?>?> شنونده نظرات کشورهایی که با حسن نیت مسائل را دنبال می‌کنند، هستیم | سیاست روز
چهارشنبه ۸ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۴:۲۷
کد مطلب : 109125
موسوی در پاسخ به سیاست روز:

شنونده نظرات کشورهایی که با حسن نیت مسائل را دنبال می‌کنند، هستیم

شنونده نظرات کشورهایی که با حسن نیت مسائل را دنبال می‌کنند، هستیم

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در اولین نشست مطبوعاتی خود با خبرنگاران، اظهار کرد: در حال‌ حاضر در مرحله میانجیگری بین ایران و آمریکا نیستیم. 
سید عباس موسوی در پاسخ به سوال سیاست روز مبنی بر سفر نخست وزیر ژاپن با هدف میانجی‌گری میان ایران و آمریکا، گفت: ممکن است که کشورهای مختلف نگرانی‌هایی را در مورد وضعیت منطقه داشته باشند. ایران کشور بزرگی است و منطقه ما، منطقه حیاتی و استراتژیک است. کشورهای مختلف از طریق منطقه ما اقتصاد خود را سر پا نگه داشته‌اند و طبیعی است که هر گونه تنش و بی ثباتی در منطقه باعث ایجاد نگرانی‌هایی در برخی از کشورهای منطقه و فرا منطقه شود. 
این دیپلمات ارشد کشورمان ادامه‌ داد: من از لفظ "میانجی‌گری" و اعلام آمادگی برای کاهش تنش نمی‌خواهم استفاده کنم. ما شنونده نقطه نظرات کشورهایی که با حسن نیت و با دغدغه‌ مسائل منطقه را دنبال می‌کنند، هستیم. 
وی در بخش دیگری از اظهاراتش در این نشست در پاسخ به این سوال که آیا ایران نقش میانجی‌گری برخی از کشورها بین تهران و واشنگتن را قبول می‌کند یا خیر؟ اظهار کرد: میانجی‌گری الزامات و مقدماتی دارد. تنش‌هایی که میان جمهوری اسلامی ایران و آمریکا وجود دارد دارای ریشه است و باید به ریشه آن دقت شود. ریشه آن بد عهدی‌های آمریکا ، خروج آمریکا از برجام و تشدید تحریم‌ها و پیشبرد تروریسم اقتصادی علیه ایران است. ما فکر می‌‌کنیم که کشورهای مختلف با انگیزه‌های مختلف و با حسن نیت تحولات منطقه را رصد می‌کنند. ما به نقطه نظر آنها گوش می‌دهیم و امیدواریم که آنها نیز بتوانند نقطه نظرات و دیدگاه های ما را درک کنند و آنها را منتقل کنند. 
موسوی با اشاره به تصمیم ایران بر کاهش تعهدات برجامی‌اش و سخنان رییس‌جمهور و بیانیه شورای عالی امنیت ملی در این زمینه در بخش دیگری از صحبت‌های خود، خاطر نشان کرد: همان طور که در جریان قرار دارید طی هفته‌ های اخیر شاهد سفرهای منطقه‌ای آقای ظریف به کشورهایی همچون عراق، پاکستان، چین، هند، ژاپن ، روسیه بوده‌ایم. این تحرکات و رفت و آمدها طی هفته‌ های آینده ادامه‌ خواهد داشت و سفرهایی نیز به کشورهای همسایگان شمالی مان در سطوح مختلف از جمله سطوح وزیر امور خارجه و یا حتی رییس جمهور خواهیم داشت. این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سوالی مبنی بر این که در چند روز گذشته شاهد اظهارات متناقض ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا در مورد روابط ایران و آمریکا بوده‌ایم. چنان که رییس جمهور آمریکا روز گذشته نیز در دیدار با نخست وزیر ژاپن بار دیگر بر تمایل کشورش جهت مذاکره با ایران تاکید کرد. نظر جمهوری اسلامی ایران در مورد این رفتارهای متناقض چیست؟ اظهار کرد: همان طور که پیش از این نیز اعلام کرده‌ایم ایران به لفاظی‌ها توجهی ندارد و آن چه که برای ما مهم است تغییر لفاظی‌ها به تغییر رویکرد است. ما بر اساس رفتاری که می‌بینیم تصمیم گیری می‌کنیم و آن چه که برای ما مهم است تغییر رویکرد در رفتار آمریکایی است. 
موسوی در پاسخ به این سوال که طی روزهای گذشته اخباری منتشر شد مبنی بر این که واردات نفت و گاز از سوی ترکیه از ایران به صفر رسیده است در حالی که پیش از این مقامات آنکارا اعلام کرده بودند که تابع تحریم های آمریکا علیه ایران نخواهند بود، آیا شما در رفتار و سخنان مقامات ترکیه ای تناقضی مشاهده نمی کنید؟ خاطر نشان کرد: جزئیات مربوط به خریدهای نفتی و مسائل مرتبط با آن را بهتر است از دوستان در وزارت نیرو جویا شوید. این دیپلمات همچنین در مورد پیشنهاد مطرح شده از سوی وزیر امور خارجه کشورمان در عراق مبنی بر امضای معاهده عدم تعارض با همه کشورهای خلیج فارس ، اظهار کرد: همان طور که استحضار دارید کشورهای جنوبی خلیج فارس از مهم‌ترین کشورهای همسایه ما هستند. در کنار سایر همسایگان ما . بنابراین جمهوری اسلامی ایران تاکنون ایده‌هایی برای گسترش هر چه‌ بیشتر روابط با آنها مطرح کرده است و این ایده نیز در همین چارچوب مطرح شده است. این موضوع ایده جدیدی نیست و پیش از این نیز ظریف پیشنهاداتی را در این چارچوب ارائه کرده بودند. از جمله این که ایشان پیشنهاد مجمع گفت‌وگوهای منطقه‌ای را در این زمینه مطرح کرده بودند و پیشنهاد اخیر نیز در راستای پیشنهادات قبلی است. 
موسوی در پاسخ به این سوال که آیا تاکنون در مورد این پیشنهاد جوابی نیز از کشورهای منطقه خلیج فارس دریافت کرده‌اید، گفت‌: تازه این پیشنهاد مطرح شده است. سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در رابطه با مذاکره ایران و آمریکا با بیان این که مذاکره مستقیم و غیر مستقیمی بین ایران و آمریکا در جریان نیست؟ اظهار کرد: ما در پای میز مذاکرات حضور داشتیم. آنها بر اساس برخی از توهمات اشتباه‌شان به صورت غیر قانونی از برجام خارج شدند و توافق صورت گرفته را زیر پا گذاشتند. ما فعلا چشم اندازی برای مذاکره با آمریکا نداریم. وی همچنین در مورد موضع پایبندی اروپاییان به برجام و انجام تعهداتشان در رابطه با این توافق بین‌المللی نیز، خاطر نشان کرد: اروپاییان به صورت باید و شاید به این توافق پایبند نبوده‌اند و ما بارها در این زمینه تذکر داده‌ایم.
موسوی با اشاره به فرصتی که جمهوری اسلامی ایران به دیپلماسی داده است، بیان‌ کرد: ما بر اساس ملاحظات سیاسی و امنیتی مان راه دیپلماسی با هیچ کشوری را نبسته ایم به دیپلماسی فرصت داده‌ایم و این به معنای امید داشتن به اروپایی ها نیست و ما بارها خواستار اجرای تعهدات اروپایی‌ها در برجام شده‌ایم و بر آن تاکید داریم. وی همچنین در مورد اخبار منتشر شده در رابطه با دیدار اخیر ظریف با یک سناتور آمریکایی، خاطر نشان کرد: صرف دیدار به معنای مذاکره نیست. مذاکره، گفت‌وگو و رایزنی مفاهیمی هستند که از نظر معنایی با هم متفاوت هستند. ما مقامات کنگره آمریکا را اعضای دولتی نمی‌دانیم و ما بنا نداریم که با هیچ یک از مقامات دولتی آمریکا مذاکره کنیم. این دیپلمات ارشد کشورمان تاکید کرد : گفت‌وگو و تبادل نظر با شخصیت‌های سیاسی سابق و کسانی که دارای تحلیل و نظر هستند و دستی بر آتش دارند، منعی ندارد و این گفت‌وگوها می‌تواند ادامه‌ داشته باشد. سخنگوی وزارت امور خارجه در بخش دیگری از صحبت‌های خود در پاسخ به سوالی مبنی بر این که چند ماه پیش بحثی در مورد سفر نخست وزیر ژاپن به تهران مطرح شد، ولی این سفر انجام نشد اما اخیرا بار دیگر این موضوع مطرح شده است چنان که رسانه‌های ژاپنی اعلام کرده بودند که به زودی این سفر انجام می‌شود ، ولی شما آن را تایید نکردید، گفت‌: سخنان من در راستای تکذیب این سفر نبود ،‌ بلکه ما گمانه زنی‌هایی که حول این سفر مطرح شده بود را تایید نکردیم. در مورد تاریخ انجام این سفر دو طرف ایرانی و ژاپنی در حال‌ رایزنی هستند و امیدواریم به زودی طی هفته‌های آینده تاریخ دقیق این سفر فیکس شود.
وی سفر نخست وزیر ژاپن به ایران را سفری مهم دانست و گفت‌: این سفر می‌تواند نقطه عطفی در روابط ایران و ژاپن باشد.
موسوی در ‌عین ‌حال در مورد مشکلات ایجاد شده در رابطه با یک مهندس ایرانی به نام "جلال روح الله نژاد" در فرانسه و موافقت دولت پاریس برای استرداد این مهندس ایرانی به آمریکا، تصریح کرد: متاسفانه بعضا شاهد این هستیم که برخی از شهروندان ایرانی به بهانه واهی نقض تحریم های آمریکا علیه ایران در دیگر کشورها د چار مشکل می‌شوند. پیگیری وضعیت این شهروندان در دستور کار وزارت امور خارجه است. در این چارچوب کارگروهی در وزارت امور خارجه شکل گرفته و دوستان عضو این کار گروه در حال‌ جمع بندی موضوعات هستند و ان‌شاء‌الله با هماهنگی نهادهای ذی ربط و خانواده‌های آنها جزئیاتی را از این بازداشت‌های غیر انسانی و خلاف موازین بین‌المللی خدمت شما عرض می‌کنم و همان طور که اشاره کردم ما پیگیر وضعیت این شهروندان هستیم. وی در ادامه در مورد سفر اخیر سید عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه به سه کشور کویت، قطر و امارات و ادعای برخی از رسانه‌های کویتی مبنی بر این که سید عباس عراقچی در دیدار با وزیر امور خارجه کویت پیام ظریف را به وی ارائه کرده است و محور این پیام چه بوده است؟ خاطر نشان کرد: همان طور که پیش از این بارها مطرح کرده‌ایم کشورهای منطقه خلیج فارس به ویژه‌ کشورهای همسایه اولویت ما در بحث روابط خارجی هستند و رفت و آمدهایی بین مقامات ایران و کشورها انجام شده و می‌شود و تاکید داریم که باید این رفت و آمدها گسترش بیشتری پیدا کند. هم زمان با سفر آقای ظریف به عراق ، آقای عراقچی نیز به سه کشور عمان، کویت و قطر سفر کردند تا دیدگاه ها و نقطه نظرات ایران را در مورد تحولات منطقه با دوستانمان در این سه کشور در جریان بگذارند. وی همچنین در مورد سفر ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه به تهران نیز تأیید کرد که این سفر در چارچوب این رایزنی‌ها صورت خواهد گرفت. وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با آخرین تحولات سوریه و اتهامات تازه‌ای که برخی از کشورها علیه دولت سوریه مبنی بر استفاده این کشور از سلاح‌های شیمیایی علیه مخالفانش مطرح کرده‌اند، گفت: ما معتقدیم که باید خاک سوریه به تمامی آزاد شود و حاکمیت ملی سوریه دیر یا زود بر همه این سرزمین اعمال شود. ما از کشورهایی که به صورت غیرقانونی در امور این کشور دخالت می‌کنند و در این موضوع دخیل هستند می‌خواهیم که سوریه را رها کنند و اجازه بدهند دولت قانونی سوریه با اعمال حاکمیت خود کار را به پیش ببرد. ما همواره مخالف دخالت کشورهای ثالث در امور سوریه بوده‌ایم و از کشورهای فرامنطقه‌ای نیز خواسته و می‌خواهیم که خاک سوریه را ترک کنند. 
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی در کشور اعلام کرده‌اند که برخی از کشورها پیام‌هایی را به ایران آورده‌اند و نماینده آمریکا برای رساندن این پیام‌ها بوده‌اند، گفت: ما پیام ویژه‌ای از مقامات کشورهای دوستی که به ایران سفر کرده‌اند دریافت نکرده‌ایم و خودمان نیز پیامی نداشته‌ایم. این سفرها صرفاً برای بیان و شنیدن نقطه نظرات دو طرف بوده است. موسوی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد سفر چند هفته پیش ظریف به پاکستان و این که آیا در جریان این سفر در مورد آخرین وضعیت مرزبانان ربوده شده ایرانی توسط تروریست‌ها و انتقال آنها به خاک پاکستان گفت‌وگو و رایزنی نیز شد؟ اظهار کرد: سفر آقای ظریف به پاکستان سفر پرباری بود و یکی از مهمترین محورهای مذاکرات ایشان با مقامات پاکستانی در جریان این سفر بحث مرزبانان ایرانی، امنیت مرزهای دو کشور و مقابله با گروه‌های تروریستی بود. آقای ظریف در ملاقاتی که با فرمانده ارتش پاکستان به عنوان مرتبط‌ترین شخص با این موضوع داشته‌اند به صورت جدی مسئله مرزبانان را مطرح و پیگیری کردند. 

نویسنده: هدی دهقان بذرافشان

https://siasatrooz.ir/vdcf01dytw6dxya.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی