يکشنبه ۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۲:۴۲
کد مطلب : 88876

فدا شدن منابع طبيعي كشور به بهانه توسعه و صرفه‌جويي

فدا شدن منابع طبيعي كشور به بهانه توسعه و صرفه‌جويي

هنوز يك ماه از آتش‌سوزي گسترده در پارك ملي گلستان نگذشته است كه پاسخ رئيس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري كشور آدمي را شگفت‌زده مي‌كند.
خداكرم جلالي با بيان اينكه اطفاي حريق در کشور ما به صورت سنتي انجام مي‌شود که اين روش‌ها پاسخگوي نيازهاي کشور نيست، ادامه مي‌دهد: نظر دولت بر اين است كه براي صرفه‌جويي در منابع از امكانات ديگر ارگان‌ها براي مقابله با حوادث احتمالي بهره ببريم.
رئيس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري كشور در پاسخ به سياست روز گفت: بودجه سازمان جنگل‌ها ۳۷۰ ميليارد تومان است و هزينه خريد يك بالگرد بين ۶ تا ۵۰ ميليارد تومان است.
رئیس سازمان جنگل‌ها و مراتع با اشاره به آتش‌سوزی‌های سال‌جاری تاکید کرد: هنوز روش‌های اطفای حریق جنگل‌ها و مراتع در کشور ما سنتی و با بیل است که با توجه به گسترش این پدیده در کشور و افزایش خشکسالی‌ها به این روش نمی‌توان در برابر آن مقابله کرد و بایستی با استفاده از وسايل پیشرفته و دانش روز دنیا به مبارزه در آتش‌سوزی جنگل‌ها پرداخت.
رئیس سازمان جنگل‌ها و مراتع در پاسخ به اینکه کارشناسان تنها راه مقابله با آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع کشور را با توجه به صعب‌العبور بودن این مناطق اطفای هوایی حریق عنوان می‌کنند گفت: بودجه و اعتبار سازمان جنگل‌ها برای خرید هلیکوپتر از یک‌سو و نگهداری و استفاده از آن کفاف نمی‌دهد بنابراین تنها با رایزنی و توافق با دیگر سازمان‌ها که هلیکوپتر دارند قرار شده است که بعد از این در آتش‌سوزی جنگل‌ها از تجهیزات هوایی آنها استفاده شود.
رئيس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري كشور همچنين در پاسخ به سوال خبرنگار ما در‌خصوص تخريب بيش از حد منابع طبيعي و برنامه‌هاي اين سازمان براي حفظ و حراست از سرمايه‌هاي طبيعي كشور گفت:وظيفه اين سازمان حفظ و حراست است و تخلفاتي نيز وجود دارد كه سازمان براي مقابله با آنها كوتاهي نمي‌كند.
جلالي گفت: ما براي حراست از مرزهاي ميهن ۱۴ شهيد داده‌ايم و بالغ بر ۵۰۰ نفر جانباز و مجروح شده‌اند اما واقعيت اينجاست با محدوديت در منابع و امكانات براي حفاظت از عرصه‌ها مواجه شده‌ايم.
رئيس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري كشور ادامه داد: با چنگ و دندان از عرصه‌هاي طبيعي صیانت می‌کنيم اما اين امكانات و نيرو براي اين كار عظيم نارساست و بايد تقويت شود.
جلالي همچنين در‌خصوص ساخت و سازهاي غير‌مجاز در استان‌هاي شمالي گفت: ساخت ويلا غير‌قانوني است و پروانه ساخت براي چنين ساخت و سازهايي صادر نمي‌شود اما نمي‌توان جلوي فعاليت‌هاي عمراني با هدف توسعه كشور را گرفت.
وي با بيان اينكه ساخت تاسيسات آب و برق و جاده، خسارات سنگيني به دنبال دارد، ادامه داد: در فرآيند توسعه كشور بخشي از منابع تخريب مي‌شود كه سعي داريم با ارزيابي‌هاي زيست‌محيطي اين خسارات را به حداقل برسانيم.

افزایش ۱۸ درصدی سطح آتش‌سوزی در عرصه‌های طبیعی
رئیس سازمان جنگل‌ها و مراتع با اشاره به اینکه در سال ۹۳ تاکنون ۶۳۸ مورد آتش‌سوزی در عرصه‌های منابع طبیعی رخ داده افزود: تعداد آتش‌سوزی در مدت مشابه در سال گذشته ۷۲۰ فقره بوده بنابراین تعداد موارد آتش‌سوزی در سال جاری نسبت به سال گذشته ۱۱ درصد کاهش نشان می‌دهد.
وی بيان كرد: اما مساحت مناطقی که از عرصه‌های طبیعی در سال‌جاری تاکنون دچار حریق شده‌اند پنج هزار و ۹۷۶ هکتار بوده که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته که برابر هفت هزار و ۴۷ هکتار بوده ۱۸ درصد افزایش نشان می‌دهد.
جلالی تصريح كرد: در سال‌جاری تاکنون ۱۹۰۰ هکتار از جنگل‌های کشور و چهارهزار و ۶۰۰ هکتار از مراتع کشور در آتش سوخته است. یعنی در مجموع حدود هفت هزار هکتار از جنگل‌ها و مراتع کشور در اثر آتش‌سوزی در سال‌جاری تاکنون از بین رفته است.
رئیس سازمان جنگل‌ها و مراتع با اشاره به اینکه در طول ۳۰ سال گذشته سالانه ۱۵ هزار هکتار از اراضی ملی کشور از ناحیه آتش‌سوزی از بین رفته است یادآور شد: در صورتی که به تجهیزات روز اطفای حریق مجهز شویم قادر خواهیم بود سالانه تا ۲۰ درصد از این مقدار را کاهش دهیم.

بودجه نصف و نيمه برای احیای جنگل‌های زاگرس
رئیس سازمان جنگل‌ها و مراتع با اشاره به خشکیدگی درختان بلوط زاگرس تاکید کرد: یکی از موضوعات مهم و اساسی که در سطح وزارتخانه مطرح است بحث خشکیدگی بلوط‌های زاگرس است که برای سال‌جاری اعتباری معادل ۷۵ میلیارد تومان برای احیای جنگل‌های زاگرس اختصاص داده شده است. وی اظهار داشت: البته اعتبار لازم برای احیای کامل جنگل‌های زاگرس در یک دوره پنج ساله هزار و ۷۰ میلیارد تومان یعنی سالانه حدود ۲۰۰ میلیارد تومان است اما برای سال‌جاری تنها ۷۵ میلیارد تومان از این اعتبار تخصیص داده شده است.
به گفته وی از این اعتبار ۷۵ میلیارد تومانی ۵۰ میلیارد تومان از محل اعتبارات سازمان جنگل‌ها و ۲۵ میلیارد تومان دیگر به دنبال سفر رئیس‌جمهور به ایران در قالب برنامه احیای جنگل‌های زاگرس در دولت تصویب شد.

۱۰ میلیارد متر‌مکعب بیلان منفی آب در دشت‌های کشور
جلالی همچنين در نشست خبری که پیش از ظهر ديروزدر سازمان جنگل ها برگزار شد گفت : در حال حاضر ۱۰ میلیارد متر مکعب بیلان منفی در دشت‌های کشور وجود دارد که طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری تنها راهکارهای نجات این شرایط در کشور هستند.
وی در پاسخ به اینکه طرح تنفس جنگل‌ها ایرادات اساسی دارد که یکی از آنها متضرر شدن و غیر اقتصادی شدن طرح‌ها برای مجریان خواهد بود افزود: تا زمانی که قراردادهای قبلی با مجریان طرح‌ها پایان نیافته است برای اینکه از ضرر کردن آنها جلوگیری شود میزان تعهدات آنها در‌خصوص راه‌سازی، حفاظت و پرورش جنگل‌ها کاهش می‌یابد.
جلالي در‌خصوص طرح‌های بیابان‌زدایی سازمان یادآور شد: در حال حاضر ۳۲.۵ میلیون هکتار بیابان در کشور وجود دارد که از این میزان پنج میلیون هکتار کانون‌های بحرانی است و یکی از بخش‌های مهم و فعال در سازمان مقابله با پدیده بیابانی شدن است.
رئیس سازمان جنگل‌ها و مراتع با اشاره به اینکه تاکید سازمان جنگل‌ها در عملیات بیولوژی برای مقابله با بیابان‌زایی در کشور است اظهار داشت: در حال حاضر در عرصه نزدیک به هفت میلیون هکتار در مناطق مرکزی و شرقی کشور طرح‌های بیابان‌زدایی اجرا شده است.
وی افزود: قرار است سالانه حدود ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی بیابانی کشور بیابان‌زدایی شود که اعتبار مورد نیاز برای آن حدود هزار و ۵۰ میلیارد تومان ظرف یک برنامه پنج ساله است.
رئیس سازمان جنگل‌ها و مراتع در پایان در پاسخ به اینکه چرا سازمان جنگل‌ها مستثنیات مردم که در اراضی جنگلی قرار دارند و ویلاسازی در آنها افزایش چشم‌گیری دارد را خریداری نمی‌کند گفت: سازمان جنگل‌ها آنقدر بودجه ندارد که همه آنها را بتوان بخرد اما براساس قانون می‌توانیم جلوی تغییر کاربری در این اراضی را بگیریم.

https://siasatrooz.ir/vdcg3797.ak97u4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی