?>?> پیامی از تهران تا دمشق | سیاست روز
دوشنبه ۱ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۲۱:۵۷
کد مطلب : 113417

پیامی از تهران تا دمشق

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیروز در سفری رسمی راهی سوریه شد...

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیروز در سفری رسمی راهی سوریه شد و با مقامات ارشد این کشور از جمله بشار اسد رئیس جمهور و ولیعهد ملعم همتای سوری خود دیدار کرد. حال این سوال مطرح است که اهداف این سفر چه بوده و در شرایط کنونی چه اهمیتی دارد؟ پیش از هر نکته‌ای بیان این مسئله ضروری است که جمهوری اسلامی ایران و سوریه دارای روابطی راهبردی و استراتژیک هستند خصوصا در شرایطی که تروریسم و حامیانشان فعال در سوریه به دشمنی مشترک برای دو کشور و البته کل منطقه هستند. در این میان گروه‌های تروریستی و حامیان آنها بر این تصور بودند که با ترور سردار سلیمانی فرمانده سپاه قدس فعالیت ایران در منطقه کاهش خواهد یافت و حتی حضور مستشاری ایران در سوریه نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت حال آنکه سفر سردار قاآنی فرمانده جدید سپاه قدس و اکنون ظریف به سوریه این پیام را دارد که ایران در حوزه سیاسی و نظامی همچنان به حمایت از سوریه و مبارزه با تروریسم ادامه خواهد داد.
این امر زمانی اهمیت بیشتری می‌یابد که محافل رسانه‌ای و سیاسی غربی با برجسته سازی کرونا در ایران، تلاش دارند تا چنان القا سازند که توجه جمهوری اسلامی به معادلات منطقه کاهش یافته و درگیر چالش‌های کرونا و پسا کرونا در داخل است حال آنکه که سفر ظریف به سوریه در این شرایط نشانگر ظرفیت‌های بالای جمهوری در مدیریت چالشهای داخلی و بیرونی است. اخطار نیروهای مسلح جمهوری اسلامی به ناوگان دریایی آمریکا در خلیج فارس و نیز تاکید ایران بر حمایت از روند سیاسی جاری در عراق و نیز اقدام کنونی ظریف مبنی بر سفر به سوریه سندی دیگر بر ظرفیت های عظیم نظام اسلامی می باشد.
نکته دیگری که در باب اهداف سفر ظریف به دمشق مطرح است اقدامات جمهوری اسلامی برای به حرکت درآوردن دوباره چرخ مذاکرات آستانه است.به رغم توافقات گذشته میان ایران، ترکیه و روسیه در نشستهای آستانه برای تحقق امنیت و ثبات در سوریه، در ماه های اخیر ترکیه به تحریک آمریکا و در ادامه اشتباهات محاسباتی گذشته اش وارد جنگ نظامی علیه سوریه شده که نتیجه آن بحران در ادلب است. منطقه ای که با توجه به دستاوردها و اداره نظام و ارتش سوریه در مبارزه با تروریسم می توانست به ثبات پایدار دست یابد اما به دلیل تحرکات ترکیه و دخالت های بحران ساز آمریکا در حمایت از گروه های تروریستی استمرار بحران در این منطقه و تشدید درد و رنج ملت سوریه را به همراه داشته است در شرایطی که ترکیه عملا در رسیدن به اهداف خود در ادلب ناکام بوده و از سویی سوریه نیز بر اصل آزادی تمام مناطق از چنگال تروریستها تاکید دارد اکنون از سرگیری مذاکرات آستانه می تواند مولفه ای برای پایان بحران ادلب باشد. جمهوری اسلامی که همواره بر اصل راهکار سیاسی برای حل بحران منطقه تاکید دارد در عرصه سیاسی سوریه نیز پیشگام است و تلاش کرده تا در تعاملی سوری ـ سوری و نیز همگرایی منطقه ای برای این مهم گام برداشته شود. با توجه به این شرایط سفر ظریف را می توان ادامه ابتکارات جمهوری اسلامی برای حل بحران منطقه از جمله سوریه دانست که از سرگیری مذاکرات آستانه سیاسی جمهوری اسلامی، ترکیه و روسیه اساس این رویکرد را تشکیل می دهد. در جمع بندی نهایی از آنچه ذکر شد می توان گفت که سفر ظریف به سوریه گامی دیگر در حل ابتکارات جمهوری اسلامی برای حل بحران های منطقه است رویکردی که بار دیگر تفاوت میان اندیشه انقلاب اسلامی با اندیشه سرمایه
داری را آشکار می سازد. در شرایطی که کرونا جهان را فرا گرفته در یک سوی معادله آمریکایی است که با تحریم کشورها و حمایت از تروریسم به بحران سازی در منطقه ادامه می دهد و در سوی دیگر منطقه جمهوری اسلامی است که در این شرایط حساس نیز کمک به حل بحران های منطقه و ایجاد اجماع سراسری جهت ثبات پایدار را در دستور کار دارد. این تفاوت رفتاری به خوبی آشکار می سازد که اخراج آمریکا از منطقه و تحقق همگرایی منطقه ای چنانکه جمهوری اسلامی تاکید دارد تنها راه پایان بحران های منطقه است.

نویسنده: قاسم غفوری

https://siasatrooz.ir/vdcezx8zfjh8zei.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی