سه شنبه ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۲۲:۲۱
کد مطلب : 113643
سیاست روز روند نظارت های کمرنگ و رشد گرانی ها در بازارهای اقتصادی را بررسی می کند؛

کرونا بهانه ای تازه برای گرانی

کرونا بهانه ای تازه برای گرانی

سال ۹۹ شروع متفاوتی داشت. شروعی که به واسطه حضور یک مهمان ناخوانده به نام کرونا تمام بخش های مختلف جامعه از جمله بخش اقتصادی را تحت الشعاع قرار داد و کار را به جایی رساند که برخی اقشار کم درآمد و آُیب پذیر به جای درخانه ماندن در پی لقمه ای نان پا به پا کرونا به کار و تلاش روی آوردند چراکه معیشت خانواده قرنطینه و بی پولی را نمی شناسد .
همراستا با شیوع کرونا متولیان و دست اندکاران وارد عمل شدند و با د رنظر گرفتن تدابیر بهداشتی و سلامتی این نوید را به مردم دادند که محافظ سلامتو جان مردم هستند . در ابتدای امر اما هیچ یک از متولیان بحثی از معیشت و تامین معیشت مردم در بحران کرونا حرفی نمی زد تا اینکه شرایط به حدی برای اقشار آسیب پذیر سخت شد که تبعات نگرانی های این گروه از افراد به یک جریان انتقادی در فضای مجازی تبدیل شد. در همین زمان متولیان به سخن آمدند واز طرح های نطارتی خبر دادند که قرار است مستقر شود و جلوی هرگونه گرانی بی مورد را بگیرد اما این حرفها گویی اثری نداشت چراکه از قیمت ماسک و دستکش تا مایحتاج خوراکی مردم رشد قیمتی را تجربه کردند. هرچند دراین میان برخی ازمتولیان بروز چنین اتفاقاتی را ناشی از تقاضای مردم همزمان با ایام عید عنوان کردند و این وعده را سردادند که با تدابیر در نظرگرفته شده وگشت های نظارتی جلوی هرگونه افزایش را خواهند گرفت. این اتفاق رخ داد اما اقدامی صد در صدی نبود و مردم در بازارهای مختلف گرانی هایی را تجربه کردند که نه تنها نظراتی بر آنها نبود بلکه روز به روز بیشتر و بیشتر می شد تا اینکه بسیاری از کالاها از شدت تقاضا و گرانی نایاب شد. داستان گرانی و نایابی کالاها در شرایط شیوع کرونا به همین جا ختم نشد چراکه با گذشت بیش از یک ماه از سال جدید و همزمان با رسیدن ایام ماه مبارک رمضان این گرانی ها رنگ و بوی دیگری به خود گرفت به شکلی که گرانی ها و رشد قیمت ها در کنار مشکلات معیشتی حضورمردم در بازار برای تهیه اقلام مورد نیاز کمرنگ تر کرد.

سفره هایی که کوچک شد
این اتفاقات درحالی رخ داد که معاون بازرگانی داخلی و توسعه تجارت خارجی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران مدعی شده بود که «هیچ کمبود کالایی در ماه رمضان به ویژه در اقلام برنج، شکر، مرغ منجمد، گوشت قرمز منجمد، روغن نباتی و خرما نداریم و افزایش خودسرانه قیمت‌ها منطقی نیست و بازرسان این سازمان با گران فروشان برخورد می‌کنند.»
وی با اشاره به اینکه قیمت‌ها کالاهای اساسی در ستاد تنظیم بازار تهران مشخص شده اعلام کرد:«کسی حق ندارد اقدام به فروش کالاها بیش از قیمت‌های مصوب و یا احیاناً کم فروشی کند»
این مقام مسئول از توزیع اقلام اساسی از طریق سازمان میادین میوه و تره بار، فروشگاه‌های زنجیره‌ای تعاونی‌های مصرف و توزیعی و شبکه‌های توزیع منتخب صنفی خبر داد و همچنان مدعی شد که «هیچ گونه کمبود کالایی در استان تهران وجود ندارد و برنامه‌ریزی لازم در خصوص تأمین نیاز مردم انجام شده است.»
با این وجود اما بررسی ها از آنچه که در بازار کالاهای اساسی رخ داده و می دهد نشان داد که رخلاف وعدههای سر داده شد گرانیهای بی حساب وکتابی دربازار جریان دارد که حاصل آن فشار بیشتر به معیشت مردم بوده و دست آخر حاصلی جز کوچک شدن سفره مردم به ویژه اقشار کم درآمد را در بر نداشته است. کارشناسان و فعالان این بازار ،بروز چنین رویه ای را بیش از هر چیز حتی شیوع کرونا به نبود نظارت و نقش کمرنگ متولیان دراین عرصه نسبت می دهند و معتقدند تبعات کرونا چنان دولت را درگیر کرده که کمتر متولی به این مسایل که در عین حاشیه ای بودن بسیار مهم هستند ،توجه دارد. به باور این افراد متولیان و تصمیم گیران اساسا توجهی به گرانی این بازارها ندارند و تنها مردم هستند که کمرشان روز به روز در برابر این حجم گرانی و مشکلات خم می شود.

بهانه ای به نام کرونا
این موضوع نه تنها از سوی کارشناسان اقتصادی که از جانب نمایندگان مجلس مورد تایید است به طوریکه نورقلی پور عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با انتقاد از نبود ساماندهی در بازارها همزمان با ماه مبارک رمضان میگوید: « گرانی کالاها در کشور به امر عادی تبدیل شده و از آنجایی که شیوع کرونا و کاهش تولید چالش هایی در مدیریت بازار ایجاد کرده، وزارت صنعت، معدن و تجارت باید تمهیدات ویژه ای برای جلوگیری از افزایش قیمت ها به بهانه ماه مبارک رمضان اتخاذ کرده و به درستی اجرایی کند.»
به اعتقاد وی «اگرچه کنترل قیمت کالاها در شرایط کنونی با مشکلاتی همراه است اما با اقدام به موقع و به کارگیری سیاست های مناسب و تشدید نظارت بر بازار می توان از افزایش قیمت ها جلوگیری کرد.» این نماینده بهارستان از کرونا به عنوان ابزار و بهانه ای برای گرانی یاد کرده و میگویداساسا در چنین بازارهایی زمینه سواستفاده دلالان مهیاست و آنچه موجب جلوگیری از تداوم و تشدید چنین روندی می شود چیزی نیست جز نظارت و برخورد جدی . بی شک همیشه و هر زمانی وجود نظارت دقیق درست و به جا راهگشای بسیاری از مشکلات این چنین بوده اما به نظر می رسد این مدیریت و نظارت باید به قدری دقیق و حساب شده باشد که بروز یک مشل موجب تشدید سایر مشکلات نشود درست مانند کرونا که نه تنها جلوی مشکلات بازارهای اقتصادی را نگرفت بلکه به واسطه نبود نظارت کافی دامنه آن را وسیع تر کرد.

https://siasatrooz.ir/vdcfjmdymw6dyva.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی