?>?> چرا اثر اجرایی ندارد؟ | سیاست روز
يکشنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۲
کد مطلب : 97712
نقدی بر سخنان ظریف

چرا اثر اجرایی ندارد؟

چرا اثر اجرایی ندارد؟

وزیر خارجه کشورمان در حالی از بی‌اثر بودن اجرایی تمدید این تحریم‌های موسوم به داماتو سخن گفته که این سوال از آقای ظریف پرسیده می‌شود که آیا نقض عهدی مانده که امریکا انجام نداده است؟ و آیا همین اقدام نقض آشکار برجام نیست؟ باز هم بر بی‌اثر بودن این تحریم‌ها اصرار می‌شود؟!
وزیر امور خارجه کشورمان با تأکید بر اینکه آمریکا برخلاف تعهدات خود عمل می‌کند گفت: تمدید تحریم‌های ضد ایران از نظر جامعه بین‌المللی بی‌اعتباری دولت آمریکا را نشان می‌دهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمدجواد ظریف که در راس هیأتی سیاسی-اقتصادی به هند سفر کرده است در بدو ورود به فرودگاه ایندرا گاندی دهلی‌نو در خصوص تمدید‌ تحریم‌های ایران توسط آمریکا اظهار داشت: تمدید تحریم‌های ضد ایران از نظر جامعه بین‌المللی بی‌اعتباری دولت آمریکا را نشان می‌دهد.
وی با تاکید بر اینکه آمریکا برخلاف تعهدات خودش عمل می‌کند، افزود: همانطور که در گذشته مقامات آمریکایی موظف بودند اجرای تحریم‌ها را متوقف کنند، اکنون هم اجرا متوقف است و شرایط برای کشورهای ثالث تفاوتی ندارد.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: کاری که کنگره آمریکا کرده است در صورتی که به امضای رئیس‌جمهور آمریکا هم برسد اثر اجرایی ندارد.
وزیرخارجه کشورمان در حالی از بی‌اثر بودن اقدام کنگره سخن می‌گوید که به تأکید همه ناظران سیاسی این اقدام آمریکا نه تنها نقض آشکار برجام است بلکه در صورت امضای اوباما قابلیت اجرا پیدا می‌کند.
ضمن اینکه این سوال از آقای ظریف باید پرسیده شود وقتی شما به صراحت از بی‌اثر بودن اجرایی این تمدید تحریم‌ها سخن می‌گویید، مطمئن هستید که کشورهای دیگر بالاخص اروپایی‌‌ها از آن تبعیت نکنند؟
موضوعی که تاکنون غیر از آن ثابت نشده، مصداق آن هم، قرار بود مبادلات بانکی ایران با دنیا بلافاصله پس از برجام مرتفع شود اما همه بانک‌های اروپایی از ترس جریمه شدن و یا بهتر بگوییم بخاطر ترس از آمریکا از روابط بانکی با ایران خودداری کرده‌اند.
مهرماه سال جاری بود که رییس کل بانک مرکزی هم به عدم همکاری بانک‌های خارجی با ایران اذعان کرد. سیف که در راس هیئتی اقتصادی برای شرکت در نشست مشترک بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول به آمریکا سفر کرده بود در مصاحبه‌ای با تلویزیون بلومبرگ تاکید کرد: «توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ موسوم به برجام، تاکنون «تقریباً هیچ» دستاورد اقتصادی برای تهران در بر نداشته است.»
وی گفت که «ایران سه ماه بعد از اجرای شدن برجام، توان دست‌یابی به ۱۰۰ میلیارد دلار دارایی ضبط ‌شده‌اش در خارج از کشور را نداشته و برای پرداخت صورت‌حساب‌هایش در مبادلات خارجی به دنبال راهی برای استفاده از دلار است.»
رئیس کل بانک مرکزی ایران اضافه کرد: «با آنکه قرار است سپرده‌های ایران در بانک‌های خارج از کشور قابل دسترس باشند، بانک‌های اروپایی کماکان نگران نقض قوانین آمریکا و مواجه شدن با جریمه‌های سنگین این کشور هستند.»
بهتر است محض اطلاع وزیرخارجه کشورمان یکبار دیگر این قانون تمدید تحریم‌ها موسوم به داماتو را برای ایشان یادآوری کنیم تحریم‌هاى اقتصادى آمریکا علیه ایران که به قانون داماتو یا ایسا شناخته مى‌شد و با خروج لیبى از این تحریم به ایسا یا Iran Sanction Act تغییر نام یافت.
۲۳خرداد سال جارى وزیر امور خارجه کشورمان به‌صراحت یادآورى کرده بود که تمدید قانون ایسا نقض برجام است. دبیر شوراى عالى امنیت ملى نیز با اشاره به برخى اظهارات در خصوص احتمال تمدید تحریمهاى آمریکا علیه ایران موسوم به ایسا (lsa) گفت؛ "گرچه کشورما از ابتدا با تحریم‌هاى ظالمانه آمریکا روبه‌رو بوده و نتیجه آن نیز پیشرفتهاى فراوان در عرصه‌هاى علمى، صنعتى و نظامى بوده است اما تمدید تحریم‌ها در شرایط پسابرجام به‌نوعى لگد زدن به توافق برجام است". وى تصریح کرد؛ تمام ناظران بین‌المللى و کشورها بر صحت اجراى تعهدات ایران در برجام اذعان دارند و در صورت نقض برجام از سوى طرف مقابل، بسته اقدامات فنى پیش‌بینى‌شده به‌عنوان پاسخ به‌سرعت اعمال خواهد شد.
آمریکایى‌ها وقتى حسن نیت ایران را که برگرفته از تعالیم اسلامى در مورد پایبندى به وعده‌هایش بود مشاهده کردند، به‌جاى عمل به آنچه تعهد کرده بودند، با دورویى و تزویر، میان متن و روح برجام تفاوت قائل شدند. باراک اوباما در اوایل سال جارى به ایران توصیه کرده بود در راستاى عمل به روح توافق نیز باید گام بردارد تا بتواند به جامعه جهانى ملحق شود که مشخصاً منظور وى از «روح توافق»، تغییر رفتار ایران به‌شکل مورد پسند آمریکاست. این سخن بارها و بارها از زبان مقامات آمریکایى تکرار شد و هم‌زمان تحریم‌ها و فشارهاى گوناگونى را به‌بهانه برنامه موشکى ایران، حمایت از جبهه مقاومت و حقوق بشر بر کشورمان تحمیل کردند.
آخرین نمونه استفاده ابزارى آمریکا از برجام که نقض آشکار توافق هسته‌اى به‌شمار مى‌آید، تصویب «قانون تحریم‌هاى ایران» یا «آى.اس.اى.» (داماتو) است که بنا بود در اواخر سال ۲۰۱۶ لغو شود اما مجلس نمایندگان آمریکا این قانون را که در سال ۱۹۹۶ براى تنبیه سرمایه‌گذاران در بخش انرژى ایران تصویب‌ شده بود، به‌مدت ده سال دیگر تمدید کرد.
قانون «آى‌.اس.اى.»، تحریم‌هایى در حوزه‌هاى تجارى، انرژى، دفاعى و صنایع بانکى در ارتباط با برنامه هسته‌اى و هم‌چنین آزمایش موشک‌هاى بالستیک ایران وضع مى‌کند که بر اساس بند دوم شروط ۹گانه رهبر معظم انقلاب، نقض صریح برجام محسوب مى‌شود: «در سراسر دوره هشت‌ساله، وضع هرگونه تحریم در هر سطح و به هر بهانه‌اى (ازجمله بهانه‌هاى تکرارى و خودساخته تروریسم و حقوق بشر) توسط هر یک از کشورهاى طرف مذاکرات، نقض برجام محسوب خواهد شد.»، بر همین مبنا، چنانچه قانون داماتو به امضاى رئیس‌جمهور آمریکا برسد و صورت قانونى پیدا کند، قطعاً نقض برجام تلقى شده و «جمهورى اسلامى حتماً در مقابل آن واکنش نشان خواهد داد».
تصویب این قانون در حالى است که طرف مقابل به‌صراحت اعلام کرده ایران باید در موضوعات مورد نظر آنان که ذکر آنها گذشت، کوتاه آمده و شرایط غرب را بپذیرد و جالب‌تر آنکه حتى اتحادیه اروپا که خود را طرفدار برجام و حقوق ایران نشان مى‌داد، در بیانیه‌اى که چندى قبل منتشر کرد، خواستار رعایت استانداردهاى آنان در مباحث حقوق بشرى، مسائل منطقه‌اى، تن دادن به خواسته‌هاى کارگروه اقدام مالى موسوم به «نهاد بین‌المللى مبارزه با پول‌شویى» (FATF) و عدم پشتیبانى از جبهه مقاومت شده است.
پس از حصول توافق هسته‌اى ایران با گروه ۱+۵ در ۲۳ تیرماه سال گذشته، طرف مقابل بر اساس توافقات صورت‌گرفته موظف شد. تحریم‌هاى ظالمانه و یک‌جانبه را لغو و موانع مالى و بانکى کشور را مرتفع کند اما با گذشت حدود ۱۱ ماه از تاریخ اجراى برجام از سوى ایران، نه‌تنها طرف غربى به تعهداتش به‌نحو مقتضى عمل‌نکرده، بلکه شاهدیم که تعهدات داوطلبانه ایران، به اهرمى براى فشار بر جمهورى اسلامى تبدیل شده است، ازاین‌رو، رهبر حکیم انقلاب در دیدار اخیر خود با بسیجیان نیز، نسبت به تبدیل‌شدن برجام به حربه زورگویى غرب علیه ایران هشدار داده فرمودند: «این توافق هسته‌اى که اسمش را گذاشته‌اند برجام، نباید تبدیل بشود به یک وسیله‌اى براى فشار هرچند وقت یک‌بارى از سوى دشمن به ملّت ایران و به کشور ما؛ یعنى نباید اجازه بدهیم که این را وسیله فشار کنند».
حالا مجلس نمایندگان آمریکا پنج شنبه گذشته قانون تحریم‌هاى ۱۰ساله آمریکا علیه ایران موسوم به «داماتو» را مجدداً و در قالب شکل و شمایلى جدید تمدید کرد.

توجیه وزارت خارجه آمریکا در تصویب تحریم‌های ضدایرانی
وزارت خارجه آمریکا در توجیه تحریم‌های ضدایرانی اخیر این کشور آن را ادامه تحریم‌های ۱۰ سال گذشته ایالات متحده خواند.
به گزارش تسنیم، جان کربی افزود: مهم است که یادآوری کنم که تمدید قانون تحریم‌های ایران توانایی آمریکا را برای عمل به تعهداتش محدود نمی‌کند و این موضوع دورنمای رفع تحریمها را که ایران براساس توافق دریافت می‌کند به هر شکلی تحت تأثیر خود قرار نمی‌دهد.
کربی گفت: این قانون تمدید مستقیم برای تحریم‌هایی بود که از ده سال پیش وجود داشته‌اند. این یک تمدید ساده بود. شما باید به خاطر داشته باشید که بحث‌هایی درباره اصلاحات آن و یا تغییرات در آن وجود داشته است.
وی گفت: آنچه من می‌گویم این است که ما هرگز فکر نکردیم که تمدید آن ضروری باشد اما با وجود این تمدید، وزیر خارجه تلاش خواهد کرد تا از اختیارات خود در رابطه با استثنا قائل شدن در خصوص تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای که بخشی از توافق ایران است، استفاده کند. بنابراین نکته‌ای که تلاش می‌کنم روشن کنم این است که ما قصد داریم که به تعهداتمان تحت طرح اقدام مشترک چه با تمدید یا بدون تمدید عمل کنیم. ما معتقدیم که این کار ضروری نبود و حالا کنگره آن را تصویب کرده است و همان‌طور که گفتم به‌نظرم کاخ سفید هم اعلام کرده است که آنها انتظار دارند که رئیس جمهور آن را امضاء کند. ما همچنان به تعهداتمان تحت طرح اقدام مشترک پایبند خواهیم بود. وزیر خارجه تلاش خواهد کرد تا از اختیارات خود در رابطه با استثنا قائل شدن در خصوص تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای استفاده کند.
توجیه نامربوط سخنگوی کاخ سفید در حالی مطرح می شود که بابد بگوییم این قانون در واقع یکى از ستون‌هاى اصلى رژیم تحریم ثانویه آمریکا علیه ایران ــ با تمرکز بر بخش انرژى ــ است و تمدید آن به این معناست که آمریکا گزینه تحریم علیه ایران را به‌رغم برجام به‌طور کامل حفظ کرده است. به بیان دیگر تمدید قانون تحریم‌هاى ایران به‌معناى رسمى و علنى کردن این سیاست از سوى آمریکا و تبدیل کردن برجام به توافقى یک‌طرفه است که فقط ایران موظف به پایبندى به آن است. اگر دولت به این موضوع واکنش جدى و فورى نشان ندهد، در واقع چراغ سبزى به آمریکا داده تا مسیر تحریم‌ها را با شدت و قدرت بیشتر ادامه دهد.

https://siasatrooz.ir/vdcf0ed1.w6deyagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی