?>?> اس.پی.وی ناکارآمد! | سیاست روز
چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۷ - ۲۳:۱۷
کد مطلب : 107793
یک روزنامه آلمانی: سازوکار مالی چندان کارایی ندارد

اس.پی.وی ناکارآمد!

اس.پی.وی ناکارآمد!

درحالی اروپایی‌ها همچنان برای اجرایی کردن سازوکار مالی با ایران امروز و فردا می‌کنند که یک روزنامه آلمانی با تیتر اس.پی.وی کارایی ندارد و چندان جدی گرفته نمی‌شود، مهر دیگری بر بی‌صداقتی اروپا در انجام تعهدات برجام زد. 
روزنامه آلمانی هاندلزبلات نوشت؛ راهبرد اتحادیه اروپا برای بی‌اثر کردن تحریم‌های آمریکا علیه ایران به سختی شکست خورده است. به نوشته این روزنامه، بروکسل می‌خواهد شرکت‌های اروپایی را از پیامدهای منفی تحریم‌های آمریکا حفاظت کند، این روش کارایی ندارد و چندان هم جدی گرفته نمی‌شود.
برنامه جامع اقدام مشترک ذیل برنامه‌ها و معاهداتی تدوین شده بود که طرف ایرانی و ۱+۵بعد از امضای توافق نامه هسته‌ای در تاریخ ۲۳تیرماه ۹۴ به امضا رساندند، جمهوری اسلامی ایران حتی زودتر از موعد اجرای برجام پای تعهدات خودش ایستاد اما هرچه منتظر ماندیم نه از اجرای برجلم خبری بود و نه از تعهدات ۱+۵در این توافق نامه.
قرار بود تمام تحریم های ضد ایرانی ملغی شود، دو سال و نیم پای میز مذاکره نشستیم تا تمام تحریم‌ها رفع شود، به ازای آن در راکتور اراک بتن ریختیم و سانتیریفیوژهایمان را کاهش دادیم، پای میز مذاکره نه از توان دفاعی و نظامی و بحث موشکی سخن گفتیم و نه از موضوعات منطقه‌ای، اعلام رسمی هم کرده بودیم که توان دفاعی و موشکی کشورمان قابل مذاکره نیست، اما با آمدن دونالد ترامپ و خروج به یکباره‌اش از برجام، اروپا به جای اینکه پای تعهدش در برجام بماند و تحریم‌های ضد ایرانی را ملغی کند با دنباله روی از سیاست‌های آمریکا تا همین چند روز پیش نیز به صراحت ایران را تهدید کرد باید در موضوع موشک‌های بالستیک کوتاه بیاید، چناچنه لودریان وزیر خاجه فرانسه تهدید کرد اگر در مذاکرات موشکی با ایران پیشرفتی حاصل نشود تحریم‌های سخت‌تری علیه این کشور وضع خواهیم کرد.
پیشتر نیز برخی حوادث تروریستی در آلمان هلند و دانمارک را به ایران ربط دادند و با متهم کردن کشورمان برای دست داشتن در این حوادث تروریستی، اتحادیه اروپا برای اعمال تحریم علیه جمهوری اسلامی ایران پیش قدم شد.
البته در میان اروپا یکی به میخ زد و یکی به نعل، چناچنه بحث راه اندازی سازوکار مالی ویژه یا همان اس.پی.وی با ایران را مطرح کرد اما، هنوز خود اروپایی‌ها بر سر جزییات آن به توافق نرسیدند و مدام امروز و فردا می‌کنند. تازه به نقل از برخی منابع آگاه گویا قرار است این سازوکار در حوزه دارو و غذا ورود پیدا کند، به عبارتی نفت در برابر غذا.
حال سوال این است آیا توافق کردیم که اروپا بحث سازوکار مالی را با ایران راه اندازی کند و تنها بخواهد در بخش دارو و غذا شرایط را برای تهران تسهیل کند؟ مگر قرار نبود تمام تحریم‌های ضد ایرانی لغو شود؟ این امیدواری و خوش بینی به اروپا قرار است تا چه زمانی ادامه پیدا کند؟ آیا زمان تصمیم گیری قاطعانه در برابر تمام این بی‌تعهدی‌های غرب فرا نرسیده است؟
در ادامه گزارش روزنامه آلمانی آمده است؛ شرکت‌های اروپایی اقدامات اتحادیه اروپا در رد تحریم‌های آمریکا را نادیده گرفته‌اند و در راستای منافع آمریکا حرکت می‌کنند و این یعنی، همه چیز برای هیچ.
اتحادیه اروپا هیچ شرکتی را از پیامدهای تحریمی معاف نکرده است و به همین دلیل بیشتر آنها روابط بازرگانی با ایران را متوقف کرده‌اند و یا به سرمایه‌گذاری در این کشور پایان داده‌اند. فقط سه شرکت پیشنهاد حمایت اتحادیه اروپا را دریافت کرده‌اند و هیچکدام هم آلمانی نیستند.
شرکت فرانسوی توتال از پروژه چند میلیاردی خود در منطقه پارس جنوبی واقع در جنوب ایران چشم‌ پوشی کرده است. زیمنس، دایملر و دیگر شرکت‌های آلمانی هم همکاری خود با ایران را متوقف کرده‌اند.
ماه می گذشته پس از اینکه دونالد ترامپرئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد که از توافق هسته‌ای با ایران (برجام) خارج می‌شود، اتحادیه اروپا به صورت یکجانبه ساختاری را تصویب کرد تا به شرکت‌های اروپایی کمک کند تا با وجود تحریم‌های آمریکا، با ایران همکاری داشته باشند.
در ادامه این گزارش آمده است که با این وجود اتحادیه اروپا حتی کانال مالی ویژه پرداخت را ایجاد نکرده است؛ کانالی که امکان بازرگانی و داد و ستد نفت ایران در برابر کالاهای اروپایی را فراهم می‌کند. قرار بود اس.پی.وی تا پایان سال ۲۰۱۸ نهایی شود، اما تهدید تحریم‌های آمریکا این موضوع که چه کشور میزبان این ساز و کار باشد و چگونه باید از آن حمایت شود را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است.
اینکه وضعیت اتحادیه اروپا در این زمینه چقدر بد است را «کلاوس ارنست» نماینده پارلمان آلمان که ریاست کمیته اقتصادی حزب چپ را بر عهده دارد، روشن کرد. وی گفت که قوانین مسدودساز کارایی ندارد و جدی گرفته نمی‌شود. او از دولت خواسته تا در این زمینه روشنگری کند.
به نوشته هاندلزبلات، به نظر می‌رسد که این تدابیر کاملا شکست خورده‌اند و برلین هم از این موضوع اطلاع دارد. «اولریش نوسباوم» معاون وزیر اقتصاد آلمان هم در این مورد گفت که یک شرکت انرژی بریتانیایی و دو شرکت حمل‌ونقل فرانسوی تنها شرکت‌های اروپایی هستند که از تحریم‌های آمریکا در امان هستند.
هفت شرکت آلمانی فعال در زمینه مواد خام، مسایل بازرگانی، حمل‌ونقل، خدمات و امور مالی به اطلاع دولت رسانده‌اند که به دلیل تحریم‌های آمریکا در روابط بازرگانی با ایران مشکل دارند. نام این شرکت‌ها جزء اطلاعات طبقه‌بندی شده است و تنها نمایندگان پارلمان در جلسان ویژه پارلمان به آن دسترسی دارند.
سوئیس کوشیده تا بازرگانی با ایران را به وسیله کانال مالی ویژه پرداخت ملی خود امکان‌پذیر کند، اما طبق آنچه که اتاق بازرگانی ایران-سوئیس اعلام کرده است، چنین کانالی، بیشتر به امور دارویی می‌پردازد و این در شرایطی است که بروکسل می‌خواهد تا از اس.پی.وی برای تمامی روابط بازرگانی استفاده کند و کاربرد آن را فقط به دارو و مواد غذایی که برای اهداف بشردوستانه شامل معافیت می‌شوند، محدود نکند.
پایگاه خبری - تحلیلی پالیتیکو ضمن انتشار اظهارات سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا علیه تلاش‌های این اتحادیه برای حفظ برجام، نظر یک دیپلمات اسپانیایی درباره دلایل اعلام نشدن جمع‌بندی اتحادیه اروپا درباره ایران و همچنین اعلام رسمی آغاز به کار ساز و کار ویژه اتحادیه اروپا با ایران موسوم به اس.‌پی.وی را منعکس کرده است.
در ابتدای این گزارش آمده است: دیپلماسی ظریفِ اتحادیه اروپا برای حفظ توافق هسته‌ای ایران در مواجهه با یک وصله ناجورِ غیرمنتظره، دچار لغزش شده است: دعوای قدیمی بین اسپانیا و ایتالیا بر سر اینکه چه کسی در میز افراد موسوم به افراد بالغ متفکر بنشیند.
طبق گزارش این رسانه آمریکایی، اسپانیا از اینکه اتحادیه اروپا از این کشور برای حضور در میز مذاکرات با ایران بر سر بحران یمن، دعوت نکرده اما از ایتالیا دعوت کرده است، عصبانی است و به همین دلیل در نشست روز دوشنبه اتحادیه اروپا، مانع از صدور جمع‌بندی این اتحادیه در قبال ایران و همچنین اعلام اس.‌پی‌.وی شد.

https://siasatrooz.ir/vdceof8zxjh87fi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی