دوشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۸ - ۲۳:۴۵
کد مطلب : 112869
بورل به چین و روسیه وعده زنده‌نگه داشتن برجام را داد

اروپا همچنان رکورددار وعده‌های بی‌عمل

اروپا همچنان رکورددار وعده‌های بی‌عمل

اتحادیه اروپا دیروز با صدور بیانیه‌ای در حالی اعلام کرد که مسئول سیاست خارجی این اتحادیه در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ با وزیران امور خارجه روسیه و چین دیدار و درباره آینده توافق هسته‌ای ایران رایزنی کرد که اروپا همچنان رکورددار وعده‌های بی عمل در حفظ برجام است.
اروپایی‌ها همواره بر این ادعایند که به دنبال حفظ برجام هستند اما در عمل گامی برای این وعده بر نداشته و با عدم اجرای تعهدات برجامی و زیاده خواهی های حاشیه‌ای همچون طرح اخراج ایران از معادلات منطقه و حذف توان دفاعی و موشکی ایران در اجرای برجام کار شکنی می‌کنند. رفتاری که موجب شده تا ایران ۵ گام کاهش تعهدات برجامی بردارد. در باب ادعاهای اروپا در قبال برجام در این بیانیه اروپا آمده است، جوسپ بورل به طرف‌های چینی و روسی اطمینان داده که بعنوان مسئول هماهنگی کشورهای عضو برجام، به همه طرف‌ها گوش داده و به همکاری برای زنده نگه‌داشتن این توافق ادامه می‌دهد.براساس این بیانیه، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین در دیدار با سایر مقام‌های بلندپایه شرکت کننده در اجلاس امنیتی مونیخ درباره روابط دوجانبه، تحولات منطقه ای و همچنین روند صلح خاورمیانه رایزنی کرده است.
ایران به دنبال خروج یکجانبه و برخلاف مقررات بین‌المللی آمریکا از برجام، تلاش کرد توافق هسته‌ای را به شرط عمل دیگر طرف‌های این توافق به تعهداتشان حفظ کند اما با گذشت نزدیک به دو سال و ناتوانی طرف‌های اروپایی به تعهدات برجامی، با هدف حفظ بهره‌مندی اقتصادی ایران، گام‌های کاهش تعهدات خود را در بازه زمانی شصت روزه آغاز کرد.بر این اساس، ایران یکشنبه‌ ۱۵ دی‌ماه با صدور بیانیه‌ای گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی‌سازی، درصد غنی‌سازی، میزان مواد غنی‌شده، و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هسته‌ای ایران فقط بر اساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه می‌یابد. ۹ روز بعد (۲۴ دی‌ماه) سه کشور اروپایی عضو برجام با صدور بیانیه‌ای ساز وکار حل اختلاف در برجام را فعال کردند. البته جوسپ بورل می‌گوید که این ساز وکار هنوز به صورت رسمی فعال نشده است. ایران تاکید کرده که در صورت رفع تحریم‌ها و منتفع شدن ایران از منافع برجام، جمهوری اسلامی ایران آماده بازگشت به تعهدات برجامی خود است. شنیده‌ها از احتمال برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام ظرف روزهای آینده حکایت دارد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا جمعه هفته گذشته بدون اشاره به تاریخ دقیق گفت که جلسه کمیسیون مشترک ماه فوریه برگزار خواهد شد.آخرین دور، نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و مدیران کل وزارت خارجه های ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس) روز ۱۵ آذرماه در محل نمایندگی اتحادیه اروپا در وین برگزار شد.سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران و هلگا اشمید معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ریاست این نشست را برعهده داشتند. جلسه اسفندماه، نخستین نشست بعد از اقدام سه کشور اروپایی در فعال کردن سازوکار موسوم به «مکانیسم حل اختلاف» در برجام خواهد بود. لازم به ذکر است «جوزف بورل»، جانشین «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یادداشتی در یک روزنامه اسپانیایی نظریاتش را درباره «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) مطرح کرده است.او در این یادداشت که در روزنامه اسپانیایی «ال‌پائیس» به چاپ رسیده با بیان این ادعا که اتحادیه اروپا در مناقشه میان ایران و آمریکا بین دو طرف مردد مانده نوشته اروپا باید بتواند از منافع خودش در برابر اقدامات تحمیلی از بیرون، دفاع کند.
«بورل»، تنش‌های میان ایران و آمریکا را «خطرناک» توصیف کرده و نوشته این وضعیت باعث بروز رویدادهای مختلفی در دریا از منطقه جبل‌طارق گرفته تا تنگه هرمز شده است. او همچنین می‌نویسد: «این وضعیت، تهدیدی عظیم علیه صلح و امنیت بین‌المللی به خصوص برای اروپایی‌ها به شمار می‌رود.»مسئول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواستار به کارگیری همه تلاش‌ها برای جلوگیری از بروز یک «درگیری خطرناک» شده است. او نوشته است: «بنابراین، ما باید همه تلاش‌ها را به منظور جلوگیری از بروز یک درگیری خطرناک به کار گیریم و بستر مذاکرات جدیدی را فراهم کنیم که برجام را احیا می‌کند.»بورل با یادآوری اینکه برجام حاصل مذاکراتی بسیار طولانی است نوشته هدف اصلی این توافق صرفاً پرداختن به برنامه هسته‌ای ایران بوده و بسیاری از مسائل دیگر از مذاکرات بر سر این توافق کنار گذاشته شده‌اند. جوزف بورل در بخش دیگری از این یادداشت به پیش‌فرض‌های «فرابرجامی» مکنون در مذاکرات هسته‌ای که کشورهای غربی قصد داشتند برجام را بر آنها بنا کنند نیز اشاره کرده و یادآور شده که این توافق قرار بوده به تقویت یک جناح سیاسی خاص در ایران (بورل همانند مقام‌های سایر کشورهای غربی از این طیف که در واقع همسویی بیشتری با منافع غرب دارند به عنوان «جناح میانه‌رو» یاد می‌کند) منجر شود.

https://siasatrooz.ir/vdcepw8zojh8zvi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی