سه شنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۲ - ۲۳:۵۱
کد مطلب : 84706

دست‌هاي آلوده رياض در بيروت

انفجار روز گذشته بيروت انتقام خشن سعودي ها از ادبيات آرام و صلح طلبانه تهران، شرايط جديد منطقه خاورميانه و...

انفجار روز گذشته بيروت انتقام خشن سعودي ها از ادبيات آرام و صلح طلبانه تهران، شرايط جديد منطقه خاورميانه و نيز دستاوردهاي سياسي و ميداني سوريه و مقاومت در منطقه بود. اگرچه گفته شد كه القاعده مسئوليت اين اقدام تروريستي را برعهده گرفته است اما موارد زير تفسيري متفاوت از انگيزه هاي سياسي آن ارائه مي‌دهد كه بي‌ترديد رياض متهم رديف نخست آن خواهد بود.
۱- امروز دور جديد گفتگوهاي ايران با ۱+۵ در ژنو آغاز خواهد شد. اين نكته را بايد در نظر گرفت كه چشم انداز مذاكرات هسته اي ايران روشن و اميدوار كننده است.
۲- دستاوردهاي ميداني ارتش سوريه در منطقه راهبردي قلمون در مرز با لبنان كه از آن به عنوان اتاق فكر گروههاي سلفي ياد مي كنند، سعودي ها را بيش از گذشته سرگردان كرده است. بويژه اينكه اختلافات شديدي در بين گروههاي مسلح وجود دارد. البته ارتش سوريه موفقيت هاي گسترده اي را نيز در مناطق درگير (حلب، ‌ديرالزور، ‌حسكه، ‌قامشلي، لاذقيه و ريف دمشق) داشته است .
۳- نمايندگان ايران، ‌روسيه و سوريه روز گذشته در مسكو گردهم آمدند تا بستر و مقدمات برگزاري ژنو ۲ را فراهم كنند. اين را بايد گفت كه رياض مانع اصلي برگزاري نشست ژنو ۲ مي باشد. با وجود درخواست ها براي برگزاري نشست ژنو ۲ اما رياض همچنان به عنوان حامي مالي گروههاي سلفي و تكفيري ايفاي نقش مي كند.
۴- روزنامه انگليسي ساندي تايمز چند روز گذشته از توافق سعودي ها و رژيم صهيونيستي براي حمله به ايران خبر داده بود. در سطح منطقه نيز چندين نشست امنيتي بين مقامهاي سعودي و اسرائيلي نيز انجام شد. بنابراين براساس مستندات همكاري اطلاعاتي سعودي ها و رژيم صهيونيستي اين اقدام تروريستي را مديريت كرده است.
۵- حركت گروههاي لبناني در چند ماه گذشته بسوي ايجاد يك روند با ثبات در لبنان بود. اتفاقات در طرابلس و درگيري هايي كه از سوي عربستان رفته رفته بوي طائفه اي و مذهبي گرفت اين شرايط را با دشواري همراه كرد.
۶- حمايت اصولي ايران و حزب الله لبنان از سوريه به عنوان يكي از محورهاي اصلي مقاومت را مي توان يكي از انگيزه هاي مهم بشمار آورد. اين در حالي است كه حزب الله نقش ميداني مهمي در آزادسازي القصير داشت.
۷- سعودي ها مي دانند كه روند كنوني تغييرات منطقه به گسترش مخالفت هاي مردمي در اين كشور مي انجامد و اين موضوع با توجه به اختلافات شديد در خاندان سعودي نگراني بيشتري را ايجاد كرده است. از اينرو براي تغيير قواعد بازي در منطقه تلاش مي كنند تا اينگونه اقدامات كه نظير آن نيز در عراق مديريت مي شود بتواند به عنوان يك عامل بازدارنده عمل كند.
تحولات پرشتاب منطقه نشان مي دهد كه توان ديپلماسي رياض از مشاركت يا دخالت در قواعد بازی و متغيرات منطقه خاورميانه بشدت كاهش يافته است. بويژه اينكه امريكايي ها در ماه گذشته يك عقب نشيني اجباري نه تاكتيكی از مواضع خود براي حمله به سوريه داشتند. سعودي ها بشدت نگران آن هستند كه نقش خود را براي امريكايي ها از دست بدهند و اينگونه به دنبال بازيابي نقش گذشته خود در روند تحولات منطقه هستند.

مولف :
https://siasatrooz.ir/vdcepf8v.jh8e7i9bbj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی