دوشنبه ۲ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۳:۳۰
کد مطلب : 93419
ارزيابي كارشناسان از توصيه مقامات امريكايي به كنگره

نقض توافق هسته‌اي با تهديد به حمله نظامي

نقض توافق هسته‌اي با تهديد به حمله نظامي

با توجه به ادعاي مطرح شده از سوي مقامات آمريكايي مبني بر اينكه موافقت كنگره شرايط حمله به ايران را سهل‌تر مي‌كند ناظران سياسي معتقدند در چنين شرايطي امضاي توافق هسته اي احتمالي زمينه سوء‌استفاده غرب را بيش از گذشته فراهم مي‌كند.
هنوز نتيجه مذاکرات هسته‌اي مشخص نشده است كه آمريکايي‌ها، هدف واقعي خود را از توافق هسته‌اي با ايران مطرح کردند.
حمله به ايران، دستور‌العمل جديد توافق هسته‌اي احتمالي است که مقامات آمريکايي از آن به عنوان باج‌ براي راضي کردن اعضاي تندرو و جنگ‌طلب جمهوري‌خواه کنگره استفاده کردند.
البته تهديد به حمله نظامي پيش از اين از سوي عالي‌ترين مقام آمريکا، اوباما رياست جمهوري اين کشور مطرح شده بوده، اما هر چه قدر به زمان نتيجه‌گيري نهايي جمع‌بندي مذاکرات هسته‌اي نزديک مي‌شويم لحن مقامات آمريکايي تندتر و ماهيت واقعي‌شان از اين توافق آشکارتر مي‌شود چنانچه «پولیتیکو» در گزارشی با عنوان «بحث و استدلال نهایی در حمایت از توافق ایران» نوشت: «مقامات دولت به قانونگذاران گفته‌اند که توافق بمباران و حمله به ایران را آسان‌تر خواهد کرد».
به گزارش فارس«فیلیپ کراولی» نویسنده این مطلب تاکید کرد: «آیا خواهان بمباران و حمله به ایران هستید؟ خوب پس از توافق هسته‌ای حمایت کنید. این بحث و استدلال تحریک‌آمیزی است که از سوی مقامات دولت اوباما و دیگر حامیان توافق در تلاش آنها برای تقویت توافق هسته‌ای پیش از رای‌گیری حساس در کنگره بیرون آمده است».
در ادامه این مطلب آمده است: «مقامات دولت در دیدارها و نشست‌ها در کنگره و همچنین با تحلیلگران مهم در حوزه سیاستگذاری استدلال و بحث می‌کنند که بازرسی‌ها از تاسیسات هسته‌ای ایران بر اساس توافق جزئیات مهمی را افشا خواهد کرد که در صورت تصمیم‌گیری آمریکا برای حمله به ایران می‌تواند به منظور هدف قرار دادن بهتر از آنها استفاده شود».
در همین ارتباط «آدام شیف» عضو ارشد دموکرات در کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا گفت:‌ «بله قطعا این بحث و استدلالی است که من شنیده‌ام که مطرح شده است. در صورتی که نیاز به استفاده از توسل به زور داشته باشیم، ما با این توافق در موقعیت بهتری خواهیم بود».
در ادامه این مطلب آمده است: «شیف حمایتش از توافق ایران را اعلام کرده اما این استدلال و بحث می‌تواند برای تلاش دولت جهت اقناع دموکرات‌های میانه‌ای که دید تندرو و جنگ‌طلبانه‌ای در قبال ایران دارند، مفید باشد».
در یادداشت «پولیتیکو» آمده است: «مقامات اوباما به ندرت درباره این موضوع در محافل عمومی و علنی حرف می‌زنند که تا حدی علت آن است که نگران تنش‌های طولانی مدت بین ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هستند، نهادی که بر‌اساس توافق برنامه هسته‌ای ایران را نظارت خواهد کرد. مقامات ایرانی اغلب بازرسان آژانس را به جاسوس و عوامل غربی بودن متهم کرده‌اند».
در این مطلب به نقل از «یک نفر که اغلب با تصمیم سازان دولت اوباما در قبال ایران گفت‌وگو دارد» آمده است: «مقامات آمریکا در بحث‌هایشان درباره گزینه نظامی از روی احتیاط سخن گفته‌اند اما این موضوع مدتی است که در اذهانشان بوده است».
در ادامه این گزارش آمده است: «تحلیلگران گفتند مزایای نظامی داشتن ایده و دید واضح‌تر از برنامه(هسته‌ای) ایران، یک خصیصه و ویژگی غیرقابل انکار توافق (هسته‌ای با ایران) است».
«آستین لانگ» استاد مدرسه امور بین‌الملل و مسائل عمومی دانشگاه کلمبیا که مطالعاتی در‌خصوص گزینه‌های نظامی آمریکا علیه ایران داشته، در این باره گفته است: «اگر شما خواهان بمباران برنامه (هسته‌ای ایران) هستید شما باید درباره این توافق فوق‌العاده هیجان زده باشید. شما هر چه بیشتر درباره برنامه هسته‌ای ایران و زیرساخت صنعتی پشت سر آن بدانید، بهتر قادر به هدف قرار دادن آن خواهید بود».
در یادداشت پولیتیکو آمده است: «اگرچه آمریکا به خوبی از مراکز مهم هسته‌ای ایران از قبیل نیروگاه‌های غنی‌سازی اورانیوم در فردو و نطنز به خوبی آگاه است، اما طراحان و برنامه‌ریزان پنتاگون درباره "زنجیره تامین" تاسیساتی که عناصر حیاتی از قبیل سانتریفیوژها و معادن اورانیوم را می‌سازند، دانش دقیق ندارند».
در همين زمينه سياست روز در گفت‌وگو با كارشناسان به تبيين ادعاي مقامات امريكايي پرداخته است كه در ذيل مي‌آيد.

توافق احتمالي مورد سوء‌استفاده غرب قرار خواهد گرفت
محمد‌حسن قديري‌ابيانه كارشناس مسائل بين‌الملل در‌خصوص ادعاي مقامات امريكايي خطاب به كنگره گفت: قطعا آمريکايي‌ها تلاش خواهند کرد از بازرسي‌هايي که آژانس از ايران به عمل مي‌آورد در جهت کسب اطلاعات نظامي کشورمان نيز بهره ببرند کما‌اينکه تاکنون نيز همه گزارشات آژانس که بايد محرمانه باقي مي‌ماند در اختيار آمريکا و اسرائيل قرار گرفت.
وي افزود: توافق احتمالي مورد سوء‌استفاده غرب قرار خواهد گرفت و آنها با طرح ادعاهاي کاذب مبني بر اينکه گزارشاتي دريافت کردند که در فلان مرکز نظامي تخلف صورت مي‌گيرد در نتيجه نياز است بازرسان آژانس از آنجا بازديد كنند در نتيجه تلاش خواهند کرد به اطلاعات سري آن دست يابند.
وي همچنين تصريح كرد : لذا اين اطلاعات در بمباران احتمالي ايران درآينده برايشان مفيد است به همين دليل نيز مقام معظم رهبري بازديد از مراکز نظامي را خط قرمز معرفي كردند كه اين خطوط تا حدودي رعايت نشده است.
قديري گفت: اما آمريکايي‌ها مي‌دانند جنگ با ايران با جنگ افغانستان و عراق متفاوت است و ايران توان ضربه زدن به متجاوزين را دارد ايران مقتضات جغرافيايي اطلاعات دقيق در مورد همه پايگاه‌هاي آمريکا در منطقه و همچنين اطلاع کافي در مورد مراکز هسته‌اي و نظامي اسرائيل را دارد و مي‌تواند تل‌آويو را با خاک يکسان کند در حقيقت مي‌توان اسرائيل را محو کند.
وي افزود: لذا امکان حمله نظامي به ايران عملا براي اسرائيل‌ و آمريکاا غيرممکن است هر چند اين امر نبايد ما را از اين غافل کند كه اجازه دهيم اطلاعات نظامي ما در اختيار آژانس بين‌المللي و آمريکا قرار گيرد زيرا اصولا آنها مي‌دانند که ما به دنبال سلاح هسته‌اي نيستيم اما توان نظامي متعارف خويش را براي وارد کردن ضربات سهمگين به هر تجاوز احتمالي ادامه خواهيم داد.
وي در پايان خاطر‌نشان كرد: البته يک واقعيتي بايد براي اوباما و مردم آمريکا روشن ‌شود و آن اين است که حاکم اصلي در آمريکا نتانياهو است که مي‌تواند حتي اعضاي حزب دموکرات کنگره آمريکا را با خود همراه نمايد. اين واقعيت تلخ را بايد براي مردم آمريکا روشن کرد و آن اينکه صهيونيست‌ها سرنوشت مردم مسيحي آمريکا را در دست دارند اين در حالي است که صهيونيست‌ها اعتقادي به مقدسات مسيحيان ندارند و اسرائيل از ده هزار هشتصد کيلومتر دورتر از واشنگتن کنگره آمريکا را هدايت مي‌کند.

نقل خبرگزاري‌ها از ادعاي مقامات آمريكايي نياز به تعمق بيشتر دارد
اما مهدي مطهرنيا كارشناس مسائل سياست خارجي در اين خصوص نظر ديگري دارد چنانچه وي معتقد است: آنچه که برخي خبرگزاري‌هاي داخلي نقل کرده‌اند نياز به تعمق معنايي و مفهومي دارد، در وضعيت کنوني موافقان توافق در آمريکا به رهبري اوباما و مرکزيت حزب دموکرات مسيرهاي گوناگون اقناع و اغوا را تجربه مي‌کنند.
وي افزود: از اين رو بايد بگويم که اين ادعاها نيز خوراک داخلي براي پاسخ‌گويي به نياز آنها به راي اعضاي جمهوري‌خواه کنگره است که دستاويز مخالفان توافق در ايران نيز قرار دارد و بدين ترتيب ما شاهد ايجاد يک فضاي مناسب براي گرفتن راي در آمريکا و از سوي ديگر فضاسازي نامناسب در جهت نفي توافق در ايران مي‌شويم.
اين كارشناس مسائل سياست خارجي تصريح كرد: بواسطه آنکه در آمريکا رئيس‌جمهور بيش از دولت در ايران تحت فشار کنگره قرار دارد و ساز و کارهاي قدرت و اعمال آن بسيار پيچيده‌تر است مي‌توان گفت در همه آنچه از سوي دموکرات‌ها در جهت سخت شدن حمله به ايران بعد از توافق گفته مي‌شود. بيشتر خوراک داخلي براي جذب آراي موافق است اما اين واقعيت انعکاس نظريه قدرت هوشمند آمريکايي است که بر‌اساس قدرت نرم در جهت مشروعيت بخشي به کاربرد قدرت سخت احتمالي است.
وي در پايان خاطر‌نشان كرد: پس بايد گفت آنچه که در اين زمينه هم شامل بعد اثرگذاري براي رسيدن به توافق و راي مثبت کنگره و هم در صورت امضاي توافق و به سرانجام رسيدن آن در عمل پس از توافق نامه است مي‌تواند زمينه‌هاي مناسب‌تري را در جهت اقناع افکاري عمومي فراهم كند.

https://siasatrooz.ir/vdcf1jd1.w6dmyagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی