شنبه ۱۰ آبان ۱۳۹۳ - ۰۷:۱۸
کد مطلب : 89828
محمد‌جواد لاریجانی در نشست حقوق بشر سازمان ملل:

هیچ‌کس در پرونده ریحانه جباری نتوانست دلیلی برای اشتباه سیستم قضایی ایران بیاورد

هیچ‌کس در پرونده ریحانه جباری نتوانست دلیلی برای اشتباه سیستم قضایی ایران بیاورد

دبیر ستاد حقوق بشر کشورمان گفت: "هیچ کشور، دولت و سازمان غیرانتفاعی نتوانست بگوید که سیستم قضایی ما در کجای این پرونده دچار اشتباه شده است. آنها فقط ما را محکوم کردند. این امر به ارتقای حقوق بشر کمکی نمی‌کند."
هفته گذشته گزارشگر ویژه سازمان ملل در نشستی بار دیگر ادعاهای خود در مورد نقض حقوق بشر در ایران را تکرار کرد.
«احمد شهید» گزارش تازه‌ای را منتشر کرده که مانند دفعات گذشته مملو از اتهامات ثابت ‌نشده علیه جمهوری اسلامی ایران است. شهید در نشستي که توسط گروه موسوم به دیده‌بان حقوق بشر برگزار شده بود، دولت ایران را به «عدم پایبندی به وعده‌های انتخاباتی» متهم کرد و مدعی شد که ایران با وجود نمایش جنبه‌های مثبت در مذاکرات هسته‌ای، تمایلی به صحبت در مورد مسائل حقوق بشری ندارد.
شهید در این نشست بار دیگر از ادامه اجرای مجازات اعدام، که ایران اعلام کرده است بخش اعظم آن مربوط به قاچاقچیان مواد‌مخدر است، ابراز نگرانی کرد. در هفته جاری آمریکا، انگلیس و دیگر کشورهای غربی نیز از اجرای یک حکم قصاص در ایران ابراز نگرانی و آن را محکوم کرده بودند.
اساسا حقوق بشر در نزد سازمان‌های بین‌المللی مبتنی بر نگرش دول غربی است. این نگرش بیش از آنکه در عقلانیت ریشه داشته باشد در تمایلات سلطه‌طلبانه غربی‌ها ریشه دارد و به دنبال یکسان‌سازی همه فرهنگ‌ها بر مبنای ارزش‌های لیبرالی است.
این در حالی است که در غرب، اندیشمندان زیادی مقابل چنین رفتارهای سلطه‌گرانه موضع گرفته اند و معتقدند چنین رویکردی که همه جوامع را با ملاک‌های غربی و غیر‌بومی می‌سنجد و به ارزش‌ها و اعتقادات آن جوامع احترام نمی‌گذارد، نه تنها به صلح نمی‌انجامد، بلکه سبب خشونت بیشتر مي‌شود.
از سوی دیگر این نگرش در حقوق بین‌الملل نیز مردود اعلام شده و احترام به ارزش‌ها و اعتقادات جوامع محترم شمرده شده است. حقوق بین‌الملل، بر ضرورت احترام به حاکمیت ملی کشورها و عدم دخالت در اوضاع داخلی آنها، احترام به استقلال دستگاه قضايی کشورها و نیز احترام به ارزش‌ها و اعتقادات حتی اقلیت‌ها در یک کشور تصریح شده است. و البته احمد شهید با بی‌توجهی به این قوانین، نه تنها بر مبنای ارزش‌های غربی درباره ایران قضاوت مي‌کند، بلکه استقلال قوه قضائیه جمهوری اسلامی را نادیده گرفته و پرونده ریحانه جباری، زنی که به قتل یک مرد اعتراف کرده است، و قصاص وی را بهانه نقض حقوق بشر در ایران مي‌داند.
در حالی که دبیر ستاد حقوق بشر کشورمان، با اشاره به قصاص ریحانه جباری مي‌گوید: « این فرد متهم به قتل بوده و البته ما در سیستم قضایی نمی‌خواهیم کسی متهم به قتل باشد تمام مراحل دادگاهی خود را طی ۷ سال انجام داد و چندین قاضی پرونده را مطالعه کرده در دیوان عالی تایید و در نهایت با اثبات مجرمیت وی باز هم دادگاه قضایی تلاش به گرفتن رضایت از اولیاي دم کرده بود.»
با این وجود، احمد شهید با دست گرفتن ملاک‌ها و ارزش‌های غربی مي‌خواهد درباره حقوق بشر در ایران قضاوت کند.
البته اگر قضاوت احمد شهید مبتنی بر شواهد و مستندات واقعی مي‌بود، جای تأمل داشت، اما مسئله این است که وی با همان ارزش‌ها و پیش فرض‌های نامناسب برای جامعه ایران، براساس مستندات غیرواقعی قضاوت کرده و جمهوری اسلامی ایران را متهم مي‌سازد. چنانچه يكي از منابعي كه اين آقاي گزارشگر به آن براي تنظيم گزارش‌هاي خود استناد مي‌كند تكيه بر اظهارات و ادعاهاي منافقين است.
بطور مصداقي هفته پيش «مریم رجوی» سرکرده منافقین در پارلمان فرانسه که نمایندگان زیادی از احزاب مختلف در آن حضور داشتند حاضر و مدعی شد که ایران پدرخوانده گروه تکفیری داعش است.
مریم رجوی به دعوت کمیته پارلمانی ایران دموکراتیک (CFID) در پارلمان فرانسه حاضر شده بود، در بخشی ديگري از اظهارات خود در پارلمان فرانسه به حوادث اسیدپاشی در ایران اشاره کرد و با سوء‌استفاده از این موضوع گفت: این ماهیت رژیم ایران است که پدرخوانده داعش است و ظلم و استبداد آنها در قبال مردم ایران صد برابر بدتر از اقداماتی است که داعش مرتکب می‌شود.
اظهارات ضد ايراني و سخيف گزارشگر ويژه سازمان ملل با پاسخ قاطع دبير ستاد حقوق بشر كشورمان همراه بود
روابط عمومي و امور بين‌الملل قوه قضاييه گزارش داد؛ محمد‌جواد لاریجانی، معاون بین‌الملل قوه قضائیه در نشست "بازبینی سالیانه جهانی" که در مقر سازمان ملل در ژنو برگزار شد در يك سخنراني گفت: جمهوری اسلامی ایران اهمیت زیادی برای مشارکت و تعامل فعالانه در "بازبینی سالیانه جهانی" قائل است. این امر دلیل مهمی دارد. این نهاد شاید تنها مکانیسم سازمان ملل و حقوق بشر است که تمام کشورهای عضو سازمان ملل را در جایگاه برابر قرار می‌دهد. بنابراین هر چقدر در این فرآیند سرمایه‌گذاری کنیم امید بیشتری برای توسعه حقوق بشر، به دور از سیاست‌زدگی و جانبداری وجود دارد."
وی در ادامه به تشریح مواضع جمهوری اسلامی ایران درباره گزارش سالیانه گزارشگر ویژه سازمان ملل و نیز اظهارات کشورهای عضو سازمان ملل پرداخته و گفت: "همانطور که وعده داده‌ایم تمام اظهارات و توصیه‌ها را به صورت جدی مورد بررس قرار داده و به آنها پاسخ خواهیم داد."
لاریجانی در ادامه با اشاره به اعدام ریحانه جباری به تشریح مسائل مرتبط با پرونده وی پرداخته و فرآیند قضایی صدور حکم که طی آن وی از تمام حقوق متهمین از جمله برخورداری از حق وکالات و نیز اعتراض به حکم‌های صادره بود پرداخت. "حکم وی نه تنها توسط یک قاضی بلکه قاضی‌های متعدد در گروه‌های سه نفره، پنج نفره و هفت نفره تأیید شد."
لاریجانی در ادامه در تشریح اظهارات خود گفت: "بگذارید از همجنسبازی برای‌تان مثالی بیاورم. می‌دانیم که تقریبا هفتاد سال پیش اسناد اصلی سازمان ملل تصویب شده است اما تا بیست سال پیش جامعه غربی معتقد بودند که همجنس‌بازی باید ممنوع شود. آنها همجنس‌بازی را یک بیماری در نظر می‌گرفتند. در این پنجاه سال هیچ‌کس نمی‌گفت ممنوعیت همجنس‌بازی تضییع حقوق بشر است و قانون‌هایی علیه همجنس‌بازی داشتند. ناگهان زمانی که همجنس‌بازی تبدیل به یک شیوه زندگی در جامعه غربی شد از همه می‌خواهید که همه کشورهای دیگر این مسیر را طی کنند. این یک خود مرکزپنداری بدی است. جهانی‌بودگی بدین معنا است که همه جهانیان باید در ارتقای حقوق بشر مشارکت داشته باشند. ما باید یک جهانی‌گرایی چند-فرهنگی داشته باشیم. جهانی‌گرایی نباید بهانه‌ای باشد برای حمله به دیگر سبک‌های زندگی."
وی افزود: "بنابراین در تشریح پرونده ریحانه جباری باید تأکید کنم که هیچ کشور، دولت و سازمان غیرانتفاعی نتوانست بگوید که سیستم قضایی ما در کجای این پرونده دچار اشتباه شده است. آنها فقط ما را محکوم کردند. این امر به ارتقای حقوق بشر کمکی نمی‌کند."
معاون بین‌الملل قوه قضائیه در بخش دیگری از سخنان خود به مسئله بهایی‌ها پرداخته و گفت: "بهایی‌ها در ایران یک اقلیت بوده و تحت قرارداد شهروندی هستند. براساس این قرارداد شهروندی آنها از مزایای هر شهروند دیگری در ایران برخوردار هستند. آنها افراد بسیار مرفهی هستند. دارای کارخانه‌ها و شرکت‌های بسیاری بوده و از نظر اقتصادی بسیار فعال هستند. در دانشگاه‌ها اساتید و دانشجو دارند. بنابراین از تمام امکانات و امتیازات برخوردار هستند."
وی در ادامه به مسئله محرومیت از تحصیل برخی دانشجویان ایرانی در دانشگاه‌های اروپایی پرداخته و نوشت: "اخیرا تعدادی از دانشگاه‌های کشورهای اروپایی به اخراج دانشجویان ما پرداخته‌اند و براساس اتهامات ثابت نشده‌ مبنی بر اینکه ممکن است از دانش خود برای توسعه انرژی هسته‌ای استفاده کنند تحصیل آنها در گستره وسیعی از رشته‌ها را متوقف کرده‌اند."
دبیر ستاد حقوق بشر کشورمان با اشاره به اینکه ایران در حوزه انرژی هسته‌ای از توان علمی مکفی است اعلام داشت که بسیاری از رشته‌های مشمول ممنوعیت اصلا ارتباط چندانی با مسائل هسته‌ای ندارند. "... چرا تمام ملت ایران محروم شده و در معرض این تحریم‌هاي غیرموجه قرار گرفته است؟ چرا شما اینقدر به رفاه بهایی‌ها می‌اندیشید - که البته بسیار خوب است، آنها شهروندان ما هستند، ما این [توجه به بهایی‌ها] را تأیید کرده و تحسین می‌کنیم - اما شما نباید چنین تبعیضی علیه تمام مردم ایران قرار دهید. لطفا این پارادوکس را برای من و دیگران حل کنید."
برخي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي كشورمان نيز به ادعاهاي حقوق بشر ضد ايراني واكنش نشان دادند.

ایران گزارش‌های حقوق بشری را در راستای پروژه مقابله غرب با خود می‌داند
عضو کمیسیون امنیت ملی گفت: می‌توان با احمد شهید گفت‌وگو کرد و در‌خصوص اعدام قاچاقچیان و عدم اجازه به فعالیت فرقه بهائیان در ایران طبیعتاً اگر برای وی توضیحات مستدل آورده شود، وضعیت تفاوت خواهد داشت.
احمد بخشایش‌اردستانی در گفت‌وگو با فارس، در‌خصوص گزارش ششم احمد شهید درباره وضعیت حقوق بشر کشورمان گفت: طی چند روز آینده سازمان ملل جلسه‌ای دارد که مربوط به شورای حقوق بشر است و هر فرد مامور به تهیه گزارش، گزارش خود از کشور هدف را ارائه می‌دهد که این گزارش‌ها به شورای امنیت هم ارسال می‌شود و قطعنامه‌هایی را در صورت لزوم علیه آن کشور تصویب می‌کنند. وی با بیان اینکه احمد شهید وقتی به عنوان گزارشگر وضعیت حقوق بشر ایران انتخاب شد جمهوری اسلامی نتوانست با وی ارتباط برقرار کند، یادآور شد: چرا که جمهوری اسلامی به طور کلی بر این اعتقاد است که تروریسم، حقوق بشر و بحث هسته‌ای به صورت یک پروژه علیه ایران اعمال می‌شود و کسی که گزارش حقوق بشر را تهیه می‌کند نیز در این مسیر حرکت می‌کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با ذکر این نکته که بخشی از گزارش احمد شهید هم می‌تواند مورد توجه قرار بگیرد و اصلاح شود، یادآور شد: ما کشور مقتدری هستیم و نباید نگران برخی موضوعات باشیم. گزارش احمد شهید می‌تواند فرصتی برای ما هم باشد.

گزارش‌های احمد شهید در راستای تقویت تحریم‌های ضد ايراني
محمدرضا محسنی‌ثانی در گفت‌وگو با خانه ملت با اشاره به گزارش اخیر احمد شهید در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران گفت: گزارش‌های احمد شهید و نظرات و بحث‌هایی که تاکنون در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران داشته، در یک راستاست و همیشه یک حرف را تکرار مي‌کند.
نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی افزود: این گزارشها در برخی مقاطع حساس مثل اکنون که مذاکرات هسته‌ای مي‌خواهد به نتیجه برسد، یا زمانی که قرار است بحث تحریم‌ها ابعاد خاصی به خودش بگیرد، مطرح مي‌شود و اظهار نظرات ایشان برای منحرف کردن مسائلی که در جریان است، انجام مي‌گیرد.
وی با اشاره به درخواست جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اینکه کلیه تحریم‌ها حتی تحریم‌های حقوق بشری باید لغو شود، توضیح داد: احمد شهید در گزارش خود بحث‌های خاصی را مطرح مي‌کند تا بتواند تحریم‌های حقوق بشری را قوت ببخشد و بنابراین از طرف آمریکا و رژیم صهیونیستی در این خصوص عاملیت مي‌کند.
محسنی‌ثانی با بیان اینکه اظهارنظرهای شهید تقریبا برای مجامع مختلف بی‌طرف، کاملا بی‌اعتنا شده، ادامه داد: با توجه به اینکه مبنای کار و اظهار نظر شهید کارشناسی نیست و یک طرفه انجام مي‌شود، قابل اهمیت ارزیابی نمی شود زیرا وی حتی به برخی نکات مثبت که خودش هم اذعان دارد، هیچوقت اشاره نمی‌کند و در این زمینه بیشتر به مسائلی مي‌پردازد که از نظر او یا اربابانش مورد توجه است و به آنها بعد وسیع‌تری مي‌دهد.

https://siasatrooz.ir/vdcevv8v.jh8owi9bbj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی