مردمي كه مصرف‌كننده آن هستند تفاوت فاحشي دارد و با اين وجود كاهش قيمت از ديد متوليان رسيدن قيمت اين محصول به قيمت بالاي هفت هزار تومان به حدود ۶ هزار و ۹۰۰ تومان است و يا اينكه روند نزولي قيمت مرغ فراتر از اين رقم‌ها بوده و به مرز ۴۶۰۰ تا ۴۸۰۰ هم مي‌رسد.

مولف :
https://siasatrooz.ir/vdcenz8o.jh8zoi9bbj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی