جمعه ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۲۰:۴۴
کد مطلب : 108711
سیل ناکارآمدی که کشور را به مخاطره انداخت

مقصران کی معرفی خواهند شد؟

آسیب‌شناسی ویرانی سیل در میان کمک‌رسانی‌ها فراموش نشود

سیل رخدادی بود که تعطیلات عید امسال را به کام بسیاری از هموطنان تلخ کرد. این حادثه به طور گسترده نقاط مختلف کشور را تحت تاثیر قرار داد. استان‌های گلستان، لرستان، خوزستان، فارس و... از جمله مناطقی بودند که وقوع سیل در آنها آسیب‌زا شد. اما چرا سیل به این میزان خسارت داشت و چرا تمهیدات لازم برای کمتر کردن آسیب‌های آن به خوبی انجام نشد. اغلب کارشناسان خصوصا نمایندگانی که حوزه انتخابیه‌شان را آب برداشت از کم کاری دولت در زمینه لایروبی رودخانه‌ها، آبخیزداری و... گرفته تا ایجاد سد بند و نحوه مدیریت آب سدها گلایه دارند.
وزارت نیرو با توجه به اینکه آب یکی از منابع طبیعی کشور است وظیفه اساسی در زمینه کنترل و مدیریت این منبع حیاتی کشور دارد. نوع بارش، زمان بارش، بیابان‌زایی، تبدیل برف به باران و... از مسائلی هستند که بر اثر تغییر اقلیم به وجود آمده‌اند و باید این واقعیت را پذیرفت اما اینکه مدیریت وزارت نیرو کجای این مسائل وجود دارد سوال اساسی این مبحث است.
در همین رابطه «اسماعیل نجار» رئیس سازمان مدیریت بحران در یک فقره در مورد ساماندهی منابع آب استان خوزستان با بیان اینکه مساله لایروبی رودخانه‌ها باید مورد توجه وزارت نیرو قرار بگیرد، اظهار کرد: «باید به جد مساله لایروبی رودخانه‌های خوزستان مورد توجه قرار بگیرد. در کشور ۱۴۷ هزار کیلومتر رودخانه‌های بزرگ داریم که تنها حدود ۱۰ کیلومتر از این رودخانه‌ها ساماندهی شده‌اند و این کار باید مورد توجه وزارت نیرو قرار بگیرد.»
موضوع سیل اخیر در چند بخش بایستی در مورد فعالیت وزارت نیرو توسط مجلس بررسی شود. این موضوع نه به عنوان یک مچ‌گیری بلکه پیشگیری از ایجاد مشکلات اینچنینی در آینده بایستی در نظر گرفته شود.

مدیریت بحران در تعطیلات
مدیریت بحران در واقع عمل در زمان بحران فقط نیست بلکه این مدیریت بایستی بیشتر درحوزه پیشگیری انجام شود و در زمان بحران با انجام برخی از امور از آسیب‌های بیشتر جلوگیری صورت گیرد. این موضوع منطق مسلم مواجهه با هر آسیب و اتفاق ناگواری است. متاسفانه دیده شد که مدیریت بحران در زمان وقوع بحران نیز در تعطیلات نوروز با مشکل جدی مواجه بود.
در سیل استان گلستان که اولین سیل مهیب بود نیز مدیریت بحران در آن جا ماند اما مساله مهمتر اینجاست که بایستی موارد اصلی در پیش‌بینی و کنترل سیل انجام می‌شد اما حتی در زمان وقوع بحران مدیران حضور نداشتند. ضرب‌المثل شهر را آب برد و فلانی را خواب مصداق جالبی درباره مدیریت بحران اخیر بود که به وضوح دیده شد. 

پیش‌بینی وقوع سیل
پیش‌بینی بحران هم مرحله مهمی از کار است. در این حوزه بایستی هر موضوعی به طور جدی مورد بررسی قرار گیرد. درواقع در موضوع امنیت هر موضوع کوچکی قابل پیگیری و مهم است و نمی‌توان به راحتی از کنار آن گذشت؛ چراکه ممکن است به یک فاجعه بزرگ تبدیل شود. در همین رابطه صدیف بدری سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی بیان می‌کند: داده‌های هواشناسی به موقع توسط وزارت نیرو تحلیل نشده است در حالی که سازمان هواشناسی در پیش‌بینی این بحران عملکرد خوبی داشته است.

پیشگیری که انجام نشد
همانطور که گفته شد مسئله پیشگیری از وقوع سیل و بحران از جمله مواردی بود که به درستی انجام نشد. مدیریت منابع سد در گلستان از جمله مواردی است که گفته می‌شود اگر به درستی انجام می‌شد می‌توانست تا حدود زیادی از تبعات حادثه بکاهد.
همچنین در استان فارس وقتی وزیر نیرو به سرکشی رودخانه‌ها رفت خود عنوان کرد که آب در مسیر رودخانه‌ها نمی‌دود و جریان ندارد و نشان می‌دهد که عدم لایروبی باعث بیرون زدن آبی که با شدت در حال طی طریق خود است، شده و مشکل جدی ایجاد کرده است. جهان‌نیوز

https://siasatrooz.ir/vdcfycdyyw6dxea.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی