?>?> اندیشه‌های پوتین | سیاست روز
سه شنبه ۱۴ دی ۱۳۹۵ - ۲۲:۲۷
کد مطلب : 98081

اندیشه‌های پوتین

جنگ دوم جهانی در حالی پایان یافت که یک اصل را از خود به یادگار گذاشت و آن ایجاد واژه جنگ سرد...

جنگ دوم جهانی در حالی پایان یافت که یک اصل را از خود به یادگار گذاشت و آن ایجاد واژه جنگ سرد بود. محور این جنگ سرد نیز بلوک شرق با محوریت شوروی و بلوک غرب به سردمداری امریکا تشکیل می‌شد. با فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی در دهه ۱۹۹۰ عملا فضای جنگ سرد فروپاشیده و امریکا برای نظام تک قطبی گام برداشت. این روند تا سال ۲۰۰۰ و ورود پوتین به عرصه سیاست روسیه ادامه یافت اما به تدریج فضای تک قطبی امریکا روبه افول نهاد و چند قطبی بودن ساختار جهان روبه گسترش نهاد. آنچه در ادامه در ساختار جهانی مشاهده شد بازگشت واژه جنگ سرد به ادبیات سیاسی جهان بود بویژه اینکه در اقدامی نادر، روسیه که در برابر اشغال افغانستان، عراق و لیبی سکوت کرده بود، برای حفظ موفقیت جهانی خود ورود نظامی به سوریه را در پیش گرفت که محور آن را نیز مقابله با طراحی امریکا برای منطقه تشکیل می‌داد.
سال ۲۰۱۶ در حالی به پایان رسید که در فرآیند روابط امریکا و روسیه تحولات قابل تاملی رخ عیان ساخت. نکته مهم در این نوع واکنش روسیه به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری امریکا و تشدید فضای تقابلی مسکو با دولت کنونی امریکا به ریاست جمهوری باراک اوباما بود؛ پوتین از‌‌ همان ابتدا ضمن تبریک به ترامپ برای بهبود روابط دو کشور در آینده ابراز امیدواری کرد. جالب توجه آنکه در پیام سال نو میلادی پوتین به ترامپ و مردم امریکا تبریک گفت نه به اوباما، همچنین در واکنش به اقدام اوباما مبنی بر صدور دستور اخراج ۳۵ دیپلمات روس از امریکا، عدم پاسخگویی متقابل را اعلام و بر مذاکره با دولت آینده امریکا تاکید کرد. بسیاری بر این عقیده‌اند که رفتارهای پوتین به منزله نادیده گرفتن اوباما و به عبارتی بیان این اصل است که مسکو دیگر اوباما را رئیس جمهور نمی‌داند و به رفتارهای آن اهمیت نمی‌دهد. رفتاری که به نوعی می‌توان تحقیر نمودن اوباما و ساختار کنونی امریکا را در آن یافت. حال این سوال مطرح می‌شود که چرا پوتین چنین رویکردی را در پیش گرفته و چه اهدافی را دنبال می‌کند؟
پاسخ به این پرسش را در سخنان پوتین در واکنش به اخراج ۳۵ دیپلمات روس تا حدودی می‌توان دریافت. پوتین می‌گوید: روسیه جایگاه دیپلماسی خود را در سطح امریکا پایین نخواهد آورد. پوتین با این جمله یک نکته اساسی را یادآور می‌شود و آن اینکه جایگاه روسیه بالا‌تر از امریکا در معادلات جهانی است. به عبارتی پوتین سیاست تحقیر را در برابر امریکای اوباما در پیش گرفته و سعی دارد تا از فضای بحران داخلی امریکا و تزلزل جایگاه جهانی آن برای حرکت به سوی نوعی شبه تک قطبی یا بهتر بگوییم فروپاشیدن ساختار تک‌قطبی ادعایی آمریکا بهره برداری نماید. اصلی که شاید امریکایی‌ها نیز به آن واقف شده‌اند که مواضع ترامپ مبنی بر رویکرد به همگرایی با روسیه در این چارچوب قابل تعریف باشد. وی با این رویکرد سعی دارد تا همچنان امریکا را قدرت مهم جهانی و هم‌تراز روسیه معرفی نماید تا در ظاهر هم که شده هژمونی ادعایی امریکا را حفظ نماید.

مولف : قاسم غفوري
https://siasatrooz.ir/vdcfyxd1.w6dccagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی