?>?> ساز مخالف لایحه بودجه 99 با وضعیت اقتصاد کشور | سیاست روز
سه شنبه ۶ اسفند ۱۳۹۸ - ۲۲:۰۳
کد مطلب : 112986
سیاست روز دلایل رد کلیات بودجه 99 را بررسی می کند؛

ساز مخالف لایحه بودجه 99 با وضعیت اقتصاد کشور

ساز مخالف لایحه بودجه 99 با  وضعیت اقتصاد کشور

طی روزهای اخیر در شرایطی که نگرانی و تشویش های ناشی از شیوع ویروس کرونا و تبعاتی که این مساله در شرایط کشور حاکم کرده به تیتر یک اخبار مبدل شده اما اقدام نمایندگان مجلس درخصوص رد کلیات لایحه بودجه به قدری برای دولت و تدوین کنندگان بودجه شوک برانگیز بود که منجر شد تا این خبر به نقل برخی مجالس اقتصادی و سیاسی مبدل شود. خبری که از نگاه بسیاری از تحلیلگران و اقتصاد دانان نشان ازبه صدا درآمدن زنگ خطر برای اقتصاد کشور و روند اداره هزینه های ان است.

درصد بالای مخالفت
طبق آمار واصله از بهارستان، نمایندگان کنونی مجلس پس از استماع نظرات موافقان و مخالفان، کلیات بودجه سال ۹۹ را با ۶۷ ‏رای موافق، ۱۱۴ ‏رای مخالف و ۳ ‏رای ممتنع از مجموع ۱۹۱ ‏نماینده حاضر در مجلس رد کردند و این افراد دلایل قابل قبولی را برای خود دراین زمینه اعلام کرده اند. این اتفاق در حالی رخ داده که تعداد قابل توجهی از این افراد در دوره بعد بر کرسی های بهارستان نخواهند نشست و این اتفاق شاید به قولی نشان از واقع نگری این افراد به دور از هر گونه ملاحظات خاص بوده باشد.براساس بررسی های صورت گرفته نمایندگانی که اقدام به رد کلیات بودجه۹۹ کرده اند براین اعتقادند که برخلاف آنچه که تدوین کنندگان بودجه ۹۹ و دولت ادعا دارد با توجه به شرایط کنونی کشور و مصائب اقتصادی که با آن درگیر هستیم این بودجه نه تنها با شرایط کشور همخوانی ندارد بلکه با سایر اسناد بالادستی هم از جمله برنامه ششم توسعه مغایر است. این گروه از نمایندگان که درصد قابل توجهی از مخالفان را در دست دارند مدعی هستند در کنار همه موارد نبود شفافیت این لایحه را بیش از بیش مشکل دار کرده است. از سوی دیگر برخی براین باورند که این لایحه تطبیق کافی با برنامه ششم توسعه نداشته و خود این عامل مهمی به شمار می رود.

سیاسی یا اقتصادی
این اما و اگرها در کنار عده ای که این رد شدن را اقدامی سیاسی دانسته و می گویند برخی نگاه های لج و لجبازی و انتقادی میان دولت وبرخی نمایندگان چنین سناریویی رابرای بودجه ۹۹ رقم زده است خود حکایت جالبی است اما فارغ از این قبیل حکایت ها اما نکته مهم و قابل تامل آن استکه کمتر از ۲۲روز دیگر به پایان سال باقی مانده اما کشور با وجود تمام مصائب و مشکلاتی دارد بدون نقشه راه دخل و خرجی است. این مساله از این جهت به عنوان یک نگرانی از سوی برخی کارشناسان و تحلیلگران مطرح می شود که در شرایط کنونی و بر اساس آنچه دولتمردان و متخصصان میگویند ؛کشور در یک شرایط بحرانی اقتصادی و به نوعی جنگ اقتصادی قرار دارد و این مساله اتفاقی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت.

زنگ خطر ناکارآمدی
برخی نمایندگان با تشریح شرایط اقتصادی کشور در حال روزی که به آن جنگ اقتصادی می گویند اینگونه عنوان می کنند که متولیان و دست اندرکاران تدوین بودجه باید لایحه ای را تنظیم میکردند که با شرایط فعلی کشور که از آن به عنوان جنگ اقتصادی یاد می کنند همخوانی داشته باشد اما عملا چنین اتفاقی رخ نداده است.
این گروه از نمایندگان با بررسی دخل و خرج دولت و عدم تراز بودن این دو کفته ترازو پیش بینی درآمدی دولت را در این لایحه کاملا غیرواقعی دانسته و میگویند ؛ حجم بالای بدهی دولت و تکیه بر منابع درآمدی که تاکنون محقق نشده به یک طرف ،از سوی دیگر انتشار بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکن به سوی دیگر ،ضمن اینکه اوراق هایی که به واسطه بدهی دولت نیز منتشر می شود خود معضل دیگری است چرا که این قبیل اوراق بدهی دولت را همواره به دورههای بعدی موکول می کند دو این مهم تبعات جالبی بر اقتصاد کشور نداشته و نخواهد داشت.
این قبیل نمایندگان در کنار رقم درآمدی حاصل از مالیات های متعدد که دولت برای سال ۹۹ برروی آن تمرکز کرده را مدنظر قرار داده و معتقدند ؛در تمام این سالها دولت نتوانسته تمام آن مالیاتی را که پیش بینی کرده حاصل کند و عملا رقم دقیقی از فرار مالیاتی در کشور ندارد حال چطور و بر چه اساس برروی درآمدهای مالیاتی گسترده برای سال آتی تمرکز کرده است.
سالی که به گفته خود متولیان سال سختی خواهد بود و به مراتب از تمام سختی سال ۹۸ بیشتر باشد. نمایندگان مخالف کلیات بودجه ۹۹ در ادامه مخالفت های خود به فروش روزانه یک میلیون بشکه نفتی که دولتدر لایحه بودجه ۹۹ مطرح کرده انتقاد داشته و می گویند ؛اگر چه این میزاندر مقابل رقم فروش نفت در سالهای قبل و اتکا بودجه به نفت کم است اما متاسفانه نمی تواند منبع قابل تحققی برای درآکمدهای دولت باشد اما متولیان همچنان مسر هستند که می توان بر آن تکیه داشت.

افزایش نارضایتی مردم
در کنار تمام این موارد اما نمایندگان نکات مرتبط با مردم را در بودجه ۹۹ لحاظ کردهومی گویند؛تجمیع یارانه‌های نقدی و معیشتی در سال آینده عاملی استکه می تواند نارضایتی مردم را به دنبال داشته باشد به این ترتیب که متولیانتدوینبودجه بااین اقدام زمینه نصف شدن بودجه را فراهم کرده و این اتفاق با توجه به گرانیهای اخیر و پیش رو و البته تورم موجود در کشور ؛بی شک منجر به نارضایتی بیشتر مردم می شود و این نکته مساله قابل تاملی است.
در نهایت عده ای از نمایندگان نیز عدم تطبیق این لایحه بابرنامه ششم به عنوان یک سند راهبردی مدنظر قرار داده و می گویند؛ براساس قوانینی و مقررات بودجه سالانه باید برشی یک پنجمی از برنامه ششم توسعه باشد، اما چنین مساله ای در این لایحه مشاهده نشده است و بدون توجه به منابع و مصارف ،همچنان هزینه های جاری دولت افزایش یافته و عملا درآمدهای آن بر مسیر غیرواقهعی ترسیم شده است که خود این مساله نکته مهم و قابل تاملی است.

https://siasatrooz.ir/vdcevw8zpjh8zoi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی