جمعه ۱ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۱:۳۷
کد مطلب : 98252

پشت پرده تهدیدات ناتو

پس از جنگ جهانی دوم و ایجاد فضای دو قطبی و جنگ سرد، بلوک غرب پیمان نظامی با عنوان...

پس از جنگ جهانی دوم و ایجاد فضای دو قطبی و جنگ سرد، بلوک غرب پیمان نظامی با عنوان پیمان آتلانتیک شمالی یا همان ناتو را ایجاد نمود که هدف از آن را مقابله با تهدیدات نظامی شوروی نامید. پس از فروپاشی شوروی در دهه ۱۹۹۰ اما این پیمان لغو نگردید و تلاش نمود تا به عنوان پلیس جهان ایفای نقش نماید و حتی در ماموریت‌های خارج از حوزه غرب یعنی جنگ افغانستان و لیبی نیز شرکت نمود. این روند در حالی ادامه داشته که اخیرا مواضع قابل توجهی از سوی بزرگان ناتو مطرح می‌شود که جای تامل دارد. به عنوان نمونه ینس استولتنبرگ دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ، ناتو، در گفت وگو با یک نشریه آلمانی درمورد افزایش ۶۰ درصدی حملات سایبری علیه ناتو در سال گذشته که به صورت تلویحی روسیه را عامل آن معرفی کرده ابراز نگرانی کرد. از سوی دیگر ژان مارک آیرو، وزیر خارجه فرانسه گفت: لازم است که اروپا توان دفاعی خود را تقویت کند. گروهی حدوداً ۵۰۰ نفری متشکل از ۴۵۰ سرباز آلمانی به همراه نیروهای بلژیکی و هلندی در شهر اوبرفیشتاخ در ایالت بایرن گردهم آورده شدند تا به لیتوانی اعزام شوند.
مجموع این مواضع در مرحله نخست بیانگر نگرانی کشورهای اروپایی از روسیه و توان نظامی آن است چنانکه آنها ادعای رویکرد تقابلی با مسکو را مطرح می‌سازند. شاید این مولفه از جمله عوامل تاثیرگذار بر رفتارهای اخیر ناتو باشد اما در ورای آن چند نکته مهم دیگر قابل توجه است. نخست شرایط داخلی اروپاست. بسیاری از کشورهای اروپایی به دنبال خروج از اتحادیه اروپایی هستند که این امر یعنی فروپاشی نظام سرمایه‌داری. بزرگان اروپا برآنند تا با برجسته‌سازی تهدیدات امنیتی افکار عمومی غرب را به حفظ اتحادیه و بویژه ناتو متقاعد سازند تا از فروپاشی هیمنه نظامی نظام سرمایه‌داری جلوگیری نمایند. دوم آنکه در معادلات ناتو یک تحول قابل تامل در جریان است و‌ آن مواضع ترامپ علیه ناتو است. وی صراحتا ناتو را پیمانی سوخته عنوان کرده که آمریکا نباید هزینه‌های آن را بپردازد. این مسئله چالشهای بسیاری را برای ناتو و اروپا ایجاد خواهد کرد بر این اساس بسیاری از کشورهای اروپایی برآنند تا با حفظ آمریکا و البته انگلیس زیر چتر ناتو به مقابله با یک جانبه‌گرایی آنها بپردازند . این مهم زمانی آشکارتر می‌شود که «اورسولا فون دیر لاین» وزیر دفاع آلمان ضمن دفاع از ناتو (پیمان آتلانتیک شمالی) از آمریکا خواست برنامه خود را در این رابطه روشن کند.
با توجه به آنچه ذکر شد دلیل مواضع مطرح شده از سوی سران ناتو و اروپا در باب این پیمان نظامی بیش از آنکه برگرفته از تهدیدات داخلی اروپا و نیز ابهام در رفتارهای آمریکا در دوران ترامپ در قبال ناتو است که موجب شده تا سران اروپا برای نجات این پیمان به تکاپو وادار شوند.

مولف : قاسم غفوري
https://siasatrooz.ir/vdcf00d1.w6dctagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی